שכחתם את גלעד

shugii

New member
שכחתם את גלעד

הטלוויזיה כמדיום מטופש מספקת מציאות מזויפת והחייל החטוף עדיין לא איתנו. אני עדיין זוכר שהוא הגיבור של כולנו, ואתם? כשכולם מדברים בלהט על המציאות הטלוויזיונית שפקחה מחדש ובגדול את עיניה לצימאון הכסף, אני יודע שכולם שכחו משהו מאחור. משהו קטן, ואנושי יותר מאלפי עוברי אורח.. וכשצעקה אחת נשמעת אליו זה יותר מציאותי מכל האומה. מכל הבלגן שנכח זקוף בראש מעיניהם של אנשים, גם אני הסתנוורתי והתרחקתי ממנו. דחקתי אותו לפינה בחצר האחורית והמשכתי לצפות בגיבורי התרבות החדשים שעומדים.. אופס, כבר התחלפו באחרים. אבל הוא, הוא עדיין נשאר שם. ואין לו מחליפים.. מוכר, לא זר. המשכנו לנשום, ללכת ולהריח כל פרח חדש בגן העיר. התנהגנו רגיל, נורמאלי והחלפנו את הזיכרון ביומן פגישות סלולארי. והוא נעלם לנו גם שם, או שאולי הוא כתוב בקטן כי מיהרנו מהעבודה אל הטלוויזיה וצפינו בהם אחרי המקלחת החמה. ידענו עליהם דבר אחרי דבר, כל מידע אפשרי. ניהלנו שיחות מרתקות על המילים שנפלטו ממיתרי קולם, ועל ההרגלים המגונים.. ועליו אנחנו לא יודעים כלום. מלבד גילו הצעיר, ושמו על שלטי חוצות ועצרות.. גלעד שליט. אתה, הגיבור של כולנו.

הגיבור של כולנו?!

גיבור?! כשחוליה של החמאס תקפה את המוצב שלו, בניגוד לחברים הגיבורים שלו שנלחמו למוות כמו שמצופה מהם, הוא בחר לזרוק את הנשק, ללכת לא פצוע על רגליו (כמו שמוכיח הסרט של תצפית צה"ל שפורסם), ולהעניק לחמאס את המתנה הגדולה ביותר האפשרית: חייל צה"ל חי. אני לא בא לשפוט אותו על החלטה גרועה שהוא קיבל תחת סכנת חיים. אבל גיבור הוא בטוח לא! וזו דוגמא מצויינת לכך שהתקשורת כן עשתה הרבה מעבר לנחוץ בעניינו: אם אחרי נפילה מתוך בחירה בשבי, שהיוותה את דמות החייל האנטי-גיבור, גלעד שליט הפך לגיבור במוחם של אנשים, הרי שאין לאיש להלין על תפקודה של התקשורת ביחס לגלעד שליט!

גם אתה היית בסיטואציה דומה, מר 'גם אני' ?

אם לא, אנא אל תדון מישהו אחר, עד שתגיע למקומו ! אין לך הזכות ובעיקר לא הידיעה !

נורא קשה לקרוא עברית, נכון?

כשאני כתבתי "אני לא בא לשפוט אותו על החלטה גרועה שהוא קיבל תחת סכנת חיים. אבל גיבור הוא בטוח לא!" היה לך נורא קשה להבין מה אני אומר, בגלל שכתבתי בעברית, נכון? אז בוא אני אסביר לך, כי אני מבין שלתומכי העיסקה בכל מחיר קשה מאוד לראות כלום מול העיניים שלהם חוץ מאת הבן אדם שהם מכירים את התמונה שלו, ובנו לעצמם אינטרס אישי למענו, ושכל שאר העולם יתפוצץ: כשכתבתי "אני לא בא לשפוט אותו על החלטה גרועה שהוא קיבל תחת סכנת חיים" התכוונתי שאני לא בא לשפוט אותו על החלטה גרועה שהוא קיבל תחת סכנת חיים. וכשכתבתי "אבל גיבור הוא בטוח לא!" התכוונתי שגיבור הוא בטוח לא. עכשיו הצלחת להבין, או שאני צריך להסביר לך את זה שוב?

הוא גבור בזכות עמידתו בשבי ! אתה משחק במילים.

