שטו
גדיה
קגדה
- גמר 2007

שטו../images/Emo35.gif גדיה../images/Emo35.gif קגדה../images/Emo35.gif - גמר 2007 ../images/Emo70.gif

ראשית, אני מברך את כולנו לרגל חידוש פעילות אתר תפוז. המשחק היה מרשים. הקבוצה הוותיקה, האהובה על רבים, ניצחה לשמחתנו הרבה בתוצאה 6:4. השחקן המצטיין בוריס בּוּרדָה הוותיק, סופר אודסאי, זכה בפרס "ינשוף היהלומים" (זה גם פרס כספי יפה, בו הזוכה מתחלק תמיד עם חבריו לקבוצה). הדעות התחלקו בערך שווה בשווה בבחירת השחקן המצטיין. מצד אחד, בורדה אכן הבריק במשחק הנוכחי וסיפק תשובות מלאות ומדויקות למספר שאלות קשות, אך מצד שני הצטיין קפטן הקבוצה קוזלוב, אשר עמד בהצלחה אדירה בבחירת הגרסה האחת והיחידה מכל הגרסאות שהשחקנים העלו במשך 60 שניות הדיון בכל שאלה ושאלה. ב-4 השאלות בהן השחקנים נכשלו הם פשוט לא ידעו את התשובה, כלומר, לא העלו גרסה מדויקת גם בזמן הדיון. כאן http://chgk.tvigra.ru/ אפשר לראות את תמונותיהם של המנצחים המאושרים. בתמונה השנייה מלמעלה, בורדה הוא הקיצוני משמאל, וקוזלוב קיצוני מימין. ראוי לציין, וגם גולשים רבים בפורום הרוסי המוקדש למשחק ציינו, את "ההפסקה המוזיקלית" המדהימה: מקהלה צבאית של גברים + מקהלה אוקראינית ביצעה את שיר העם האוקראיני הסוחף "PIDMANULA PIDVELA" ("הוליכה שולל" - הבחורה את המחזר הצעיר שלה), וכל השחקנים והקהל ללא יוצא מן הכלל הצטרפו בהתלהבות. למי שלא מכיר את השיר הזה - אני ממליץ בהתלהבות לנסות להכיר אותו
 
../images/Emo62.gif פתרונות למשחק הקודם.

דבר ראשון, אני מציין שכמעט בכל השאלות היו נסיונות די קרובים לתשובה הנכונה! ואני מניח שרק מחוסר זמן הן לא נפתרו עד הסוף. שאלה 1: "בהתחלה היריבים סייפו בהתאם לכל הכללים, אך לפתע תפס אחד מהם [שנפצע] מוט עץ [אלה, נבוט] והחל לנפנף בו". מה תיאר סופר אחד במילים אלו? מספר 6 היה קרוב מאוד לפתרון, והצביע על היצירה: "מלחמה ושלום" מאת לב טולסטוי. ובכן, מתוארת בספר מלחמת רוסיה נגד צבא נפוליאון הפולש. האפיזודה פשוט מתארת את אחד הקרבות במלחמה זו. במלחמה זו השתתפו פרטיזנים רוסים, שלחמו בעורף הצבא הצרפתי. אלה היו איכרים, תחת פיקוד של קצינים מקצועיים. מכאן גם המעבר מחרב לנבוט. שאלה 2: קופסה שחורה. בסיפורי אלף לילה ולילה מתואר עיסוק מסוים, בו כף-היד של האדם דומה לכף-רגל של עורב, ולפרסה של גמל, לסירוגין. בקופסה השחורה נמצא המרכיב העיקרי של עיסוק זה. מה נמצא בקופסה השחורה? יעל ו-gadieid העלו גרסה קרובה: לישת בצק! התשובה הנכונה היא: אכילת אורז מבושל ("פְּלוֹב")! נהוג לאכול אותו עם היד. כשמניחים את היד כדי לקחת אורז היא מזכירה כף-רגל של עורב, וברגע שלוקחים חופן היא מזכירה פרסת גמל. שאלה 3: השאלה נשלחה ע"י משורר. הוא קרא לשחקנים שיר פרי-עטו. בתרגום חופשי: "את בעיניים עייפות יושבת ומביטה לעברי, לופפת את כתפיך, וראשך מורכן בעצב. על השולחן ארוחה פשוטה: דג, חביתה, גבינה ויין. וזר פרחים באגרטל מוזהב. מבעד לחלון התכלת רוחש ברוח יער-עד, ומרחב אין-סוף - של קרקע ושמיים". עכשיו השאלה: למה מוקדש השיר הזה בכללו, ולמה מוקדש כל אחד מבתיו בנפרד? יעל כתבה: "נראה לי שהבית הראשון מדבר על פנים האדם (תחושות ורגשות), האחרון על חוץ, והאמצעי מן תווך שבינהם...." התשובה הנכונה היא: השיר בכללו מוקדש לאמנות הציור. הבית הראשון לסוג הציור "פורטרט", השני ל"טבע דומם" (נטוּרמוֹרט), השלישי לסוג הציור "נוף". הדגש|שאלה 4: חידה רוסית עממית, שפתרונה מוסתר מאחורי הקלעים: "חג השֶמֶן חל אצלו בקיץ, והתענית הגדולה - בחורף! מי זה?" תשובה: גלגל [של עגלה]! בקיץ הוא בשימוש, משמנים אותו מפעם לפעם, ובחורף האיכרים משתמשים במזחלות, בלי גלגלים. הגלגל אינו בשימוש, סתם מונח במחסן. שאלה 8: בפני השחקנים מציגים כרך של הספר "הרוזנת דה-מוֹנסוֹרוֹ" מאת אלכסנדר דיומה. ספר זה הודפס בכתב-העת "קוֹנסטיטוּסיוֹנֶל" בין אוגוסט 1845 ו-פברואר 1846. פרק 35 של החלק השני נקרא: "אודות בואו של שגריר ההרצוג מאנז'וי לפריז, ואודות קבלת הפנים שנערכה לו שם". השם של פרק 36 מתחיל כך: "המשך הפרק הקודם, שקוּצר ע"י המחבר..." מהו השם המלא של פרק 36? inbal76 היתה בכיוון. הגרסאות שלה: "קשור ליום הכי קצר בשנה? קוצר ע"י מחבר לכבוד היום הקצר בשנה? קוצר ע"י המחבר עקב זה שנגמרו לו שעות האור?" התשובה הנכונה: "...קוּצר ע"י המחבר לרגל [עקב] החגים!" (חג המולד, ראש השנה האזרחית). שאלה 9|: בתחילת החורף סבא של שולח השאלה שוחט כבש מפוטם, ואח"כ למשך כמה שבועות תולה את העור שלו על הגגון. לאיזו מטרה? [הערה חשובה. אולי זו טעות שלי, שלא כתבתי אותה מייד: סבא תלה את העור על הגגון כך, שהפרווה היתה כלפי פנים, והצד הפנימי של העור - כלפי חוץ]. תשובה: הציפורים ניקרו/ניקו את העור (את הצד הפנימי שלו, מהשיירים המגעילים).
 
