רציתי לשתף אתכם בחוויה בלתי נשכחת

ezaton

New member
אנטרפרייז, הא?

סידרה מצויינת, מפתחות (אלוהים יודע למה), ומכונות סופר יקרות. קודם כל, כי סאן יקר. לא משנה איזה, הוא יקר. שנית, האנטרפרייז הזה בטח מכיל מספר ספקי כח, מספר דיסקים, מספר מעבדים, כך וכך ג´יגה זיכרון. מכונות מאוד מרשימות, הצעצועים האלו, ויכולתיהן עצומות. השאלה שלנו, כאנשי לינוקס, היא האם הוצאות כאלו מוצדקות. פעמים רבות, אגב, כן. Ez

תיקון קל ..

unix ולינוקס כן רבות על אותה משבצת .. למרות ייתרונות יחסיים שקיימים בין ההפצות השונות , הראשונות שמרגישות שלינוקס דוחקת את רגליהן הן דווקא הפצות ה unix המסורתיות. זה הגיע למצב שבו מפיצי unix שונים - הגיעו למסקנה כי השוק הולך לכיוון הלינוקס ולמעשה ההפצה שלהם בשלב כל שהוא עתידי עשויה להיכחד. אני לא רוצה להיכנס לדוגמאות ספציפיות , אבל אני בהחלט מפנה אותך לאתרים של ספקים גדולים ברמה העולמית אשר מכריזים/הכריזו בשנתיים האחרונות על תמיכתם בלינוקס לצד תמיכתן במערכות ה unix שלהם. כמו כן אני פנה אותך לקרוא את המאמר שפרסמו באתר של red hat על נושא של tco בין לינוקס ליוניקס מסורתי.

lizard

New member
בדיוק.

אין קביעה מוחלטת מה טוב ומה לא. הכול תלוי בדרישות המערכת והלקוח. מיכה

ezaton

New member
אגב, השאלה

אם לינוקס (בעיקר לאור התמיכה העברית הקרבה) מתאים לא הביתה (ששם איש יתקין ויסיר כרצונו) אלא לאירגונים קטנים, צריכה להשאל שוב, ולהבחן שוב. אם מחיר מחשב בודד הוא 1000$ (מחיר חלונות 2000 כלול), מחיר רשיון ל Office מוגבל (SB) הוא כ 300$, מחיר האנטי וירוס עשרות דולרים בודדות, מחיר רשיון למשתמש לשרת דואר עשרות בודדות של דולרים, כבר שילמת פעם וחצי את מחיר המחשב (בלי התייחסות כרגע למחיר השרתים). בחברה שלה יעצתי בהקמת המערך (ובחרתי מיקרוסופט מהסיבה הפשוטה, שאכן, עדיין לינוקס איננו תחרות), עלות התוכנה הכוללת היתה כרבע מהעלות הכוללת של כל המערך (שכלל ציוד רשת מלא + הקמת תשתית, ארונות תקשורת, חומרה ומה לא, הכל מאפס). מדובר בהמון כסף, ולא נדבר על הצורך באיש תחזוקה בשוטף, שמתחייב ברגע שעברת את ה 20 מחשבים ושרת (אם אתה רוצה עבודה יעילה של המשתמשים). לו היינו חצי שנה קדימה, הייתי עושה את זה, כנראה, אחרת. כשאתה עוסק בעשרות אלפי דולרים, עבור זכות להשתמש בתוכנה בעייתית, כאשר לחילופין יש תוכנה בעייתית קצת פחות (אולי שנוייה במחלוקת, אבל...) ובחינם, השאלה צריכה להשאל שוב ושוב ושוב, כי בעצם בהחלטה מתאימה (שהשיקולים לה מקצועיים וכלכליים, אך לא רגשיים) אנחנו חייבים לשקול אלטרנטיבות זולות, שהרי זה חלק מהשוק הצרכני הנבון, ובעצם ההחלטה להביא מישהו (חברה, לשם העניין) שתבצע "התאמה" נכונה של מערכת שאיננה מבוססת מיקרוסופט, לצרכינו, אנחנו מזרימים כסף (ואפילו פחות מהסכום לאלטרנטיבה השולטת) לשוק שצריך אותו, ושישתמש בו באופן יצרני ונבון יותר. הרבה צדדים יש למטבעות אלו, ואנחנו חייבים לשקול כמה שיותר מהם, כל הזמן, וכל פעם. כף המאזניים עדיין לא מאוזנת (עבור מרבית האירגונים הקטנים), אבל יתכן מאוד ובעתיד היא תטה דווקא לצד השני, ואז אני *חייב* להיות שם, ולו רק כדי לחסוך כסף, והרבה ממנו. Ez

