שיטת לימוד בתנ"ך!

shushu10

New member
הקולות החדשים בפורום, הביאו רוח

טובה ורעננה. שמחתי על התגובות המחזקות, המעידות על אהבה כנה לתנ"ך, ואני רואה חשיבות עליונה להצטרפותכם למעגל המשתתפים בדיונים ושיחות על התנ"ך.
.

Harleydude

New member
למדתי גם וגם

גם ביסודי למדתי בממד ולאחר מכן בבית ספר חילוני וגם בתיכון את כיתות ט-י' העברתי בבית ספר דתי ואת השאר בתיכון חילוני. הבדלים בציונים? לא רק אבל זה מאוד עניין של שעות שבועיות. וגם גישה כמובן, בבית הספר הדתי מקצוע התנך נחשב לחשוב מאוד בעוד בבית הספר החילוני יותר היה דגש על מקצועות אחרים. לגבי אופן הלימוד, אני זוכר שבבית הספר הדתי שיעורי התנך הועברו כשיעורי היסטוריה. ככה זה היה וזה מה שקרה. כשהגעתי למקיף החילוני המורה הזהירה אותי מהגישה השונה, היא ניסתה להביא לכל מס' פסוקים מספר הסברים לאו דווקא דתיים. ואפילו השתמשה במונחים כמו "פירוש דתי" ו"פירוש מדעי" ובכללי נתנה פה ושם פרשנות יותר חופשית. אני אישית מאוד אהבתי את זה וזה עשה את התנך ליותר מעניין מבחינתי. לגבי בעיית הציונים, אני חושב שרמת הציונים בחינוך החילוני אינה גבוהה ברמה הכללית, בגלל שמערכת הבגרויות וגישת הלימוד לבגרות איננה נכונה. בתור מי שלמד גם במקיף דתי אני יכול להגיד שרוב החסרונות שדיברתי עליהם קודם באים ממשרד החינוך ותקפים גם לחינוך הדתי. אני גם רוצה להבהיר שלהגיד לתלמידים שתנך זה חשוב ולהגביר את השעות השבועיות שלו זה לאו דווקא הפתרון, בתור בנאדם חילוני אני מכיר לא מעט שהתלוננו על כך שבכלל אנחנו מתעסקים בזה בתיכון. אם להגביר את השעות תהיה רק יותר סלידה. ובשביל לתת כבוד לכלל התלמידים לדעתי זה צריך להיות מקצוע בחירה(או לפחות הרבה יותר ממה שזה עכשיו, משמע להקטין את היקף החומר והיחידות), בו מי שיתעניין יקבל את השעות הראויות ויחזיר עניין שיתבטא בציון. ומי שלא מעניין אותו לא ייכלל בסטטיסטיקה. הרי ברור שאם היו מלמדים את הברית החדשה אפילו בתור ספר היסטורי ולא דתי בבתי ספר דתיים הציונים לא היו מזהירים.

J e n i e

New member
מעניין

נכנסתי דרך הדף הראשי, אבל אני מגיבה בכל זאת כי זה נושא מעניין. אני חילונית, למדתי תנ"ך ובמשך רוב השנים הוא היה בין המקצועות הגרועים, אם לא הגרוע ביותר. אמנם התוצאה של הבגרו שלי היתה טובה, והתכוננתי למקצוע הזה ברצינות כמו לכל מקצוע אחר, אבל לא אהבתי תנ"ך. למען האמת ביליתי זמן רב משיעורי התנ"ך בציור במחברת, (למרות שזה לא המקצוע היחידי). אני לא יודעת למה זה קורה, כי בכתה ב, בה התחלנו ללמוד תנ"ך, נורא התלהבתי מהרעיון. אני חושבת שכבר אחרי שנה גיליתי שזה לא מלהיב. אולי זה דרך הלימוד, אני יודעת שלפחות חלק מהמורות שלי כן אהבו תנ"ך, אבל אף אחת מהן לא היתה מעניינת, השיעור אף פעם לא הגיע לדיון מעבר לטקסט, כמו בשיעורי היסטוריה אזרחות ואפילו ספרות. תמיד זה היה קריאה, פרשנות אחת או יותר, הכתבה ולעיתים דיון על חלק מהן או ויכוח על למה אנחנו לא מקשיבים. אבל.... תנ"ך לא היה המקצוע היחידי שלא אהבתי, אותם תלמידים לשעבר כמוני שהגיבו יכולים בכנות להגיד שהם אהבו את שאר המקצועות? אז האם תנ"ך אמור להיות שונה? מיוחד? אני חושבת שכן, אבל איך עושים את זה?

