שאלה ממש חשובה :\

ToMmY27

New member
שאלה ממש חשובה :\

שאלה ממש חשובה אני לגמרי בלחץ ופחד מקווה שיהיה בסדר אני עוד לא בן 18, התקשרו אליי היום מהמשטרה וביקשו שאני אבוא מחר לתת עדות (הנושא הוא פדופיליה) אני מעולם לא נאנסתי אבל כן היה לי קשר מיני עם כמה אנשים. שאלתי את החוקר/שוט בטלפון אם אני עלול להיפגע והוא אמר שלא רק שעליי לענות על מס' שאלות האם אני עלול להיכנס לכלא, עלול להיפתח לי תיק ?, האם עליי למסור עדות ? באמת שלא נאנסתי וכל פעם שהייתי עם מישהו הסכמתי. אני ממש מפוחד מה לעשות?
 
תשובה

אם אני מבין נכון אתה לא חשוד בביצוע עבירה אלא שזומנת להתלונן או למסור עדות לגבי מערכות יחסים שקיימת עם אחרים. אתה לא חייב לספר לאיש על מערכות היחסים שקיימת ואף אחד לא יכול לעשות לך כלום. אם אתה רוצה אתה יכול לספר ואין לך ממה לחשוש כלפי עצמך אך יחד עם זאת בהנחה והעדות שלך תפליל אחרים אזי ייתכן ותשמש כעד תביעה אשר יצטרך להעיד נגדם בבית-משפט על כל הכרוך והמשתמע מכך. קח בחשבון שכל מה שקורה בתחנה או מול השוטר או שאפילו יתנו לך להתקשר למי אשר היה עימך בקשר ועוד יכול ויהיה מתועד גם אם השוטר יגיד לך בוא נדבר סתם הנה אני לא רושם ועוד. אז אם אתה רוצה למסור עדות תמסור ואם לא אז קח בחשבון שיש אין סוף תרגילים וחשוב שתעמוד על דעתך.
 
השלמה לתשובה

וכל זה כפוף לכך שאם תמסור עדות על מישהו אחר חשוב שתיקח בחשבון שייתכן ואותו אחד יגיד גם דברים שהוא יודע עליך ואז יכול ותהפוך לחשוד. למשל אם יגיד שאתה והוא השתמשתם בסמים או שאתה הבאת לו סמים ועוד. לידיעה.
 

ToMmY27

New member
תודה רבה, ולהלן מס' שאלות נוספות

קודם כל, חשוב לי לציין שבאמת שמעולם לא נאנסתי וכל מגע מיני שהיה היה מאושר קודם לכן ע"י ולא חוויתי אלימות פיזית מילולית או פעולה כלשהי שתואמת את ההגדרה לאונס. העניין הוא שאני אפילו לא רוצה ללכת למשטרה (ובמידה ואני אאולץ ללכת אני פשוט אספר שלא נאנסתי וכד'). אני לא יודע מה לעשות באמת שאני מפחד שהדבר ייצא לאור וההורים שלי יגלו מזה ויתחילו כל מיני נושאים של בתי משפט וכאלה דברים אני ממש ממש לא מחפש ולא רוצה את זה. יש אפשרות בכלל לא יודע נגיד ובמידה יתקשרו אליי פשוט להסביר שאני לא מעוניין לבוא שלא נאנסתי שאני בסה"כ מרוצה וטוב לי ( מה שבאמת נכון ) ?
 
תשובה

ברמה הפרקטית אתה יכול ללכת ופשוט להגיד שאתה לא מעוניין להתלונן על שום דבר שקשור לחייך הפרטיים. כאן יתחיל "מאבק" בינך לשוטר וייתכן שהוא יגיד לך דברים כאלה ואחרים אבל אם אתה באמת לא רוצה להגיש תלונה אז תעמוד על שלך. הוא ינסה להבטיח הבטחות בטוב או לעבור לרע אבל אם אתה לא רוצה להתלונן זו זכותך.
 

