שאלה על פרופורציות

• פותח הנושא NewH
  • פורסם בתאריך
אני רק מהרהרת בקול רם, ואפילו לא

בטוחה אם אני מסכימה עם עצמי: אולי לשאול אותה מקובל עליה שהוא משתמש כך בכסף שנתנה או לספר לה כדי לגרום לה לחשוב שוב לפני שהיא נותנת כסף?

אור2221

New member
אויש, ממש מוגזם...

הוא לא מוציא את הכסף על סמים, או על משהו עם פוטנציאל מסוכן - כמו אופנוע - אלא על טלפון יקר. הוא חסך את הכסף מיום הולדת לחג. מה, ביום ההולדת הבא היא לא תיתן לו כסף כי הוא מבזבז אותו על שטויות? "פעם שעברה קנית משהו שלא אהבתי אז הפעם לא תקבל כסף." אם קרוב משפחה שלי היה נותן לי כסף בהבטחה שאני לא אוציא אותו על X או Y הייתי אומרת לא תודה. אפשר להשוות את זה להורים שנותנים כסף לחתונה ואז מתערבים בבחירת המנות, בשמלה, בתקליטן... זה כסף שלו. הוא יבזבז אותו ואז לא יהיה לו כסף למטרה אחרת. החלטה שלו. אפשר לבקש ממנו שיקח שבוע לחשוב על זה, אבל לבקש מסבתא שתשכנע אותו זה מעשה מכוער, לדעתי. לסבתא אי אפשר להיות גסי רוח ואי אפשר לריב כמו שרבים עם ההורים. סחיטה רגשית מסוג מסויים.

אור2221

New member
למה?

את "מחממת" את סבתא שלו עליו (בהנחה ובאמת יש לה בעיה עם הטלפון) - אם היא היתה רוצה להגביל את הקניות שלו, היא היתה עושה את זה כשהיא נתנה את הכסף. בנוסף, סבתא לא ממש יודעת מה לקנות לבן 15.5 והסיכוי שהיא תקנה לו משהו שהוא לא יאהב הוא די גדול, לי נתנו כסף מגיל בת מצווה והתנאי היחיד שהסבתות שלי נתנו לי זה "תקני משהו שאני אוכל לראות" - יעני, אל תבזבזי כחלק מההוצאות השוטפות. אז כיבדתי את הבקשה, הייתי קונה (בעיקר בגדים) והולכת לעשות תצוגת אופנה לסבתות. בגילאים הצעירים יותר, שעוד הייתי הולכת עם חולצות בטן (מזה שנים כבר לא) אמא של אמא (מורה במקצועה, אישה חילונית אבל צנועה ואשת חינוך מהדור הישן) היתה מדגדגת לי את הפופיק, אומרת שהיא לא מבינה את האופנה הזו ושאני אתקרר - היא לא אהבה את זה. אבל היא בטח לא החליטה שהיא נותנת לי מתנה על פי בחירתה "כעונש". הסבתא השניה היתה חיית אופנה שהיתה קונה תיקים בכיכר המדינה וכמה שיותר בזבזתי מהכסף שהיא נתנה לי - ככה יותר טוב :). אם הייתי קונה ג'ינס של מעצב נחשב ב700ש"ח (מה שמעולם לא עשיתי) יש להניח שהיא היתה מאושרת :) בשביל טלפון ב-900 ש"ח להתערב לילד ביחסים עם סבתא?

NewH

New member
היא רק תתן לו עוד../images/Emo8.gif

מה פתאום לשאול אותה, מקסימום לעדכן אותה שזה מה שקנה (כדי שתרגיש שקנתה לו משהו שהוא אוהב).

3 שאלות עקרוניות:

א. איך ילמד הילד "להתנהג עם כסף בחוכמה", אם כמות הכסף שתגיע לידיים שלהם תהיה מצומצמת ככל האפשר? ב. "מה הוא הגיל שאפשר להתחיל?" (באיזה גיל אפשר לצפות שהילד ילמד "להתנהג עם כסף בחוכמה"?) ג. האם נותנים לילד דמי כיס קבועים, או נותנים סכום כסף מוגדר למטרה מוגדרת?

