נירה. בואי רגע ננסה להבין מה קורה
לו. וגם לך. כלומר, נתחיל בהשערות אמפתיות לגבי בעלך. קרוב לוודאי שהוא מרגיש שילוב של פחד ובדידות. הרי ברור לך, כפי שאני שומעת מדברייך, שההתרוקנות מן התוכן שהעבודה מילאה בחייו איננה פשוטה. אלא שאלו לא דברים שאנשים רגילים לדבר עליהם, ובעיקר - כמו רובנו, לא למדו לדבר עליהם. למרבה העצב, רבים מאיתנו מדמים לעצמם ש"הודאה" ברגשות לא-קלים כמוה כהצהרת חולשה. ואם אין בין שניכם מסורת של דיבור מהלב, ודאי שלא פשוט להתחיל לשתף ולהיחשף דווקא ברגעים של קושי. כאן את יכולה להיכנס לתמונה. עם אמפתיה. מה את חושבת שעובר עליו? האם הוא זקוק לתחושת ביטחון? משמעות? ודאות כלשהי, שמופרת כשאת "נעלמת" לעיסוקייך? אני הייתי מנסה, בזהירות, לשבת אתו לשיחה - ולא בדיוק לפני שאת עומדת לצאת מהבית, כי אז שניכם מן הסתם תיכנסו במהירות לעמדת התגוננות והתקפה. ובשיחה הזאת, בעזרת שאלות אמפתיות (שמייד אדגים), לנסות להבין, ביחד איתו, מה באמת עובר עליו, מה מעיק עליו, מה הצרכים שלו - ומה יכולות להיות בקשות שלו ממך. חשוב לי מאד לומר כאן, שהשיחה איננה מסתכמת בהקשב האמפתית שלך אליו! אלא שאם השיחה מתחילה בהפגנת נכונות אמיתית שלך לנסות להבין אותו, רוב הסיכויים שהוא יסכים להיפתח, ואף יהיה נכון יותר להקשיב גם למצוקה שלך. אז ככה: ברוך (???), אני רוצה לשוחח איתך על משהו שמעיק עלי. אתה מוכן שנשב? ואת מקיימת את השיחה רק כשהוא מסכים לכך, ואם לא עכשיו - את מבקשת שיגיד לך מתי כן. הלאה. נגיד שאתם כבר שם. אז את נותנת תיאור קצר של מה עובר עלייך (תצפית - כשאני יוצאת מהבית, או כשאתה אומר לי לא לבזבז כסף וכד' - להיזהר לא לכלול כאן שום האשמה), מביעה את רגשותייך (אולי תסכול, צער, כאב?), משהו על צרכייך (הבנה, שיתוף-פעולה, עניין בחיים - מה שנכון לך להגיד), ומייד פונה לנחש מה עובר עליו בהקשר הזה. הנה רצף אפשרי: כשאתה אומר לי שאני מבזבזת יותר מדי כסף [זאת התצפית], אני נכנסת למצוקה [רגש], כי נורא חשוב לי ללמוד ולהתפתח בחיים [צורך], דווקא עכשיו כשאני יכולה. אז אני רוצה לנסות להבין מה עובר עליך כשאתה אומר לי את זה [בקשה]: [וכאן ניחוש אמפתי, לרגש ולצורך שלו] אתה בעצם מעדיף לא להישאר לבד? היית רוצה שנבלה יותר ביחד? כאן נכנס הוא, עם תשובתו - שאנחנו לא יודעות אותה כרגע. החוכמה האנושית כאן היא להמשיך ולהקשיב לו בעזרת ניחושים אמפתיים (כדוגמת זה שהבאתי כאן), גם אם הוא יענה לך "לא, מה פתאום...." ויגיד משהו אחר לגמרי. כי הכוונה העמוקה של השיחה הזאת (ואני מאד ממליצה להתכונן אליה מהזווית הזאת) היא לא לחנך אותו, אלא באמת באמת לנסות ליצור ביניכם מפגש, שיתבסס על איזושהי הבנה חדשה, ראייה חדשה של מצבכם. מה את אומרת? נראֶה לך אפשרי?