ToMmY27

New member
אבל כשהשוטר דיבר איתי בטלפון

הוא לא שאל אותי אם אני רוצה להתלונן, הוא פשוט ביקש ממני לבוא לחוקר ולענות לו על מס' שאלות. העניין הוא שאפילו את זה אני לא רוצה חחח באמת שלא נגרם לי שום נזק ואני ממש לא מעוניין להתחיל לפתוח עכשיו חקירות ודברים. בקיצור ברגע שהוא יתקשר בשנית זכותי המלאה באמת לומר לו פשוט שאני לא מעוניין לבוא ושאני לא רוצה למסור עדות? (הוא יכול להתקשר להורים שלי או משהו כזה ? פשוט זה מצב שהייתי רוצה למנוע )
 
תשובה

שוב השוטר יכול להגיד הרבה דברים אתה לא חייב להתלונן על שום דבר וזו זכותך המלאה ואתה רשאי לעמוד על כך. מכאן ואילך הוא ינסה ואתה תחליט מה לעשות ואיך לענות מתוך ידיעה שאתה לא חייב להתלונן על כלום. קח בחשבון שגם דברים שאתה אומר לו בטלפון "נחשבים".
 

ToMmY27

New member
ממש תודה,

אז בוא נסכם את זה ככה, לא משנה אם אני מוסר עדות, או מעוניין לתבוע כל עוד אני מחליט שאני לא מעונין להגיע לתחנת המשטרה לענות על מס' שאלות, לשתף פעולה וכד' אז זה לא נחשב ל"פשע" או פעולה שעלולה לגרום ל"תיק". העניין הוא שפשוט ביקשו ממני היום לבוא מחר אבל אני לא אגיע מחר ובמידה ויתקשרו אליי אני פשוט אסביר להם שאני לא מעוניין . מקווה שיהיה בסדר מאז שהתקשרו אליי אני פשוט בדיכאון וכל כך מפוחד. רב תודות לך,
 
תשובה

לצערי אני לא יכול להגיד לך כיצד לנהוג אתה צריך לנהוג כפי שאתה חושב לנכון. מבחינת החוק אי אפשר לחייב אדם להתלונן או למסור עדות זו זכותי להגיד שכל "זה" לא מעניין אותי ואני לא רוצה להגיד כלום נקודה. מה שהשוטר יגיד זו זכותו ומה שאתה מחליט לעשות זו זכותך. לא ניתן להעמיד אדם לדין על כך שסרב להתלונן או להעיד במשטרה בנימוק שלא מעוניין לדבר על חייו האישיים ואין לו שום עניין עם איש.
 
זו זכותך?

סעיף 2 לפקודת הפרוצדורה הפלילית (עדות): "(1) קצין משטרה בדרגת מפקח ומעלה, או כל קצין אחר או סוג אחר של קצינים המורשים בכתב, בדרך כלל או במיוחד, על ידי שר המשפטים, לערוך חקירות על ביצוע עבירות, רשאי לחקור בעל-פה כל אדם המכיר, לפי הסברה, את עובדותיה ונסיבותיה של כל עבירה, שעליה חוקר אותו קצין משטרה או אותו קצין מורשה אחר כנ"ל ורשאי הוא לרשום בכתב כל הודעה, שמוסרה אדם הנחקר כך. "(2) אדם, הנחקר כך, יהיה חייב להשיב נכונה על כל השאלות, שיציג לו בשעת החקירה אותו קצין משטרה, או קצין מורשה אחר כנ"ל, חוץ משאלות שהתשובות עליהן יהיה בהן כדי להעמידו בסכנת אשמה פלילית".
 