הרבה תגובות --כנראה הנושא חשוב!

ולא סתם שאלתי את השאלה כיצד חרדים ודתים לומדים יהודי תימן במשך שנים רבות למדו תורה בחדר וגם למדו לקרוא הפוך למרות שהלשטונות אסרו עליהם וכך נשאר בפיהם עברית רהוטה וחלקה ובקיאות בתנ"ך. הסבאות שלי למדו בבית ספר יהודי עוד לפני המפכה הקומינסטית של 1917בברית המועצות ורובם היו עשירים -מאוד עשירים!! אחרי המפכה אסרו עליהם ללמוד בבית ספר יהודי -והם למדו בחדר בקבוצות בדיוק כמו יהודי תימן, וגם עברו את מלחמת עולם שניה בקרבות נגד הנאצים סבא אחד שנפטר בשנת 1982 סיפר לכל המשפחה את התנ"ך בחגים כמו פסח- ראש השנה -כיפור ופורים וגם דיבר בעברית רהוטה. לעולם לא זכה לעלות לארץ! עדות אחרות כמו רומניה והונגריה שגם היו תחת השפעה של אנטשמיות לא ויתרו על התנ"ך והיה להם שיעורים מיוחדים רק לתנ"ך בדיוק כמו שיש עכשיו שיעורים רק לאנגלית או מתמטיקה. אפילו ראש הממשלה הראשון של ישראל דוד בן גוריון למד בחדר בפולין למד מקצועות מדעים--התנ"ך היה נושא ראשון אצלו בלימודים.אחרי עליתו לישראל למה במוסדות גבוהים בטורקיה ומצרים בספרד בזמן האניקווזציה היה איסור מוחלט לקרוא בתנ"ך ועינו יהודים וגירשו אותם חלק נמלטו למרוקו וחלק לפולין -רק בגלל התנ"ך ובגלל התנ"ך כל היהודים חזרו לישראל והתאחדו שוב! מה שזכור לי מהבית יסודי -רמת טימטום מוחלטת של תנ"ך-כמו כמה פעמים נמצאת המילה "ברא" בפרק א או מי אמר למי... את כל הידע שלי שאבתי מהטלויזה של לבנון הנוצרית אם מישהו זוכר את התכנית "סופר בוק" "ובית מעופף" בשנות ה80? בכיתות יותר גבוהות זה פשוט נהפך לקטסרופה ונדמה לי שאחד הגולשים כאן רשמת שיש מורים שמנתחים את התנ"ך "כיצירה ספרותית"וזה נכון! עד שיום אחד נפל לידים שלי הספר של יוסי נינוה "מן התנ"ך אל הבגרות" וזה היה פשוט מדהים לראות את זה!!! זכור לי במכינה שלמדתי היתה שם מורה לאנגלית 6 שנים גדולה ממני בת 29 והיא התחילה לספר לנו על איזה מרצה שהרצה להם על שלושת הבנים של נוח.. ולמה הכושים נחשבו עבדים,ומי זה העם השמי... ישר אמרתי לה"אני יודע מי זה--ונתתי לה שלושת שמות של נוח ואת הסיבה של עונשו של חם ובנו"והיא הסתכלה עלי כאילו שהייתי פרופסור. אני פשוט רציתי שתחזור ללמד אנגלית ולא תנ"ך...חחחחחחחח(המורים שם היו מאוד מפגרים) חבל מאוד שדווקא במדינת היהודים התנ"ך לא מקבל תשומת לב חינוכית גבוהה מאוד וחבל שמחשיבים את לימודי התנ"ך כאילו שהיו כפיה דתית. ועוד יותר חבל שאין מורים מקצועים לתנ"ך... הרבה שנים העם היהודי סבל ודווקא שיש לו מדינה..הם שוכחים מהענין ועוד מעלים לישראל נוצרים מכל העולם..... תנ"ך זה לא רק יח"ל בגרות!! תנ"ך--זה מה שקישר בין כל היהודים בעולם

masorti

New member
למי במשרד החינוך?