כן, אדון "גם אני". לדעתי אין לך (וגם לי אין, אם זאת המחשבה המיידית העוברת בראשך למקרא הדברים) הזכות והיכולת (!) לדון אדם שנפל בשבי, כי מעולם לא עמדת במצבו. בכל זאת בעיני (!) הוא גבור, על האופן בו הוא שורד - על פי הנראה בקלטת - את תנאי-השבי, שבודאי איננו יודעים את כל מוראותיהם. אין ספק, על סמך עדויות של מי שכן היו בשבי, שתמונות וקטעי-טידיאו אינם מתארים נכונה את תנאי-השבי ואת מצבו של השבוי המצולם. האם גבור בעיניך הוא אורי אילן, חייל גולני בן קיבוץ גן-שמואל, שלא עמד בתלאות-השבי והחקירה, כתב "לא בגדתי" והתאבד ? 'מיתוס מצדה' הוא ה'נר לעיניך', ה'סמן' והסימן לגבורה ? האם קראת או שמעת את עדויותיהם של פדויי-שבי (יש להם אתר באינטרנט בשם "ערים בלילה") על התחושה שנטעו בהם כאשר חזרו מהשבי, כאילו הם צריכים להתבייש בכך שנפלו בשבי (ולא נהרגו "עם כדור אחרון בקנה"), ומוטב לראות בהם בוגדים במולדת ? האם קראת את מה שפורסם מתחקירו של האלוף במילואים ראובן איילנד על התקרית בה נהרגו חנן ברק ופבל סלוצקר (הם גבורים בעיניך, כי נהרגו ? כי משבחים אותם באזכרות ובנאומים כ'מלח-הארץ' ?), נפצע רועי אמיתי (שהוא בודאי גבור על מאמצי ההשתקמות שלו), והתצפיתן שהיה שם נאלץ עד היום, ומי-יודע-כמה-עוד, להתמודד עם יסורי-מצפונו על מה שלא עשה כאשר התחילו לירות עליו בתחילת התקרית ההיא ? אני קראתי (וגם הוספתי ידיעה ממקורות נוספים), ונדמה לי שמה שבולט בהקשר זה הוא הכשל של אי העברת הידיעה המוקדמת על נסיון-חטיפה דרך מנהרה (שכבר היתה חפורה כאשר הגיעה הידיעה לאנשי-המודיעין הישראלים), ללוחמים בשטח - למ"פ (שהשתחרר לחיים אזרחיים למרות שהצהיר שילחם לשחרורו של גלעד שליט "כמו בשביל האח שלי", למ"מ (שנהרג) ולשאר הלוחמים ששהו שם בלילה שלפני ובאותו בוקר. ולגבי מה שנעשה ולא נעשה בהמשך, גם כאן אין למושג "גבורה" מקום אלא רק למושגים כמו 'פאשלה', טפשות, הססנות וכיו"ב. לסיכום (במיוחד עבור קמנצינד ש"אין לו כוח" לקרוא דברים ארוכים ממשפט אחד או שנים בני 5-6 מילים בכל משפט, לא חשוב מה הם באים לומר): * גלעד שלט הוא בעיני גבור על עמידתו והשרדותו בתנאי-השבי ! * לגבי יכולתו של לוחם להיות גבור בתנאי-קרב, לפעמים קרב הנוחת עליו בהפתעה גמורה, בניגוד לכל מה שלמד והוכן לקראתו מראש (!) - אינני יודע מה בנסיונו של "גם אני" מאפשר לו לדון בכך.

הגדרה מעניינת לגיבור...

