שלום לכולם :)

אונתן

New member
שלום לכולם :)

אני יונתן אני בן 16 ואני אטאיסט... אני ממש נהנה לקרוא וללמוד על דתות שונות (דבר שאפילו הביא אותי לפגישה עם כומר סנפרינססקני) ולעינין: האיתי רוצה לבקש ממכם שני דברים האחד הראשון אם כל אחד יוכל לספר לי קצת על איך הוא רואה את הדת או האמונה שלא ובמיוחד האיתי רוצה לשמוע על הויקה השני הוא אם מישהו יוכל להפנות אותי לICQ או לאי מייל דרכו אני וכל לדבר אם מישהו על דתו\אמונתו אז באמת בתודה מראש לכל אחד שיוכל לענות לי על השאלה הראשונה יוני :)

ברוך הבא יוני!

האמונה שלי... מאיפה להתחיל? נתחיל בזה שאני מאמין במה שמכונה "פוליתאיזם קשה" (או לפחות בשלבים של הטמעת האמונה הזו) - דהיינו, שאני מאמין כי האלים קיימים כישויות נפרדות ויחודיות. לעומת זה קיימת הגישה של הפוליתאיזם הרך - שהאלים השונים הם פנים שונות של אותה האלוהות ("כל האלות הן אותה אלה וכל האלים הם אותו האל"). אני מכיר בקיומם של האלים השונים, אך אין זה אומר כי אני עובד את כולם. המאמר הבא יבהיר לך טיפה יותר על הפוליתאיזם המודרני. אני מה שמכונה "מחפש וויקני" או "שוחר וויקני" (שני התרגומים לא מוצאים חן בעיני - Wiccan Seeker). ז"א, שאני מחפש להחנך למסורת וויקה מסורתית, הקשורה ישירות למייסד הדת - ג'ראלד גרדנר, בין אם דרך המסורת שלו הוא מסורת שפיתחו אנשים אשר למדו את המסורת שלו והקימו לבסוף מסורת משלהם (כך למשל, המסורת של גרדנר נקראת כיום "גרדנרית". מסורת מפורסמת אחרת היא "אלכסנדרית" על שם אלכס סנדרס, שהיה חבר בקוון גרדנרי, פרש והקים מסורת משלו). הוויקה היא מורכבת מאוד, ואפשר לחלק אותה באופן גס לשניים - הוויקה המסורתית (המכונה כיום גם BTW - British Traditional Wicca) והוויקה החדשה, או הניאו וויקה. הניאו וויקה לא דורשת חניכה לקוון ולמסורת מסויימת, והדבר מאפשר לכל מי שלמד על וויקה, מאמין בוויקה והכי חשוב "עושה" וויקה לקרוא לעצמו וויקני. אני אישית עושה הפרדה בין וויקנים מסורתיים לבין נאו-וויקנים כי לדעתי יש הבדלים מהותיים בשתי הגישות. בעקרון, הוויקה היא דת דואותאיסטית - הכוונה שבמרכזה יש פולחן לשתי אלוהיות - אלה ואל. המיתוס הוויקני הבסיסי מדבר על אל שנולד כל פעם מחדש בסביבות ה-21 בדצבמבר (חג ה-יול), גדל, מתחתן עם האלה, מזדווג עימה ולבסוף מת (ב-31 באוקטובר, סא-ווין). כך, המחזור המשותף של האלה והאל משקף את מחזוריות הטבע - ובעצם להיפך, הטבע משקף את מה שקורה לאלה ולאל. לטבע משקל רב בוויקה מאחר והאלוהות (האלה והאל) הם אימננטים בטבע - מתגלמים בטבע. האלים נמצאים בטבע. בוויקה ישנם 8 חגים שמשיים ו-13 חגיגות ירחיות. השמש מייצג את האל, והירח את האלה. כישוף הוא גם חלק אינטגרלי מהדת, אם כי הוא לא חובה. פולחן וויקני הוא בעל יסודות מאגיים - אין מקדשים לוויקה, כל מקום יכול להפוך למקודש. ישנה העדפה (אך אין זה הכרח) כי הטקסים יערכו מחוץ לכתלי הבית. המקום המיועד מטוהר ומקודש (וכל משתתף מכין את עצמו בין אם באופן קבוצתי או כל אחד לחוד), יוצרים חיץ (יש המשתשמים במונח "אנרגטי") בין עולם החול לעולם הקודש - המעגל. המעגל הוא "עולם בין העולמות". אז לתוך המעגל מזמינים את "שומרי המגדלים" או בשם אחר "הכיוונים" (וכך גם את היסודות - אויר, אש, מים ואדמה) כדי לשמור ולאזן את המעגל. אחר כך מזמינים את האלה והאל למעגל. ישנן כמה שיטות לבצע את זה. אחר כך, מגיע לב הטקס - בחגים השמשיים, למשל, זו יכולה להיות מעין "הצגה" של המיתוס, כאשר המשתתפים השונים משחקים תפקידים שונים ובכך מטמיעים את מהות החג לתוכם. בזמן חגיגת ירח (לרוב בירח מלא, אך לא רק) ניתן לבצע כישופים למשל (תמיד ניתן לבצע כשפים, אך חגיגות אלו נחשבות ליעילות מאוד לשם כך). אחרים, במיוחד יחידניים (סוליטארים - וויקאנים ונאו-ווקאנים שלא עובדים במסגרת של קוון - coven - אסיפת מכשפות) עושים פעמים רבות מדיטציה על משמעויות החג, כשפים וכן הלאה. לאחר מכן, מודים לאלים, מודים לכיוונים, פותחים את המעגל ולאחר מכן משתתפים בסעודה. אלו קווי הפולחן הבסיסיים, ישנן ואריציות שונות. בנוסף, מאמינים הוויקנים והניאו-וויקאנים בעצה הוויקנית "ולא תפגע בדבר, עשה את שתרצה". אין זה חוק בל יעבור, אך זו עצה, מאחר ורוב הוויקנים והניאו-וויקאנים מאמינים כי מה שיעשו יחזור עליהם גם - לטוב ולרע. לרוב הדבר הזה מנוסח כ"חוק המשולש" אשר אומר כי כל מה שתעשה יחזור אליך שלוש פעמים. לא כולם מאמינים כי זה באמת יהיה "שלוש פעמים". אני ממליץ בחום לקרוא גם את המאמר הזה - וויקה: הגדרה מעשית שם גם תקרא קצת על נושא המיסתורין הוויקני. ישנו אתר באנגלית בשם Witchvox שם מתוארות מסורות שונות - וויקאניות וכן פגניות בכלל. (שם יש להכנס למדור ה- Info). אתה מוזמן להציץ גם בקישורים בתחתית, שם תמצא אתר ישראלי נוסף ונקודת מבט נוספת על וויקה (לא מסורתית), את אחת הקבוצות הראשונות בעברית באינטרנט שדנה בוויקה ובפגניות וכן את האתר של רינה קסם - מכשפה שנוגעת גם בוויקה החדשה וכן במסורת הריקליימינג. בשביל שאלות אישיות, אתה מוזמן להשתמש במערכת המסרים של תפוז
(אנשים גם יעדיפו לתת לך מייל שם מאשר על גבי הפורום, כדי שלא יהיה חשוף לכל מיני מפרסמי דואר זבל).

