שלום לכולם

שלום לכולם

חלקכם כנראה מכירים אותי מפורום יוצאים בשאלה. בעקבות ההודעה שרשמתי אתמול, פנו אלי הרבה אנשים במסרים כדי לשאול איך סיפרתי לבן הזוג שאני לא באמת חרדית. כנראה שהבעיה הזו מטרידה רבים, אז אני כותבת את זה כאן למרות שזה די אישי. התחלתי בזלזול מסויים במצוות. היות ובן הזוג שלי די מודרני ולא פנאטי, הוא זרם איתי בחלק מן המקרים. הפסקנו להקפיד על כל מיני חומרות קטנות כי הוא הבין שזה לא ממש משנה בעיניי. אחר כך התחלתי לדבר איתו על נוצרים. נוצרים זה דת שאנחנו יחסית מכירים, אבל הם לא נחשבים בעיניינו לטיפשים כמו המוסלמים או ההינדים - אנחנו מכירים הרבה הוגי דעות ואנשים תרבותיים שמאמינים בשילוש הקדוש ובכך שישו הלך על המים. אמרתי לו: איזה קטע זה יהיה אם, למשל, אדם שכל החיים היה נוצרי אדוק ולא פיספס מיסה בכנסיה יגיע לשמים ויראה שהכל היה שטויות? שהוא עבד לחינם? מסכן, לא? או שאולי בכלל אלוקים ימדוד את ההשקעה שלו, ולא באיזו דת הוא האמין? הוא הסכים איתי שיכול להיות שבמקרה של אדם שהאמין באמת ובתמים שמה שהוא עשה זה טוב, אלוקים לא יתן לו בעיטה כשהוא יגיע לשמים. לא יכול להיות, הוא אמר, שאדם כזה יקבל גיהנום. ואז התחלתי להגיד לו שלפעמים אני חושבת שהדתות הן, בעיקרון, אותו דבר, כל מיני דרכים לעבוד את אלוקים. והוא אולי אוהב את כולם. אמרתי לו שלפעמים נראה לי שהיהדות היא אנושית, כמו כל הדתות, אבל כנראה שהיא נכתבה בהשראתו של 'אלוקים פנימי' שנמצא בכל אחד מאיתנו, ואוהב כל אחד שמנסה להגיע אליו. שאולי אין משמעות מיוחדת דווקא בנענוע לולב או בהנחת תפילין, אלא זה אחת ממאות הדרכים של אנשים להביע את קרבתם לישות עליונה. כל זה עשיתי לאורך תקופה ממש ארוכה, בהדרגה, וגם אם הוא לא הסכים איתי - הוא התרגל שיש לי דעות לא ממש קונבנציונליות, וששמירת המצוות במלוא דקדוקיהן לא ממש קריטית בשבילי. יום אחד עברנו על איזושהי הלכה, ביודעין, מתוך 'יצר הרע' כמו שהחרדים אוהבים להגיד. היו לו המון יסורי מצפון והוא לא הפסיק להגיד שנלך לגיהנום בגלל זה. ואז פלטתי 'ואם אין גיהנום'? הוא שתק כמה שניות ואז אמר 'את לא ממש מאמינה, נכון?' אמרתי לו 'אפשר לומר'. בגלל כל ההכנות המוקדמות שעשיתי לו, הוא לא היה בהלם גמור, אבל מאז הוא התחיל להוציא דפים מאתרים של מחב"תים, להקריא לי את ה'הוכחות' שלהם והיו לנו המון ויכוחים דתיים שנמשכו שעות. זו היתה תקופה קשה והוא נורא פחד שארצה להתגרש, כי היו לו התפרצויות לפעמים של כאב ותסכול, ואיך יכול להיות שהאישה הצדיקה שהתחתן איתה היא בעצם אתאיסטית, איזו מילה איומה. התקופה הקשה נמשכה מספר שבועות, ולבסוף החלטנו שפשוט לא מתווכחים. זה לא עוזר לשום דבר ורק מרחיק בינינו. מסכימים שלא מסכימים, וזהו. מאז השלווה חזרה לזוגיות, והוא אפילו השתכנע במספר דברים. למשל, היום הוא לא חושב שחז"ל כתבו את דברי האל ששמעו בהר סיני, אלא סתם ממה שחשבו, ואפילו הוא מודה שחלק מדבריהם זה שטויות גמורות. הוא לא חושב שיש סיבה לשמוע למה שרבנים היום אומרים. רק בתורה הוא עדיין לא מוכן לפקפק, אבל הוא בהחלט לא חרדי אדוק כמו שהיה. בקיצור, אני מאמינה שכל זוג הוא שונה וכל דינמיקה בין בני זוג היא אחרת, אבל הפתרון, מהנסיון שלי, הוא לעשות את זה בהדרגה, להכין את השטח הרבה זמן מראש, ולהיות מוכנים לתקופה קשה של משבר, יאוש, ויכוחים והטחות אשמה. אם אוהבים - בסוף זה יסתדר.