תשובה

חוק העונשין 245. הדחה בחקירה (א) המניע אדם, או מנסה להניעו, שבחקירה על פי דין לא ימסור הודעה או ימסור הודעת שקר, או יחזור בו מהודעה שמסר, דינו - מאסר חמש שנים. (ב) המניע או מנסה להניע כאמור בסעיף קטן (א) בדרך של מרמה, הטעיה, כוח, איומים, הפחדה, מתן טובת הנאה או כל אמצעי פסול אחר, דינו - מאסר שבע שנים. 246. הדחה בעדות (א) המניע אדם, או מנסה להניעו, שבהליך שיפוטי לא יעיד, או יעיד עדות שקר, או יחזור בו מעדות או מהודעה שמסר, דינו - מאסר שבע שנים. (ב) המניע או מנסה להניע כאמור בסעיף קטן (א), בדרך של מרמה, הטעיה, כוח, איומים, הפחדה, מתן טובת הנאה או כל אמצעי פסול אחר, דינו - מאסר תשע שנים. 247. סייגים לתחולה [תשל"ג] סעיפים 245(א) ו-246(א) לא יחולו על מעשה הבא להעמיד אדם על זכותו לפי דין להימנע מעדות או ממסירת הודעה, או על מעשה הנעשה כדין במהלכם של משפט או חקירה.
 
מה הקשר?

כתבת: "זו זכותי להגיד שכל 'זה' לא מעניין אותי ואני לא רוצה להגיד כלום נקודה. מה שהשוטר יגיד זו זכותו ומה שאתה מחליט לעשות זו זכותך". על כן שאלתי, אם אכן זו זכותך לסרב להעיד במשטרה, כפי שכתבת, וציטטתי את סעיף 2 לפקודת הפרוצדורה הפלילית (עדות), הקובע, כי אדם הנחקר כדין במשטרה, חייב להשיב נכונה על כל שאלה, למעט שאלות שעלולות להפלילו (משמע: רק אם הוא חשוד, הוא זכאי לשתוק). ומה הקשר בין זה לבין הסעיפים שציטטת מחוק העונשין, הדנים בהדחה בחקירה ובעדות?
 
מה הקשר של הפקודה למקרה ולתשובות?

קודם איך אתה מניח שהוא בכלל נחקר כדין? הוא בכלל זומן לחקירה - לשיטתך - אז האם הוא בכלל חייב להגיע? ועוד שאלות תלויות הסיטואציה העובדתית המסויימת אם תקרא את כל התשובות הבחור נקט בשמות זהים לכך שהוא לא רוצה להתלונן או למסור עדות ואני הבנתי את כוונתו כי אינו רוצה להתלונן. ואף אחד לא חייב להתלונן. הציטוט שהובא על-ידך מקים לכאורה רק את החובה לענות על השאלות, בנסיבות הספציפיות שבסעיף, אבל לא מדבר על הסנקציה. הסעיפים הרלוונטיים הינם בחוק העונשין. אני ציטטתי סעיף שמדבר על כך, בעקיפין, שלא בכל מקרה אדם חייב להעיד והראייה שקיים סעיף בחוק העונשין אשר מאפשר זאת ובוודאי שלא כפי שהוצג על-ידך ובנוסף אתה יודע כמה כתבי-אישום הוגשו בנסיבות שכאלה? כמה פסקי-דין אתה מכיר בנסיבות האלה? למה לא מעמידים לדין כל מי שהתלונן במשטרה ולא רוצה להעיד בבית-משפט? למה לא מעמידם לדין כל אחד שלא רוצה למסור עדות ולהתערב? אתה פשוט מאוד לא יודע על מה אתה מדבר יש חשיבות רבה לקשר שבין המצב החוקי לכאורה לבין המציאות וצריך לקורא את הסיטואציה ולהבין שהבחור פשוט מפוחד מאוד ויש לו הרבה סיבות שלא לצאת מהארון. אתה מכיר כתב-אישום שהוגש כנגד אדם כזה? שהינו קורבן לכאורה למעשה שכזה? אשמח אם תפנה את הגולשים למצב מדוייק שכזה?
 