אולי למנכ"לית עד לפני כמה שבועות, שהצהירה בעיתון שאינה זוכרת למי הצביעה בבחירות הקודמות ושהשקפתה הפוליטית נובעת מנאמנות אישית וחישובי קידום?

וחבל מאוד שזה ככה!!

כנראה האחוז של הילדים שלא יודעים לקרוא ולכתוב יעלה בשנה הבאה וכולנו יודעים מה התוצאות של זה--התדרדות לפשע או סתם לעבוד בתור פועל או להיות מאחוזי המובטלים של הארץ... ממש לא הייתי רוצה לחשוב איזו חבר'ה תהיה בישראל ומי יהיו החיילים הבאים של ישראל.. נראה לי לפני שבודקים ציונים באנגלית ומתמטיקה לילדים ביסודי ותיכון כדאי מאוד שיתחילו לשים מורים מקצועים ולתיחס למקצועות כמו תנ"ך,הסיטוריה,לשון-יותר בכובד ראש! הדברים הקטנים האלה בחינוך חייבים ליישים אותם וכך גם המקצועות היותר כבדים כמו אנגלית,פיזיקה ומתמטיקה יקבלו ציונים גבוהים. בזמן של העליה בחבר העמים הגיעו לארץ נוצרים טהורים (עלק הסבתא שלהם יהודיה.."בטח עוד היום")וכמעט מכולם שמעתי את המשפטים כמו"למה בכלל צריכים ללמוד תנ"ך בתיכון" זה שטויות צריך ללמוד אנגלית ושאר המקצועות. גם בשירות הצבאי שלי שמעתי את אותם נוצרים מדברים ככה. אחרי כמה שנים הם דורשים להקים בית ספר רק של רוסים.. ותנחשו על איזה מקצוע הם לא ויתרו?? על הברית החדשה בתל אביב ישנו בית ספר רוסי "שבת מופת" כמה תלמידים משם נפגעו בפיגוע הדולפנריום.ואני בספק רב לאחוז היהודים שישנם שם..זאת אומרת רוסים יהודים! נראה לי שבאמת צריך לשלוח את השרשור הזה למשרד החינוך! דרך אגב מי שהוא יודע למה הוגלה עם ישראל מאדמת ישראל?? בשל חטאיו-ואי אמונה בתורה ובאל!! ולא אני לא דתי אני חילוני--שחושב שהגיע הזמן שהמדינה תחזור לידים של העם היהודי ודרך אחת היא לשפר את החינוך!!! במיוחד במקצוע של תנ"ך!

סוף סוף אני שומעת משהו שאומר את זה

אני גם חושבת שצריך שהמדינה תחזור לידי העם היהודי! בתכלס אנחנו אמורים להיות מדינה של העם היהודי שזה כולל הרבה דברים שאני חוששת להעלות על הכתב מפני תגובות נזעמות (או שלא).

אלי ו.

New member
קצת ../images/Emo32.gif אבל קשור

לא מזמן הייתי במפגש פורום שכן. מישהי הביאה ספר שירה לתיכון בו לצד כל שיר היה "תעתיק", תרגום השיר לעברית עכשוית. רובנו התקוממנו מהרעיון שכך מלמדים שירה בתיכון, איך אפשר ללמד שירה כשהנחת היסוד היא שהתלמידים אינם מסוגלים להבין משפטים בעברית קצת גבוהה. אחד המשתתפים טען כנגדנו שהוא מסרב להזדעזע. לדבריו אנחנו גדלנו על קריאת התנ"ך ולכן היכולת שלנו להבין טקסטים כאלה גדולה יותר משל הנוער כיום. בעיני האמירה הזו היתה יותר מזעזעת מספר השירה מכיון שמשמעותה היא שחלק גדול מהנוער פשוט לא מכיר את שפתו.

פלגיה

New member
מאוד קשור

נכנסים לכאן חבר'ה שמבקשים עזרה בשיעורי בית "תקציר" של פרקי התנ"ך. כשאתה אומר להם שזה בעברית, הם אומרים שהם לא מבינים. עצוב מאוד בעיני.

למעלה