שאלה ...

B l o n d i e

New member
תמר ופרובוקטור- בדיוק בשביל זה

הרמב"ם כתב את ספרו הנפלא "מורה נבוכים". מתוך הפתיחה לספר: "מטרתו הראשונה של ספר זה להסביר משמעויותיהם של שמות המופיעים בספרי הנבואה. חלק מן השמות האלה שמות משותפים, והסכלים פירשום באחת מן המשמעויות שעליהן נאמר שֵם משותף זה. חלק מהם שמות מושאלים, וגם אותם הם פירשו במשמעות הראשונה אשר ממנה נשאלו. .... אין מטרתו של ספר זה להסביר את כולם לציבור הרחב, ולא למתחילים בעיון, ולא ללמד את מי שעיין במדע התורה בלבד, דהיינו, בהלכה; שכן מטרת הספר הזה כולו, וכל מה שמסוגו היא חוכמת התורה לאמיתה. יתר על כן, מטרת הספר הזה להעיר לאדם דתי, אשר נקבעה בנפשו והושׂגה באמונתו אמיתת תורתנו, ואשר הוא שלם בדתו ובמידותיו, והוא עיין במדעי הפילוסופים וידע את משמעויותיהם, והשׂכל האנושי משכו והביאו לתת לו את מקומו הראוי לו, אך מנעוהו מכך פשטי התורה, ומה שהבין - או הוסבר לו - ממשמעויות אותם שמות משותפים או מושאלים או מסופקים, וכתוצאה מכך הוא נשאר נבוך ונדהם. או שילך בעקבות שׂכלו וישליך מעליו מה שידע מאותם שמות, בחושבו שהוא משליך מעליו את יסודות התורה, או שיישאר עם מה שהבין מהם ולא יימשך אחר שׂכלו, ונמצא שהוא פנה עורף לשׂכלו וסר ממנו ויהיה סבור עם זאת שהזיק לעצמו ופגם בדתו. הוא יישאר עם אותן אמונות מדומות, פוחד וחולה, ולעולם בכאב לב ומבוכה רבה."

מ ר ל ה

New member
מה זה משנה מי הוא אלוהים.

האמונה באלוהים בורא אותו. זה לא כל כך משנה אם באמת יש ישות כזו בשמיים או במקום אחר. ברגע שאת מאמינה בו, ברגע שאת חושבת שיש משהו שבוחן אותך, רואה אותך, כלומר עצם האמונה בו הופכת אותו לאמיתי. אפילו אם זה סוג של סנטה קלאוס או פיית השיניים של המבוגרים, זה נותן לגיטימציה לאמונה שיש משהו משמעות להכול, שלמעשים שלנו ולמוסר שלנו יש משמעות. בטוח שיש אלוהים, אפשר לכנות את התחושה הזו אלוהים.

ענתר

New member
כלומר אלוהים הוא מין סיסמה

מנטרה שנוצרה כדי להרגיע אותך (התיחסתי גם למה שכתבת בשירשור הבא) מין אבא/ סבא גדול שיעזור לך לעבור חלקים מפחידים בחיים? בלעדיו אין לגיטמציה שלדברים שלנו יש משמעות? ברור שכשיש אבא/ סבא גדול קל לעבור קשיים גם קל לעשות מעשים טובים אבא/ סבא גדול יתן מתנה בסוף קל גם לשמור לא לעשות דברים רעים אבא/ סבא גדול יעניש מה שלא ברור איך הזרמים שהנכיסו להם את היהדות מקבלים את ה אבא/ סבא גדול שלך

מ ר ל ה

New member
בתוגבה לשאלותייך..