NewH

New member
הוא בטח לא ילמד להתנהג עם הכסף

בחוכמה אם לא ישמע גם צד שמתנגד להוצאה כזו... כי אם מיד "קופצים" ומאפשרים אז אין שום שיקול דעת. נקודה נוספת היא העתיד- האם הילד אמור לחשוב על העתיד או לא?

AYELET1

New member
לא יודעת אם הוא "אמור" או לא "אמור"

לחשוב על עתידו בפועל, הרבה מאד בני 15 אינם חושבים על עתידם, לפחות לא על העתיד הכספי, וזה מתבטא בהמון צורות. חוץ מזה, מדבריך עולה שאת זו שחושבת על עתידך ולא על עתידו
למה כוונתי? את חוששת מכך שיהה עליך לשלם את רש\יון הנהיגה... אז החליטי שאת אינך משלמת את זה... והוא יעבוד ויחסוך לרשיון כשהוא באמת ירצה בכך (זה מה שהבן שלי עשה... והוציא רשיון למגינת לבי ולמרבה חששי
) לגבי העתיד עליו אינו חושב, את גם יכולה לצפות שיתחיל לחסוך לדירה, חתונה וכו' זה לא יקרה ברוב המקרים... ובנקודה זו אני מסכימה עם מלך החיות - הנסייון הוא המורה הטוב ביותר. תוכלי לספר לו על צרפת (כמו שמישהי בשרשור המשילהה) עד מחר, אבל אם זה לא מעניין אותו ועוד יותר אם הוא לא היה שם בפועל, הוא לא "יחוש" את הדברים. אז תשאלי איך אנחנו מחנכים? אז כן, גם בעזרת הסברים אבל לא רק. יש דבריחם שצריך לעבור אותם בפועל. לך לא קרה, שמבוגרים יותר (הורים וכד') רצו להסביר לך מנסיונם ולא שעית להם? ורק אחל"כ, כשלמדת להתגלח על זקנך שלך באותו נושא עליו דיברו, הבנת למה התכוונו? יש דברים שעלינו לחוות בפועל

NewH

New member
יש כאן ענין של צרכנות נבונה

ומה שכתבת מאוד לא מדוייק- הוא לא יחשוב על עתידן אם אף אחד לא ילמד אותו לחשוב על עתידו. מבחינתו היום זה היום ואין מחר. לכן, למרות שמדובר על ההמשך (וזה ממש לא עתידי)- הוא צריך להתחיל להבין ש (הפתעה) המשפט הידוע שריר וקיים- כסף לא צומח על העצים. היום אין סיבה שהוא יחשוב על זה בכלל. וזו הנקודה העיקרית|סדש| להביא את הנושא הזה למחשבה שלו (גם אם זו צרפת או לא צרפת. הניסיון המוחשי במקרה הזה זה להראות לו איך עושים את הדברים. יופי שאתה רוצה טלפון כזה וכזה- אנחנו נחפש יחד אחד יותר זול. ולא נקפוץ על הראשון שמצא חן בעינייך ולאבא שלך לא היתה בעיה לקנות לך. ענין של צרכנות נבונה.

