שוק הנדל"ן באוסטרליה פצצה מתקתקת

MickeyMouse10

New member
או קיי עכשיו אתה מחלק לי ציונים

תשמח לדעת יקירי שגם שמיקרו וגם במקרו קיבלתי 100 באוניברסיטה כך שאני לא צריך עוד מישהו שיבדוק את הידע שלי.
&nbsp
אוסטרליה מעדיפה שהייבוא יהיה נמוך, שהאוסטרלים יצרכו מוצרים מקומים, והתיירות תהיה גבוהה
היום, העולם הוא גלובלי ותחליפי,
&nbsp
נכון חלקית! אנחנו נמצאים בעולם שבו חברות ענק ברגע שכבר השקיעו כסף, זו הוצאה שקועה, לסגור מפעל באוסטרליה מתרחש עם עלויות אדירות וממש לא בהחלטה רגעית כמו מסירה בסופרבול! מה שהוחלט יתרחש בוודאות!
&nbsp
ממשלות מעדיפות מטבע זול, וסין היא הדוגמא הכי טובה לעניין, אבל גם כל מדינה אחרת, ישראל לדוגמא כשכל פעם שהשקל מתייקר, המדינה מורידה אותו.
וכן, רמת החיים שלך תרד, זה לא עניין של החלטה של אף אחד, זה התוצאה
יהיה לך פחות כסף, תוציא פחות.
ובמקרה של אוסטרליה, זה אפילו לא קשור לפוליטיקה, גם אם היה ראש ממשלה אחר, המצב היה זהה.
&nbsp
ניגע תחילה בסין - סין היא דוגמא טובה לאיך מדינה עובדת על הקהילה הבינ"ל - הסינים ללא צל של ספק מטפלים במטבע בצורה שאיננה עומדת בקנה אחד עם המציאות, ולכן לקחת אותם בחשבון זה כמו להגיד שהמאפיה זה עסק לגיטימי.
נניח וזה נכון - מה שעדיין לא הבנת זה שהעושר לא מחלחל למטה - הוא נשאר בידי בעלי ההון, ולכן בהכרח צפויה האטה - היתה הרצאה נפלאה של אחד המיליארדרים האמריקאים שאמר, לי יש כמה מיליארדים, אבל נחשו מה אני לא צריך 1000 מכוניות גם לא 1000 בתים, גם לא 1000 זוגות נעליים!!! כשהעושר נשאר בידי בעלי ההון, שהמטבע זול המשכורות קפואות בערך שחוק, אז..מה שיקרה זה.......מיתון, נכון שיעור 3 במבוא לכלכלה!
&nbsp
לצערך יקירי גם ג'ינה ריננהארט כבר לא מחזיקה רק מחצבים, גם היא יודעת שזו השקעה גרועה בימינו.
&nbsp
אוסטרליה במשך שנים נהנתה מצמיחה אדירה, אבל נחש מה פרט היא עיר רפאים, עשרות פרוייקטים משוועים לרוכש, המיתון שם כבר התחיל מזמן, נחש מה? הוא יחלחל גם לסידני ומלבורן - כי התעשייה הזו של המחצבים החזיקה 90% מהכלכלה ברמות גבוהות.
&nbsp
&nbsp
אתה אומר יסתגלו לחיות ברמת מחירים נורמלית? אז אני מניח שגם אתה מסכים שיהיה תיקון בפורמט של פיצוץ הבועה, שיבוא לידי ביטוי בירידה של עשרות אחוזים!!!
