שכר המקסימום עולה לראשונה על השולחן

שכר המקסימום עולה לראשונה על השולחן

עכשיו בתוכנית פוליטיקה שמשודרת בערוץ הראשון ובמקביל בשידור חי באתר קול ישראל באינטרנט, מדברים לראשונה על שערוריית המשכורות של מנהלי הבנקים בכלל ובנק הפועלים בפרט, ומעלים את נושא חקיקת חוק המקסימום.

bhnadav

New member
אין לי מושג...

סתם שמעתי את רן כהן ב"פוליטיקה" מדבר על זה כאילו זה מחמד ליבו.

יש מושג שנקרא "משמעת קואליציונית"

אם מפלגת העבודה תהיה באופוזיציה, סביר להניח שרבים בה יתמכו. אני לא בטוח שכולם.

טלמ

New member
אסור שיהיה שכר מקסימום

אם לבנאדם יש את הכישורים ולגוף כלשהו יש את היכולת, אני לא רואה סיבה שתהיה הגבלה למשכורת. אני תמיד מנסה להסתכל על הדברים מהנקודת מבט שלי. אם אני הייתי המושפע מהחוק מה הייתי חושב. אם הייתי מהשכבות הנמוכות שכר המינימום הגבוה בהחלט היה מועיל לי, כמנהל מפעל פחות. שכר גבוה לא פוגע באף אחד. לאלה שאמורים לקבל שכר גבוה מאוד זה רק יזיק החוק הזה ולמי שהוא לא נוגע, לא צריך להיות איכפת. המשכורת העצומה של מישהו לא באה על חשבון מישהו אחר. זה לא שאם יחוקקו משכורת מקסימום השכר עוד שיישאר יינתן לשכבות החלשות

זה לא שחור ולבן

יש הבדל בין חברות פרטיות ועסקים פרטיים - שם הטענה שלך מוצדקת, לבין חברות ציבוריות (כאלה שלציבור הרחב יש מעורבות וחלק בבעלות עליהן). בחברות ציבוריות צריכות להיות נורמות מסוימות, כי מדובר ברכוש שלפחות בחלקו שייך לציבור הרחב.

טלמ

New member
גם שם

צריך למצוא דרך שזה לא יפגע באף אחד. אבל שכר מקסימום זה שמאל כלכלי מובהק וקדימה לא תתן יד לדבר כזה. מבחינת ימין ומרכז כלכלי יש בכנסת עדיין רוב: קדימה+ישראל ביתנו+ליכוד= 52. חסר עוד 10 מנדטים שזה יכול להגיע מהגמלאים או מהעבודה או מהחרדיות. קל מאוד למנוע את העברת החוק הזה

שמע, אני לא תומך בחוק שכר מקסימום

אבל נוכח ההשתוללות הקיימת בחלק מהחברות הציבוריות (למשל בבנקים), אי אפשר להישאר אדיש. השתוללות כזו היא בהכרח גם על חשבון הציבור הרחב - הן הציבור כבעל-מניות (רווח למניה קטן יותר) והן הציבור כלקוח (עמלות יקרות יותר). הידרשות לנושא היא בהחלט נחוצה, ואת זה מבינים ללא קשר לשמאל כלכלי או ימין כלכלי. מה הדרך הנכונה לטפל בכך - זו כבר שאלה אחרת. דרך אפשרית - התאמת הוצאות (כולל הוצאות שכר) כאחוז (או חלקי אחוז) מהרווח, מההון העצמי, מהשכר הכולל בחברה וכד'.

ועוד איך שצריך לחוקק שכר מקסימום

ובניגוד לאחרים כאן, אני סבור שגם בחברות הפרטיות. אין כל סיבה הגיונית לתת לאדם אחד מיליון דולאר ולאדם אחר 3000 שקל. זה לא הגיוני, לא אנושי, אבל מעל הכל זה מרחיב את הפערים בין עניים לעשירים ואיתם זה מרחיב את הקיטוב בחברה הישראלית ומקרב אותנו יותר יותר למצב שבו חבית החומר נפץ החברתי שעליה כולנו עומדים היום תתפוצץ.

ממתיק, אם תרצה או לא, הגישה הזו

שלך היא לא סוציאל-דמוקרטיה, היא סוציאליזם קיצוני. סוציאל-דמוקרטיה מכבדת את זכות הקניין. וחוץ מזה שבחברות פרטיות אפשר בקלות רבה לעקוף חוק כזה - אז זה לא ייקרא שכר, אלא דיבידנד שינתן על מניות שיחולקו למנהלים שבעל החברה יחפוץ להעניק להם זאת (ושיעורי המס על דיבידנד אגב נמוכים יותר מאלה שעל שכר). תגביל גם את הזכות לחלוקת מניות ודיבידנדים?