אני חשבתי שגיבור זה מישהו שעושה משהו אמיץ מעבר לממוצע. אתה מגדיר גיבור בתור אדם שממשיך לנשום כשנותנים לו אוכל ושתיה (שזה כל המידע שיש לנו לגבי מידת 'עמידתו והישרדותו' של גלעד שליט בשבי, כמו גם העובדה שהוא משתף פעולה עם החמאס לצורך תעמולת החמאס). אם זאת ההגדרה שלך אזי באמת גלעד שליט הוא גיבור. אבל אם כן, כולנו גיבורים, ואז אין שום משמעות חיובית למושג של גיבור. חנן ברק ופבל סלוצקר הם גיבורים. אבל לא כי הם מתו, אלא כי הם נלחמו תוך סיכון נפשם למען ביטחון אזרחי מדינת ישראל (כמו שאני עשיתי בשנים הראשונות של אינתיפאדת אל-אקצה, סתם לידיעתך הכללית). גם מי שלא נהרג או נפצע בתקרית ההיא (ובכל תקרית) אבל נלחם כמצופה ממנו הוא גיבור. לעומת זאת, מי שזרק את הנשק שלו כדי שלא לסכן את החיים שלו, והעניק בכך לחמאס את המתנה הגדולה ביותר האפשרית, שתסכן את ביטחונם של אזרחי מדינת ישראל, הוא לא גיבור. ודרך אגב, להגיד שגלעד שליט הוא לא גיבור זה לא לשפוט. זה לציין חוסר מציאותי בקיומו של מעשה חיובי מצידו לצורך הגדרת 'גיבור', מה שאכן לא היה. אם כן הייתי שופט אותו, הייתי משתמש במילים שמציינות התייחסות שלי לגבי מה שאני חושב שהוא כן, אבל בגלל שאני לא שופט אותו, ומעולם לא עשיתי זאת, אני לא אעשה את זה.

התחלתי לקרוא כדי לענות בפירוט, אבל עצרתי, כי

התחלתי לקרוא את הגדרותיך ל'גבורה', ואת הצמדתן למה שעשו או לא עשו (מנין הבטחון המוצק כל-כך שלך שאתה יודע ?) אנשי צוות-הטנק שהותקפו באותה תקרית בבוקר ה-25.6.2006 בשעה 05:21, כדי לענות בכובד-ראש ובהתייחסות נאותה... אבל בהמשך קריאת-הדברים עצרתי, ואת תגובתי אני מתמצית בעצה אחת לך: התבייש ! כי אתה לא יודע מה קרה שם, ואתה מדביק התנהגויות כאלו או אחרות לגבורי-הפרשה על פי דעתך המוצקה מראש שצריך להלל ולשבח את מי שנהרג (כי "אחרי מות, 'קדושים' אמור"), כי זהו צו-האומה, לדעתך - להרוג ולההרג ב"גבורה, (שאינה תמיד סימן לחכמה ולשיקול-דעת), וצריך לראות "נמושה", ופחדן, ואולי אפילו אגואיסט בכל מי שאינו מקריב עצמו במודע ונהרג 'על חרבו', אלא רחמנא ליצלן אפילו נופל בשבי. כן ! לדעתי עניינו של גלעד שליט הוא כבר גדול מאות-מונים מעבר לעניינו ה"פרטי", בלי להוריד כמלוא הנימה מהסבל האישי שלו, ושל גבורתו (בלי מרכאות כפולות !) להתמודד אתו. זה הוא כבר נושא לאומי המורכב מכמה וכמה 'תת-נושאים'. בהם עניין הגבורה - איך ומתי ולשם מה - נושא שהתלקח כאן גם בעזרתך (ועל כך תודה לך, באמת) הוא מהחשובים. אני מקווה שהנושא הזה לא יורדם ויישכח, כמו מרכיבים עקרוניים אחרים הקשורים בנפילתו שבי של גלעד שליט ובהתמשכותו (המיותרת !) כל-כך הרבה זמן, אם וכאשר הבחור יהיה שוב בביתו, מתכסה באלמוניות שהוא כל כך צריך. לסיכום: על דבריך הבלתי מבוססים על עובדות ועל ידיעה - התבייש לך !

אז פעם הבאה תמשיך לקרוא לפני שאתה מגיב

כי למרבה הצער, כמו בכל התגובות שלך, אתה תוקף אותי בלי לקרוא בכלל את מה שאני כותב. חוסר היכולת לשמוע את הצד השני לפני שתוקפים אותו מעיד על צרות מוחין וקיבעון מחשבתי. הפעם אתה מאשים אותי ב"דעתך המוצקה מראש שצריך להלל ולשבח את מי שנהרג", כשאתה מתעלם לחלוטין מזה שכתבתי "גם מי שלא נהרג או נפצע בתקרית ההיא (ובכל תקרית) אבל נלחם כמצופה ממנו הוא גיבור". אם אתה רוצה להגיב שוב על פי ההגדרה שלך לגיבור, כאדם שרק ממשיך לנשום כשנותנים לו אוכל ושתיה, תגיב. זו הבעיה שלך. אבל תפסיק לתקוף אותי בלי לקרוא מה שאני כותב. זה רק מחזק אצלי את ההשקפה שעזרתם לי פה בפורום לבנות, לפיה תומכי ה"עיסקה בכל מחיר" עיוורים לחלוטין לכל מידע מעבר לתמונתו של גלעד שליט.