&nbsp
למרות שאני חושב שאבוט זו בדיחה מהלכת על שתיים (גם במפלגה שלו מבינים את האסון שהוא מביא) בכל אופן לא דיברתי על פוליטיקה, אני דיברתי על כלכלה נטו, בשוק שלא מייצר, מאבד מקומות עבודה, תעשיית האופנה מתרסקת, אנשים "מעדיפים" לקנות באינטרנט סחורה זולה ודפוקה מסין (האמת שזה כל מה שהם יכולים להרשות לעצמם עם רמת המינוף שלהם).
&nbsp
כל מה שתצטרך לעקוב אחריו זה הRETAIL שתראה שהענף הזה בקרוב מאד יגסוס כי אין לאנשים עוד כסף לקחת, למה? כי הכסף זול במקום לקחת קצת חוב לקנות מוצרי צריכה, הם לוקחים המון חוב (כמו שאומרים מתאבדים על עוד משכנתא ועוד השקעה בנדלן) ומסכנים את עצמם פי 1000!!! אני לא מצפה מחבורה של חסרי חוליות לבוא ולהגיד לאזרח - תשמע זה לא טוב בשבילך אתה תאבד את הכל!!! כשיש על השולחן בונוס של מיליוני דולר!
&nbsp
לפני פיצוץ הבועה של 2001 אנשים הלכו לקחו הלוואות אדירות ושמו על הבורסה - כשהם איבדו את כל החסכונות + הלוואות ענק ששלחו אותם בערך אל השאול, כולם היו בטוחים הי לא יקרה שום דבר, הבורסה רק עולה.
&nbsp
כאן המקרה זהה אנשים לוקחים הלוואות הרבה הרבה מעבר ליכולתם האמיתית והם שמים על נכס ענקי בדמות בית במחירים שלא הגיונים, בהתחלה אמרתי לעצמי הרי כולם פה על משכורת של 250 אלף דולר בחודש!!! אבל בפועל זה ממש לא כך (פה ממש אין תרבות של לעבוד בשחור כמו בארץ, כך שהמספרים אמיתיים).
&nbsp
המציאות היא שהבנקים נמצאים במצב הזוי שבו הבונוסים מסנוורים את המציאות, אומרים לאנשים תקחו עוד חוב אחלה. מישהו מבוגר אחראי צריך לעצור את הטירוף של אדם שלוקח 5-6 משכנתאות ורוכש נכסים ומוסיף עוד ועוד ועוד ועוד סיכון על עצמו בטענה -נדלן רק עולה (דווקא העובדה שהנדלן עלה ב21 השנים האחרוהות צריך להוות נורת הזהרה כי הנדלן עלה כי המחצבים עלו, שהמחצבים מתחילים לרדת דרסטית גם הנדלן יעקוב אחרי הירידה הזו).
&nbsp
בכל אופן בכל מאמר מחוץ לאוסטרליה שתקרא תראה שכולם מצביעים על אוסטרליה כעל הבועת נדלן הגדולה בעולם - הפיצוץ קרב מאד.
&nbsp
&nbsp
ההסבר הכי טוב שאני קראתי היה של זליכה - מה שהוא אמר זה שלוקחים חברה צעירים בקוברים אותם בחובות, מבצעים פיגוע ביכולת הצריכה שלהם, והופ הנה מתכון למיתון! כשאין לאנשים כסף רק חוב, אז זה בדיוק מה שקורה.