../images/Emo35.gif שאלה מספר 1.

שאלה די קלה. חידה יָקוּטִית: מה זה קטן מאצבע וחזק מדוב?
לא קשור לחידה (ה"יקוטיוּת" של החידה אינה מהותית). היקוטים הם עם, המתגורר ביָקוּטיָה, רפובליקה אוטונומית ברוסיה. השפה היקוטית היא ממשפחת השפות הטורקיות. השם היקוטי של הרפובליקה היקוטית הוא סָחָה. אוכלוסיית הרפובליקה כמיליון איש, ושטחה למעלה מ-3 מיליון קמ"ר! זה המחוז הגדול ביותר ברוסיה. הוא נמצא בסיביר המזרחית, ומסומן במפה המצורפת (ר' קובץ מצורף) בצבע צהוב.
 

מספר6

New member
אולי

הכוונה לצמח שנובט או מכה שורשים דרך מעטה של אבן וקרח?
זהו גם האיזור הקר ביותר בחצי הכדור הצפוני, עם שיאי טמפרטורה של מינוס 70. בקישור אפשר לראות את מזג האויר שם ברגע זה, ואם יתמזל מזלכם, אולי תהיו עדים לשבירת שיא.
 

krina

New member
אולי...

מחט? או איזו חיה קטנה שדובים מפחדים ממנה, עכבר?
 
../images/Emo35.gif שאלה מספר 2.

בדיעבד, התברר שזו שאלה של ידע - החבר'ה דווקא הלכו לכיוון של תשובה היתולית, וטעו. השאלה: אילו דגים שותים, ואילו דגים אינם שותים?
 

עריסטו

Active member
אולי זה תלוי

בדגי מים מתוקים/מלוחים? אבל אני לא יודע מי שותה ומי לא...
 
../images/Emo127.gif זו בדיוק התשובה ../images/Emo45.gif

ברשותך, אדלג על ההסבר מדוע מישהו מהם שותה, ולהיפך - ממילא אני לא זוכר בע"פ, ועכשיו מת לישון
 
ראיתי בפורום רוסי,

שמישהי לא התעצלה, והציגה תיאור מפורט של העניין, עם הרבה מונחים מקצועיים לא מובנים, שהעתיקה מאנציקלופדיה. לפי התיאור הזה, החלוקה לפי סוג המים - מתוקים או מלוחים, היא די כללית, וישנם יוצאים מן הכלל.
 

lupoN

New member
קצת קישורים

כשמחפשים בגוגל "fish drink" התוצאה הראשונה ברשימה הינה: http://www.madsci.org/posts/archives/1996-12/847855291.Zo.r.html ובחיפוש בעברית של "דגים שותים" מגיעים בין השאר גם לאתר של בלדד השוחי שנותן הסבר בעברית (השאלה האחרונה ברשימה): http://news.nana10.co.il/Article/?ArticleID=112221&sid=126 יש שם גם קישור ל"מאיפה משתין הדג..."
 
../images/Emo35.gif שאלה מספר 3.

חבל שאין לי תמונה. הוצג לשחקנים כלי יפה מזכוכית כחולה [המנחה טען, שהם חיפשו את הכלי הזה, להמחשת השאלה, שנה שלמה, עד שבסוף הם מצאו וקנו אותו בטהרן]. זה מעין אגרטל צר, עם צוואר ארוך ומפותל, המונע את התאיידות הנוזלים ממנו - שימו לב לפרט מהותי זה! הכלי נקרא אַשְק דָן. השאלה: באילו מקרים נהגו הגברים בפרס העתיקה להעניק לנשותיהם אגרטל כזה? ומה זה בפרסית - אַשְק?
 
שלחו לי תמונה../images/Emo70.gif

אגב, בוריס בורדה הפגין באופן מרשים את השימוש של האישה בכלי הזה
אח"כ המנחה קצת התעלל בו, אבל זה היה נחמד.
 
למעלה