שלום חדשה כאן עם שאלה

Jen74

New member
שלום חדשה כאן עם שאלה

אני אמא לארבע בנות אבל רק אחת מהן, בת 11 וחצי מזה כשנה החליטה להיות צמחונית. יש תקדים במשפחה, אבא שלה צמחוני מזה שנים רבות. היא לא מוכנה לאכול שום דבר שהיה פעם חי, גם לא דגים. אני מכירה צמחונים שכן אוכלים דגים, היא ואבא שלה לא אוכלים כל בשר בעלי חיים. אני מודעת לאפשרויות תזונה חליפיים עבורה אבל יש איתה בעיה של בררנות באוכל עוד לפני החלטתה להפוך לצמחונית. היא גם לא אוהבת לאכול את רוב סוגי הירקות והפירות. זה מצמצם בהרבה את התפריט שלה. בעקבות חשש שלי שיש לך חוסרים של ויטמנים, ברזל וכד' לקחתי אותה לבדיקות דם שהוכיחו לי שהילדה בסדר גמור בכל מה שקשור לערכים של ויטמינים, סוכר וברזל אבל נתגלתה בעיה בפעילות בלוטת התריס ואנחנו עכשיו מטפלים בנושא. השאלה שלי האם מישהו יודע ויכול לומר אם יש קשר בין הצמחונות של הילדה לבעיה בבלוטת התריס או שזה בכלל לא משפיע? אולי יש לכם רעיונות מה אפשר להציע לילדה לאכול במסגרת הבררנות שלה? האם נתקלתם בתופעה של ילד בהתחלת גיל ההתבגרות, שכל כך חשוב בגיל הזה תזונה נכונה לצורך גדילה והתפתחות טובים, שלא מוכן לאכול כמעט שום דבר? כל דבר לא טעים לה או שהטקסטורה מפריעה. עוצו לי עצה, גם אם לא מקצועית, אפילו מנסיון אישי שלכם על עצמכם או מישהו קרוב שאתם מכירים.

Jen74

New member
TSH גבוה. אני לא זוכרת אם הרופאה אמרה ש...

תת פעילות או פעילות יתר...

TSH גבוה זו תת פעילות

לתת פעילות יכולות להיות כמה הסיבות, אבל הנפוצות הן אכן בעיות אוטו-אימוניות והטיפול הוא בעיקרו תרופתי ולא תזונתי. לפעמים זו בעיה הורמונלית אבל זה בד"כ בגילאים מאוחרים יותר (גיל המעבר). הטיפול התזונתי במקרים כאלה (אוטואימוני או הורמונלי) בא רק להשלים ולסייע לטיפול התרופתי ולא להחליף אותו (בד"כ), והוא בעיקרו תזונה שמאפשרת ספיגה מקסימלית של יוד מהתזונה. בכל מקרה, את יכולה לקרוא בינתיים כאן: http://www.gamnon.net/AG-NewHerbal/REMEDIEs/H-Rem-ThyroidProblem-Hypo.htm

TheFinalCut

New member
כמה תשובות

לפי מהדורה 16 (2005) של מדריך הרפואה הפנימית של הריסון, האלמנט התזונתי היחיד שמהווה גורם לבעיות בבלוטת התריס הוא חסר ביוד, או חשיפה ליוד רדיואקטיבי (במקרה של פעילות מופחתת או hypothyroidism) או עודף ביוד (במקרה של thyrotoxicosis). את מקרה היוד הרדיואקטיבי נשאיר בצד כרגע... חסר ביוד לא בלתי סביר, אבל נדיר במדינות מערביות (שגם נוטות להעשיר מזונות מסוימים ואף ביוד). אנו זקוקים לכמויות קטנות יחסית (צריכה מומלצת למבוגרים ומתבגרים היא 150 מיקרוגרם ביום). שווה לבדוק בבדיקת דם (אם הרופאים לא עשו את זה כבר), חסר ביוד אחרי גיל 10 נפוץ יותר אצל נשים. גם עודף ביוד הוא די נדיר (הגבול העליון לצריכה בטוחה הוא 1,100 מיקרוגרם ליום למבוגרים, מעט פחות לילדים). יוד מוסף לסוגים מסוימים של תרופות, חומרי חיטוי, חומרים משמרים ולחומר ניגוד לצילומי הדמיה (CT למשל, וכאן מדובר ביוד רדיואקטיבי). יש לציין שרוב הבעיות בבלוטת התריס (משני הסוגים) נובעות מבעיות גנטיות, או ממחלות אוטו-אימוניות ואינן קשורות לתזונה לפי מה שידוע כיום. אני מניח שהרופא שבודק את בתך יוכל לתת לך תשובות לגבי מקור הבעיה אצלה. ללא קשר לכך, בהחלט יש בעיה בתפריט מצומצם ובהימנעות מפירות וירקות, בעיקר לטווח הארוך. צריך להסביר לילדה שצמחונות יכולה להיות מספקת ובריאה, אבל רק כשהתזונה מאוזנת ומגוונת (וזה נכון לכל סוג של תזונה). מעבר לכך אין לי הרבה עצות עבורך, שכן אין לי כל ניסיון אישי עם ילדים