beitar

New member
אחד הטיעונים שאני שומע מאנשי הייטק

לא מעטים הוא שחברות ההייטק לא מתעסקות בקטנות, מצידים לשלם כמה מאות דולארים על רישוי למערכת שמותקנת במחשב ולהנות מהדבר הכי זול ופשוט לשימוש ולתפעול. ההסבר לעניין הוא שבלאוו הכי ההוצאות על עובדים ומה שמסביב גדולה הרבה יותר, ומדובר יחסית בעלויות זניחות. אני נאלץ להסכים עם הקביעה הזאת, במצב הנוכחי של השוק שהחברות מנופחות ללא פרופרוציה, עם זאת אני כבר זמן רב טוען שמשבר ההיטטק הוא הדבר הכי טוב שקרה ללינוקס.... חברות רבות יעדיפו לינוקס, גם בזכות העלויות ההגיוניות של המערכת !

ezaton

New member
בדיוק, כ"א

עולה הרבה, ולמערכות חלונאיות אתה דורש, פעמים רבות, צוות IT מיומן, וכלל לא קטן (עלויות, לא?). מערכות לינוקסיות אמינות וזולות לך, לא רק כי הרשיונות חינם, אלא כי צוות ה IT שלך יצא מצומצם בהרבה. עלויות... Ez

אריק ח.

New member
כן אבל אם החברה

צריכה לפתח עכשיו תוכנה שתעבוד עם הלינוקס זה תענוג לא זול בכלל. צריך גם ללמד את הפקידים/מפעילי מחשבים/עובדים בחברה לעבוד עם הלינוקס וזה דורש שעות הדרכה רבות

ezaton

New member
אם אתה מדבר על כלי יחודי

אז כן, אבל מרבית "מחשבי המשרד" עובדים עם אופיס, אקספלורר, ודומיהם. ה OpenOffice עובד יפה מאוד (ולי יש אפילו גירסה יחסית מוקדמת יותר), וכאשר תשולב בו תמיכה עברית, הוא בהחלט יהיה אלטרנטיבה. נראה כמו אופיס, עולה לאט (מבוסס ג´אווה) אבל עובד סביר מאוד, ותומך במסמכי אופיס של מיקרוסופט. נטסקייפ החדש תומך עברית, ג´אווה (לפחות יותר טוב מקודמיו, אם כי עדיין לא מספיק טוב), כתיבה עברית (כבר היום) מימין לשמאל, ונראה נהדר. מדובר על התקדמות אדירה, והעתיד ורוד. עבור רוב המשתמשים, זה בהחלט מספק, לא? אילו עוד תוכנות יש בשימוש משרדי *נפוץ*? האם אין להן תחליפים ללינוקס (לרובן יש)? לא שאין באגים, אגב, והתמיכה מסובכת קצת יותר, אבל ים כסף, גם עבור משכורות ל IT...
Ez

אריק ח.

