שאלה לי אל החרדים שבנינו,גם לבנתיים

מתבי6

New member
שאלה לי אל החרדים שבנינו,גם לבנתיים

נכון שיש לרובנו סיבה זו או אחרת למרוד בממסד ואולי אפילו במה שעומד מאחוריו. אבל אותי מטריד משהו אחר. בא נניח שהכל שטויות ואפשר לעשות מה שרוצים מה שכל אחד מאיתנו עושה. אבל כשאני חושב על הילדים, לא בא לי שהם יגדלו כחילונים לכל דבר. עדיף לי לראות אותם עדינים כאלה ומקסימום לשפץ להם את החינוך, מה שאני עושה כבר היום. אני מסביר להם מה באמת חשוב בחיים ומה שטויות. אני ואשתי מסכימים איך אנחנו רוצים שהם ייראו ומשפיעים לכיוון הזה. מה דעתכם?

יש לך טענה

החילונים צריכים ללמוד כמה דברים מהחרדים והדת"ל, בעיקר איך מחנכים ילדים לדרך ארץ ומידות טובות אבל לא רק זה.

לחוד

New member
תגדיר בבקשה מה זה "כחילוניים לכל דבר"

מה בדיוק מפריע לך? לדעתך אין חינוך חילוני איכותי?

מתבי6

New member
אני חייב להסכים שיש

והראיה שיש אנשים שיוצאים איכותיים. אבל התרבות הרדודה של היום מכסה על זה מאוד.

סוג ב

New member
מוסדות חינוך

לכאן או לכאן- זה סוג של קטסטרופה בצד החילוני, יש סמים ואלימות בצד הדתי/ חרדי, יש שטיפות מוח השאלה מה עדיף? לדעתי- עדיף השטיפות מוח. מזה דווקא לא מתים....

סלסרו

New member
חבל שהראיה שלך כה סטריאוטיפית.

מזל שלא כתבת שלילדים החילונים יש גם קרנים וזנב.

מתבי6

New member
אני מהמר

שאפילו בחרדי מאוד. לדעתי הדבר המושלם הוא ילד שלומד במוסד חרדי מאוד ובבית הוא מקבל חינוך מאוזן כדי לא להיסחף אחרי כל שטות.

Gohan SSJ2

New member
אני בתור מי שלומד בבית ספר חילוני חייב להגיב

מה שמראים לך בתקשורת זו הגזמה פרועה ביותר. הם לוקחים כמה אירועים נדירים ומראים את זה כאילו זו השגרה, אז ברור שמי שאינו מכיר את החינוך החילוני יחשוב לפי מה שהוא רואה ושומע. אני לומד בבית ספר חילוני בתל אביב, ואני אומר לך שהמקרי אלימות אצלנו הם נדירים, ואנחנו עוד נחשבים לבית ספר די פרוע. פעם בשנה בערך יש מכות רציניות, ואני מדבר על פעם בשנה מכל הכיתות, ואז כמובן מי שהשתתף בקטטה מושעה מבית ספר וגם צריך לעבור בכיתות ולהסביר לתלמידים שמה שהוא עשה לא היה בסדר וכו'... וסמים זה בכלל בקושי קיים אצל בני נוער. בבית ספר זה לא קיים בכלל ואת לא תראי שם תלמיד אחד מסומם, וגם נדיר ביותר למצוא ילדים שמעשנים סמים מחוץ למסגרת הלימודית, אני אישית לא מכיר כאלה מהבית ספר שלי בכל אופן. אני יודע שבעבר יותר השתמשו בסמים, אבל היום מחנכים כל הזמן בבתי ספר נגד זה ומראים איזה השפיות קשות וארוכות טווח יש לסמים, ולכן כבר תלמידים לא צורכים סמים. נכון שיש את עניין האלכוהול, אבל זה לא סוף העולם וזה גם אף אחד לא שותה את זה בזמן בית ספר אלא רק מחוצה לו בסופי שבוע וכאלה... ילדים שילמדו בבית ספר חילוני יוכלו יותר להיפתח להתנסויות חדשות, ולהכיר תרבויות חדשות.

סוג ב

New member
ברור שזה לא שחור או לבן

יש לי שכנה שומרת בבית ספר תיכון חילוני, היא כבר אושפזה פעמיים ועכשיו מתאוששת משבר ברגל אחרי שתלמידה(!) זרקה עליה שולחן!!! ברור שני לא יכולה להכליל ולומר, שבבית ספר חילוני זה רק אלימות ובבית ספר חרדי, אין אלימות (אפילו אני כתבתי רשומה על רבנים מכים), אבל ילדים שכבר לומדים בבית ספר דתי/חרדי, אני לא רואה לנכון להעביר לחילוני, כי שמה יש יותר סיכוי לאלימות וסמים. ואי אפשר להכחיש זאות... כמובן שזאות דעתי האישית בלבד..