הפקודה סותרת את הדברים שכתבת

1. לא הנחתי שהשואל נחקר, כפי שאתה מייחס לי. 2. השבתי בתגובה נפרדת: אין חובה מפורשת על-פי נוסח החוק לציית להזמנה לסור לחקירה במשטרה. אבל מי שמתעלם מהזמנה לסור למשטרה, מסתכן בכך ששוטרים יופיעו בביתו, יורו לו להתלוות אליהם לתחנת המשטרה, ואם, יסרב, יעצרו אותו בלי צו שופט, על סמך סעיף 23 ל"חוק המעצרים" (= חוק סדר הדין הפלילי [סמכויות אכיפה - מעצרים]). 3. אצטט שוב את דבריך שלך: "זו זכותי להגיד שכל 'זה' לא מעניין אותי ואני לא רוצה להגיד כלום נקודה. מה שהשוטר יגיד זו זכותו ומה שאתה מחליט לעשות זו זכותך". אבל בסעיף 2 (2) לפקודת הפרוצדורה הפלילית (עדות) נאמר ההיפך: "אדם, הנחקר כך [כלומר, הנחקר כדין כמפורט בפיסקה (1), עב"א], יהיה חייב להשיב נכונה על כל השאלות, שיציג לו בשעת החקירה אותו קצין משטרה, או קצין מורשה אחר כנ"ל, חוץ משאלות שהתשובות עליהן יהיה בהן כדי להעמידו בסכנת אשמה פלילית". 4. העובדה, שהפקודה אינה מפרטת את העונש על הפרת החובה שבה, אינה מבטלת את החובה, והוא הדין לגבי מדיניות, שלא להעמיד לדין על הפרת החובה. 5. בהעדר עונש על הפרת החובה הנדונה בפקודה עצמה, מותר וצריך לחפשו בסעיפי חיקוק אחרים, סעיפי סל, והמתאימים ביותר הם אלה שציינתי: הפרת חובה חקוקה לפי סעיף 286 לחוק העונשין ושיבוש מהלכי משפט לפי סעיף 244 לחוק, ולראיה עיין כאן (גילוי נאות: על פסק הדין המקושר הוגש ערעור והתקבל, אבל בערעור לא נסתרו העקרונות שנקבעו בפסק, אלא נקבע, שעמדה למערער זכות השתיקה בשל היותו חשוד).
 
תשובותיך אינן מדוייקות ולא נכונות

א. אם תקרא את מכלול התשובות תבין היטב כי תשובתי התייחסה למקרה בו אדם לא רוצה להתלונן. ב. תשובתך לפייה לשוטר קיימת סמכות לעצור עד ללא צו שופט שגוייה בעליל. ואני מצטט את דבריך: אין חובה מפורשת על-פי נוסח החוק לציית להזמנה לסור לחקירה במשטרה. אבל מי שמתעלם מהזמנה לסור למשטרה, מסתכן בכך ששוטרים יופיעו בביתו, יורו לו להתלוות אליהם לתחנת המשטרה, ואם, יסרב, יעצרו אותו בלי צו שופט, על סמך סעיף 23 ל"חוק המעצרים" תפנה אותי בבקשה למקום בחוק המעצרים לפיו שלוטר יש סמכות לעצור עד שלא מכוח צו שופט. בחוק המעצרים הכלל הראשי הינו בסעיף 4 לפיו העדיפות הינה למעצר בצו. בסעיף 23, אליו הפנת, המדבר על עילות מעצר בלא צו שופט נדרש כי האדם יהיה חשוד כי עבר עבירה בת מעצר או בסעיף קטן ב המאפשר לעצור את מי שאינו מציית להוראותיו של השוטר שניתנו על פי סמכויות העיכוב המסורות לו בדין. אשמח מאוד! אם תפנה את הגולשים לסעיף הספציפי בחוק המעצרים אשר מקנה לשוטר סמכות לעכב עד בביתו על עבירה שבוצעה בעבר. מה הקשר בכלל לפסק-הדין אליו הפנית. באותו עניין דובר על מי אשר כן החליט להתלונן במשטרה! באותו מקרה דובר על מי אשר הגיש מסמך מזוייף במהלך תלונתו! באותו עניין כן דובר על סמכות קצין להבדיל מסמכות חוקר סתם - כפי שציינתי ועוד ועוד נושאים.
 
