שאלות עבור הפסיכולוג ד"ר נצח גורן

Lady Stark

New member
הי דר. גורן

מהבנתי האישית את ההודעה, אני חושבת שהשאלה היא - איך לגשת לתהליך ממנו היא תתחיל להרגיש טוב יותר.

על זה אני לא חושבת שהוא יוכל לענות לך

אבל אמונה לא הזיקה לאף אחד

מצטער, אמונה הזיקה להמון אנשים

המוני בני אדם נטבחו בגלל אמונתם של אחרים.
חוץ מזה, המאמין עלול להזיק לעצמו, אם אמונתו באה במקום הפתרון ההגיוני והמעשי לבעיה.

יחידה2

New member
האם דכאון היא מחלה חשוכת מרפא?

שלום לך, בת 46..לוקחת ציפרלקס מינון 20 גרם.
האם המחלה הזו היא מחלה שלא תעבור לעולם?שאני נידונה לחיות איתה לעד?
קשה ככה...להיות חולה.

אני מבין לליבך, זוהי אכן מחלה לא פשוטה, אולם

אני מבין לליבך, זוהי אכן מחלה לא פשוטה, אולם אל נואש!
האם ניסית טיפול CBT?

יחידה2

New member
לא ניסיתי.מה זה?

יש לציין שהדכאון שלי,לדעתי,אינו קשה...ובכל זאת..זו הרגשה שמלווה אותי מילדותי..אולי לא ידעתי לקרוא לזה אז בשם דכאון, אבל בדיעבד זה בהחלט היה זה.

מה זה CBT

מצרף לך קטע מהאתר שלי על CBT
יתרונות הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי

1. טיפול מבוסס-מדע בניגוד לגישות טיפוליות רבות, CBT הינו טיפול מבוסס מדע. מחקרים מצאו כי CBT הינו הטיפול היעיל ביותר במקרה של הפרעות חרדה, כגון חרדה חברתית, הפרעת פאניקה, הפרעה אובססיבית קומפולסיבית (OCD), הפרעה פוסט טראומטית פוביות ופחדים (פחד טיסה, פחד נהיגה וכד'), דיכאון, כאב כרוני, שיפור הביטחון העצמי, ניהול ותיעול כעסים, גמילה מסמים, הפרעות ובעיות שינה ובטיפול באנשים הסובלים ממחלות פיסיות (כגון מחלות לב, פיברומיאלגיה, סרטןן ועוד).

2. טיפול קצר-טווח CBT הינו טיפול קצר טווח וברוב המקרים נמשך לא יותר משלושה חודשים

3. התמקדות בהווה בשונה מרוב הגישות הטיפוליות המתמקדות בתקופת ילדותו של המטופל, ההתמקדות הטיפולית במהלך CBT הינה בהווה ובעתיד ועל כן הטיפול מקושר לבעיות ולקשיים הרלבנטיים בחיי היום-יום של המטופל.

4. טיפול ממוקד פתרונות ב-CBT ימפה תחילה הפסיכולוג את הקשיים עימם מתמודד המטופל. אולם במרבית המפגשים מתמקד הטיפול במציאת פתרונות מעשיים המקלים את התמודדות המטופל עם קשייו ומביאים להתגברות עליהם ולשנוי הנדרש.

5. עבודת צוות בשונה מגישות טיפוליות בהן המטפל ממעט להגיב ולדבר, ב-CBT הפסיכולוג והמטופל, עובדים יחדיו כצוות בעת התהליך הטיפולי. העבודה המשותפת מחזקת את הקשר בין המטופל והמטפל ומשפיעה על תוצאות הטיפול.

6. מטלות בין-פגישות אחד הגורמים המשמעותיים ביותר המהווים אינדיקציה להצלחת הטיפול, הינו יכולתו של המטופל להכליל את ההצלחות הטיפוליות המתרחשות בחדר הטיפולים, לסביבתו הטבעית. CBT מאפשר הכללה על ידיי שני גורמים: תרגול בין מפגשים – של מטלות הניתנות על ידי המטפל, ועל פי הצורך. מפגשים טיפוליים מחוץ לקליניקה. לדוגמא, במקרה של פחד מנהיגה (פוביית נהיגה), יתרגל המטופל ביחד עם הפסיכולוג ובהמשך לבדו, נהיגה במצבים שונים (כביש מהיר, כביש עירוני וכד') ובאופן הדרגתי (מהקל אל הקשה).