Caput femoris

New member
אני לא ממש בקיא במצב בישראל, אבל זה לא נראה לי דומה.

בישראל הסיפור המרכזי הוא פער בין השכר למחירי הדיור, שכנראה גדל כי השכר לא עולה באותו הקצב כמו מחירי הדיור באיזורי הביקוש. תוסיף לזה מדיניות משכנתאות שמרנית הרבה יותר באוסטרליה ותגיע למסקנה שלא רק שאין בועה, אלא שהשוק נמצא בחסר.

באוסטרליה הפער הוא הרבה יותר קטן וגם קל יותר לקבל משכנתא, ולכן אנשים יכולים לצבור נכסים גם בלי להיות מיליונרים. עוד פקטור שחשוב לזכור הוא שחוץ מכמה איזורי ביקוש רוב הנדל״ן באוסטרליה הוא בסטגנציה או אפילו בירידה. המשקיעים (שרובם אינם מתוחכמים) נוטים להשקיע בנכסים זולים שמניבים משהו סביב האפס או מפסידים, אבל זה לא ממש משנה להם בגלל שהממשלה מסבסדת להם את ההפסד (ע״ע נגטיב גירינג), ולכן סביבות 90% מהמשקיעים מופסדים על הנייר.

אם המשקיעים בישראל ייאלצו למכור יש המון קונים שמחכים. אם המשקיע האוסטרלי צריך למכור יהיה קשה למצוא מישהו עם הכנסה סבירה שייתעניין בנאחס שלו. המשמעות היא ירידת ערך הנאחס -> דיפולט -> התפוצצות בועה.

עוד נקודה חשובה היא מצב שוק השכירות. לצורך הדוגמא, אני חי ממשכורת של איש אקדמיה מתחיל - לא גבוה במיוחד אבל לא ממש נמוך. כיום אני מוציא כשליש מהשכר שלי על שכירת דירה בסטנדרט לא רע במרחק 15 דק׳ הליכה מהעבודה, אבל אני עצלן ומפונק, ומתעלם מהרכבת שהייתה יכולה להוריד את עלות הדיור שלי משמעותית (או לחלופין, לשכן אותי בבית מול הים) אם הייתי מוכן לנסוע שעה לעבודה כל כיוון. זה נותן לי כוח מיקוח על בעל הבית שאין לשוכר ישראלי, לא כל שכן בסטטוס מקצועי מקביל לשלי.

zaske

New member
אהבתי את הניתוח שלך

אל תשכח שאתה במצב שונה משלי, כמדומני אתה רווק נטול ילדים. כשיש זעטוטים, עם כל הכבוד להחזרים שונים, עדיין עולה כסף לגדל אותם. ולכן חושבים איפה אפשר לחסוך ומתרחקים. אתה גם רוצה שהם מקסימום ישברו לך עשבים בגינה ולא רהיטים בבית. עוד נקודה למחשבה.

Caput femoris

New member
קשה לי לחשוב על זה כרגע אבל ברור שלא לעולם חוסן

כפי שאמרתי בעבר - כל האנשים בסביבות הסטטוס שלי רוצים לגור באותם עולם ואחותו רוצים לגור מקסימום 10 דקות הליכה מהפאבים של ניוטאון וכולם רוצים לשלם פחות מ 400 דולר. אני משאיר לדימיון שלך מה הולך בכל אינספקשיין...
וכן, בשלב כזה או אחר אני מאמין שאדרים קצת כי עם כל שערה לבנה שצצה על הראש יורד העניין בנפלאות ה inner west.

N0

New member
השאלה מה יקרה כשהבועת נדל"ן הזו תתפוצץ

נשמע שזה עלול לגרום לקריסה של הבנקים.
ואז גם אם יש לך בית או לא את הכסף שיש לך בבנק אתה עלול לאבד.
&nbsp
לא יודע אם יש אפיק השקעה שיכול להיות בטוח ממפולת כזו.
&nbsp

Sweet Hereafter

New member
אם ה-CBA נופל

נראה לי שמה שנראה כאן יהיה שווה ערך לאנרכיה.

אם הכסף שלך נמצא באחד מ-3 הבנקים הגדולים, לא נראה לי שאובדן הכסף צריך להיות הדאגה המרכזית שלך בתסריט כזה. אם אתה בקטע של להתכונן אז נראה לי שהצעד הנכון הוא להצטייד בנשק, תחמושת, מזון, מים, גנרטור והרבה דלק.