בלעדיו אין לגיטמציה שלדברים שלנו יש משמעות? אין נגלה שאין אלוהים, שאין שום ישות רוחנית. הכול יראה סתמי, אנשים שהולכים ברחוב, לומדים, עובדים, מולידים ילדים ואז מתים והופכים לשום דבר. הכל יראה חסר אחרת, האמונה שהכל זמני, שאנחנו בני חלוף..תגרום לחיים שלנו להיראות חסרי משמעות. אני לא ידועת אם קיימת ישות או לא קיימת אני רק יודעת שבכל מקרה זה טוב להאמין בו, זה עוזר לנו זה נותן לנו תחושה טובה, הופך אותנו לחברה יותר מוזרית, יותר מסודרת. אם האופציה של אי קיום ממשי נכונה, הכיצד נוצר אלוהים? ההמצאה הזאת כביכול? ובכן, זה דווקא מאוד הגיוני, תחזרי מליוני שנה בזמן ודמייני לעצמך שאת שולטת על קבוצת אנשים, כל אחד רוצה לשלוט, לכל אחד יש מע' ערכים אחרת.. נוצרת אנרכיה, בלאגן, כל אחד עושה כתפיסתו כרצונו. האלוהים, ישו, האלילים היונים והרומאים וכו' וכו'.. כל קבוצה המציאה לה את האלוהים שלה, אלוהים שיצור סדר, אולי אפילו סוג של תקווה, מוסר. במקרה והתיאוריה הזאת נכונה, מה עם התנ"ך? ובכן אני מאמינה שהתנ"ך הוא ספר היסטורי ברובו, המלכים,הנביאים אפילו..לא בטוח שהיה אלוהים בכל הסיפור הזה. יתכן וגם התנ"ך נכתב בצורה מגמתית על מנת ליצור את מה שהמלכים הנ"ל רצו לעשות. אני לא אומרת שזה נכון, אני פשוט טוענת שזו אופציה

ענתר

New member
ואני חושבת אחרת

אני חושבת שילד שמסדר את הבית, עושה שיעורים בקיצור מתנהג יפה מרצונו יותר נעלה מילד שעושה הכל כי אמרו לו לעשות או כי פוחד שיענישו אותו אם לא יעשה וכך גם האדם, האדם שמתנהג באופן מוסרי כי כך צריך להתנהג, יותר מוסרי מזה שעושה את זה כי יש שם מישהו שמשגיח עליו

מ ר ל ה

New member
אני מסכימה איתך באלף אחוזים.

לא מזמן שמעתי הרצאה של הרב לאו, הוא טען שעלינו להיות מסוריים כי אלוהים בוחן אותנו. הדברים שלו עצבנו אותי בדיוק בגלל מה שאמרת. אני לא חושבת שזה נכון, אני פשוט אומרת שככה זה. חוץ מזה שעל מנת לנהוג באופן מוסרי צריך להיות מספיק משכיל כדי להבין את הערך שבזה, מוסריות היא לא משהו שנולדים איתה אלה משהו משמתחנכים אליו. שטענתי שכביכול המציאו את אלוהים זה היה עוד לפני שהיתה השכלה, שאנשים היו רעבים לכל אלו. היום אנחנו רעבים לזה לא דווקא בגלל המוסר שהוא משליט אלא משום המשמעות שזה נותן לחיינו.

ענתר

New member
לכן מרגיז אותי כל כך

שהעם שהתקדם והמציא את האלוהים, ואת החוקים המתקדמים, נשאר מאובן ולא ממשיך להתקדם

מ ר ל ה

New member
למה את מתכוונת..

כשאת אומרת לא התקדם, באיזה מובן? באיזה דרך עליו להתקדם לדעתך?

ענתר

New member
ללכת עוד צעד

להגיד שלא צריך סמכות עליונה כדי שניהיה מוסריים, מספיק שאנחנו בני אדם

tamarhp

New member
יש לי שאלה

אולי נבטל את מערכת החוקים בממשלה, ואת מערכת חוקי התנועה, כי מספיק שאנחנו בני אדם ולא צריך שיהיו תמרורים מכוונים, קנסות, רמזורים, עונשים, שוטרים, נקודות שחורות, וקווי הפרדה - כי אף אחד לא באמת רוצה להרוג את השני על הכביש, והחוכמה היא לנהוג טוב כי זה מה שנכון ולא כי אנחנו מפחדים ששוטר יתפוס אותנו?

מ ר ל ה

New member
הוא צודק.

אני מסכימה איתך שלהיות מוסרי בעצמך זה הרבה יותר נעלה. במציאות זה לא כך. זה לא יכול להתקיים. בדיוק כפי שצריכים להיות חוקים ואכיפה.

מ ר ל ה

New member
ה לא מהש טענתי.

תביט בהודעה שנכתבה ב16:45 המציאו מליוני אלוהים, מליוני אנשים. פשוט עם הזמן דתות מסוימות נעלמו ואחרות התחזקו .

אוקיי,אז כנראה שלא ממש הבנתי אותך

אני בחורה,אגב. לא הבנתי למה כוונתך בלא המשיך להתקדם. להתקדם למה? לאן?

מ ר ל ה

New member
אני לא מבינה

אני לא מבינה את כל תורת השרשור הזאת. ההודעה מכוונת אליי? מכייון שלא אני דיברתי על להתקדם אלא ענתר.

אלוהים הוא פונקציה

את יכולה לקחת אותו למקום הפסיכולוגי או למקום הרוחני. היינו הך.

למעלה