...והנה לך הקדשה אישית ...
דיפוזיה ואוסמוזה. תופעת הדיפוזיה היא פעפוע של חלקיקי חומר בתווך עד לפיזור אחיד בנפח. מקורה בתנועה הטבעית של החלקיקים וניתן להגבירה באמצעות חימום. אוסמוזה לעומת זאת היא מעבר של מים ממקום בו ריכוזם גדול יותר למקום בו ריכוזם נמוך יותר ,דרך קרום בררני. הקרום הבררני אינו מאפשר מעבר של חלקיקים מסוימים עקב גודלם הרב יחסית או בשל המבנה הכימי. יש להדגיש כי על מנת שיתרחש מעבר כזה, יש צורך בנוכחות תמיסה (תערובת של מים עם חומר מומס), משני צידי הקרום. אם בצד אחד ישנו חומר יבש לא יתקיים מעבר כזה למרות פער הריכוזים. כך, לדוגמא, פיזור סוכר על פרי לא מקולף לא תגרום ליציאת מים ממנו החוצה . במטבח, מתקבלת בדרך כלל תמיסה ,מחומר מסיס שאנו מוסיפים ומנוזל התאים הפצועים. לדוגמא, הוספת סוכר לסלט פירות, יוצרת תמיסה מאוד מרוכזת מנוזל התא שנשפך החוצה ומהסוכר שהוספנו ואז נוצר מפל ריכוזים בין התמיסה סביב הפירות החתוכים לבין התמיסה בתוך תאי הפרי. כתוצאה יוצאים מים מתוך הפירות החוצה. אם נכניס תא חי (לדוגמא, לב המיועד להשתלה) למים מזוקקים יהיה מעבר המים מחוץ לתא אל תוך התא גדול יותר מאשר ההפך, כיון שיותר התנגשויות תתקיימנה בצד בו מספר חלקיקי המים ליחידת נפח גדול יותר. לכן יעלה נפח התא. והקרום ילך ויתנפח. לתא בעלי חיים יש קרום תא בלבד, והוא חסר דופן. לתא צמח ישנה דופן עשויה תאית. הדופן חדירה אמנם למומסים, אולם משמשת הגנה מיכנית לתא. בעת חדירת מים, היא יוצרת לחץ נגדי ומונעת חדירה נוספת של חלקיקי מים. תא בעלי חיים לעומת זאת, אשר יוכנס למים מזוקקים או לתמיסה מהולה יותר מתוכן התא, יתמלא מים ובסופו של דבר יתפוצץ. (זו הסיבה שלא כדאי להפשיר בשר קפוא במי ברז ) אם נכניס תא צמח לתמיסה מרוכזת , תחדור התמיסה דרך הדופן ואז יצאו מים מן התא החוצה. התכווצות זו עשויה להביא בסופו של דבר למות התא. בתא צמח שהושרה בתמיסה מרוכזת, אין הדופן משנה את מקומה ורק הקרום מתכווץ. גם חיידקים בנויים תאים. חיידק המוכנס לתמיסה מרוכזת של מלח או סוכר עובר תהליך אוסמוזה. מים יוצאים ממנו אל הסביבה והוא מתייבש ומת. להלן דוגמאות לתופעות הקשורות לתופעת האוסמוזה: * דגים מלוחים אינם מתקלקלים . * ריבות ודברי מתיקה אינם זקוקים לקירור. * אין צורך לשמור תרכיז פטל במקרר. * עודף דשן על הצמחים בגינה יגרום למותם . * בשלנים נוהגים לפזר מלח על החצילים לשם הוצאת נוזלים, וכן , להשרות תפוחי אדמה לצ'יפס במים קרים כדי להוסיף להם עסיסיות. * לא כדאי לתבל סלט ירקות לפני האירוח אלא מיד עם ההגשה. * הוספת סוכר לסלט פירות מרככת את הפרי ופוגעת במרקמו. * בתהליכי עיבוד בשר לקראת בישול נוהגים להשרות אותו בתמיסה מתובלת. ("Brining") * יש לשמר איברים המיעודים להשתלה בתמיסה בעלת ריכוז זהה לזה בתא. * רופאי שיניים ממליצים על גרגור במי מלח בפה, לטובת החניכיים. זה גורם לחיידקים להתייבש וממית אותם.