Jen74

New member
hypothyroidism - זה מה שיש לילדה

ואכן, יש סבירות שבמקרה הספציפי זה גנטי. לפני כשנה אצל האחות הגדולה, בת 13 כיום, הייתה בעיה דווקא הפוכה עם בלוטת התריס וכל כמה חודשים נערכה בדיקת דם, משהו כמו שלוש בדיקה במשך השנה. בבדיקה האחרונה התוצאות היו תקינות והרופאה אמרה שכנראה זה היה משהו חולף, הורמונלי, בעקבות ההתפתחות.

nikita j y

New member
../images/Emo80.gifאני בררנית באוכל ../images/Emo3.gif

אבל מצד שני, אין לי בעיה לאכול אורז עם אפונה כל יום ^^" שתעשה רשימה של דברים שהיא אוהבת או מוכנה לאכול, ואם זה מספיק אז יופי. אולי כדאי לנסות להכניס גם דברים שהיא לא ניסתה, או ניסתה פעם אחת ולא אהבה. אבל כדאי שזה יבוא ממנה...

Jen74

New member
כל כמה שבועות אנחנו עושות רשימה חדשה

של דברים נוספים וחדשים שהיא מעוניינת לטעום או שטעמה ומוצא חן בעיניה. למשל אתמול היא גילתה שהיא אוהבת סלט כרוב אדום במיונז.

motior

Member
דעתי

בתור צמחוני מגיל צעיר ואבא לשני ילדים לא צמחוניים - - הרבה ילדים הם בררנים באוכל והתזונה שלהם לא בריא (בעיקר ברתיעה מפירות וירקות). אחיין שלי (בן 10) אוכל כמעט רק בשר. הוא בסה"כ בריא. - אני הייתי צמחוני בגיל הגדילה ולא היו לי שום בעיות מיוחדות - כדי לתת רעיונות לתפריט צריך להבין יותר מה היא אכלה לפני שהפכה לצמחונית. בגדול יש הרבה סוגי מאכלים צמחוניים כולל ג'אנק פוד ומזון שנחשב בריא. דוגמאות - דגני בוקר (לרוב מועשרים בויטמינים), אורז, פסטה, פיצה, פלאפל, צ'יפס, מוצרי סויה (טבעול למיניו), לחם, חומוס, טחינה, ביצים, מוצרי חלב, קינואה, פירות יבשים, אגוזים ושקדים... אני בטוח שאפשר למצוא משהו בשבילה... בהצלחה

lightflake

New member
כמובן מה שכתבו על חוסר יוד..

אבל מעבר לכך, אם לא מדובר על מחלה ואם הילדה צורכת הרבה מוצרי סויה (טופו) הייתי מנסה להוריד ולוודא שאין קשר כי באינטרנט ראיתי פעם דיווחים על זה, גם אם אלו לא דיווחים מאומתים מבחינה רפואית עדיין שווה לשים לכך לב. יכול להיות שזה קשור לחומרים בסויה שמעכבים ספיגת יוד בבלוטה, מה שמצאתי כרגע זה: "המזונות המעכבים את בלוטת התריס הם כל הירקות ממשפחת המצליבים, סויה ומוצריה, דוחן, צנוברים." http://naturemed.co.il/in_si/health_22.html

TheFinalCut

New member
אולי חשוב להדגיש

שהטקסט אליו הפנית הוא מאתר נטורופתי, המבוסס על עקרונות הנטורופתיה ולא הרפואה הקונבנציונלית, וכי לא נמצא (למיטב ידיעתי והמקורות שבדקתי) קשר ממשי (מדעי) בין הצמחים שהזכרת לבעיות בבלוטות התריס.