N0

New member
אתה חושב

אבל לבנקים יש נטייה לרכך את הנפילה שלהם ככה שהיא לא תראה כזו נוראה ואת החבטה אתה תרגיש רק כשיהיה מאוחר מידי.
קרסה של הCBA לאו דדוקא אומרת שהוא מפסיק לתפקד ואין דולר אוסטרלי.
מה שיותר סביר בתרחיש הזה זה שתוך שנה אחרי הקריסה של שוק הנדל"ן הדולר האוסטרלי שלך יהיה שווה חצי ממה שהוא היה שווה שנה קודם
כל החסכונות שלך איבדו חצי מערכם והמשכורת שלך כבר לא מספיקה כדי לשמור על הרמת חיים שהתרגלת אליה.
זה אומנם תרחיש מאוד מבעית אבל אני בספק אם אנשים יתחילו להסתובב ברחובות ולבזוז סופרמקרטים ותחנות דלק.
&nbsp
מאז ספטמבר הדולר האוסטרלי נחלש בבערך 20% לעומת הדולר וב10% לעומת היין הסיני. ואתה לא רואה אנשים מדרדרים לכאוס.
אם תסגור להם את חשבון הבנק ולא תיתן להם כסף אולי. אם תתן להם המון כסף שלא שווה כלום כנראה שהם יהיו עסוקים מידי בלהבין איך להרוויח עוד כסף שלא שווה כלום ולנסות לסגור את החודש.

Sweet Hereafter

New member
אני לא הייתי קורא לתהליך שלוקח שנה "קריסה" או "נפילה"

שנה זה הרבה זמן, מספיק זמן בשביל להגיב ולעשות התאמות - גם בשבילי (ובשבילך) וגם בשביל הממשלה.

התרחיש שאתה מתאר (שחיקה של ערך הדולר האוסטרלי ב-50%) בודאי יוביל לכאוס, ולא רק לאי-נוחות גדולה ל"אזרח הקטן שנאלץ לשלם בגדול". תשקול לרגע מה זה יעשה לתעשיה ולכלל המערכות שמניעות את הכלכלה המקומית ומאפשרות את אורח החיים ה"נורמלי" אז ווי נו איט. שוב, ההמלצה שלי - גנרטור, דלק, מים וכל השאר. מצד שני, הסיכוי שזה יקרה לא עצום. שינוי שער של 20% מול מטבע כלשהו (אפילו אם זה ה-USD) לא שווה ערך לירידת כח הקניה ב-20%. אני לא מבין הרבה בכלכלה, אבל נדמה לי שהנתון שאתה צריך להסתכל עליו הוא האינפלציה מאז ספטמבר, או משהו כזה.

אגב, למטבע הסיני קוראים יואן, וין הוא המטבע היפני.

MickeyMouse10

New member
סביר להניח שיהיה חילוץ

העשירים מצפצפים על כולם, לא ניתן לעצור אותם יותר הם נוסעים על 150 קמ"ש אם תעצור אותם תעשה כזו תאונה שתחסל את המדינה.
&nbsp
או כמו שכתבו במאמר נחמד לפני כחודש: too big to fall - אין מה לעשות אף אחד לא ייצא לרחובות כדי לשלוח את האנשים האלה לכלא, כי שם מקומם!

ronenb75

New member
אני מבין

שמעבר לידע העצום שלך בכלכלה והניתוח העמוק שלך את מצב הכלכלה באוסטרליה, אתה גם רוצה להציע שיטה שלטון.
אני מציע לך שם, מאוד קליט. עובד מצויין וכולם יאהבו אותו: קומוניזם. אתה יכול להתחיל בלשים את כל העשירים בכלא.

אני משוכנע שקיבלת 100 במאקרו ומיקרו.
זה פחות מעיד על היכולות שלך והרבה יותר על המרצה / האוניברסיטה.

Caput femoris

New member
יש עקרון ידוע

שלפיו העדיפות העליונה של הממשלה היא למנוע את המשבר הכלכלי הקודם. לא הייתי מצפה למשבר נוסח ליהמן ברדרס מהרבה סיבות, אחד החשובות שבהם היא שהממשלה לא תעשה שום דבר שיסכן את הבנקים. חוץ מזה בעלי הנכסים הם ציבור ענק שאתה צריך וואבוס חסין RPG (או יצר אובדן עצמי מפותח) כדי להתמודד איתו. לכן אין סיבה להיכנס לפאניקה.