אJוכי

New member
אולי שכחת משהו.....

כתבת מדהים, מבחינה לוגית. אבל כנראה שלשניכם יש המון סבלנות והרבה יותר אהבה בין אחד לשני. אחרת, מה שקורה בד"כ הוא שהפילוג הזה שם עננה מעל הזוגיות. לדעתי ה"כל הכבוד" האמיתי שמגיע לכם, הוא לא לך שהצלחת "לטפטף" בהדרגה את דעתך. ולא לבעלך שהסכים "לצאת" במעט מעולמו הבטוח והשמור. אלא על הבסיס האיתן של הזוגיות, שצלח כזה משבר. דוגרי? אני מעריך מאד!! בהצלחה בהמשך.

זה נכון

אבל מצד שני יש עוד אנשים שהזוגיות שלהם חזקה ואוהבת, אני מקווה בכל אופן. ואולי להם זה יכול לסייע.

אJוכי

New member
ברור שזה מאד יכול לעזור להם.

אולם בד בבד, אי אפשר לשכוח את העיקר. הזוגיות לא נמדדת (בוודאי לא רק נמדדת) בימים בהם השמש זורחת, ואור מכסה את החיים. הזוגיות נמדדת בעיקר ברגעי משבר. בהם נשאלת השאלה, עד כמה בני הזוג מקבלים אחד את השני. או לחילופין בורחים ממנו. גילוי נאות: עדיין לא הייתה לי מערכת זוגית. ולמרות זאת, אני אקח לי מספר תובנות יפות ממה שכתבת. לחיים הטובים שיהיו לי בבוא היום. תודה.

עץ שתול

New member
רוצה חיים טובים?

למה לך להתחתן מלכתחילה עם אשה חרדית מאמינה? בשביל מה אתה צריך תובנות לחיים לא טובים שאתה הולך לגרום לעצמך?

כל הכבוד לך

אני ממש מעריך אותך על כך שהשכלת לבנות זוגיות חזקה שעומדת בכל המשברים, כל הכבוד לך.

אם בעלך לא מאמין שהתורה בע"פ ניתנה בסיני...

אז לא שהוא סתם לא "חרדי אדוק", כמו שהוא מספר לעצמו, הוא כופר גמור על פי ההלכה היהודית. נחמד מצידו שהוא מאמין בתורה שבכתב, אבל בזה גם הנוצרים והמוסלמים מאמינים. הוא יכול להמציא לעצמו דת חדשה שמאמינה רק בתורה שבכתב, ולקרוא לה למשל "דת החומש", אבל כל קשר בין זה ליהדות מקרי בהחלט. הדת היהודית מבוססת על מסירת התורה שבכתב ושבעל פה מדור לדור מאז הר סיני. אם הוא לא מקבל את המסורת שעברה מדור לדור לגבי התורה שבעל פה, אין לו שום בסיס להאמין שהתורה שבכתב אכן עברה מדור לדור מאז הר סיני. זה שהוא מספר לעצמו שהוא עדיין מאמין בתורה שבכתב זה רק כדי להשקיט את המצפון שלו שאומר לו שיש אלוהים שנתן לנו תורה, ואנחנו צריכים לקיים את מה שהוא ציווה לנו. זה לא מתוך קבלת היהדות. אם הוא לא מאמין בתורה שבעל פה, איך הוא יכול לשמור שבת? הרי בתורה שבכתב לא מפורש מה אסור ומה מותר. רק כתוב לא לעשות "מלאכה". אז הוא נותן פירוש עצמאי לגבי מה זה "מלאכה", והוא רק לא עובד תמורת כסף בשבת, אבל כן מבשל ונוסע ברכב? והאם הוא צם ביום כיפור? הרי בתורה לא מפורש איסור אכילה ושתיה ביום כיפור. מה שכתוב זה שצריך "עינוי". אז אולי הוא סתם צובט את עצמו או ישן על מיטה של מסמרים לשם העינוי, אבל אוכל ושותה? וברור לך שאני יכול להמשיך ככה לגבי כמעט כל מצווה מהתורה שבכתב, שאם לא התורה שבעל פה, אין שום אפשרות להבין מה צריך לעשות. ודרך אגב, איסור ביאה על נידה כן מפורש בתורה, אז איך הוא נשאר איתך? הוא סומך על כופרת מוצהרת שתספר לו מתי היה לה מחזור, ושתטבול על פי היהדות? ומה עם איסורי אכילה שמפורשים בתורה? גם בזה הוא סומך על כופרת מוצהרת שתפריש תרומות ומעשרות לפני שאוכלים, כמו שמפורש בתורה שבכתב?

את מי זה מעניין?

הבן אדם מפרשן לעצמו איך שבא לו הוא חי טוב עם זה והם לא מתגרשים בגלל השטות הזאת ובא לציון גואל.

