מאור חיים פז
Member
1. "ניהול פופוליסטי הוא כושל מטבעו".1) ניהול פופוליסטי הוא כושל מטבעו. ככל שמשתמשים באמצעים מלאכותיים כדי לדחות מיתון (למנוע לא ניתן) ומקריבים את העתיד למען ההווה (כך מגדילים את החובות ללא שליטה) מערערים את יציבות הכלכלה. ההכרה בכך שמחזורי גאות ושפל הם מטבעה של כל כלכלה וההימנעות מהקרבת העתיד למען ההווה תמנע ממה שיכול להיות מיתון קטן וקצר להפוך לשפל ממושך שיכול להימשך גם עשור שלם (כמו השפל הגדול שנמשך מ1929 עד 1939) או אפילו 70 שנה מבלי שאפשר יהיה לראות את הסוף (ארגנטינה מ1950 ועד עכשיו ואיש אינו יכול אפילו לשער עוד כמה שנים הוא ימשך) בסוף נאלצים לשלם את החשבון ולכן מוטב לא להיכנס לחובות מלכתחילה להשלים עם מחזורי הגאות והשפל ובכך לאפשר לכלכלה להיות יציבה ומאוזנת.
2) הם לא אידיוטים אלא פופוליסטים חסרי אחריות. אף נשיא לא מעוניין במיתון במשמרת שלו וכשמיתון מגיע (כי אי אפשר למנוע אלא רק לדחות) הם נכנסים לפאניקה וגורמים הרבה יותר נזקים מאשר לו היו פשוט מאפשרים לשווקים לאזן את עצמם.
3) זה אפשרי ומגוון האפשרויות הוא רב. היו גם מדינות שישמו תקנים ששילבו מספר מתכות יקרות ויש מדינות שמטבען מגובה בתוצרן (שווייץ וקטאר) אבל בשאר העולם המטבעות הם FIAT ואינם מגובים בשום דבר, וזה האסון של רוב כלכלות העולם משנות ה70 המוקדמות ואילך.
4) גם קפיטאליזם וסוציאליזם לא משתלבים היטב יחד (קל וחומר קפיטאליזם וקומוניזם) כפי שהבהרתי לך בהודעה פרטית. שבדיה ונורבגיה הן היוצאות מן הכלל, בגלל משאבי הטבע האדירים שלהן ולא הכלל.
5) אין לי מה להוסיף מעבר למה שכתבתי לך במסר פרטי.
6) ראה 5.
7) ראה 5.
8) ראה 5.
9) כן.
10) כך קובע החוק הישראלי, בטענות פנה למחוקק
11) בהחלט יש טווח זמן, אך חלק מההסכמים הללו יפקעו רק בעוד עשורים, כמה זמן אתה ממליץ לארה"ב להמתין?
בנוגע לשאלה שלך מהמסר הפרטי עליה לא עניתי קודם, אכן התכוונתי לאסכולה האוסטרית ואני אכן תומך בקפיטאליזם מוחלט. השוק החופשי יכול לספק הכל בתנאי שלא מפריעים לו. בניגוד למה שאולי אמרו לך או אולי הבנת בטעות, laissez-faire אין משמעותו לא לעשות דבר, אלא לאפשר לשוק לעשות את שלו, דהיינו להתאים את ההיצעים לביקושים והוא יכול לעשות זאת, מכיוון שאין ואקום בכלכלה, אך כשהממשלה מגבילה את השוק ובכך למעשה מפריעה לו לפעול נוצר מחסור שלא היה נוצר אלמלא כן והצרכנים היו יכולים לחיות ברווחה. ממליץ לך לקרוא את מאמריהם של פרידריך האייק, מורי רות'בארד, מילטון פרידמן, רוברט נוזיק ודייויד פרידמן כדי להבין את הנושא טוב יותר.
בהצלחה.
הפופליזם הוא אחד מתסמיניה של הדמוקרטיה. ללא דמוקרטיה, הפוליטיקאים היו יכולים להרשות לעצמם לעשות את מה שנכון במקום את מה שפופולארי, כי אז הלגיטימיות של השלטון הייתה יכולה לנבוע מתוך יכולות וכישורים לדוגמה, ולא מתוך אישורו של העם.
ראיתה מה זה?, אתה לא היחיד פה עם דעות קיצוניות (עוד אדבר בהמשך ההודעה על הקפיטליזם הטהור הזה שלך...).