השאלה הגדולה לדעתי היא מה תהיה המשמעות של ביטול הנגטיב גירינג אם אכן זה יקרה יום אחד. מרגע שלהפסיד על הנכס זה לא אופציה נשאר או להעלות את מחירי השכירות או לזרוק את הסחורה לשוק. מן הסתם שני הדברים יקרו בו זמנית אבל לדעתי בטווח הארוך זה יוביל להורדה משמעותית (או לפחות לעצירת העלייה) של מחירי הקנייה. זה לא מאיים על הבנקים אבל בהחלו יפגע להם ברווחיות, ולכן השאלה היא עד כמה חזק הלובי שלהם מול הלובי של ההיגיון הפשוט, אשר למרבית הצער נוטה בדרך כלל להישאר בש״ג של קנברה.

MickeyMouse10

New member
מה בסטגנציה? מחירי הנדל"ן? אזורי ביקוש?

מחירי הנדלן במלבורן עלו ב2.4% בחודש האחרון תכפיל ב12 ותקבל עלייה של 20+% בערך וזה בא אחרי עלייה של 80-90% בשלוש השנים האחרונות. אין שום סטגנציה, והורדת הריבית תשלח עוד אנשים להמר בנדלן. המחירים רק עולים ועולים ועולים, אבל לצערנו אם השכ"ד לא עולה (כי יש יותר מידי בתים לא מחסור) אז איך זה יכול להיות שאנשים ממשיכים לקנות. כל בית שאני ביררתי לגביו וויתרתי כהסוכן נדלן קיבל הצעה פסיכית שבוע אחרי ראיתי אותו מבקש שוכר - אין יותר זוגות צעירים בשוק!!! רק ספקולנטים ומשקיעים פרטיים - המטרה של שני סוגי המשקיעים האלה לעשות את המכה מההשקעה שלהם - זה טוב ויפה כשזה עובד, אם זה לא עובד אתה הולך לתהליך של פשיטת רגל לא רק שלא תהיה לך פנסיה אתה תעבוד עד שתמות!!!

Monash

New member
Re

I would love to hear your economic predictions for 2015 and how the "smart" investor should act in the coming 12 months to avoid those doom days

I did find two of your comments/observations to be out of touch with reality:

וזה בא אחרי עלייה של 80-90% בשלוש השנים האחרונות
I must have missed something, where did you come up with this numbers - please point me to a reliable source as if it is correct I may consider putting my house on the market and plan my early retirement. .​
:
אבל לצערנו אם השכ"ד לא עולה (כי יש יותר מידי בתים לא מחסור) אז איך זה יכול להיות שאנשים ממשיכים לקנות

The shortage of rentals in inner city and the huge increase in rental prices has been all over the news in the last few years. A quick google search came up with this article from 2 days ago and I have no doubts that you will find many more. .:

An International Monetary Fund report from November found that the ratio of housing prices to average incomes was 31.6 per cent above the historical average in Australia.
So, while home ownership is moving further from the average Aussie’s reach, rental prices have also skyrocketed.
Median rents in inner Sydney have increased by 207 per cent between 1991 and 2011, compared to a 163 per cent rise across greater Sydney

[URL]http://www.news.com.au/finance/money/nsw-greens-announce-plan-to-stop-rising-rental-prices/story-fnagkbpv-1227211270577[/URL]

One would have assume that empty properties would mean lower rental prices, but this is not the case..
Based on my knowledge, there is no oversupply of houses in the rental market.
Yes there are many houses and apartments which are empty in the inner city but this is due to another issue all together - foreign ownership.
However, this is another topic all together as those people are not today topic - for them it is not only about making it fast and/or investment and/or returns..​

It has been at least 7-8 years in which this real estate bubble was supposed to burst and so far all those who elected to sit on the fence priced themselves out of the market.
Yes, correction may come one day and as the only person in this forum (probably) who survive Australia previous recession I can tell you that most of us will survive to see a another and even better day - it called the lucky country for very good reason... .

