שאלה למארבו או לכל אחר שמבין, האם בסוגייה הבאה יש חילול שבת? 🤔

evglev1

Well-known member
מנהל
אם כבר בחרת לנסות לעקוץ, אז מה עם גילוי נאות שאתה הוא פלוני?
אתה שוכח שנמנע מהגולשים לגלוש מחו"ל בפורמט החדש אלא לבעלי לווינים מיוחדים כמו שיש לחוח האחד שגם יכול היה לראות טלוויזיה ישראלית בזמן אמת ממיאמי עוד לפני האפליקציות של ערוצים 12 ו-13. לכן השאלה לא יכולה להיות רלוונטית לכותב בפורום.

דיברגנט חדש

Well-known member
אתה שוכח שנמנע מהגולשים לגלוש מחו"ל בפורמט החדש אלא לבעלי לווינים מיוחדים כמו שיש לחוח האחד שגם יכול היה לראות טלוויזיה ישראלית בזמן אמת ממיאמי עוד לפני האפליקציות של ערוצים 12 ו-13. לכן השאלה לא יכולה להיות רלוונטית לכותב בפורום.
ממש לא, לא נמנע, פשוט מי שלא גולש מחו"ל, אלו כאלו שיש להם ידע אפסי במחשבים.
לראיה יש לך גולשים מחו"ל כדוגמת סופרמן, גוטי ו-"חכם" הפורום.

marabo

Well-known member
  1. פלוני אדם מאמין (דתי).
  2. פלוני גר בארץ, יודע את נפשות הפעילות, מודע לשעון שיש בארץ.
  3. פלוני נסע לטייל בחו"ל כאשר השעון בו נמצא, השבת יוצאת מוקדם יותר מבארץ.
  4. פלוני גלש באינטרנט וכתב תגובות בצוהרי שבת עפ"י שעון ישראל כאשר אצלו כבר יצאה השבת.
  5. האם פלוני חילל את השבת?
    א. בכך שמודע לעובדה שיודעים שהוא אדם מאמין, לכן יש את אלמנט מראית העין.
    ב. בכך שגרם לגולשים להגיב לו בשבת ולחלל את השבת.
אני לא פוסק הלכות אבל להבנתי יש כאן באמת בעיה של מראית עין ואולי גם הכשלה בחילול שבת.
אבל אם לא העלה בדעתו כל זאת כשכתב את שכתב אחרי שבת אצלו אז זו שגגה. אם היה מודע לזה ועשה אז זו עלולה להיות בעיה.

שמלת תחרה1

Well-known member

1. פלוני אדם מאמין (דתי).​
  2. פלוני גר בארץ, יודע את נפשות הפעילות, מודע לשעון שיש בארץ.​
  3. פלוני נסע לטייל בחו"ל כאשר השעון בו נמצא, השבת יוצאת מוקדם יותר מבארץ.​
  4. פלוני גלש באינטרנט וכתב תגובות בצוהרי שבת עפ"י שעון ישראל כאשר אצלו כבר יצאה השבת.​
  5. האם פלוני חילל את השבת?​
    ב. בכך שגרם לגולשים להגיב לו בשבת ולחלל את השבת.​
יש לך את כרטיס הטיסה של פלוני? או שהחלטת לבד שהוא היה בחו"ל?

דיברגנט חדש

Well-known member
תקרא שוב את דבריו.
אעדביק את דבריו מאתמול:
{
+ אם ארצה, אשהה בתיאלנד, בוויאטנם, ובכל מקום אחר עלי אדמות שתחשוק נפשי.
+ אני לחלוטין בארץ ישראל.
}

אם היה בארץ בזמן שכתב את תגובותיו בצוהרי שבת, זה חילול שבת לכל המשתמע מכך, גם גלש באינטרנט שנחשב כתועבה וגם המטיר תגובות.
לדעתי, חזר אתמול מחו"ל, אך אם לא, המצב הרבה יותר חמור|!|
שמחה עבורך שזה הדבר שמדאיג אותך.
לא מדאיג, פשוט קשה לי עם בן אדם שלא מוכן להודות בטעותו עד כדי גיחוך עצמי ברמה גבוהה.

שמלת תחרה1

Well-known member
אעדביק את דבריו מאתמול:
{
+ אם ארצה, אשהה בתיאלנד, בוויאטנם, ובכל מקום אחר עלי אדמות שתחשוק נפשי.
+ אני לחלוטין בארץ ישראל.
}

אם היה בארץ בזמן שכתב את תגובותיו בצוהרי שבת,
זה חילול שבת לכל המשתמע מכך​
, גם גלש באינטרנט שנחשב כתועבה וגם המטיר תגובות.
לדעתי, חזר אתמול מחו"ל, אך אם לא, המצב הרבה יותר חמור
|!|

לא מדאיג, פשוט קשה לי עם בן אדם שלא מוכן להודות בטעותו עד כדי גיחוך עצמי ברמה גבוהה.​
איזו טעות. "אם ארצה"
טעות כלפי מי?