את בטוחה בענין הסיכויים?

אני לא מכיר את החברה החרדית, לא לימדתי ולא מכיר ילדים שלומדים במערכת החרדית. אבל אני בטוח שאלימות וסמים (לפחות אלכוהול ו'סמים קלים') קיימים גם שם. אני בוגר מערכת החנוך הקיבוצית, ובמובנים מסויימים הקיבוצים של לפני שלושים וארבעים שנה דמו מאוד לחברה החרדית בסגירות שלהם ובדרישה לקונפורמיזם והליכה עם הזרם. עד בערך 10 שנים לפני שאני הגעתי לתיכון האיזורי חשבו בקיבוץ ש"אצלינו אין דברים כאלה". הפלמ'חניקים סירבו לראות מה שקורה אצל בני הנוער משום שהאמינו שהם מגדלים את המיטב שבמיטב. כשאני הייתי בתיכון כבר היה ברור שסמים (וגם אלימות במידה מסויימת) קיימים אצלינו כמו בכל מקום אחר, וביה'ס נערך להתמודד עם התופעה. פותחו תכניות לימוד ומערכי סיוע לתלמידים במצוקה. זה לא מושלם, ותמיד יהיו כאלה שחשופים לסכנה יותר מאחרים אבל לפחות יש נסיון אמיתי להתמודד עם הבעיה. כששומעים חרדים שטוענים ש"אצלינו אין אלימות וסמים" מבינים שהם בדיוק באותו מקום שבו היו קברניטי התנועה הקיבוצית לפני שלושים שנה. יש אלימות וסמים וצריך להתמודד איתם. גם אם התופעות נפוצות פחות, עדיין עדיף להיות במקום שמכיר בעובדה שיש בעיה ומנסה להתמודד איתה ולא במקום שמטאטא הכל אל מתחת לשטיח. אני בטוח שהשיקולים שלך לגבי מקום הלימודים של הילדים מורכבים מאוד, וממה שקראתי עד היום נראה לי שאת משקיעה הרבה מאוד ביצירת דרך לעצמך שתהיה גם טובה לילדים. בסוף זה מה שקובע, הסיכוי של ילד להיות מעורב באלימות או להתדרדר לסמים נקבע בראש ובראשונה ע'י החינוך מהבית. יש בתי ספר חילוניים שבהם אין כמעט אלימות ושמחנכים הרבה ילדים בריאים בנפשם ובגופם ואני בטוח שיש בתי ספר חרדיים שבהם יש בעיות שגורמות למריחואנה להראות כמו ענין פעוט. אי אפשר לקבוע קטגורית. צריך לשקול כל בי'ס לגופו ולא לפי השיוך שלו.

סוג ב

New member
העניין לא תלוי רק בחינוך מהבית

וזה לא קשור בזה שחרדים מגזר סגור. לחרדים אין טלוויזיה (טוב, לרובם הגדול) הם לא רואים ולא גדלים, על מה שילדים חילונים גדלים. גם המשחקים במחשב, זה על יענקלה' שעשה חסד ודוד שלא דיבר לשון הרע. אין להם משחקי אלימות במחשב. והם גרים בסביבה שכמותם. אז גם השכנים שלהם גדלים כמוהם והם נמצאים בסביבה כזאות רוב החיים. לכן לדעתי, אצל ילדים חרדים, עניין הסמים והמכות פחות קיים בבית הספר. אבל ברור וברור שיש נוער שוליים שכן מעשן ורב מכות.

השוליים האלה יכולים

להיות רחבים מאוד. גם אצלינו בקיבוץ תמיד דיברו על שוליים, ושכחו שילד כזה שמתייחסים אליו כאל שוליים מאז שהיה בבית הילדים גם יגדל להיות אלים או לחפש מפלט בסמים. בשוליים צריך לטפל, אחרת כל הכביש הופך לשוליים. כמו שאמרתי, אני לא יודע לגבי הפרופורציות. אני חושב שזה תלוי בי'ס ולא תלוי מגזר, גם בחינוך החילוני יש בתי'ס שבהם אחוז זניח מהילדים חשופים לאלימות. השאלה היא איפה יש יותר כלים להתמודד עם מי שזקוק לעזרה או לטיפול, בבי'ס שטוען ש"אצלינו איו דבר כזה" או בבי'ס שאומר "יש בעיה וצריך לטפל בה"?