YS

.

MickeyMouse10

New member
אתה בן אדם אינטיליגנט, באמת שזה לא מתאים לך

לקרא מאמרים של ראשי קרנות שמדברים מפוזיציה? זה כמו להאמין לראש המדינה האיסלאמית שהוא צדיק תמים, כי הוא אמר לך.
תקרא נתונים באתרים בלתי תלויים ואז נדבר, בכל מקום שתבדוק לא חסר בתים, דווקא לפני יומיים היתה כתבה נחמדה שאמרה שלמרות שיש הורדת ריבית הקבלנים הם "גלומי" - והרי ברור לכולם שאם הכל תקין הם צריכים לחגוג (כמו בארץ כל בחור עם 7 שנות לימוד נהיה לי מנהיג קבוצות רכישה).
&nbsp
מה זאת אומרת מאיפה אני מביא את המספרים, איפה אתה חי באיזה עיירה מבודדת? אתה היחידי שנמצא באוסטרליה ולא רואה שמחירי הנדלן עלו בעשרות אחוזים 3 שנים ברצף? על גוגל שמעת?
&nbsp
יש לי רעיון בשבילך תתחיל להתעניין ברכישה בשנה הקרובה ותעקוב טוב מקרוב על המחירים אם לא תגיע למסקנות שלי נכיר בכך באופן רישמי כצדיק בסדום. אבל תגיע לאוקשנים, תראה את המחירים שדורשים לפני תבין את כל התהליך, אחרי זה נדבר.
&nbsp
רק לפני 3 שבועות סוכן הנדלן מספר אחד במדינה דיברו בבירור שהם לראשונה מזה 20 חודשים ייאלצו להוריד את המחיר, חבר החברה הצעירים חוזרים לגור עם ההורים: בכלל מעולם לא היתה פה תופעה כמו בתל אביב של לגור עם שותפים, היום כולם גרים עם שותפים! כל הבתים שנקנו בשנה האחרונה הם של משקיעים שחייבים שוכר!
בניגוד לישראל אין שום מחסור בבתים, לא בדירות ולא במגורים!!!
&nbsp
יש לי שאלה אתה חושב שהסינים שקונים הם טיפשים? סתם לידיעה! הם צריכים שוכר בדיוק כמו כל משקיע אחר, אמנם הם לא נהנים מהגירינג, אבל עדיין הם צריכים שוכר, יקירי לא חסרים בתים, יש די ויותר בתים בכלל בשנה האחרונה נכנסו לתהליך של בניה כמעט 200 אלף דירות שזה שבירת שיא מ1994.
&nbsp
תעשה לי טובה תחפש יותר טוב ולא מידע של כאלה שהפוזיציה שלהם כלכך אגרסיבית שנפילת הנדלן תוריד אותם בערך 7 קסטות.

Caput femoris

New member
תמצית הטיעונים של הצד השני

1. שוק הנדל״ן באוסטרליה הוא לא רק מלבורן וסידני. המחירים ברוב השוק כבר בירידה.
2. נגטיב גירינג מרסן את מחירי השכירות. אם בעלי הדירות לא ייהנו מהטבות המס הם ייאלצו לגבות את ההפרש מהשוכרים, שהם גם ככה פגיעים יותר.
3. היות והפוטנציאל של המכרות הוא לא מה שהיה פעם, הנדל״ן הוא מועמד זמין להפוך למנוע הצמיחה הבא.
4. השקעה פרטית יכולה להוות אלטרנטיבה יעילה ל public housing.
5. משקיעים זרים זה לא ממש קללה. הם לא מתעניינים באותם נכסים כמו קוני דירה ראשונה ולכן לא מתחרים בהם. חוץ מזה הם לא בהכרח סינים...

