שאלה ...

שאלה ...

יש לי שאלה,שהייתי רוצה לשמוע עליה דיעה אישית,מה אתם חושבים,(כמובן שהייתי יכולה לקרוא מאמרים/ספרים בנושא,אבל אתם יודעים,זה לא אותו הדבר...) אז ככה:בקשר לאמונה,יש טענה כזו האומרת שכל הפואנטה היא שאי אפשר לדעת את אלוהים,ומכאן מתחילה האמונה.הפואנטה היא שאלוהים לא מראה את עצמו ולא מוכיח את עצמו כי הוא רוצה שאנחנו נאמין לו,שזה יהיה תלויי בנו,שלנו תהייה הבחירה,שהכל חופשי...עכשיו,בגדול אני מבינה את זה (אני ממש מנסה בימים האחרונים להתקרב איך שהוא ל"אלוהים" או איך שלא נקרא לזה....) מצד אחד אני מרגישה שאני מבינה את זה,מצד שני קצת קשה לי להבין...כי...למה?למה שאלוהים לא ייראה את עצמו?למה שהוא לא יוכיח? ככה יהיה לי הרבה יותר קל..ואני לא אתחיל להסתבך ולהתבלבל כלכך...ניראה לי הרבה יותר פשוט אם הייתי יכולה באמת לדעת ולא רק להאמין בדברים כאלו ואחרים,שבכלל לא בטוחים,בכלל,בכלל לא... אז מה אתם חושבים?איך בדיוק אמורים להאמין באלוהים כשזה בכלל בכלל לא בטוח?למה סתם אולי להשלות את עצמנו אולי? זהו...

בעיני השאלה מאוד יפה

אבל אני חושב שבגלל שאתה מסוגל לשאול כאלו שאלות, כדאי לך לבדוק כמה מההנחות שהבאת בחשבון. כמו כל דבר השאלה לא פשוטה וגם התשובה לה לא חד משמעית (למרות שיש גורמים שמנסים לגרום לך לחשוב שלא ככה הדבר). עצם השאלה באיזה קונספט של אלוהים אתה מאמין פותחת לך המון דברים, הרי בשום מקום (בטח לא בתורה) לא אומרים לך שאלוהים הוא כזה וכזה, הוא רוצה ככה וככה. האמת שעצם ההתיחסות לאלוהים כיחיד וזכר זה טעות בגלל הספציפיקציה שנוצרת לגבי הדבר המופשט הזה (מי היה מעלה על דעתו לומר שאלוהים הוא זכר, גבר?!). אני יודע שקצת חרגתי מהנושא אבל אני אחבר את זה - שאלת "למה שאלוהים לא יוכיח את קיומו?", בעיני, אלוהים אינו ישות עם תודעה כמו שאנחנו מכירים ולכן אין לו רצונות או צריכים או אפילו פעולה של שיקול דעת שהוא מפעיל: "האם להוכיח את עצמי או לא? מה ייצא לי מזה?". לגבי השאלה הסופית שלך - בעיני, אתה צריך להאמין בדברים שבין כה וכה אתה מאמין בהם. אני באופן אישי בחרתי בפתרון הקל (יחסית) שמקצר את החיפושים ואני מאמין באל כמו שהיהדות רה-קונסטרוקטיבית מגדירה אותו: "סך כל הכוחות והתהליכים אשר מאפשרים לאדם ולאנושות להגיע למיצוי עצמי ולהתקדמות מוסרית". אני די בטוח שזה מתאים למה שכולם חושבים על האל אבל אף אחד לא העיז להגדיר אותו כך. אז שוב, להאמין באלוהים זה להאמין במה שאלוהים בשבילך או במה שאתה מאמין שאלוהים הוא (בניסוח אחר), ולכן אתה קודם צריך למצוא את אלוהים שלך, איזה תפקיד אלוהים ממלא בחיים שלך.

ענתר

New member
כלומר כל אחד יכול להחליט מהו

האלוהים בשבילו? איך זה מתישב עם התנ"ך וההלכה וכל השאר?

tamarhp

New member
תלוי את מי את שואלת :)

בפורום הזה יש מכל הזרמים ברוך ה' - דתיים, חילוניים, אתאיסטים, מסורתיים, וכל אחד עונה לפי אמונתו, שלא תמיד דווקא מתיישבת עם התנ"ך .. :)

הכל מתיישב עם התנ"ך

אך יש כאלה שלא רוצים להתיישב עם אחיהם. חלק מתוך התנשאות, חלק מתוך בורות. בחרי מה נכון יותר בשבילך.

tamarhp

New member
התשובה שלי היתה תשובה כללית

לאו דווקא ספיציפית אליך כי אני לא יודעת איך אתה מגדיר את עצמך ומה ההשקפות שלך. דיברתי בכלליות - שתדע שכשהיא שואלת שאלה, היא תקבל תשובות שלאו דווקא לפי התנ"ך או לפי הדרך האורתודוקסית, ולא כולן מתיישבות עם התנ"ך/הלכה/דברים אחרים ביהדות... הגיוני, לא?

tamarhp

New member
ואתאיסטיות? ומסורתיות? ועוד?