מצידי תקרא לו איך שאתה רוצה

והלואי והיה כופר גמור. הוא מנסה בכל מאודו להאמין במה שחונך, אבל שטויות מסויימות שכתבו חז"ל הוכיחו לו מעל לכל ספק סביר שהם היו בני אדם, ואת דבריהם כתבו כבני אדם ללא נבואה ישירה או שיחות עם האל בהר סיני. אם אתה מצליח להאמין שההבלים שיש בחז"ל, הידע ה'מדעי' המופרך ושנאת הנשים שלהם ניתנו ישירות בהר סיני, שיהיה לך לבריאות. אחרי שיודעים מה חז"ל כותבים קשה מאד להישאר מאמין לגמרי בלי להיות עיוור.

וזו ההוכחה המושלמת שהתורה מאלוהים!

אם בן אדם היה כותב את התורה שבעל פה כדי שילכו אחריו, הוא לא היה כותב דברים במטרה שיהיו מקובלים על כולם, וכולם ירצו לקיים את הדת שלו? מזה שכתובים שם דברים ש"לא מוצאים חן" בעיני רוב העולם, מוכח שמי שכתב את התורה לא היה בן אדם שחיפש תומכים, אלא אלוהים שאלה החוקים שלפיהם העולם צריך להתנהל, ומי שזה לא מוצא חן בעיניו, בעיה שלו! רק מי שהאמונה בדת שלו מבוססת על מעמד הר סיני לעיני כל עם ישראל ועבר מדור לדור במשך כל הדורות (כמו שכתבתי בבלוג שלי), יכל להרשות לעצמו לכתוב דברים שלא מוצאים חן בעיני אנשים.

יש הבדל בין דברים

שלא מוצאים חן בעיני אנשים, לבין דברים שפעם כולם חשבו כך (מחוסר ידע מדעי וחוסר אפשרות לבדיקה אמפירית) והיום אנחנו יודעים שהם שטויות. יש הבדל בין דעות קדומות שפעם לכולם היו נגד נשים, למשל, שהיום בעולם קצת יותר מתקדם, כשנתנו לנשים הזדמנות, הוכח שהן אינן נכונות. ובקיצור, אין לי עניין להתווכח איתך. תמשיך להאמין כאוות נפשך העיקר שבן הזוג שלי יותר פתוח ונראה לי שקצת יותר אינטלגנטי ממך.

כמה הערות

א.אכן לא אצל כל הזוגות זה אותו דבר,הצלחת שבעלך היה מראש פתוח יותר,אז זה משהו אחר כבר,כי מי שאחד מבני הזוג שלו אינו כזה לא יצליח בעולם להחדיר לו שהוא בעצם אתאיסט, לצערי אני אומר זאת מניסיון!ב.אמרת שאם יש אהבה יש הכל,זה נכון אבל לא ממש אצל החרדים,אצלנו האלוהים המטופש הזה קודם להכל גם לאהבה,מה לעשות,זה המצב!ואני כבר לא מדבר על זה שבחלק מהחוגים היותר אדוקים אין בכל אהבה בין בני הזוג אלא רק חיים משותפים!בקיצור, המקרה שלך שונה, ואשרייך שאכן הצלחת בזה.

אתה צודק

זה מאוד תלוי מאיזה מגזר מגיעים. וגם תלוי מאוד ברמת הצדיקות של בני הזוג. תשמחי בזה שאת הצלחת, הלואי על כולנו.

גנדרן

New member
ואני אומר לך

שאם יש גהינום וגן עדן לא כדאי ללכת לגהינום בשביל החברים.... שיסתדרו שם לבד..... לא אני שלחתי אותם לשם...

גנדרן

New member
וזה אומר ש...

את לא רוצה להיות בגהינום לבד(אם יש כזה) אז את מנסה לקחת גם את בעלך הצדיק לשם...

לימון

מנקודת השקפתי, בעלך הוא הגיבור, את החלשה.. שהטלת עליו פצצה כרעם ביום בהיר, שהסברת שנשאתם בשקר, והוא נותר נאמן. אכן, אחד מאלף מצאתי.. חידתי היא, האם את משיבה לו נאמנות באותה מטבע.

???

כשנישאנו, הייתי צדיקה והאמנתי באמונה שלמה. היה חסר לי המון ידע, לא ידעתי מה כתוב בחז"ל, לא הכרתי מספיק תנ"ך, לא היתה לי גישה לאינטרנט ולא נתקלתי בדעות שונות מאלו שחונכתי עליהן. לאט לאט היכרתי דעות שונות והשקפות אחרות, נוסף לי המון ידע ויכלתי להסתכל על דרך החיים שגדלתי בה בעיניים אובייקטיביות. זה לא קרה בבת אחת. ולא, לא הטלתי עליו פצצה ביום בהיר. נשאתי את הסוד יותר משנה בלי לשתף אותו, אבל באיזשהו שלב הרגשתי שזה גורם למחיצה בינינו. ומאז ששיתפתי אותו, ועברנו יחד את הקושי, הקשר שלנו רק התחזק. ואני נאמנה לו ללא סייג, בדיוק כפי שהוא נאמן לי. חבל סתם לתקוף.

למעלה