New member
אני בעמדה נחותה

אני לא מבין גדול בלינוקס ולכן אין בידי את כל הכלים ל"החזיר מלחמה" ולהגן על כבודה של ה - XP. אמא שלי לא צריכה מערכת מאובטחת, או שהיא צריכה אבטחה מינימלית ביותר קרי הגנה מווירוסים ( שאי אפשר להאשים את מייקרוסופט בנושא זה ) והגנה מינימלית מהאקרים. לעומת זאת בלינוקס אין עברית, התקנה מצריכה תואר מתקדם וכ"ו. כמה אנשים אתה מכיר ( שלא עוסקים בתחום המחשבים כמקצוע ) שצריכים אבטחה רצינית יותר מהפיירוול שמגיע עם XP ???

אבטחה זה ממש .. אבל ממש .. לא

firewall ... חצי מהאנשים במדינה כאשר תגיד להם אבטחה ישר יחשבו על firewall .. אבל לאבטחת מערכת יש 3 כללי יסוד (עוד הרבה לפני ה firewall ) והראשון בהם הוא זמינות המידע. גם אם תרים את המערכת הכי טובה בעולם והיא לא תהיה זמינה .. לא עשית כלום . שלא מדבר על ההגדרה הקרויה "הגנה על החומרה" - הכוונה היא לשימוש המערכת ב usermode וב kernelmode .. (שחבל לדבר על זה בסביבת מייקרוסופט). נכון אמא שלך היא לא דוקטורית במחשבים .. אבל בעידן של היום אצל אמא שלך ואצל רבים אחרים יש מידע על המערכת כמו מספרי כרטיסי אשראי, כמו פרטים אחרים , שגם אם הוא הוקלד ונמחק הוא עדיין על הכונן .. אז אני לא יודע בקשר לדוקטורים .. אבל אני ממש לא רוצה שמישהו יסתובב לו בעולם עם כרטיס האשראי שלי ..

beitar

New member
האמת היא דורון שאני כל כך מסכים

עם בעיית האבטחה וכרטיסי האשראי, שזו סיבה מספיק טובה בשבילי לא לשים על המחשב שום דבר, אבל שום דבר רגיש. נדמה לי שלא לינוקס ולא חלונות, נותנים מענה מושלם או שקרוב אפילו למושלם למערכת שמחוברת לאינטרנט.... לא ככה ?

בלינוקס .. המצב אמנם פחות ידידותי .

אבל הוא הרבה יותר סביר .. כלומר עם כל חסרונות הידידותיות שלה לינוקס הופכת להיות ברירת המחדל גם אצל הספקים הראשיים .. למה ? כי השוק מבקש מערכות יותר מאובטחות ומערכות שעובדות יותר נכון ..

אריק ח.

New member
אני יודע שאני אשמע כמו ילד בן 6

אבל במקום עבודתי מערכת המחשוב מבוססת על מייקרוסופט. המערכת מכוסה מכל פינה אפשרית ולחדור אליה יש בלתי אפשרי עד מופרך. האמת היא שאני חוזר כבר על עצמי וגם אתם. אמא שלי בחיים לא תעבור ללינוקס !!! החסרונות שלה גדולים מיתרונותיה. אני לעומת זאת מתחיל את צעדי בעולם הלינוקס בגלל כל החסרונות של WINDOWS ואני מודע לחסרונות של לינוקס. עשיתי 1 + 1 והגעתי למסקנה שהחסרונות של לינוקס עבורי קטנים מיתרונותיה. שוב, אני מצטער על המשפט של הילדים הקטנים ( למרות שאני מאמין שהוא נכון ) אריק

ezaton

New member
אין בלתי אפשרי

יש קשה, וקשה יותר. מישהו בכלל ניסה? Ez

אריק ח.