דיברגנט חדש

Well-known member
איזו טעות. "אם ארצה"
תחליטי, איזה חילול שבת יותר כבד, זה שהוא היה בארץ וכתב בצוהרי שבת (ביום שבת ב- 12:57) או שהיה בחו"ל וכתב בצוהרי שבת שלנו?

הטעות היא חילול השבת ודרגתה, או שמא הוא לא רואה זאת כטעות? :unsure:
בואי נראה, האם השבת, שוב, יכתוב? :unsure:
טעות כלפי מי?
כלפי הייצור הדימיוני שהוא מאמין בקיומו.

ai27

Well-known member
  4. פלוני גלש באינטרנט וכתב תגובות בצוהרי שבת עפ"י שעון ישראל כאשר אצלו כבר יצאה השבת.
אני לא מבין - הצטרפת למשטרת ההלכה?

1. למרות סימפטיה לדתיים - לא זכור לי שהוא טען שהוא דתי.
הלפידונים טוענים שהוא חרדי,
אבל זה רק בגלל שהם מטורללים. השנאה שלהם לדתיים מטריפה אותם

3. לא ברור מה קשור חו"ל.
בין התגובות שלו עברו 23 שעות. אז לא משנה איפה הוא היה.

5. לא כל ליכודניק שומר שבת.
א. אם פלוני חילל שבת, באופן שלא פגע באף שומר שבת - זה עניין שבינו לבים הקב"ה, לא עניינך.

ב. ואפילו אם פלוני גרם למחללי שבת להגיב לו - הם יכלו לעשות זאת רק אם חיללו שבת מלכתחילה,
ולכן המעשה שלו לא שינה כלום.

evglev1

Well-known member
מנהל
אני לא מבין - הצטרפת למשטרת ההלכה?

1. למרות סימפטיה לדתיים - לא זכור לי שהוא טען שהוא דתי.
הלפידונים טוענים שהוא חרדי,
אבל זה רק בגלל שהם מטורללים. השנאה שלהם לדתיים מטריפה אותם

3. לא ברור מה קשור חו"ל.
בין התגובות שלו עברו 23 שעות. אז לא משנה איפה הוא היה.

5. לא כל ליכודניק שומר שבת.
א. אם פלוני חילל שבת, באופן שלא פגע באף שומר שבת - זה עניין שבינו לבים הקב"ה, לא עניינך.

ב. ואפילו אם פלוני גרם למחללי שבת להגיב לו - הם יכלו לעשות זאת רק אם חיללו שבת מלכתחילה,
ולכן המעשה שלו לא שינה כלום.
העניין הוא שבדרך כלל הוא לא כותב בשבת, אז בגלל הייתה הנחה שהוא דתי למרות שמעולם לא טען זאת, כי גם המסורתיים ברוב המקרים צופים בטלוויזיה או/ו גולשים באינטנרט או/ו נמצאים בסמארטפון בשבת וכמעט אין אנשים שהולכים ללא כיפה וללא שבס ושומרים שבת מבחינת התרחקות ממוצרי החשמל שנועדו להנאה ושעשוע.

ai27

Well-known member
העניין הוא שבדרך כלל הוא לא כותב בשבת, אז בגלל הייתה הנחה שהוא דתי למרות שמעולם לא טען זאת, כי גם המסורתיים ברוב המקרים צופים בטלוויזיה או/ו גולשים באינטנרט או/ו נמצאים בסמארטפון בשבת וכמעט אין אנשים שהולכים ללא כיפה וללא שבס ושומרים שבת מבחינת התרחקות ממוצרי החשמל שנועדו להנאה ושעשוע.
כן, צפייה בטלוויזיה זאת פעולה פאסיבית. החליטו לאסור את זה בשעון שבת למשל - כי מכל כיוון יש שם חילול שבת: הטכנאים שחייבים להפעיל הכל בזמן אמת , הרעש שמפריע ועלול להוביל להנמכת הקול, הפרסומות, הבלבול שעלול להוביל להחלפת ערוץ וכו', למרות שהכל מסתמך על תקדימים לאיסורים מימי הגמרה - סיכמו ב"לא אווירה של שבת".

גלישה באינטרנט זאת כבר פעולה אקטיבית, ועדיין - יש הבדל בין גלישה בבית שלך לבין ייצור תגובות שהופך את חילול השבת ל"בפרהסיה" (שמבחינה הלכתית חמור יותר).
ויש הרבה מסורתיים שבחרו לא לחלל שבת באופן מופגן, או להימנע מחילול שבת הקשור להדלקת אש (כי זה איסור מפורש ולא היסק או דרבנן), אבל קשה להם עם X.