AYELET1

New member
את יכולה כיום להסביר ולהסביר

חלק מזה הוא יבין ויקבל חלק מזה הוא יחשוב על זה כעל "הזקנים הללו" להסביר שכסף לא צומח על עצים את יכולה עד מחר מתי מפנימים את זה? כשמרגישים את זה "על בשרינו" (או על בשרו של מי שזה נוגע לו) לגבי העניין ש"לאבא שלך אין בעיה.." וכו' - עניתי על כך במקום אחר. וחוץ מזה אענה לך גם כחובבת גאדג'טים: אני מתה על כאלו (במקרה שלי לא כל כך טלפונים אלא יותר מחשבי כף יד). בכלל לא בטוחה שכל הוצאה שלי היא ממקום של "צרכנות נבונה" (להרגע
גם אני לא קונה כל דגם חדש שיוצא, למרות שהייתי רוצה... אבל ברור שיש גבולות). שוב- דורית 11 הסבירה נכון את הנקודה שלכל אחד ה"שגעונות" שלו. אבל שגעונות צריך לממן לבד... וזו בדיוק הנקודה עם בנך. דבר נוןסף: לא יודעת לענות לך חד משמעית בקשר לטלפון. אני כן סבורה שללא התנסות ממשית לא יפנים. יש דברים שתסבירי עד מחר, זה לא יופנם עד שלא יהיה נסיון ממשי בזה.

NewH

New member
עובדה שברגעים אלה ממש אנחנו

מגיעים להבנות
מצאתי לו שני טלפונים- אחד בחצי מחיר ואחר ב-2/3 מחיר שעונים על הדרישות שלו. והוא הסכים שזו צרכנות נבונה לחפש.

א. אפשר ללמד באופן תארוטי:

"הנה תראו איך אני קונה את מוצר א כי הוא מכיל יותר ממוצר ב, ועולה רק מעט יותר". לא תמיד חייבים נסיון מעשי. אפשר ללמוד על צרפת גם בלי לבקר שם. ב. הגיל שאפשר להתחיל? שאלה טובה טובה שאין לי עליה תשובה חד משמעית. כשכתבתי את ההודעה הנ"ל, עדיין לא ידעתי שמדובר בנער בן 15. סביר להניח שלילד בגיל הזה כבר יהיה כסף, אם כי אני מעולם לא קיבלתי דמי כיס. ג. אם נותנים כסף למטרה מוגדרת, ואתה גם קובע את הסכום, הרי שלמעשה כבר הכתבת לו מה לקנות, לא?

noa_f

New member
יש עוד נקודה לעניין

הטלפונים היקרים (אגב, 900 ש"ח זה לא טלפון מאוד יקר. יש גם ב-4000
) הם בעלי כל מיני פונקציות ושטיקים ואפשרויות וכו'. מה שיגרום לילד להתעסק בו, לחברים שלו להתעסק בו והופל'ה - לעלות שימוש כפולה ומכופלת: הורדנו משחקים, הורדנו רינגטונים, צילמנו תמונות ושלחנו לחברה', נתתי לחברים את המספר אז התחלנו להתקשר וכו' וכו'. אני מעדיפה טלפון זול, פשוט להפעלה ובלי יותר מדי התקשקשויות.

דורית 11

New member
כולנו מסכימות שאנחנו מעדיפות טלפון

זול, הבעיה היא שהילד לא מעדיף זאת והשאלה אם לכפות עליו משהו שאת מעדיפה או משהו שהוא רוצה.

noa_f

New member
אם טלפון יקר יותר מביא להוצאות

גדולות יותר ע"י ההורים, אז זה כבר לא הכסף "שלו" ויש לך כל זכות להטיל וטו.

NewH

New member
את זה הוא לא יעשה כי זה יורד ממנו

החל מנקודה מסויימת שאנחנו קבענו (עד 30 שח' לחודש זה עלינו). כך שהוא כן יודע לשקול כשזה מגיע אליו וקשור למשהו מוחשי עכשוי (ולא עתידי).

מחשבות

New member
זה כמו שהילד מבקש כלב ומתחייב לטפל

בו ולבסוף ההורה מוצא עצמו נגרר בגשם ובחמסין אחר הכלב ברחוב בשש בבוקר.

כמובן שאני מסכימה איתך

אבל אם זה הכסף שלו, לדעתי זכותו לעשות איתו מה שהוא רוצה. אבל ברגע שאתם שותפים בזה, יש לכם מילה ולך זכות להתנגד.

NewH

New member
אנחנו שותפים אבל זה כחלק

ממתנת יום ההולדת. הבעיה היא לא הסכום עצמו, אלא ההוצאה של סכום כזה על מכשיר כזה.

למעלה