תשובותיי נכונות, מדויקות ומבוססות

1. השואל בשרשור זה כתב בהודעותו הראשונה לעיל: "התקשרו אליי היום מהמשטרה וביקשו שאני אבוא מחר לתת עדות". אתה משיב לו: "ברמה הפרקטית אתה יכול ללכת ופשוט להגיד שאתה לא מעוניין להתלונן על שום דבר שקשור לחייך הפרטיים". אך השואל מתעקש וחוזר: "אבל כשהשוטר דיבר אתי בטלפון הוא לא שאל אותי אם אני רוצה להתלונן, הוא פשוט ביקש ממני לבוא לחוקר ולענות לו על מס' שאלות". ואתה בשלך: "שוב השוטר יכול להגיד הרבה דברים אתה לא חייב להתלונן על שום דבר וזו זכותך המלאה ואתה רשאי לעמוד על כך". תשובה זו שלך (כמו תשובות נוספות ברוח זו בהמשך השרשור) היא טעות חמורה, כיוון שהיא סותרת, כפי שהבהרתי וציטטתי בתגובות קודמות, את האמור בסעיף 2 לפקודת הפרוצדורה הפלילית (עדות). בטעות זו הודית למעשה כשכתבת: "לגבי מסירת עדות לכאורה יכול להיטען כי אתה מבצע הפרת חובה חקוקה בצירוף פקודת הפרוצדורה הפלילית אבל בשום אופן לא שיבוש הליכי משפט". 2. אם תקרא בעיון את פסק הדין שקישרתי אליו, בלי דעות קדומות, תגלה, שהמערער, אדון מישל אלמליח, הועמד לדין על שסירב למסור מידע למשטרה. בשל סירובו זה הוא הועמד לדין בדיוק לפי שלושת סעיפי החיקוק שציינתי: הפרת החובה החקוקה שבסעיף 2 לפקודת העדות לפי סעיף 286 לחוק העונשין, ושיבוש מהלכי משפט לפי סעיף 244 לחוק (אישום שלשיטתך הוא "קשקוש מוחלט"). בעניינו של אלמליח דנו לא פחות משבעה שופטים: שופט שלום אחד, שלושה שופטים של בית המשפט המחוזי ושלושה שופטים של בית המשפט העליון. אז נכון, שהשופטים נחלקו בדעותיהם, ומר אלמליח זוכה בסופו של דבר, אבל נקודות המחלוקת אינן חשובות לענייננו כאן. העיקר לענייננו הוא, שאיש משבעת השופטים לא חלק על כך, שעצם המעשה שיוחס לאלמליח, קרי: סירוב למסור מידע בחקירת משטרה כדין (מצד מי שאינו חשוד), הוא הפרת החובה החקוקה הנ"ל שבפקודת העדות, שהיא עבירה לפי סעיף 286 לחוק העונשין, וגם שיבוש מהלכי משפט לפי סעיף 244 לחוק. ואם נותר בך ספק, הנה מקצת מהדברים שאמר נשיא בית המשפט המחוזי בחיפה, מ' לינדנשטראוס, באותו פסק: "אכן, צודק כב' השופט אלרון בקבעו, כי העובדה שהנאשם הסתיר מידע, וזאת כאשר הוא אינו חולק, כי המידע האמור היה בידיעתו וברשותו, ואף ידע כי מידע זה דרוש לחקירת המשטרה בפרשת זיוף המסמך, יש בה כדי הוכחה על 'עשיית דבר' כמובנו של מונח זה, בסעיף 244 לחוק העונשין. "צודק השופט אלרון בקבעו, בעמ' 85 לפרוטוקול כי: 'המידע הרלוונטי אותו ביקש החוקר בובאן שימסור, היה מצוי ברשותו והוא התחמק ממתן תשובת אמת מלאה'. "התוצאה מן הדברים האמורים היא, כי בצדק קבעה הערכאה הראשונה, כי הוכחו יסודות העבירה על פי סעיף 244 לחוק העונשין". 3. לפי סעיף 23 (ב) לחוק סדר הדין הפלילי [סמכויות אכיפה - מעצרים], "שוטר מוסמך לעצור אדם ולהביאו לתחנת המשטרה לתכלית שלשמה ביקש לעכבו, אם האדם אינו מציית להוראותיו שניתנו על פי סמכויות העיכוב המסורות לו בדין, או אם הוא מפריע לו להשתמש בסמכויות העיכוב". וסעיף 68 לחוק קובע: "(א) היה לשוטר יסוד סביר לחשד שנעברה עבירה, רשאי הוא לעכב אדם שיכול למסור לו מידע הנוגע לאותה עבירה, כדי לברר את זהותו ומענו וכדי לחקור אותו במקום הימצאו; וכן רשאי הוא לזמן אותו לתחנת משטרה קרובה למועד סביר אחר שיקבע לצורך ביצוע אותן פעולות. "(ב) היה הזיהוי בלתי מספיק, או היה חשש כי האדם לא יתייצב לחקירה במועד, רשאי השוטר לבקש מאותו אדם להילוות עמו לתחנת המשטרה לשם גביית העדות". בהסתמך על אלה כתבתי: "מי שמתעלם מהזמנה לסור למשטרה, מסתכן בכך ששוטרים יופיעו בביתו, יורו לו להתלוות אליהם לתחנת המשטרה, ואם, יסרב, יעצרו אותו בלי צו שופט, על סמך סעיף 23 ל'חוק המעצרים'". הדברים נכתבו במקור בתשובה בפורום "חוק ומשפט", שהתייחסה לזימון חשוד, ואזכירך, שאיננו יודעים אם השואל בשרשור זה הוא עד או חשוד (וגם הוא אינו יודע זאת). על כל פנים, הסמכות לעצור קיימת לגבי מי שמתנגד לעיכוב, אף אם אינו חשוד. שים לב גם לדבריו של ד"ר אורן גזל: "כאשר חשוד מסרב להופיע לחקירה בתחנת המשטרה, נוהגת המשטרה לשלוח אליו שוטרים ולדרוש ממנו להילוות אליהם לתחנה, ואם הוא מסרב, לעצרו בעילה של סירוב לדרישת עיכוב" (ראה כ‏אן, סעיף 6.1.1, תחת כותרת המשנה: "התפתחות הדין").
 