lightflake

New member
סתם קישרתי לקישור הראשון בגוגל שנתן הסבר

אפשרי לסיבה שבגלל סויה יכולה לגרום לבעיות פעילות בלוטת התריס.. באינטרנט תוכל למצוא הרבה אנשים שמדווחים על בעיות כאלו... נכון, זה לא מדעי ולא מוכח ולא כפול סמיות ולא מאושר ע"י הרבנות המדעית.. גם כתבתי את זה וגם היא בפירוש ציינה שהיא לא מחפשת רק מידע מוכח/מקצועי וכו'.. בכל מקרה העניין הזה גם מצויין באתר http://www.kidspedia.co.il/mamar.asp?id=85 שהוא אתר של רופא ילדים "...ויש עיכוב של פעילות בלוטת התריס בנוכחות מרכיבי הסויה וחוסר ביוד..." ז"א שגם הוא מודע לאפשרות שיש מרכיבים בסויה שעלולים לגרום לכך (ולא רק החוסר ביוד) אז אני מניח שיש להנחות הללו בסיס כלשהו.

TheFinalCut

New member
מממ

גם בקישורים כאלה חשוב לקרוא עד הסוף, שכן באותה פיסקה שממנה ציטטת כתוב: "בעיה זו תוקנה בתרכובות הסויה המודרניות אליהן מוסף יוד בכמות המונעת את חוסר תפקוד בלוטת התריס" "לסיכום אין קשר ברור בין תת-פעילות של בלוטת התריס ותזונת סויה בתכשירים המודרנים בילדים בריאים" צירפתי כמה סקירות מקיפות בנושא בחודשים האחרונים, והתייחסו שם גם לנושא תפקוד בלוטת התריס. זה פשוט מדהים (ומתסכל) כל פעם מחדש לגלות כמה חשדנות הצליחו (כנראה בעלי עניין) להפיץ בנוגע לסויה בהתבסס מספר מקורות מקורות מפוקפקים... למרבה המזל בקישור האחרון אלו נסקרים בצורה די אובייקטיבית והכותב מודה שאין ממש בטענות נגד מזונות סויה.

lightflake

New member
הוא לא "מודה" בכלום

הוא פשוט אומר שאין קשר ברור... (ובקשר להוספת היוד, עדיין זה לא אומר שאין חומרים שמעכבים ספיגה ומי אמר שגם חברת "צוריאל" או חברות אחרות בישראל שמעו על זה שהן צריכות להוסיף יוד לסויה?.. רוב הרפרנסים שלו הם אמריקאים) אבל חבל שלא שמת לב שזה מה שכתבתי לשואלת כבר בתגובה הראשונה שלי אליה "אלו לא דיווחים מאומתים מבחינה רפואית אך עדיין שווה לשים לכך לב..." וזה בדיוק מה שהיא ביקשה... אם היא הייתה רוצה רק את הדיעה הרפואית-מדעית היא יכולה לשאול את הרופא שלה... קראתי כבר מספר לא מבוטל של דיווחים של אנשים שדיברו על בעיות (בבלוטת התריס ואחרות) שנגרמו להם מאכילת/שתיית סויה... לדעתך הכל זה קונספירציה של "בעלי עניין"? הבעיה שב2 מהדיווחים אני מכיר את הנפשות הפועלות בצורה שברור לי שלא מדובר על תרמית. באחת מהן הייתה זו ילדה קטנה שגילתה סימני מין מוקדמים וזה התברר כקשור ישירות לחלב הסויה ששתתה כי כשהורידו אותו הכל חזר לקדמותו. אז אמנם זה ספציפית לא קשור לבלוטת התריס אבל גם על זה כבר שמעתי שזה לא "מוכח" וכו' או שזה קשור לקונספירציה כלשהי...

m0sh3

New member
אם אני זוכר נכון,

צריכת סויה יכולה לגרום להתבגרות מינית מוקדמת. אני חושב שמצאתי מחקר שדן בזה, אבל כרגע אני לא זוכר איפה זה היה.

TheFinalCut

New member
רוב הסיכויים שמה שראית זה

פרשנות שגויה של המאמר הזה: Am J Dis Child. 1986 Dec;140(12):1263-7 Premature thelarche in Puerto Rico. A search for environmental factors. Freni-Titulaer LW, Cordero JF, Haddock L, Lebron G, Martinez R, Mills JL מתוך הטקסט שכתב שכנינו מפורום "תזונה". כבר דיברנו על כך, והסברתי מדוע אפילו כותבי המאמר לא מעיזים לייחס לנתונים שלהם את מה שנטען שם, כפי שניתן לראות מהמאמר המקורי שכתבו. לדיון המקורי המלא.

m0sh3

New member
לא, זה היה משהו אחר

אין לי זמן לאתר את המחקר ההוא כרגע לצערי. ביוכימיה ברעל..

