כבר כמעט שנתיים אני עובד במרכז פיתוח ישראלי של אחת מהחברות האמריקאיות הגדולות, ובמסגרת העבודה אנחנו עובדים הרבה בשיתוף פעולה מול מרכזי פיתוח אחרים של החברה שלנו בארה״ב ואירופה. שמתי לב שבמרכז הפיתוח האמריקאי אין אף אמריקאי אחד בתפקידי פיתוח תוכנה: כולם עד האחרון שבהם הם מהגרים הודים, סינים, קוריאנים, רוסים וישראלים. האמריקאי היחיד הוא מנהל קבוצה של כ 100 אנשים. ברוב הקבוצות האחרות גם המנהלים מהגרים, לפחות עד שמגיעים לשכבות של ניהול מאוד בכיר.
אני תוהה אם זה רק אצלנו או אם זה כך בכל עולם התוכנה האמריקאי. ברור לי שיש מהגרים בתפקידים טכניים בארה״ב, אבל עד כדי כך שאין אפילו אחד שאינו מהגר? אני לא מצליח להבין אם:
- אמריקאי שמכבד את עצמו רוצה לעבוד בפיננסים, משפטים או מנהל עסקים. עבודת תוכנה היא כמו שמסתכלים בארץ על טייחים או צבעים?
- שכפול ארגוני שבו מי שכבר בתפקיד מגייס רק דומים לו?
- החברה שלנו לא אטרקטיבית ומצליחה לקלוט מהגרים בלבד?
- אולי זה רק אצלנו ככה ובחברות אחרות לא?
באמת שהשאלה שלי לא מונעת מגזענות, אני הרי לא אמריקאי בעצמי, לצורך העניין אני נמצא בצד של מהנדסי התוכנה הזרים הלא-אמריקאיים. זו שאלה סוציולוגית מבחינתי, איך בעצם נוצר המצב הזה ומה מונע מהאמריקאים לעבוד בפיתוח תוכנה?
אני תוהה אם זה רק אצלנו או אם זה כך בכל עולם התוכנה האמריקאי. ברור לי שיש מהגרים בתפקידים טכניים בארה״ב, אבל עד כדי כך שאין אפילו אחד שאינו מהגר? אני לא מצליח להבין אם:
- אמריקאי שמכבד את עצמו רוצה לעבוד בפיננסים, משפטים או מנהל עסקים. עבודת תוכנה היא כמו שמסתכלים בארץ על טייחים או צבעים?
- שכפול ארגוני שבו מי שכבר בתפקיד מגייס רק דומים לו?
- החברה שלנו לא אטרקטיבית ומצליחה לקלוט מהגרים בלבד?
- אולי זה רק אצלנו ככה ובחברות אחרות לא?
באמת שהשאלה שלי לא מונעת מגזענות, אני הרי לא אמריקאי בעצמי, לצורך העניין אני נמצא בצד של מהנדסי התוכנה הזרים הלא-אמריקאיים. זו שאלה סוציולוגית מבחינתי, איך בעצם נוצר המצב הזה ומה מונע מהאמריקאים לעבוד בפיתוח תוכנה?