תסלח לי מאוד ארח, אבל יש גבול

לביזיון, והעשירים בישראל עוברים את הגבול הזה בכל יום יותר ויותר. ומלבד זאת אין לי בכלל בעיה עם זה שיהיו פערי שכר, אבל בהחלט יש לי בעיה עם זה שאין גבול לפערי השכר הללו, ואף אחד לא קם וזועק חמאס. אבל כפי שזה הולך ומסתמן עכשיו, ייתכן מאוד שהמצב הבלתי נסבל הזה, שכבר מזמן יצא מפרופורציות וכבר לא קשור בכלל לקפיטליזם או סוציאליזם, אלא לתאוות בצע ושחיתות בלבד, הולך להשתנות, בעיקר לנוכח העובדה שעכשיו אפילו הנגיד ואפילו בכירי הכלכלנים במדינת ישראל מתחילים לעסוק בו, כי גם הם מבינים שעל אף המניעים האישיים שלהם לתמוך כזאת כלכלה עם כאלה פערים אסטרונומיים בין עניים לעשירים, המצב הזה לא יכול להימשך לאורך זמן רב, כי זו פצצה חברתית מתקתקת שלא שווה את זה. כי הנזק שייגרם בגללה, ושבחלקו אנחנו כבר יכולים להבחין היטב, עלול להיות גרוע שבעתיים מהנזק שייגרם להם אישית. כך שבכל מקרה אני מרגיש הרבה יותר אופטימי משחשתי בעבר לפני שהתחילו לדבר על זה והעדיפו לטאטא את זה כמו כל דבר אחר במדינה הזאת עם סדר העדיפויות המעוות שלה, מתחת לשטיח.

אני לא טענתי שאין בעיה ושאין גבול

נדמה לי שבהודעה אחרת שלי בשרשור הזה טענתי בדיוק להיפך. אבל הגישה שמשתמעת מההודעות שלך היא גישה סוציאליסטית אידיאולוגית קיצונית. תמיכה בחוקים המגבילים את חירותו העסקית של אדם פרטי לנהוג בעסקיו כפי שהוא מוצא לנכון, לפי שיקוליו העסקיים, בטוענה של שוויון היא גישה סוציאליסטית מובהקת. בסוציאל-דמוקרטיה מערכת מס פרוגרסיבית מיועדת לטיפול בכך ולא הטלת איסורים על גובה שכר כזה או אחר. ולמה רק שכר? אולי גם תגביל את סוג כלי הרכב בהם מותר לעובדים בכירים לנסוע? את גודל המשרדים והלשכות שלהם? את רהיטיהם במשרדיהם? את מספר מזכיריהם ומזכירותיהם? את סוג המחלקה בטיסותיהם?

אך אתה טועה, אני לא מדבר על שיוויון

אני מדבר על צמצום פערים ובעיקר על צמצום פערי שכר, ואת זה אפשר לעשות רק ע"י חקיקת חוק מקסימום, שאולי תתפלא, אבל בארצות מתקדמות אחרות קיים כזה חוק ולאחרונה התחילו להעלות את הנושא לדיון גם בארה"ב, שודאי תסכים איתי שאין בינה לבין הסוציאליזם שום קשר. אני מדבר על הקלות הבלתי נסבלת שבה אדם אחד יכול לקבל מיליוני דולארים ואדם אחר לא מצליח אפילו לגמור את החודש. בשום חברה מתוקנת אסור שיהיה מצב כזה, רק במדינות עולם שלישי מתחיל להיווצר מצב כזה. ומלבד זאת אם היית צופה הערב בתוכנית פוליטיקה שאת השידור שלה אפשר לראות לראשונה בארכיון מבט של קול ישראל והערוץ הראשון באינטרנט, היית שומע בעצמך כיצד הדבר הזה פוגע קודם כל במדינה ובאזרחיה, וכיצד פרופסורים באקדמיה מעידים כבר שבגלל זה רבים מהסטודנטים שלהם מוותרים על להיות רופאים, מהנדסים ומורים, ומעדיפים ללמוד מקצועות שבהם נמצא הכסף הגדול, כי הם חושקים להרוויח סכומי עתק כפי שמשתכרים אדון נחמה וחבריו המושחתים. וכך נוצר מצב שאנחנו מקבלים רופאים, מורים ומהנדסים מהדרגה הגרועה ביותר, ולכן גם אין פלא שיש לאחרונה כל כך הרבה פאקים הן בתחום הרפואה, הן בתחום ההוראה והן בתחום הבנייה ובאמת שאין צורך להביא דוגמאות שיוכיחו את זה. כך שלא מדובר כבר כלל בקפיטליזם או סוציאליזם, התופעה המבישה הזאת כבר מזמן לא שייכת לזה בכלל.