יונה1

New member
ומוטב לראות בהם בוגדים במולדת ?

תום, יש לנו חילוקי דעות קשים ביותר ביחס לפעילות למען שליט, וכמובן שיתכן שהצדק איתך. אבל אני מאד מאד מבקשת לא להתייצב כאן בתור דובר פדויי השבי! ולבטח לא למרוח כאן שטויות מוחלטות "בשמם". יש מאות פדויי שבי בישראל, איש איש והרגשתו ותחושתו ה-פ-ר-ט-י-ת איש לא נטע מעולם בבן זוגי שום תחושה כאילו הוא צריך להתבייש בכך שנפל בשבי ומוטב לראות בו בוגד במולדת. יש גבול לשטויות שאתה כותב!!!! הרי היית איתי בכנס של עמותת "לחופש נולד" ושמעת במו אוזניך את איתן הבר מספר באיזו אהבה התקבלו כאן השבויים של מלחמת יום הכיפורים.

אתה לא צריך להסביר שוב

ואל תזלזל באינטילגנציה של אנשים ולא ברגישותם, זה דבר ראשון. שנית, אתה אכן שופט, אתה שופט את גלעד, שופט את ההחלטה שלו ובנוסף קובע לו תארים. אני לא שמעתי על אף אדם שהלך לשבי האוייב מרצון, אני לא ממש משעתי על זה שגלעד הצטרף לשוביו מתוך איזו בחירה חופשית שהייתה לו, אבל נצא מנקודת הנחה שאכן מה שאתה כותב נכון: אם גלעד היה מסיים בתור גופה, זה היה עושה לך טוב? אז הוא היה גיבור? למען האמת, אני גם לא חושבת שהוא זקוק לתארים הללו, ובטח שלא שאף לנסות להגיע אליהם. גלעד והמשפחה שלו רוצים להיות קן חמים,בו כולם בריאים ונמצאים אחד עם השני, בדיוק כמו שאתה וודאי שואף למשפחתך ולקרובים לליבך. דבר אחרון: לעולם אל תדון אדם שנמצא במשבר, בטח לבטח לא במשבר של חיים ומוות. אף אחד מאיתנו לא היה נתון לסיטאציה הקשה אליה גלעד נקלע,ומאין נלקחות ההחלטות ברגע קשה כזה.

את מתכוונת שזה לא יועיל להסביר שוב

כי יש אנשים שלא משנה כמה פעמים מסבירים להם זה פשוט לא עוזר. בגלל זה את פשוט לא מצליחה להבין את הנקודה האחת והיחידה שאני מעלה שוב ושוב בדיון המסטיקי הזה: גלעד שליט לא אשם בהחלטה הגרועה שהוא קיבל, אבל הוא לא עשה שום דבר כדי להיחשב גיבור, ולא יעזור כלום. זהו. הסיבה שאת לא מצליחה להבין את זה היא שאת רואה את התמונה של גלעד שליט מול העיניים שלך, מחשיבה אותו כמו בן משפחה שלך, ואז כל מערכת השיקולים שלך מופנית לטובתו בלי קשר למה שהיה או לא היה. ואז אפשר גם להחשיב חייל שפעל נגד ההוראות של צה"ל וסיכן את ביטחון אזרחי המדינה בכך כגיבור. תעשי לכולנו טובה ואל תכתבי עוד פעם שאת לא מבינה, או שזה שאני כותב שגלעד שליט לא עשה שום דבר כדי להיחשב גיבור זה שפיטה. נמאס לי לנסות ולהסביר את אותו הדבר שוב, ושוב, ושוב... ורק ליפול על אוזניים ערלות ומוטות.

יונה1

New member
תרגיע, תרגיע כבר!

יש במדינה שלנו מי שמכיר יותר ממך את נושא השבי (למרות שפרט לשבוי, איש אינו יכול להעלות בדעתו מהו שבי, מעצם העובדה שזו סיטואציה בלתי אנושית ולכן נשגבת לחלוטין מהבנתנו). אותם אנשים המכירים טוב ממך!!! את הנושא, אכן רואים באלה ששרדו את השבי ושמרו על שפיות דעתם ג-י-ב-ו-ר-י-ם. ועכשיו, ניתן באמת לסגור את הנושא האידיוטי הזה, שממילא כפי שכתבתי, תלוי בהבנת הנושא, בנקודת השקפה ותפיסת עולם. כדאי לך בהזדמנות לקרוא את ספרו של גיורא רום "צבעוני ארבע". אולי הוא יגרום לך לשנות את השקפתך. אם לא, ממש לא נורא. פדויי השבי מסתדרים מצויין גם בלי ההערכה שלך!