אונתן

New member
קודם כל תודה שעניתה !

קראתי את רב הקישורים שנתתה לי וגם כבר אתמול קראתי לרקע את הקורס הראשון באתר של הויקה ישראל ותודה על האתרים מתוך הקריאה עלו לי מספר שאלות שהאיתי שמח אם תוכל לענות 1)ממה שאני מבין הויקה היא דת לכל דבר אבל לעומת זאת יש את הנאו ויקה ....רציתי לדעת אם זה נכון לעשות אנלוגיה בי הנאו ויקה למסורתיים היהודים ....הם לוקחים את מה שבתכלס נוח להם תוך ראיה של מימוש אמיתי בתוך דת שהם ממציאים לעצמם (כי אין בביכולתם באמת להבין את הויקה כי לא עברו חניכה) ולכן אי אפשר באמת להגיד לדעתי שהם ויקה (כמו שאני אומר שמסורתים הם בעצם חילונים עם בעיות מצפון....רק שלהם זה לרב גם עינין של מסורת) 2)משהו שלא הבנתי ...בעקרון ה13 במאמר "וויקה:הגדרה מעשית" הם אומרים ממה שאני מבין שבוויקה האמונה היא זניחה לעומת ביצוע הטקסים שזה ניראה לי די מוזר ...רציתי לדעת אם תוכל להסביר על זה 3)דבר שלא ראיתי שאין בדת זה עיקרון (האויל נוצרי) של גמול ושכר על מעשים ...הדת לא מהגדת בא דברים שמצווים לעשות או לא לעשות? 4) רציתי לדעת אם תוכל לפרט מעט על בריאת העולם על פי הוויקה. אז שוב בתודה ענקית יוני