תשובתך לא נכונה ולא מדוייקת

סמכות העיכוב הינה לגבי עד במקום ולא בדיעבד - כך מורה כותרת הסעיף. מה ייקרה אם השוטר ידפוק בדלת ולא אסכים לפתוח אותה? הדברים סותרים בעליל את תפיסתך. לגבי הציטוטים שציטטת. יפה מאוד שאתה ידוע לצטט אזכור כזה או אחר אבל לצערי יש הרבה אמירות וקביעות שנמנעת לצטט למשל שאותו אדם זוכה בין היתר לאור העבודה כי לא נחקר על-ידי קצין מוסמך ועוד ועדו ממש כפי שהתייחסתי בשאלתי. אני עדיין עומד על תשובתי לפיה אין שום חובה חוקית להגיש תלונה במשטרה. והעובדה כי השוטר ביקש לשאול שאלות לא אומרת שהוא זימן אותו לעדות הנושא כלל לא ברור ולא הובהר דיו בכדי להיכנס בכלל לדיון התיאורטי שפיתחת.
 

ToMmY27

New member
לסיכום

השאלה המרכזית שלי ,במידה ואני מחליט לא להגיע למשטרה ולא לענות על שאלות (ואומר בטלפון מראש שאני ממש מצטער אבל אני לא מתכוון לבוא למשטרה) , וכד' לא יכולים לעצור אותי , לרשום לי דברים בתיקים משטרתיים, להתקשר להורים וכד'. הלא כן?
 
למעלה