MickeyMouse10

New member
אם הייתי צריך להצביע על הגורם מספר אחד הוא ממש לא הגירינג

כי זו הטבה (אמנם טיפשית שפוגעת בתקציב המדינה פעמיים - פעם ראשונה שהיא מורידה את נטל הרכישה למשקיעים ובפעם השנייה שהיא מקזזת את הכנסות המדינה ממיסים) אבל היא מאד שולית - וגם מי שמבסס את ההשקעה שלו רק על גירינג בוודאות יפסיד, כי אתה חייב גם הכנסות שכירות כדי לממן את ההשקעה הענקית הזו.
&nbsp
הבעיה מספר אחת - והיתה כתבה נפלאה של שופט בית משפט עליון לפני מספר שבועות כשהוא אמר, "המנהיגות של המדינה במספר נושאים שעיקרן בנדלן היא מהגרועות שידעה המדינה, העובדה שיש עדיין חוקים שפוגעים באזרח ונותנים הטבת יתר לציבור קטן על חשבון ציבור אחר, היא נקודת עניות למדינה, ולמנהיגים של המדינה, שפוגעים במכוון באזרח".
&nbsp
בכל אופן הבעיה מספר אחת, היא שיש קרנות שיכולות לקנות נדלן ולא לשלם על זה שום מס!!! וזו הבעיה מספר אחת, כי ההשקעה של הסינים בעולם היא 50 מיליארד באוסטרליה רק 5.4 מיליארד (וזה בעיקר בתים שאף אחד לא יכול לקנות מלכתחילה), והגירינג הטוב נותן לך הטבה של 1-2 אלף דולר בשנה לא יותר.
&nbsp
נדלן יכול להיות מנוע צמיחה, אבל כשכמות החמדנות בשוק היא בשיא של כל הזמנים, הוא הופך לחרב פיפיות, שיכולה בקלות למחוק לאנשים את העבר והעתיד שלהם. חברות נדלן אדירות יכולות להימחק!!! תשובה בנה את הפלאזה ומחק לציבור החוסכים 7 מיליארד שקל - הנדלן הוא לא רק עולה ועולה, אם אין כסף רק הקלדה דיגיטלית על מחשב.
אומרים לי כל הזמן אסור שמחירי הנדלן יירדו, אני אומר אחלה שכל המשכורות במשק ידביקו מייד את העלייה של הנדלן ואז זה יהיה הגיוני! אם כל הכבוד לאוסטרליה וסידני בפרט, פה זה לא מונאקו שכולם מיליונרים, ואם אתה לא מיליונר אתה לא יכול לגור פה. הבעיה היא שהתמחור הוא כזה, ולכן בהכרח יש פה בעיה בלתי נתפסת.
&nbsp
תראה את הסרטון הזה וכל התרמית תתגלה לך מייד:
https://www.youtube.com/watch?v=ZzCegQVljdY

Caput femoris

New member
כמה הערות

ראשית אתה צודק. אני לא יכול לפתוח youtube מאיפה שאני נמצא אבל אצפה כשיזדמן.

שנית, כל הבעיות שאתה מתאר (הטבות לקרנות ולעשירים וכו׳) נכונות לכל מגזר כלכלי ולכל אפיק השקעה. אם הבעיה שלך היא עקרונית אז מה שאתה מציע זה לשנות באופן דראסטי את הדרך שבה מדינה מעודדת השקעות בכלל והשקעות זרות בפרט.

העניין הוא שנדל״ן הוא לא עוד מגזר כלכלי או אפיק השקעה. זה השוק הכי גדול בכמעט כל משק (נדמה לי שסביבות 40% במערב, אבל אל תתפוס אותי במספר), שיעורי החוב בו עצומים וההשפעה המיקרו-כלכלית שלו (התנהגות משקי הבית וכו׳) היא קרדינלית. וזה עוד לפני שדיברנו על ההשפעה שלו על רמת המאקרו.

בקיצור, המצב לא משהו אבל צריך להתחיל ממשהו, ולכן הנגטיב גירינג - אסבורד מארץ האבסורדים - הוא מטרה ראויה.

למעלה