תשובה חצי תשובה, ואולי לא תשובה כלל
קיבלתי הודעה אישית, שאינני יודע מקור אמיתותה בזו הלשון: "שאלתך זו כבר נשאל ללייבוביץ בשנות ה-50 על ידי הרה"ג הלל זקס, ותשובתו של לייבוביץ הייתה זו השוואןה נכונה , אבל אין לנו הרבה מידע מה היו הפסיקות אז, פסיקות שנעשו אז, ואי אפשר ללמוד כלום מזה". כך במקור.
אסביר את הודעתו: לייבוביץ נשאל בשנות החמישים על ידי ראש ישיבת חברון הליטאית דאז והיום, ר' הלל זקס (אגב, נכדו של ה"חפץ חיים" - ר' ישראל מאיר הכהן מראדין) את שאלתי, שהיא עולה מאליה לכל מי שמצוי בעולמה של הלכה, ולייבוביץ אכן הסכים עם האנלוגיה הזו, אך טען, כי אין לנו אינפורמציה רבה לגבי פסיקות ההלכה בתקופה ההיא, ועל כן, היום בזמנינו, לא ניתן לדלות משם, בדימוי מילתא למילתא, כי אין די לדלות, אלא מעט. עד כאן הסבר הודעה זו.
ואסייג את הדברים: למרות שידוע לי כי היה קשר בין לייבוביץ' לר' הלל זקס בשנות החמישים בכמה נושאים שונים, בעיקר בנושאי נישואים, לא נראה לי מופרך כי דמות ליטאית זו תפגוש בלייבוביץ. שנית, לייבוביץ לא הכיר מספיק, מבחינה כמותית, את עולמה של ההלכה והתלמוד, ובהגינותו הודה בזה מספר פעמים. אך יחד עם זאת תשובתו זו, באם היא נכונה, מראה בבירור כי הוא לא היה מצוי כלל, ודבר זה לא נראה לי סביר בעליל.
שלישית, לייבוביץ', ביקר את פסיקתו של הרב קוק בנושא "היתר המכירה" בשנת השמיטה בכך שהוא "הסתמך" על מקורות קדומים. ולפי דבריו בהודעה שנשלחה אליי, משמע שהוא אכן הסכים להיקש שכזה.
ואחרון, אמיתות הודעה זו, לא ברורה לי מספיק, אם כי קיימא לן: מילתא דעבידי לאגלויי לא משקרי אינשי, והרי ר' הלל זקס חי וקיים.
בכל אופןף, אני עדיין נשאר בצריך עיון, אם כי אפשר שזה "ליד" מבטיח לתשובתו הרחבה יותר, ואני פונה שוב להוגי פורום זה אם ישכם מבקשים את טובתי, בדקו עם אנשים שהכירוהו, או יודעים דבר או שניים בעניין זה, וישיבו. זה באמת מטריד אותי, כי המהר"יל אצלי, מבחינה הגותית, רם על כל רמים.