Harrington

Well-known member
מנהל
רוב הפוסקים קבעו בסוגיה זו שאין בעיה מיוחדת. אמנם בכתיבה ישירה יש בעיה. למשל שליחת הודעת טקסט לפלוני או דואר אלקטרוני, בו המכותב צפוי לענות תוך כדי חילול שבת וכו׳. אך כאשר עסקינן בפורומים ציבוריים והדברים לא מכוונים ישירות לפלוני או אלמוני, אלא כל החפץ מגיב וכו׳, הרי שהכותב אם כתב תוך שלא חילל שבת לא ייחשב כמחלל שבת או כאחראי למעשיהם של אחרים. אלו שיבחרו להשיב לדבריו הם אלו שקיבלו את ההחלטה לחלל שבת בעצמם והאחריות כל כולה, ודאי כאשר מדובר במבוגרים כמובן, על עצמם ועל עצמם בלבד.

מלאכת מחשבת1

Well-known member
רוב הפוסקים קבעו בסוגיה זו שאין בעיה מיוחדת. אמנם בכתיבה ישירה יש בעיה. למשל שליחת הודעת טקסט לפלוני או דואר אלקטרוני, בו המכותב צפוי לענות תוך כדי חילול שבת וכו׳. אך כאשר עסקינן בפורומים ציבוריים והדברים לא מכוונים ישירות לפלוני או אלמוני, אלא כל החפץ מגיב וכו׳, הרי שהכותב אם כתב תוך שלא חילל שבת לא ייחשב כמחלל שבת או כאחראי למעשיהם של אחרים. אלו שיבחרו להשיב לדבריו הם אלו שקיבלו את ההחלטה לחלל שבת בעצמם והאחריות כל כולה, ודאי כאשר מדובר במבוגרים כמובן, על עצמם ועל עצמם בלבד.
1676315704342.png

marabo

Well-known member
אני כמובן לא פוסק, אבל להבנתי יש כאן איזו בעיה.
קראתי פעם מאמר של רב רציני שאני לא זוכר כרגע היכן, שמי שמחזיק למשל אתרי מכירות ראוי שיוריד אותם בשבת בכל מדינה בהתאם לשעון של אותה מדינה גם אם במקום בו הוא נמצא זה לא שבת. מהסיבות שהוזכרו כאן שהוא מכשיל אחרים ויוצר בעיה של מראית עין.
לכן אני חושב שיש כאן בעיה, אם כי שוב, אינני פוסק הלכות וכדאי לבדוק את זה עם מורה הלכה.

ai27

Well-known member
קראתי פעם מאמר של רב רציני שאני לא זוכר כרגע היכן, שמי שמחזיק למשל אתרי מכירות ראוי שיוריד אותם בשבת בכל מדינה בהתאם לשעון של אותה מדינה גם אם במקום בו הוא נמצא זה לא שבת. מהסיבות שהוזכרו כאן שהוא מכשיל אחרים ויוצר בעיה של מראית עין.
לכן אני חושב שיש כאן בעיה, אם כי שוב, אינני פוסק הלכות וכדאי לבדוק את זה עם מורה הלכה.
לא רק מראית עין, אלא בגלל שהוא מרויח מחילול שבת של יהודי.
אבל במקרה של כתיבה, אין בכך כלום: יהודי שומר שבת יגיב בסוף השבת, והרינגטון יכול לכוון עבורו.
כך גם יהודי יכול לתת מלאכה לגוי, בידיעה שאותו גוי לא חייב לעשותה בשבת, אבל עשוי להתעלם ממנו ולעשות זאת.

רק אם הרינגטון הוסיף והגיב למי שכתב תוך חילול שבת, הוא תיגמל בכך את אותו מחלל שבת
וזה כבר בעייתי.
לכן גם אני נוהג להמתין עם קריאת ההודעות אחרי יציאת השבת, כדי להימנע מתגמול מחללי השבת, שמשתוקקים לקרוא את תגובותי

Harrington

Well-known member
מנהל
לא רק מראית עין, אלא בגלל שהוא מרויח מחילול שבת של יהודי.
אבל במקרה של כתיבה, אין בכך כלום: יהודי שומר שבת יגיב בסוף השבת, והרינגטון יכול לכוון עבורו.
כך גם יהודי יכול לתת מלאכה לגוי, בידיעה שאותו גוי לא חייב לעשותה בשבת, אבל עשוי להתעלם ממנו ולעשות זאת.

רק אם הרינגטון הוסיף והגיב למי שכתב תוך חילול שבת, הוא תיגמל בכך את אותו מחלל שבת
וזה כבר בעייתי.
לכן גם אני נוהג להמתין עם קריאת ההודעות אחרי יציאת השבת, כדי להימנע מתגמול מחללי השבת, שמשתוקקים לקרוא את תגובותי
רק נזכיר שעל אף דבריו היפים של פותח השרשור, אין בין הרינגטון למקרה שהוא הביא מאומה.

Harrington

Well-known member
מנהל
גם לתחושתי זה קשה, אבל נפסק מה שנפסק, מה לעשות :).

למעלה