ברוך הבא יוני!
האמונה שלי... מאיפה להתחיל? נתחיל בזה שאני מאמין במה שמכונה "פוליתאיזם קשה" (או לפחות בשלבים של הטמעת האמונה הזו) - דהיינו, שאני מאמין כי האלים קיימים כישויות נפרדות ויחודיות. לעומת זה קיימת הגישה של הפוליתאיזם הרך - שהאלים השונים הם פנים שונות של אותה האלוהות ("כל האלות הן אותה אלה וכל האלים הם אותו האל"). אני מכיר בקיומם של האלים השונים, אך אין זה אומר כי אני עובד את כולם. המאמר הבא יבהיר לך טיפה יותר על
הפוליתאיזם המודרני. אני מה שמכונה "מחפש וויקני" או "שוחר וויקני" (שני התרגומים לא מוצאים חן בעיני - Wiccan Seeker). ז"א, שאני מחפש להחנך למסורת וויקה מסורתית, הקשורה ישירות למייסד הדת - ג'ראלד גרדנר, בין אם דרך המסורת שלו הוא מסורת שפיתחו אנשים אשר למדו את המסורת שלו והקימו לבסוף מסורת משלהם (כך למשל, המסורת של גרדנר נקראת כיום "גרדנרית". מסורת מפורסמת אחרת היא "אלכסנדרית" על שם אלכס סנדרס, שהיה חבר בקוון גרדנרי, פרש והקים מסורת משלו). הוויקה היא מורכבת מאוד, ואפשר לחלק אותה באופן גס לשניים - הוויקה המסורתית (המכונה כיום גם BTW - British Traditional Wicca) והוויקה החדשה, או הניאו וויקה. הניאו וויקה לא דורשת חניכה לקוון ולמסורת מסויימת, והדבר מאפשר לכל מי שלמד על וויקה, מאמין בוויקה והכי חשוב "עושה" וויקה לקרוא לעצמו וויקני. אני אישית עושה הפרדה בין וויקנים מסורתיים לבין נאו-וויקנים כי לדעתי יש הבדלים מהותיים בשתי הגישות. בעקרון, הוויקה היא דת דואותאיסטית - הכוונה שבמרכזה יש פולחן לשתי אלוהיות - אלה ואל. המיתוס הוויקני הבסיסי מדבר על אל שנולד כל פעם מחדש בסביבות ה-21 בדצבמבר (חג ה-יול), גדל, מתחתן עם האלה, מזדווג עימה ולבסוף מת (ב-31 באוקטובר, סא-ווין). כך, המחזור המשותף של האלה והאל משקף את מחזוריות הטבע - ובעצם להיפך, הטבע משקף את מה שקורה לאלה ולאל. לטבע משקל רב בוויקה מאחר והאלוהות (האלה והאל) הם אימננטים בטבע - מתגלמים בטבע. האלים נמצאים בטבע. בוויקה ישנם 8 חגים שמשיים ו-13 חגיגות ירחיות. השמש מייצג את האל, והירח את האלה. כישוף הוא גם חלק אינטגרלי מהדת, אם כי הוא לא חובה. פולחן וויקני הוא בעל יסודות מאגיים - אין מקדשים לוויקה, כל מקום יכול להפוך למקודש. ישנה העדפה (אך אין זה הכרח) כי הטקסים יערכו מחוץ לכתלי הבית. המקום המיועד מטוהר ומקודש (וכל משתתף מכין את עצמו בין אם באופן קבוצתי או כל אחד לחוד), יוצרים חיץ (יש המשתשמים במונח "אנרגטי") בין עולם החול לעולם הקודש - המעגל. המעגל הוא "עולם בין העולמות". אז לתוך המעגל מזמינים את "שומרי המגדלים" או בשם אחר "הכיוונים" (וכך גם את היסודות - אויר, אש, מים ואדמה) כדי לשמור ולאזן את המעגל. אחר כך מזמינים את האלה והאל למעגל. ישנן כמה שיטות לבצע את זה. אחר כך, מגיע לב הטקס - בחגים השמשיים, למשל, זו יכולה להיות מעין "הצגה" של המיתוס, כאשר המשתתפים השונים משחקים תפקידים שונים ובכך מטמיעים את מהות החג לתוכם. בזמן חגיגת ירח (לרוב בירח מלא, אך לא רק) ניתן לבצע כישופים למשל (תמיד ניתן לבצע כשפים, אך חגיגות אלו נחשבות ליעילות מאוד לשם כך). אחרים, במיוחד יחידניים (סוליטארים - וויקאנים ונאו-ווקאנים שלא עובדים במסגרת של קוון - coven - אסיפת מכשפות) עושים פעמים רבות מדיטציה על משמעויות החג, כשפים וכן הלאה. לאחר מכן, מודים לאלים, מודים לכיוונים, פותחים את המעגל ולאחר מכן משתתפים בסעודה. אלו קווי הפולחן הבסיסיים, ישנן ואריציות שונות. בנוסף, מאמינים הוויקנים והניאו-וויקאנים בעצה הוויקנית "ולא תפגע בדבר, עשה את שתרצה". אין זה חוק בל יעבור, אך זו עצה, מאחר ורוב הוויקנים והניאו-וויקאנים מאמינים כי מה שיעשו יחזור עליהם גם - לטוב ולרע. לרוב הדבר הזה מנוסח כ"חוק המשולש" אשר אומר כי כל מה שתעשה יחזור אליך שלוש פעמים. לא כולם מאמינים כי זה באמת יהיה "שלוש פעמים". אני ממליץ בחום לקרוא גם את המאמר הזה -
וויקה: הגדרה מעשית שם גם תקרא קצת על נושא המיסתורין הוויקני.
ישנו אתר באנגלית בשם Witchvox שם מתוארות מסורות שונות - וויקאניות וכן פגניות בכלל. (שם יש להכנס למדור ה- Info). אתה מוזמן להציץ גם בקישורים בתחתית, שם תמצא אתר ישראלי נוסף ונקודת מבט נוספת על וויקה (לא מסורתית), את אחת הקבוצות הראשונות בעברית באינטרנט שדנה בוויקה ובפגניות וכן את האתר של רינה קסם - מכשפה שנוגעת גם בוויקה החדשה וכן במסורת הריקליימינג. בשביל שאלות אישיות, אתה מוזמן להשתמש במערכת המסרים של תפוז
(אנשים גם יעדיפו לתת לך מייל שם מאשר על גבי הפורום, כדי שלא יהיה חשוף לכל מיני מפרסמי דואר זבל).