אני אנסה להסביר-אשמח לקבל תיקונים.
מודוסים, כמו הסולמות המוכרים לנו (מז'ור ומינור לסוגיהם), הם סדרות של צלילים שיש בינהם יחס כלשהו. ישנם 7 מודוסים הבנויים בצורה דיאטונית. מה זה אומר דיאטוני? הכוונה לסדרת צלילים במרווחים הבאים: טון - טון - חצי טון - טון - טון - טון - חצי טון (זהו הסולם המזו'רי, וגם מודוס יוני). אם ניקח את סדרת המרווחים האלו, אבל נשנה את המיקום ממנו אנחנו מתחילים, נקבל סדרה שתישמע אחרת. למשל- טון - חצי טון - טון - טון- טון - חצי טון - טון (זה הוא מודוס דורי). וכך ע"י שינוי הצליל ממנו אנחנו מתחילים את הסדרה הדיאטונית, נקבל 7 סדרות שונות - אלו הם שבעת המודוסים יוני, לידי, מיקסולידי, אאולי, דורי, פריגי ולוקרי (הקרוי גם היפו-פריגי). קיימות דרכים שונות לזהות ולבנות את המודוסים, ואני מפנה אותך למספר שרשורים אחרים בנושא. יש להבדיל בין המודוסים הנ"ל לבין סולמות שונים ומשונים שמשתמשים בהם במוסיקה לאורך ההסטוריה ובהווה, בינהם: סולם פנטטוני (פנטה-5, טון-צליל, סולם המורכב רק מ-5 צלילים, קיימים פנטטוני מז'ור ומינור, אפשר לשמוע איך הם נשמעים על ה"שחורים" בפסנתר). סולם כרומטי סולם טונים שלמים סולם חיג'אז ועוד ועוד ועוד אני אשמח לשמוע ממי שיש לו תיקונים/ הערות/ הארות להסבר שלי.