7. הקניית טכניקות וכלים פרקטיים להתמודדות עם מצבים בעייתיים בעוד רובנו למדנו קרוא וכתוב, מעולם לא למדנו כיצד להתמודד עם כאבים כרוניים (לדוגמא כאבי-גב או פיברומיאלגיה) או חרדות. אחת ממטרות העל של CBT הינה לייעל את דרכי ההתמודדות של המטופל, וזאת ע"י הקנייה ולימוד של טכניקות המקלות על התמודדותו, תוך שילוב של טכניקות התנהגותיות, כמו למשל טכניקות להורדת רמת הכאב, שיפור השינה ושיפור מצב הרוח, וטכניקות קוגניטיביות המתמקדות בשנוי מחשבתי ואימוץ דפוסי מחשבה יעילים יותר

8. חשיבה אמפירית והגיונית פעמים רבות התנהגותנו מושתתת על אמונות ודרכי מחשבה אשר אינן מבוססות על הגיון בריא או עובדות. ב-CBT עוזר הפסיכולוג למטופל לאמץ ולהיצמד לדרכי מחשבה הגיוניות יותר ובריאות יותר המקלות על סבלו.

Lady Stark

New member
המון תודה לדר' גורן

על המענה האישי לכולם ועל הגישה התומכת.

מחשבות על מחשבות

כבר מימי היוונים ידוע, שאלו לא האירועים שמשבשים את דעתו של אדם, אלא הפרשנויות שהוא נותן להם!!!
פעמים רבות אנו מתייחסים למחשבות שליליות שצצות בראשנו כאילו היו אמת לאמיתה או תורה מסיני!
מחשבות כגון:
אף אחד לא אוהב אותי
לעולם לא אצליח
אני אפס!
לעולם לא אצא מזה
הם בטח חושבים שאני משעמם
וכד'....
בהגה הפסיכולוגית מדובר במחשבות שליליות אוטומטיות אשר אנו מכירים ומתייחסים אליהם כאילו היו תורה מסיני!
כתוצאה מכך, אנו חווים חרדה, עצבות דיכאון או עצבנות
השאלה שאני משאירים אתכם עימה היא: האם ניתן לאתגר מחשבות, האם ניתן לבדוק את אמינותם? האם ניתן לשאול את עצמנו" האם זו מחשבה יעילה או לא? רגע לפני שהמחשבה יוצרת הרס ברמה הריגשית או ההתנהגותית
חומר למחשבה
ממליץ בחום לקרוא קצת על טיפול קוגניטיב התנהגותי בהקשר של דיכאון וחרדות
שבת שלום!

mobyboy

New member
שאלה לד"ר גורן בנושא די פי (דה פרסונליזציה)

האם קיים תיעוד על ההפרעה הזאת ? האם זו לא המצאה של אנשים שפוחדים להודות בזה שהם סובלים מדיכאון?
תודה

Lady Stark

New member
היי

לצערי, כשכתבת את השאלה האירוח של דר. גורן הסתיים כבר. למיטב ידיעתי זו הפרעה מוכרת וממשית אבל פעמים רבות לוקי דיכאון וחרדה חווים תסמינים שלה והיא לא בהכרח ההפרעה העיקרית שלהם.
תנסה לעבור אבחון כדי שיוכלו לתת לך תשובה ספציפית לגביך.

זאת לא המצאה

אני סובלת מזה מגיל 9 ואין לי שום בעיה להודות שאני סובלת גם מדיכאון.

יש כל מיני דרכים, אבל אני יודעת מה הכי עוזר

לי. פשוט תוך כדי שזה קורה לי אני מזכירה לעצמי שזה לא נורא וזה יעבור. זה הדבר היחיד שבאמת מצליח להרגיע אותי.
חוץ מזה הפסיכיאטרית שלי אמרה לי שמזל שיש לי את מנגנון ההגנה הזה כי תכלס זה עוזר להתנתק מעצמך כשקורה משהו קשה. כלומר, זה לא תמיד שלילי. מפחיד מאוד - כן, אבל אני משתדלת לא להיכנע לפחד הזה. ובסך הכול אני חיה עם זה כבר 30 שנה בקירוב...

Lady Stark

New member
עברת אבחון?

כי מרגע שתוכל להגיד מה יש לך יהיה לך הרבה יותר קל לטפל ולקבל כיוון מפסיכיאטר או פסיכולוג.
עוד שיטה ששווה לנסות, שעזרה לי ברגעים כאלה, היא להשתמש בריחות מוכרים. זיכרון חושי הוא הזיכרון הכי חד והתגובה אליו מאוד מהירה. ולכן ריח מוכר מאוד עוזר לנו להיזכר מי אנחנו ומאיפה באנו. אז קרם גוף, שמפו או ריח של מאכל שמזכיר לך תקופות טובות.

למעלה