2. "ככל שמשתמשים באמצעים מלאכותיים כדי לדחות מיתון (למנוע לא ניתן)...".
הכלכלה היא מדע כמו כל מדע אחר. מה אם זה לא שלא ניתן למנוע מיתון, אלא שמדע הכלכלה המודרני פשוט לא מספיק מתקדם כיום בשביל לדעת איך למנוע מיתון?. מה דעתך?.
3. "הם לא אידיוטים אלא פופוליסטים חסרי אחריות. אף נשיא לא מעוניין במיתון במשמרת שלו וכשמיתון מגיע (כי אי אפשר למנוע אלא רק לדחות) הם נכנסים לפאניקה וגורמים הרבה יותר נזקים מאשר לו היו פשוט מאפשרים לשווקים לאזן את עצמם".
אני מתעניין גם בפסיכולוגיה, ולדעתי, הבינה היא הפקטור מספר אחד בקביעת תוכנה ואיכותה של האישיות. מה שאתה אומר לא סותר את מה שאני אומר. אני אומר "אידיוטים" ואתה אומר "פופוליסטים חסרי אחריות", אבל כמו מה פופוליזם חסר אחריות יכול עוד להישמע, מלבד תסמין של הבורות האנושית, הלוא היא כמובן מקור כל הרוע בעולם?. אתה מבין, אני מקשר בין פופוליזם לבין טיפשות. אני מקשר גם בין חוסר אחריות לבין טיפשות. למען האמת, אני מייחס את רוב התכונות האישיותיות למידת בינה כזאת או אחרת (בינה, לא אינטליגנציה, יש הבדל). זה דווקא די הגיוני כשחושבים על זה. אם פופוליסטים חסרי אחריות הם לא פופוליסטים חסרי אחריות מכיוון שהם קרוב לוודאי טיפשים (אבל בסדר, נגיד, אני אזרום איתך לרגע בזה...), אז מה כבר יכול לגרום לפופוליזם חסר אחריות מצידו של אדם?. לא נראה לי שיש תשובה טובה על זה, אם באמת מתעקשים שלא לציין "טיפשות" בתור הסיבה, וכך נראה שיש לנו הוכחה על דרך השלילה שהם אמנם פופוליסטים וחסרי אחריות כפי שאמרתה, אבל בגלל שהם אידיוטים וכנראה שלא משהו אחר. כלומר, ברור שאפשר להגיד שהם פופוליסטים חסרי אחריות כי הם צריכים למשוך את המצביעים, אבל יש לנו כאן בעיה. הבעיה היא שעשיית דבר מה על-ידי הפוליטיקאים, שהוא איננו הדבר הנכון לעשותו אובייקטיבית, עשייתו על-ידם בכל זאת לצורך מטרות של פופוליזם ומשיכת מצביעים, משמעות הדבר היא שבירה תחת לחץ. אנשים בעלי חוזק רב יותר בתוכם, בתוך אישיותם, יהיו יותר אידיאליסטיים מזה, ויתעקשו לעשות את הדבר הנכון גם במחיר אישי. שבירה תחת לחץ, היא סממן אישיותי שאני מקשר לטיפשות אנושית, ומנגד, אנשים בעלי אישיות חזקה יותר ויציבה יותר, אנשים אידיאליסטיים יותר בעלי ערכים חזקים יותר וטובים יותר, שיעשו את הדבר הנכון גם במחיר של הקרבה, אפילו כזאת אישית, לדעתי, הם קרוב לוודאי פשוט אנשים חכמים יותר. כך שבין אם אנחנו מסתכלים על זה בצורה כזאת או אחרת, אנחנו מגיעים לאותה המסקנה. ההבדל היחיד הוא שלפי צורת ההסתכלות הראשונה, בגלל שהם אידיוטים, הם פופוליסטים חסרי אחריות, בעוד שלפי צורת ההסתכלות השנייה, המעמיקה יותר והמתוחכמת יותר, הם עדיין אידיוטים, והם עדיין פופוליסטים חסרי אחריות בגלל זה. זה פשוט שעכשיו אנחנו מסיקים שבגלל שהם אידיוטים הם גם נשברים בקלות תחת לחץ (כאמור, סממן אישיותי נוסף שמקושר לטיפשות).