TheFinalCut

New member
הממצאים מודים

אין קשר ברור, כלומר לא נמצאו ראיות לטענה כי סויה גורמת לבעיות בבלוטת התריס. בוודאי שייתכנו אינספור אפשרויות בלתי-ידועות ומנגנונים מסתוריים כגון "מעכבי ספיגה" (שעד כה טרם נמצאו בהקשר של יוד, בניגוד למעכבי ספיגה אחרים שכן נמצאו), אבל אין סיבה ממשית לחשוד שזהו המצב. אגב, כל ההתייחסות לחסר ביוד היתה בהקשר של פורמולות ישנות לתינוקות, שכיום לפחות אמורות לעבור בדיקה קפדנית של רכיביהם (אנחנו כיום יודעים שייתכנו פשלות, כמו במקרה רמדיה, אבל הפשלות הללו לא נפוצות ולחברות יש אינטרס חזק להמנע מהן). חברות כמו "סויה צוריאל", שמייצרות מוצרים אחרים מסויה ולא פורמולות לתינוקות בכלל לא צריכות להקפיד על רמות היוד במוצריהם. אכן, לגבי הבעיות שצוינו אמרת קודם כי "אלו לא דיווחים מאומתים מבחינה רפואית", אך חשתי צורך בכל זאת להדגיש את הנקודה הזו, כיוון שלדעתי לדיווחים שלא אומתו רפואית אין הרבה טעם לשים לב. ישנה תמיד האפשרות של הופעת תופעות נדירות בצריכה של חומרים שונים. ישנן תופעות לוואי של תרופות, למשל, שמתרחשות באחד מ-70,000 אנשים ולמעלה מכך. אבל בהקשר הספציפי של סויה, התופעות הללו נחקרו. קשה להתייחס למקרים אנקדוטליים שלא נחקרו ע"י אנשים בעלי הכשרה מתאימה, כיוון שגם אם נדמה לך שיש קשר ישיר בין שתי תופעות ייתכן שישנם גורמים אחרים שאליהם אינך מודע. ייתכן שהתופעות הללו אמיתיות, אבל כל עוד הן לא אומתו בצורה מדעית (ואף נשללו ע"י ממצאים במחקרים מסודרים), אני לא רואה טעם להניח שהם נכונים ולהפחיד אנשים מפני מוצרים שאין שום סיבה ממשית לחשוש מהם.

lightflake

New member
אני ממש לא מסכים עם גישתך

נניח שהילדה ממש אוהבת טופו וזה מהווה חלק מכובד מהמזון שלה ומתגלים אצלה בעיות בבלוטת התריס, מצד שני אנחנו שומעים על דיווחים באינטרנט של אנשים שלאחר סבל של חודשים רבים של בעיות בבלוטת התריס גילו שכשהורידו את מוצרי הטופו הבעיות שלהם נפסקו... אז אתה בעצם אומר, אל תנסי אפילו להוריד את מוצרי הסויה. עד שלא ימצא מחקר מדעי שמוכיח באופן חד משמעי שיש לזה קשר אסור לנו להתייחס למידע הלא מדעי הזה... כבר שכחת כמה אסונות הביאה עלינו הרפואה המדעית המוכחת ? כבר שכחת כמה תרופות מאושרות ע"י כל הגורמים הכי קפדניים הרגו אנשים ולבסוף הורדו מהמדפים? מצטער אבל אני לא אוהב חסידים של שום שיטה. גם לא המדעית. אני אוהב שאנשים מוכנים לפתוח את הראש ולחשוב. בסך הכל הצעתי לה לקחת בחשבון שיכול להיות הקשר הזה בין בלוטת התריס למוצרי סויה. שאם הילדה באמת אוכלת הרבה מוצרי סויה כדאי שתנסה לפרק זמן מסויים לאכול משהו אחר ולנסות לבדוק אם יש קשר? אז מה הבעיה? מישהו יפגע מהניסוי הזה? מישהו הפחיד מישהו? או לשיטתך עד שלא תראה מחקר מדעי שמאשר את הקשר אסור לה בשום אופן לבדוק את הנושא בעצמה?

למעלה