תשובות

1) לא, זו לא השוואה נכונה בכלל. גם הוויקה המסורתית התחילה בעצם מאוסף של כמה דברים שאוגדו ביחד והמצאות של אנשים (גם של גרדנר עצמו, בין אם השראה של האלים או שלו עצמו). אם בכלל אפשר היה לעשות השוואה כזאת, את את הוויקה המסורתית ניתן אולי היה אפשר להשוות ליהדות האורתודוכסית ואת הניאו וויקה ליהדות קונסרבטיבית או רפורמית. זו השוואה לא הכי מתאימה, אך אם כבר התעקשת להשתמש בהשוואה ליהדות. גם בתוך הוויקה המסורתית, ישנן מסורות שלא מסכימות עם כל דבר שגרדנר כתב או עשה, ופיתחו שיטות משלהן. הוויקה המסורתית, לפחות בעניין החניכה והשבועה היא נוקשה יותר מאשר הוויקה החדשה. המאמינים בוויקה החדשה הם לא פחות דתיים מאשר וויקנים מסורתיים. הדרך שלהם קצת שונה. זה הכל. 2) לא הבנת נכון. זו לא שהאמונה היא לא חשובה, אלא שאמונה ללא עשיה לא שווה שום דבר. האמונה מנחה (ואף מכתיבה לעיתים) את המעשים - והמעשים הם העיקר. לא מספיק להגיד "אני מאמין", צריך גם לבצע. 3) ישנם עקרונות מוסריים לוויקה, אך ראשית ישנה אמנסיפציה - העצה הוויקנית אומרת "ולא תפגע בדבר, עשה את שתרצה". זאת אומרת, האדם חופשי לעשות את רצונו. בנוסף, קיים גם "החוק המשולש" אשר טוען כי כל מעשה אשר תעשה יחזור אליך פי 3 (שמעתי כבר על כל מיני פי 5, פי 7 ופי 9, אבל הם לא קשורים לוויקה). לא כל הוויקנים מאמינים שבאמת יהיה פי שלוש, אבל הרוב מאמינים כי ישנו איזשהו "כלל אוניברסלי" שמה שאתה עושה חוזר בסוף אליך, וכאן מצויה ההאזהרה להמנע מלעשות דברים הנחשבים עפ"י רוב לרעים. בוויקה המסורתית קיימות גם "מצוות" ("ארדינים") שעניינם הוא יותר סביב תפקוד תקין של מאמיני הדת בינם לבין עצמם, בתוך הקוון וגם כלפי חוץ. שם ניתן לראות כי גם האלים מסוגלים להעניש את מי שפועל כנגד רוח הדת. 4) בוויקה לא קיים מיתוס של בריאת העולם, או לפחות לא פורסמה אחת רשמית כזו מעולם. כמה אנשים כתבו סיפורים משלהם, כמו למשל סקוט קאנינגהאם (אחד מאבות הוויקה החדשה) כדי למלא את החסר. המיתוס הוויקני הוא מחזורי בעיקרו, כאשר ישנו הרס ולידה מחדש כל הזמן. בתיאור מחזורי כזה, אולי אפילו קצת מיותר לחשוב על מה היה בהתחלה ומה יהיה בסוף (ולכן גם אין נבואות אפוקליפטיות בוויקה). רוב הוויקנים והניאו-וויקנים שאני מכיר מקבלים את העמדות המקובלות של המדע בנושא זה
*סתם הערה - רציתי כבר ללכת לישון, קראתי את ההודעה שלך, נכנסתי למיטה. לא הצלחתי להירדם. קמתי, ועכשיו אני עונה. רציתי פשוט לארגן גם לעצמי כמה דברים בראש לגבי העניין הזה. אולי עכשיו אני אצליח להירדם בשקט.

למה סליחה?

אם זה בקשר לשינה, אין לך מה לבקש על זה סליחה. בסוף הלכתי לישון הרבה יותר מאוחר כי היו לי עוד דברים חשובים לעשות, כפי שהסתבר ובשלם כנראה לא נרדמתי.

קיימים גם קוונים וויקנים

עם גישה פולתיאיסטית "קשה". חוץ מזה, על פולחן הנואתיאסטי שמעת?

סליחה, זה אמור להיות "הנותאיסטי"

והכוונה - כן מאמינים שיש אלים אחרים, אך סוגדים לאל מסויים אחד או למספר אלים מצומצם, לרוב קשורים האחד בשני בדרך כלשהי (אם כי בהנותאיזם המודרני, אם ניתן לתת לזה שם כזה, אפשר לראות גם אלים שלא תמיד יש ביניהם קשר)

שמעתי, מן הסתם

אבל גם הנותאיזם מתנגש עם הרעיון הדואותאיסטי הוויקני - להגיש שכל האלות הן אלה אחת ואנחנו בוחרים עם איזה אספקט שלה לעבוד, זהל מאד לא כמו להגיד שיש אלות רבות ואנחנו בוחרים לעבוד אחת מהן.

gwizard

New member
אין דבר כזה נאו וויקה

יש וויקה. כל השמות היפים שאנשים ממציאים כדי להבדיל ולרומם את עצמם מאחרים זה בולשיט מתחסד. עכשיו לשאלתך, הגישה הדואוטאיסטית זה אכן חלק מוויקה. חשוב להבין כי וויקה לא עומדת במקום, אלא כל הזמן משתנה ומתפתחת בהתאם למאמיניה. כך שבמשך ה-50+ שנה שוויקה קיימת (לפחות רשמית) היו קצת שינויים במבנה הדת ומאמינים חדשים הביאו איתם רעיונות חדשים.