אכן, אני רואה את גלעד מול עיניי

ומחשיבה אותו קרוב. האם אתה רואה פסול ברגש האמתפיה? העובדה שאתה חש שנפלת לאוזניים ערלות אולי באה לומר לך שככה נראים הדברים שאתה מציג. גם אם אתה לא מרגיש שאתה שופט אותו, עדיין יש בך משום החוצפה לעשות לגלעד "כתב אישום". אני חושבת שהסבל שלו בשבי יכל לכפר על "חטא" שאי פעם עשה-אם נחשוב במושגי שכר ועונש כמו שלך. ודבר אחרון,אף אחד מאיתנו לא רוצה להיות גיבור בארון קבורה.

הוא לא שופט את גלעד שליט.

ולא טוען שהוא צריך לכפר על איזה חטא. הנקודה שלו היא שאת ושאר תומכי עסקת שחרור המחבלים תמורת שליט רואים את שליט מול העיניים- אבל לא את הקרבנות העתידיים של העסקה. אם היית רואה את פניו של הילד שיהרג בפיגוע הראשון שיבוצע על ידי מחבל משוחרר, את פניהם של הזוג שרק עכשיו התחתן מהפיגוע השני, את פניו של החיי שחש להגיש עזרה לפצועים בפיצוץ הראשון בפיגוע השלישי ואז נפגע בפיצוץ השני- האם אז רגש האמפתיה לקרבנות העסקה הנ"ל היה גובר על רגש האמפתיה לשליט? אולי לא. כל אחד כזה עולה לכותרות ליום אחד ואז נשכח. שליט מלווה אותנו לאורך כל תקופת שביו.

../images/Emo104.gif

כל עוד לא תהיה מדיניות הרתעה נאותה ימשיכו לגבות לנו קורבנות. העובדה ששליט מלווה אותנו לכל אורך תקופת שוביו היא בגלל סימני השאלה הרבים שישנם כשאר יש חטופים. אני לא באה לכמת את הסבל, אבל אני חושבת שכאשר יש שבוי העבודה שהוא חי מעלה את המוטיבציה לעשות משהו בנידון, הסבל המתמשך של אדם שחירותו נשללה על לא עוול בכפו, כל זכויותיו מבוטלים, אי הידיעה באשר לגורלו מחייבים לעשות הכל כדי לשים קץ לסבלו-אי היכולת לסגור מעגל, נראית לי קשה לי מנשוא. אני חושבת שיש מצבים בחיים שחייבים להפסיק את החשבון הקר הזה.

החשבון הקר הזה אינו קר בכלל.

הוא נראה כקר מסיבה אחת פשוטה- ההרוגים כתוצאה משחרור מחבלים, וכמוהן הנכים שיסבלו כל חייהם יקבלו את 15 הדקות שאנדי וורהול הבטיח לכולנו, ואז יעלמו מהתודעה. למעשה דווקא התמיכה בעסקה היא מעשה קר ואנוכי. במקום לשמוע עוד שנה- שנתיים על שליט בשבי, נשמע כמה פעמים בחדשות על הרוגים בפיגוע ונחזל"ש עוד באותו יום.

בעניין שליט יש לטפל...

העובדה שהוא אדם הנמצא בשבי מחייבת טיפול. אני לא חושבת שזה מצב תקין שיש אזרח/חייל שנמצא בשבי. לטאטא את בעיית החטיפות מתחת לשטיחון לא מה שימנע פיגועים.

יש לך סיבה לחשוב שהענין לא מטופל?

ולא היה מטופל כראוי, אלמלא הקמפיין? יש לך סיבה לחשוב שהקמפיין המתקיים היום תורם משהו לשחרורו של שליט? איש לא רוצה לטאטא את בעיית החטיפות לשום מקום. לאיש אין פתרון קסם שימנע פיגועים לחלוטין. זו לא סיבה לעשות פעולות שיגדילו את מספר הפיגועים.

למעלה