../images/Emo41.gifשימו לב../images/Emo70.gif
אולי ייראה לכם מוזר מה שאתם הולכים לקרוא. זה שאני לא מסכים עם בינא על כמה וכמה דברים לא בא לומר שלא כדאי לשמוע בעצותיו כי רבות מהן הן עצות יקרות מפז למרות שלא תמיד אני מסכים איתו וזה לגיטימי. חשוב מאוד שכל אחד יבחן את המקרה הפרטי שלו לפני שהוא בוחר באיזו עמדה לנקוט. בניה זה עסק מסובך - חד וחלק. אני יודע את זה מהמקרה הפרטי שלי ובטוחני שרבים ואחרים מכירים את זה מניסיונם האישי\מקצועי. עיקר המחלוקת שלי עם בינא הוא לגבי שיטת הבניה, כל עוד מדובר בבניה פרטית אני חסיד של הבניה הקונבנציונלית על חסרונותיה בעוד הוא דווקא מקדם את הבניה המתועשת שגם לה, יתרונות וחסרונות. יש בעיה עיקרית שחשוב לתת עליה את הדעת ואני אמחיש את זה עם כמה וכמה מקרים. היום אנשים נכנסים לפרוייקטים של בניית בית מבלי בעצם לדעת לאן הם הולכים כי הם לא מבינים בזה וזה לגיטימי, באותה הצורה שאני לא אנסה לנתח מישהו כדאי מאוד שרופא מנתח לא ישדרג את עצמו למעמד של קבלן. בית אפשר לבנות בקשת מחירים רחבה, אני בד"כ לא אוהב לנקוב במחירים אבל משום מה נתפס כסוג של קונצנזוס התג מחיר 1000$ למ"ר אבל הבעיה עם המחיר הזה היא שהוא לא מתלבש על כל סטנדרט רצוי. אפשר לבנות גם בפחות, הרבה פחות, הבית שלי הוא עדות מוכחת לכך ועדיין הוא בנוי בסטנדרט בניה לא מפואר אמנם אבל דיי גבוה. ואפשר לבנות גם ביותר, אפשר לבנות גם ב3000$ למ"ר ובאמת שהשמים הם הגבול, אפשר גם לקנות ריצוף במחיר כזה למ"ר. מי שלא מבין בבניה ורוצה לבנות בעצמו, כדאי שיקח לו יועץ צמוד לכל תהליך הבניה, בניה לפי עצות של השכן\דוד\חבר שמספר לכם כל מיני סיפורים בסופו של דבר יביאו אתכם לחריגה מהתקציב. מי שמתכנן לבנות על תקציב נתון ומוגבל שיקח לעצמו אדריכל ומהנדס, יתכנן לעצמו בית, ייקח יועץ בניה\מנהל פרוייקט שיערוך כתב כמויות מ-פ-ו-ר-ט כולל עלויות מפורטות של כל מרכיב וכך ליצור את הטוטאל - המחיר הסופי. זה אמנם יעלה כסף אבל גם יחסוך הרבה כסף שתצטרכו להוציא כי עבדו עליכם\רימו אתכם\שכחתם בכלל שאתם צריכים את זה וכוליי וכוליי. איש מקצוע מהתחום יוכל גם להביא אתכם למצב של סכום נקוב והחלטי עם רמת סטיה שגם אותה הוא יידע לחשב ומכאן והלאה זה עניין של פשרות\הרחבות...אפשר לקזז בסעיפים מסויימים או להוסיף ובכך לשנות את המחיר. גיליתם שהמחיר לא מתאים לכם, תוכניות יש, מגרש יש, עוצרים לרגע וחושבים לאן ממשיכים הלאה. אולי משכנתא, אולי מחכים שיהיה קצת יותר כסף ואולי מוכרים את המגרש והתוכניות ומחפשים חלופה. תאמינו לי, עדיף לא להכנס לפרוייקט בכלל מאשר להכנס לתוכו ולהיתקע באמצע. לצערי עדויות רבות למקרים הללו עומדים כפילים לבנים במאות שכונות וילות במדינת ישראל. אנשים שנכנסו לפרוייקט בלי מספיק כסף או שקפצו יותר מידי גבוה ויותר מידי רחוק ממה שהכיס שלהם מאפשר להם נתקעו באמצע. אני בטוח שאף אחד לא יירצה להידחס עם המשפחה שלו לתוך מרתף של 70 מ"ר כאשר מעליו שלד ענק של 200 מ"ר שאין כסף לסיים. שהציפורים יגורו על העצים, אף אחד לא צריך לרצות לספק ליונים שובך על שטח של 200 מטר בשני מפלסים. האפשרות האחרת היא ללכת לקבלן מפתח. לסגור על מחיר למ"ר ולרוץ איתו. חשוב להכין כתב כמויות ומפרט ביצוע מפורט אצל צד שלישי, לא עובד של הקבלן אלא גורם המועסק על ידכם ודואג לאינטרסים שלכם, להכין מפרט לפי הדרישות שלכם ולהגיש אותו לקבלן לצורך תמחור. הקבלן יקבע מחיר, מתאים? - בהצלחה! לא מתאים? - הולכים לקבלן אחר. האפשרות השלישית בניה עצמית, שזה מה שאני עשיתי. לחסוך כסף, זה חוסך והמון, זה חוסך שכר טרחה של מפקחים ושל יועצים אבל טומן בחובו סיכון מסויים שכבר פורט לעיל. מי שלא מבין בבניה, שלא יעיז, קחו את זה כטיפ ממני. אם אתם לא יודעים מה לבקש מהאינסטלטור שלכם ואתם לא יודעים מה הוא צריך\לא צריך לתת לכם אתם מהר מאוד תמצאו את עצמכם במצב של הוספה של המון כסף או במקרה הרע יותר נגררים איתו לבתי משפט במשך שנים וזה רק מקרה אחד ויחיד וכל זה כי לא ידעתם על מה אתם סוגרים איתו כל אחד, לפני שהוא מכניס את עצמו לתוך פרוייקט של בניית בית כדאי שיחשוב באיזה משלושת האפשרויות הוא מציב את עצמו. משם תמשיכו הלאה אחרי שתעשו אך ורק את הבחירה הנכונה והח-כ-מ-ה! בהצלחה!