גנדרן

New member
אתה לא מייצג

תשמע חביבי יש לי אחיינים במערכת החילונית, והם הולכים לבית הספר מצויידים בגז מדמיע... האלימות גואה, כתוצאה מהעובדה שידי המורים כבולות. וגם מה לעשות רוב המורים במערכת לא בדיוק רצו להיות מורים ולא רואים בזה ייעוד. במערכת הממלכתית דתית, יש הרבה יותר משמעת, למורים יש מה לומר והמורה הוא לא שטיח בכניסה לכיתה, וברוב המקומות הילד לא צריך לחשוש מהליכה לבית הספר, רוב המורים עוברים הכשרה טובה מאוד, והיות והם רואים בזה ייעוד, ולא חושבים רק איך אני יעשה כסף בבורסה או בהייטק, אלא שמחים בעבודתם. ומשקיעים בילדים.. אני רואה את ההבדל בין הילדים שלי לבין האחיינים שלי, ואתה יודע מה לא רק במקצועות היהדות , גם בחשבון ואנגלית. כך שבגדול החלאים שקיימים במערכת לא נכנסו לממלכתי דתי, ואתה כנראה חריג, בגלל האיזור והרמה בה אתה חי....

יש הסבר הרבה יותר פשוט

לאיכות של מערכת החינוך הממ'ד. המערכת זוכה להעדפה תקציבית כבר הרבה שנים (מה שמאפשר כיתות קטנות יחסית), החינוך הפרטי שנפוץ במגזר הדתי-ציוני תורם גם הוא. אבל הדובדבן שבקצפת הוא פשוט היכולת של המערכת להרחיק כל תלמיד בעייתי בטענה שהוא לא מקיים אורח חיים מתאים. בחינוך הממלכתי אין איך להפטר מתלמיד בעייתי (וחייבים גם לקלוט את כל אלה שהממ'ד לא רוצה בהם).

גנדרן

New member
מה שאתה אומר בעצם

זה שהחברה הדתיים ציוניים יודעים לחנך, לא משנה איך הם עושים זאת, הם משיגים תקציבים , אבל גם משקיעים הרבה כסף בחינוך, יש לך מושג כמה עולה להחזיק תלמיד בישיבה תיכונית על רמה? אני ובני גילי שעברנו כבר את הארבעים, ויש לנו פרספקטיבה, לא של בחורה ששולחת את הילד לגנון, יש לנו ילדים בגלאי היסודי והתיכון, ויודעים בדיוק איזה חינוך טוב ואיזה גרוע.... למעשה כל המדינה יודעת שמערכת החינוך, במצב גרוע מאוד. מה אתה מצפה שאם אני רוצה חינוך טוב, שאתןלילדי ללמוד במסגרות בעייתיות, בשביל זה בדיוק, אני משלם מיטב כספי. אצלנו חינוך הילדים הוא בראש, לפני החלפת הרכב כל שנה....

הטיעונים שלך כל כך מקוממים

שכמעט תקצר היריעה מלענות לך. מה זאת אומרת "הם משיגים תקציבים", התקציבים האלה מגיעים מהקופה הציבורית ועל חשבון החינוך הממלכתי. אולי אם התקצוב היה קצת יותר שוויוני אפשר היה לתת למערכת החינוך כלים טובים יותר להתמודדות? גם אני וגם החברים שלי משקיעים הרבה כסף, זמן ואנרגיה בחינוך הילדים. הטענה שלחילוני חשוב יותר האוטו החדש מחינוך הילדים היא סטראוטיפית, שגויה ומתנשאת. אבל גם כשאני מבקש לשלם עוד על מנת לשפר את ביה'ס של הילדים שלי משרד החינוך לא מאפשר לי. חינוך פרטי הוא פריווילגיה של דתיים במדינת ישראל. חינוך שיוצא מנקודת הנחה שיש אלימות והפתרון הרצוי לה הוא יצירת גדר גבוהה בין הילד שלך לבין האלימות תורם במישרין להגברת האלימות. באלימות צריך לטפל, התעלמות והסתגרות אינן טיפול. נער שגדל בחברה שחשופה לאלימות, ובוחר בגלל המטען החינוכי שהוא נושא שלא להשתתף בה יהיה אזרח טוב יותר בבגרותו. מי שגדל בחברה שדוגלת בבנית גדר בינה לבין האלימות עלול להפוך לאדיש למצוקות של אחרים (שהן אחד משורשי האלימות). אבל חסרונה העיקרי של מערכת אליטיסטית הוא בזה שהיא לא מחנכת את הילדים לקבל את האחר והשונה. בי'ס שבו ילדים נמדדים לפי רמת הדתיות שלהם ושל הוריהם לא יחנך אותם לגלות פתיחות להגדרות אחרות ליהדות ולפרשנויות אחרות לדת היהודית. חיים בחברה נפרדת של בנים ובנות יקשו על בוגרי החינוך הדתי לראות בנשים שותפות שוות זכויות בחברה המודרנית. ועוד לא דיברתי על הגיהנום שעוברים ילדים הומוסקסואלים או ילדים עם בעיות נפשיות בחברה שהתשובה שלה לכל מי ששונה היא הרחקה אוטומטית.

למעלה