חוצמזה שהתנ"ך הוא לא הכל.. היא שאלה "איך זה מתיישב עם התנ"ך, ההלכה וכל השאר". יש דברים נוספים מעבר לתנ"ך, שאיתם לא כל הזרמים מסתדרים.

אף זרם לא מסתדר עם הכל

בתלמוד יש הרבה ביקורת על אורח חיים האמפיין את האורטודוקסיה בישראל של ימינו. משום מה, לא לומדים את החלקים האלה...

tamarhp

New member
זה לא רלוונטי..

הנקודה שלי היתה שכאן היא תקבל תשובות מכל הסגנונות, ואכן כמו שאמרת לא הכל מסתדר עם הכל...

את מסלפת את מה שאמרתי

זה לא שהכל לא מסתדר עם הכל. זה שהקיצוניים, בדמותך, למשל, לא מסתדרים עם אחרים. אני מסתדר איתך ועם מה שאת יופי, למרות שאני לא מסכים איתך. הרי זה פלא! וכאן הוא לא אמור לקבל תשובות מכל הסגנונות, זה לא פורום "קולאג' יהודי מגוון", אלא יהדות לחילוניים. ומי שלא חילוני או מציג מודל של יהדות שאינו של חילוניים לא צריך להיות פה מלכתחילה.

tamarhp

New member
חבל שמה שאתה אומר

זו דעתך ודעת מיעוט כאן ולא דעתו המקורית של המנהל. השאלה היא כמו שאופירA אמרה - האם להישאר בדעתו של המנהל או לשנות את מטרת הפורום. אבל זו חוצפה מאין כמוה לבוא על דעת עצמך, לשנות את מטרת הפורום, ולגרש מכאן אנשים שמיועדים להיות פה.

תפתחי את העיניים:

זה פורום של חילוניים ואת מתעקשת לכפות את עצמך עליו. למה את כל כך נחושה להשאר במקום אליו את לא שייכת ולא רצויה בו?

B l o n d i e

New member
מי החליט שהיא לא רצויה...? אתה?

כי אני בטוחה שיהיו פה לא מעט שיחלקו עליך. אז כדאי להמנע מקביעות נחרצות ופוגעות שכאלו.

אופירA

New member
מנהל
כשאין מנהל פעיל ומארגן

כל אחד עושה בפורום מה שהוא רוצה, ומחליט מה שהוא רוצה. כמו השכן שלי, בערך. עושה על דעת עצמו כל מה שהוא מוצא לנכון בבניין, בשם טובת הכלל, בלי שהוא מברר קודם לכן אם הכלל בכלל רוצה את הטובה הזו...

tamarhp

New member
מי החליט שזה פורום של חילונים?

המנהל אומר הפוך, מי אתה שתגרש אותי ותחליט אחרת?

"יהדות לחילונים"

מה את מבינה מהשם הזה? אני לא אומר שאסור לך להיות פה, אבל אם מראש הפורום מוגדר (בשמו!) לאוכלוסייה X, זה מוזר שאוכלוסיה Y טובעת את זכותה הטבעית בו.

קודם כל כן

בעיני כמו שאדם רשאי לבחור לעצמו ערכים, אדם רשאי לבחור מה מקודש בעבורו. זה מתיישב נפלא אם התנ"ך אם לומדים יודעים מה כתוב בתנ"ך. ה"אלוהים" אשר מוזכר בתנ"ך הוא כללי מאוד וכמו כל התורה שבכתב ניתן לפרש מה מהותו. חשוב להיות מודעים למונופול שחוגים קיצוניים (בעיקר בגישה העקרונית שלהם ולא תמיד בגישתם ההלכתית) מנסים ליצור לגבי מהותו של האלוהים והניסיון ליצור ערך מולחט עבורו (וכנגזר מכך גם מה זה "יהודי", "דתי" מה מותר ומה אסור). אני מבין שעצם האמירה שכל אחד יכול להחליט מה אלוהים בשבילו נשמעת מהפכנית, אבל למעשה מדובר בשאלה בסיסית - איפה את שמה את הדברים שמעליך ומעל לתפיסתך בחיים שלך? מה תפקידם עבורך?

ענתר

New member
אשמח שתסביר תרחיב:

איפה את שמה את הדברים שמעליך ומעל לתפיסתך בחיים שלך? מה תפקידם עבורך? וגם איך זה מתישב עם התנך לדעתך

למעלה