אין קשר

ישנה הוויקה המסורתית ומולה יש את הניאו וויקה, זה הבדל פנים וויקני שפשוט מראה את ההבדל - הוויקה המסורתית שגורסת כי יש לעבור חניכה (שאינה עצמית) לעומת הניאו-וויקה שגורסת כי יש חניכה עצמית (זה טרנד שהתחיל באקלנד, אחרי שהקוון שהיה בראשותו התפרק. אז הוא פיתח את ה- Seax Wicca שאליה ניתן להחנך עצמית). זה לא משנה שאתה לא מקבל את המונח הזה, רוב העולם הוויקני כן משתמש בו כיום.

gwizard

New member
מי זה רוב העולם הוויקאני ?

אני שמעתי את המונח הזה רק ממך וכרמית וזהו. כל שאר האנשים שאני בקשר איתם מחו"ל לא מכירים את זה. עבורם יש רק וויקה. בבקשה תפסיק להכליל את דעותיך הפרטיות על כל שאר האנושות.

RainBird

New member
אגב אם כבר מדברים על זה... אני מאוד לא מרוצה מהדעה של כרמית על הדרך המאגית ודרך המכשפה באופן כללי.היא שמה יותר מידי חשיבות ב"טיקסי המיסתורין" הוויקאנים, ואולי שוכחת שהטבע גם מלמד את טיקסי המיסתורין שלו את אלו שצריכים לשמוע ולראות אותם. בכלל היא נוטה להתנשאות בוטה בבלוג שלה ומחשיבה את דעתה יותר מידי.

אתה טועה,

אך כאן לא המקום לדון בבלוג של כרמית, כשם שזה לא המקום לדון בשום בלוג שהוא. רק כרמית, אם תרצה, תבחר לספר את דרכה שלה ואם יש לך שאלות אליה, אתה מוזמן להפנותם אליה לבלוג, ולא כ"בדרך אגב".

אני כלל לא מכליל

אני נתקל בביטויים הללו באתרים ובפורומים ורשימות תפוצה שונות באינטרנט הדובר אנגלית. קיימים אפילו ביטויים נוספים - כגון American Ecclectic Wicca (ובקיצור AE). כאשר אני עושה חיפוש בגוגל ומקבל די הרבה תוצאות (כ- 14,000) לשימוש בביטוי המדוייק "Neo Wicca" (בגרשיים גם בחיפוש, כדי שימצא את צמד המילים הללו יחד), אז אני מאמין שזה ביטוי די מקובל. ממש כשם שקיים הביטוי Traditional Wicca, כדי לתאר את המסורות הקשורות בגרדנר, מדוע שלא יהיה שם כולל למסורות (הרבות מאוד, כולל הסוליטאריות) שהן לא Traditional? אז במקום להגיד Non Traditioal Wicca, שזה ביטוי מסורבל וארוך, הרבה יותר קצר ב- Neo Wicca, ממש כשם שמתמשים ב- Neo pagan. אתה משום מה תופס זאת כגנאי, רבים אחרים תופסים זאת כהפרדה בין שתי גישות שונות בתוך הקשת הרחבה של הוויקה.

gwizard

New member
אני אסביר לך מה הבעיה שלי עם הביטוי

וויקאנים אמורים להיות אנשים טובים ואני אעז לומר נאורים. אולי אני תמים, אך לדעתי, אנשים נאורים לא אמורים ליצור פילוג עקב התנשאות טפשית ואליטיזם. לדעתי, שני הדברים הללו מקומם לא בוויקה. כאשר הוויקאנים ממסורת גרדנר התחילו לקרוא לעצמם "מסורתיים" הם בעצם יצרו פילוג בינם לבין כל השאר. בעיני זה לא מקובל, לא בדת המדברת על כך שהאלוהות תמונה בכל ועל כך שכולנו בני האלה. הביטוי נאו וויקה רק ממשיך את הקו הזה ויוצר עוד יותר התנשאות ואליטיזם. אז נכון שהמסורתיים טוענים שכולם שווים בפני האלה, אך משתמע כאילו הם מוסיפים בסתר "אבל אנו שווים יותר כי עברנו חניכה מהוד קדושתו גרדנר". בכך שאתה מאמץ לעצמך את ההבחנה הזו אתה תורם לבעיה.

למעלה