New member
מדי יום ביומו

ברור שאין בלתי אפשרי אבל יש מתיש ובלתי משתלם בעליל !!!

ezaton

New member
לו רק היה קשה מספיק

אבל כאמור, גישת "אי אפשר לפרוץ" גוררת אי מעקב אחרי עדכונים רלוונטיים בקהילות הנכונות, ואי בדיקה (ובדיקה חוזרת ושוב חוזרת) של עמידות המערכת. גם את CheckPoint פרצו, והם המובילים בתחום. ואחרי שמישהו אחד כותב כלי יפה לילדים, תתפלא כמה עותקים ממנו מסתובבים וגורמים נזק בעולם... Ez

beitar

New member
אף אחד לא מתווכח שהלינוקס

לא בשל עדיין להחליף את החלונות למשתמש הבייתי הממצוע ומתחת לכך... למעשה, לבן של השכן ולאמא שלי אני כנראה אתקין גם בשנה הקרובה חלונות כלשהיא... לינוקס, תמיד כיוונה לפלח שוק אחר לגמרי.. בשנה שנתיים האחרונות, יש יותר ויותר שבירת מחסומים גם בתחום הנוחות והידידותיות של המערכת, ולפיכך היא חודרת גם לשווקים הרבה פחות מתקדמים.... סידור העברית היא דוגמא נהדרת לזה, וזה בדרך !

ezaton

New member
ועל כך, רק בשדה החלונות

בלי גלישה למערכות אחרות, אני אחלוק. הסיבה שקל כל כך להפיץ וירוסים במערכת נובעת ממערך הרשאות מערכתיות (לא למשתמשים, אלא פנים מערכתיות) לקוי, קלות הרצה של פקודות (שנה לקובץ הרצה את הסיומת לדברים מעט שונים והוא ירוץ כקובץ הרצה - לעיתים). הפגיעות ל vbscripts, לקודים עויינים של html (להזכירכם - וירוס ה kak), ולמה לא. הפיירוול של חלונות XP לא מספיק חכם כדי להגן עליך מפני תעבורה מסויימת יוצאת, לא מבחין בתוכן, ולא אמין בפני עצמו. DoS קל לבצע למערכת XP, קל מאוד. ההתקנה, אגב, איטית מאוד. אם כבר אתה מחפש מערכת מיקרוסופטית אמינה, יציבה (בהתחשב), בהנחה ואתה לא מחפש דווקא משחקים, אלא עבודה שוטפת, לך על 2000. יציב יותר, אמין יותר, ולמעט משחקים, עובד יותר טוב. לא דיברתי על לינוקס, נכון? אגב, להתקין לינוקס לא צריך להיות מומחה, ואני לא יודע אם הסתובבת ברשת בתקופות ה 95. אז היו "ניוקים". אם הסתובבת ב IRC, בטח פגשת כאלו שעשו / ספגו. היה מעיף לך את המחשב. הבטיחו לי כל כך הרבה התקפות, ואני עדיין מחכה. הנתב לינוקס שלי לא עפעף אפילו (מסך כחול? מה זה?). השותף שלי לדירה אויים לא מזמן, ומישהו אפילו ספר לו לאחור לפני ביצוע ההתקפה. השותף שלי המשיך את הספירה אל מתחת ל 0, מתוך ציפייה למשהו. לא היה ולא נברא. פשוט לא עבר את הנתב. לו זה היה חלונות, ובכן... (הנתב הוא מכונת לינוקס פעוטה). אגב, נושא פעוט נוסף. כמה עולה לך מחשב שמריץ XP? למעלה מ 4000 או 5000? מחשב שיתן ביצועים זהים תחת לינוקס יכול להיות בן 4 או 5, ולהיות, למעשה, המחשב הישן שלך. אולי זה דורש קצת זמן, וקצת תיחכום, אבל המערכת תתפקד חלק *אחרי* שתרים ותגדיר אותה, ותחסוך לך מספר אלפי שקלים, שבטח, בעיקר במצב הכלכלי של היום, יש לכולנו חופשי בכיס. לאחר שתשולב תמיכה עברית מלאה ב KDE, ותמיכה ב OpenOffice (עם נטסקייפ 6.2 שתומך בעברית - קריאה וכתיבה), איפה בדיוק תהיה הבעיה? אמא שלך לא תוכל להריץ קבצים לא מזוהים שבאים בדוא"ל? האנטי וירוס לא יעודכן? כל זה לא ישנה כהוא זה. Ez

למעלה