הממ
אני חושב שלגבי סעיף אחד - כל הומו ספיינס לוקה בנטייה (לדעתי גנטית לפחות במידה כלשהי) לכך, משום שילדים שלא מצייתים להוריהם כאשר אלה אומרים להם לא לשחק בנהר כי יש שם תנינים נוטים לוותר על החלק שלהם בgene pool מהר מאוד. אני חושב שאנחנו somewhat predisposed, בממוצע, לקבל את דברי הורינו, ובהחלט אם הם מעבירים בנו אינדוקטרינציה, בשלב מוקדם בחיינו. מה שמוזר ברשימה שלך זה שחלק מהסעיפים לכאורה סותרים. אני חושב שאתה מנסה איכשהו ליצור תמונה כללית של מה שמאפיין אנשים דתיים ולהגיד שיש אנשים שיותר ייטו להיות כמוהם מאשר אחרים. אני חושב שזה בעייתי להוכיח את זה, כי יכול להיות שאנשים ספקטיים\לא דתיים (והחפיפה בין 2 אלה היא ממש שטחית ולא מחויבת) פשוט לא עברו אינדוקטרינציה, ובהינתן מצב בו הם כן עוברים אותה, אז גם הם ייטו לדתיות. אני חושב שזה גם יהיה אד הוק להגיד שאלה שהם כן דתיים יהיו בעלי נטייה גנטית לכך, משום שזה תיאורטית בלתי אפשרי (לפחות בלי מכונת זמן) לבדוק את הנ"ל. שוב, לי אישית יש רתיעה כלשהי מלהכנס לקשר בין גנטיקה לבין פסיכואדפטציות. אני חושב שהמוח זה אחד האיברים שאנחנו מבינים הכי פחות, ובטח שהתודעה האנושית, מכל הדברים שחקרנו בגוף האדם. אני בטוח שתופעת הדתיות היא משהו שקורה במוח, ולכן יש לה הסבר גנטי-אבולוציוני *כלשהו* המבאר אותה. אבל זה קשה. קשה לבודד משתנה כמו "דתיות", כמו שקשה לבודד המון משתנים (לפי שעה, ועד כמה שידוע לי) במוח האנושי. אני רק חושב על כמה תרופות פסיכיאטריות, למשל, משפיעות על חלקים כביכול מאוד ממוקדמים במוח, שלמעשה גורמים להמון השפעות מנטליות בו-זמנית, וכל תרופה עושה משהו אחר. מאוד קשה למקד את זה, כי לך תדע אם חלק מסוים במוח עושה רק את מה שצפית שהוא עושה, איזה חלקים בגנום בדיוק אחראיים על בנייתו, עד כמה הדבר מושפע סביבתית, ועוד. בקיצור, זה די בלגן ואני נוטה להסתייג מדברים שאני עד כדי בור בהם. הייתי מאוד סקרן לקרוא חומר על הנושא, אבל לדעתי על כל חוקר טבע שירצה לקבוע קורלציה בין גנטיקה לבין נטייה לדתיות נוטל על עצמו נטל כבד של הוכחה ועל כתפיו מונח העול של הפרדת המשתנה (העדיין-עמום-משהו) לו אתה קורא "נטייה לדתיות".