העניין עם אנשים חכמים יותר, זה שהם יודעים יותר דברים, ובתוך המסגרת של זה, הם יודעים גם יותר דברים על ההבדל שבין טוב לרע מאשר אנשים אחרים, ובתוך המסגרת הזאת של ידיעה טובה יותר את ההבדל בין מה שטוב לרע, מה שנכון ומה שלא נכון, בתוך המסגרת של זה, הם גם יודעים טוב יותר מה טוב ומה לא טוב, ומה נכון ומה לא נכון, בכל הנוגע למהן התכונות האישיותיות הנכונות, הערכים הנכונים, ההשקפות הנכונות, והדעות הנכונות. לכן, לפיכך, ולפי זאת, הם מחזיקים באישיויות טובות יותר, תכונות אישיותיות טובות יותר, ערכים טובים יותר, השקפות טובות יותר ודעות טובות יותר מאשר האישיויות, התכונות האישיותיות, הערכים, ההשקפות והדעות של אנשים פחות חכמים מהם.
כלומר:
פופוליסטים חסרי אחריות=אידיוטים.
4. "זה אפשרי ומגוון האפשרויות הוא רב. היו גם מדינות שישמו תקנים ששילבו מספר מתכות יקרות ויש מדינות שמטבען מגובה בתוצרן (שווייץ וקטאר)".
אתה יודע, זה משעשע אותי איך שמצד אחד אני לא באמת כזה מי-יודע-מה מבין בכלכלה, אבל כשאני מספר לך כל מיני רעיונות והארות שהיו לי על כלכלה, במקום שיסתבר שאני לא מבין עניין ושהרעיונות שלי גרועים, ובמקום שתגיד לי "לא, זה בלתי אפשרי" או "לא, אתה מדבר שטויות", אתה מאשר את דבריי ומספר לי שחשבו על הרעיונות האלו לפניי, יישמו אותם ושאלו רעיונות כלכליים רציניים וטובים. כלומר, אני לא יודע שהדברים שאני מדבר עליהם הם אמיתיים ושבאמת חשבו ועשו אותם לפני שאתה מספר לי. מדינות באמת הרחיבו את תקן הזהב לתקן מתכות יקרות?. לא היה לי מושג שהיה דבר כזה במציאות. גם על זה ששוויץ וקטאר מגבות את המטבע בתוצר, לא ידעתי כשדיברתי על גיבוי החוב האמריקני בבתי עסק ומפעלים. זה משעשע אותי. באמת. זה כאילו גורם לי לחשוב לעצמי שאם הייתי נולד בתחילת או אמצע המאה ה-19, ולא בסוף מאה ה-20, אז הייתי יכול להיות איזשהו כלכלן חשוב או משהו. כי מצד אחד, בזמן שיש לי את כל הרעיונות האלו ואתה מאשר שמדובר ברעיונות טובים וחשובים שכבר חשבו עליהם כלכלנים, הרעיונות הטובים והחשובים האלו אלו רעיונות כלכליים בסיסיים במונחים של ימינו, בעוד שהרעיונות האלו היו הברקה של ממש פעם, כשחשבו עליהם לראשונה, במהלך המאות ה-19 וה-20. אז אולי חבל שעם כל הרעיונות האלו אני לא תאורטיקן של הכלכלה במאה ה-19?. או שבעצם, מצד שני, למרות שנדמה שההברקות שלי הן הארות כלכליות שכבר הגיעו אליהן במאות ה-19 וה-20, אולי עוד יכולים לצוץ לי רעיונות כלכליים חדשניים לחלוטין שיהיו בעלי חשיבות וערך גם במונחי מדע הכלכלה של המאה ה-21?. בכל מקרה, יש כאן משהו משעשע בעיניי בכל הסיטואציה הזאת. אולי אפילו קצת מתמיה. איך זה יכול להיות?. אני רואה שני הסברים אפשריים למה שקורה פה:
1.כלכלה זה לא דבר כזה קשה ומסובך כמו מה שחשבתי, ולכן הרעיונות הטובים האלו שלי, שחשבתי עליהם בנפרד מגדולי התיאורטיקנים של מדע הכלכלה ב-200 השנה האחרונות, הם לא כאלו מרשימים. לא במונחים של אז ובטח ובטח שלא במונחים של היום.