אני לא צפיתי באותו דיון בפוליטיקה

האם דובר שם על הגבלה גורפת גם במגזר הפרטי? האם דובר שם על סכומים? מה צריך להיות אותו שכר מקסימום? האם צריך להיות שכר מקסימום אחד גורף לכל המשק? ונניח שרופא הגיע לאחר חמש שנות עבודה לאותו שכר מקסימום? מה תהיה המוטיבציה שלו להתקדם ולהשתפר? נורא קל ופופוליסטי להפריח סיסמאות באוויר. הפתרון לתופעה שאתה מדבר עליה אינו בחקיקה פופוליסטית. ושוב אני שואל, למה רק בעניין השכר? אולי גם יחוקק חוק המגביל גודל דירות ובתים? למשל, למען הקטנת הפערים, לא יותר מ-5 חדרים... הגבלת מספר הטיסות לחו"ל, למען צמצום הפערים. הגבלת סוג המכוניות שניתן לרכוש למען צמצום הפערים. זה פשוט נורא שבעל חיפושית מודל 70 יראה את כל המרצדסים הללו מודל 2006. זה בלתי אפשרי.... איסור על רכישת יאכטות ומטוסים פרטיים למען צמצום הפערים. ביטול חשובונות הפלטינה וכרטיסי האשראי פלטינה למען צמצום הפערים. הגבלת יבוא מותגי אופנה יוקרתיים ויקרים למען צמצום הפערים. התרעמות על שכר מופרז ביותר בחברות ציבוריות וחשיבה על דרכי פעולה בנידון זה דבר אחד. חקיקת חוקים פופוליסטים מופרכים זה דבר אחר לגמרי. שכר מקסימום זו סיסמא מופרכת. נראה קודם את כל "מצמצמי הפערים הדגולים" שיחוקקו חוק מקסימום לגודל ממשלה................

ואולי צריך גם לחוקק חוק

ירושת מקסימום, למען צמצום הפערים? ומה לגבי עצמאיים? חוק רווח מקסימום? אחרת זו אפלייה נוראית בין שכירים לעצמאיים, לא?

ארח רואים שאינך מבין כלום בסוציאל

דמוקרטיה. אני מציע לך לקרוא קצת על סוציאל דמוקרטיה ולהרחיב את ידיעתך בנושא. ותתפלא שדווקא אנשים כמוני שבאים מהמעמד הבינוני הגבוה, הם התומכים הכי נלהבים והכי אידיאולוגיים של השיטה הזאת. כך שתשאל את עצמך למה זה?

........

יסוד נוסף של הסוציאל דמוקרטיה מתייחס לאיזון בין חירות ושוויון; בעוד חסידי הליברליזם מדגישים את עקרון החירות ומפחיתים מחשיבותו של ערך השוויון, הרי שהסוציאל דמוקרטיה מבליטה את מרכזיות השוויון בכל תפיסה דמוקרטית. הסוציאל דמוקרטים - להבדיל מהקומוניסטים - השלימו עם התיזה הליברלית שאי אפשר להשיג שוויון מוחלט בהכנסות, ברמת החיים, בתנאי המגורים ובהשכלה מבלי לפגוע בחירות ואולי אף אי אפשר להשיגם כלל. ואולם הם גורסים - בניגוד לליברלים - כי ניתן לצמצם באופן ניכר את הפערים החברתיים באמצעות מדיניות רווחתנית. מבלי לפגוע בחירות.....באמצעות מדיניות רווחתניות האם הגבלת שכר אינה פגיעה בחירות? האם היא "מדיניות רווחתנית"? ממתיק הנכבד, את הקטע הזה אני קראתי כבר מזמן. תודה ששכנעת אותי - אתה אינך סוציאל דמוקרט. אתה כמעט קומוניסט.

אתה טועה, קומוניסט מאמין בשיוויון

לא בצמצום פערים. קומוניסט לא מאמין בכלכלת שוק חופשי, אני כן בכלכלת שוק חופשי, רק מרוסן ולא פרוץ. קומוניסט לא מאמין בחופש העיסוק וחופש הקניין, אני כן מאמין בדברים האלה. קומוניסט מסתמך על המניפסט הקומוניסטי, אני לא. |מסטיק

למעלה