2.כלכלה זה כן דבר קשה ומסובך ולכן עצם זה שאני מגיע אל הרעיונות האלו באופן בלתי תלוי בהישגי העבר (כי אני הרי לא בקיא בכלכלה), זה כן דבר מרשים, אפילו שמדובר בהברקות מלפני 50/100/150 שנה, ואולי אני פשוט חכם, או מוכשר או משהו?.
מה דעתך על כל מה שקורה פה?. האם זה מרשים שחשבתי על הרעיונות האלו בעצמי באופן בלתי תלוי באנשים שחשבו על הדברים האלו לפניי או שמדובר בדבר של מה בכך?.
5. "גם קפיטאליזם וסוציאליזם לא משתלבים היטב יחד (קל וחומר קפיטאליזם וקומוניזם) כפי שהבהרתי לך בהודעה פרטית. שבדיה ונורבגיה הן היוצאות מן הכלל, בגלל משאבי הטבע האדירים שלהן ולא הכלל".
אז הכלכלות של שבדיה ונורווגיה עובדות טוב בגלל משאבי הטבע הרבים שלהם ולא בגלל הקפיטליזים הסוציאליסטי של הסוציאל-דמוקרטיה שלהם, כך אתה טוען. טוב, אולי. ואולי הקפיטליזים הסוציאליסטי המודרני פשוט עוד לא הצליח להתפתח לכדי קפיטליזים סוציאליסטי שעובד. לשם ההשוואה, פעם גם הקפיטליזים עבד לא מי-יודע-מה כי הוא היה קפיטליסטי מידי, והאנשים החלשים של החברה נדרסו תחת רגליהם של התעשיינים והמונופולים (מישהו אמר רוקפלר?). ואז כמובן התחילו עם פירוק המונופולים, ההגבלים העסקיים, ועברו מקפיטליזם טהור לקפיטליזם רגיל (או שאולי זה בעצם הגיע עד לכדי סוציאל-דמוקרטיה לפני שרייגן הרס הכול?). בכל מקרה, אם קפיטליזם סוציאליסטי כן יכול לעבוד, והוא לא עובד היום כי עוד לא המציאו את השיטה הקפיטליסטית-הסוציאליסטית הפרטנית שתעבוד, מעניין מי זה יהיה האיש שיבנה את השיטה הקפיטליסטית-סוציאליסטית הזאת, אולי אני?. בכל מקרה, אני לא מוותר על קפיטליזם-סוציאליסטי כל-כך מהר. לדעתי קפיטליזם בלי לפחות קצת סוציאליזם זה קפיטליזם חזירי שדורס את החלשים.
6. "כך קובע החוק הישראלי, בטענות פנה למחוקק".
אם כך, אז אולי מוטב שאמחוק את הקטע שאני מספר שיצא לי להגיד לאנשים באיזה מניות אני מאמין?.
7.אבל בכל מקרה, זה נשמע לי כמו חוק מת. זה ממילא לא נשמע לי כמו משהו שבאמת אוכפים אותו.
8.מה בכלל הרעיון של החוק הזה?. שאנשים לא יקבלו עצות כלכליות ממישהו שלא מבין וככה לא יפסידו את הכסף שלהם?. אבל מי אמר שמישהו צריך ללמוד ייעוץ פיננסי/כלכלה בשביל שהוא ידע איך להשקיע בבורסה?. ולפיכך, מי אמר שהמדינה יודעת בכלל מי יודע להשקיע ומי לא?. עם כל הכבוד אליך ולכל מי שלמד ייעוץ פיננסי/כלכלה, אני אמרתי שצריך להשקיע בזהב מאז 2017, אמרתי שצריך להשקיע בנטפליקס כבר בתחילת 2019, והשיא-אמרתי שצריך להשקיע בטסלה כבר באמצע מרץ.
9. "בהחלט יש טווח זמן, אך חלק מההסכמים הללו יפקעו רק בעוד עשורים, כמה זמן אתה ממליץ לארה"ב להמתין?".
חלק מהם יפקעו מוקדם יותר. בנוגע לאלו שייקח להם עשורים לפקוע, טוב, נו, מה אפשר לעשות?. שיאכלו את הדייסה שהם בישלו. אבל הכי חשוב-להפסיק לחדש הסכמים/לחתום על הסכמים חדשים עם סין.