שלום רוצה לשתף במה שהיה לנו עכשיו

fatfat

New member
שרון, על איזה ילד כה צעיר את מדברת?

דניק למיטב ידיעתי לפחות בן תשע. הוא תלמיד בית ספר. אז האם יש להשאירו בבית ושלא ילמד כי בבית הספר יש ילדים נוצרים? מוסלמים? יהודים יותר מסורתיים או פחות?!!!! בזמנו היו בתי ספר באירופה שלא פתחו שעריהם בפני יהודים וקראנו להם אנטישמיים. היו בתי ספר בארה"ב שסירבו לקבל אליהם ילדים ממוצא אפרו-אמריקאי והואשמו בגזענות. אז לדעתך טוב שדניק יגדל עם המסר שעליו להתרחק מילד אחר רק כיוון שדתו/מוצאו האתני שונה?! אני מאוד מקווה שלא אלה התשובות שהרב נותן לך. מעבר לכך שבהורות אינך יכולה לפנות עם כל שאלה למישהו כי הדברים קורים במיידי ואת צריכה תשובות/פתרונות כאן ועכשיו. ואם יש דברים מהותיים שאת מתלבטת גביהם, עם כל הכבוד לחוכמתו של הרב, עדיף שתתייעצי עם איש חינוך או איש מקצוע מהתחום הטיפולי שיש לו הכשרה ספציפית בתחום. כמו שלא אפנה להתייעץ עם המחנכת של בתי כשיש לה חום אלא אפנה לרופא, כך בבעיות מסוג זה יש להתייעץ עם הורים אחרים וללמוד מניסיונם או להתייעץ עם אנשי מקצוע מתאימים.
 

שרון1818

New member
כן אין ספק שזה עניין מורכב

לפעמים שאלת הזהות הדתית היא משהו מושרש באישיות מלידה, יש פה גם ענייין רוחני. אולי הילד מרגיש שרוצה להיות נוצרי ? לפעמים זה משהו מאוד שורשי ורוחני ואז כמובן צריך לתת לו ביטוי ואין כל רע אם יבחר בסוף להיות נוצרי אם זה מה שהוא מרגיש ומשתוקק לו אז כמובן אסור לדכא את זה שכן היהדות זה דת שלא כופה והכל מבחירה.
 

אבי351

New member
שמח לקרוא שדניק השתפר בביהס ובקשר

לתקרית אכן לא יעזור לנו כלום לילדינו יש שורשים מהמדינות שנולדו וכך יהיה תמיד וחבל בגלל זה להתעמת איתו.אני כשיש משהו מעניין על ארץ הולדתו של בני כגון התפרצות הר געש או תופעת טבע מיוחד תמיד מראה לו ותמיד מעצים את ארץ הולדתו כי אלה השורשים שלו ושם נולד.הוא יודע וגאה מאוד שהוא ישראלי ויהודי ושאל לא מזמן על הברית שעב כשהיה תינוק אבל גם יודע וטוב היכן נולד וזה לדעתי חשוב לו מאוד וגם לי את האמת
 
תודהרבה רבה על התשובות

באמת קשה לי כי אני שומרת מסורת יהודית ואם זה כך לגבי דניק
שהוא מחפש את הזהות שלו נצטרך איך שהוא להשלים עם זה
לא בדיוק יודעת איך אבל לעבור את זה עוד הפעם זה קשה
היום הוא הולך לחבר לראות מה זה. רוב האוכלוסיה שבה אני גרה
היא מחבר העמים מעט מאוד צבריים יש כאן. אולי וגם בגלל זה הוא
מושפע.
תודה יום מקסים.
תודה על ההסברים לגבי סבא כפור ושלגיה וההבדל בין החגים.
 

fannyd

New member
הבעיה היא שלכם, לא של דניק

דניק הוא רק ילד. יש להניח שאילו הייתם גרים במקום בו ריכוז יוצאי אתיופיה היה מבקש לחגוג את סיגד ואילו היו אלה יוצאי מרוקו את מימונה. יפה שמשפחתו של החבר מזמינה אותו להתארח. הילד יספק את סקרנותו והכל יכנס לפרופורציות. בהחלט יתכן שהוא כלל לא ירצה לחגוג את החג הזה בשנה הבאה. הילד שלכם גדל במשפחה יהודית במדינה יהודית ולומד במערכת חינוך יהודית. הירגעו ותנו קצת קרדיט, הכל בסדר.
 

fatfat

New member
דניק בגיל שהוא מגבש את זהותו

ובגיל זה הוא עסוק בבדיקות ותהיות של מי הוא ומה הוא. זה מבלבל את כל הילדים ועל אחת כמה וכמה ילדים שאומצו באימוץ בין גזעי:
נולדתי אוקראיני ואני גדל כישראלי אז מה אני ישראלי או אוקראיני? נולדתי למשפחה נוצרית וגויירתי אז אני יהודי או נוצרי? איזה חגים
אני אמור לחגוג?
מה שבטוח הוא שככל שתיכנסי עם דניק ליותר עימותים סביב הנושא - סביר שדווקא תגרמי לו להתחפר יותר ויותר בהימשכות אליו.
בהחלט יכולת להגיד לו שאתם לא משפחה נוצרית ולכן אינכם חוגגים את כריסטמס את הסילבסטר אבל שאם הוא רוצה להתחפש טה קלאוס
זה בסדר, שעכשיו הוא יכול להתחפש לזה בבית ובפורים אם יבחר אז שזו תהיה התחפושת שלו.

ואגב ילדים נמשכים לדברים גם אם לא קשורים אליהם ישירות. הקטנה שלי השבוע ראתה בטלוויזיה בכל מיני הזדמנויות את ההכנות לחג המולד
ואת סנטה קלאוס ואמרה שזה לא פייר, שגם היא רוצה לקבל מתנות מסנטה קלאוס. כשעניתי לה שהיא מקבלת דמי חנוכה ומתנה לאפיקומן ומשלוח מנות בפורים היא ענתה:זמה אבל אני רוצה גם מסנטה קלאוס. באותו אופן ראתה פעם באחת מתוכניות הילדים תוכנית על ילד ממקסיקו שתיאר את החג בו שוברים
פינייטות (מן כדי חרס מקושטים ומלאים בממתקים) וביקשה שגם אנחנו נעשה.
 

יסמין@

New member
זו בדיוק הפואנטה לדעתי

אם היא הייתה רואה חג יפני שבו נותנים מתנות - גם היא הייתה רוצה
זה מאוד טבעי שילדה תרצה מתנות. כלומר, לדעתי. ברוב המקרים לא מדובר בשאלות עמוקות של חיפוש זהות וכו', אלא שרואים חגים עם אלמנטים כיפיים (כגון מתנות, תחפושת של סנטה) ורוצים גם.
 

fatfat

New member
בגדול אני חושבת כמוך

רק שבמקרה הנוכחי דניק בעצמו אמר: אני אוקראיני ואני מאמינה שלא סתם אמר זאת ולא סתם כל כך התעקש אלא כי חש בלבול מסויים.
 

fannyd

New member
אז איך את רוצה שהוא יגדיר את עצמו

תימני? עיראקי? אתיופי? בשעתו זה מאד הפתיע אותי אבל ההגדרה העדתית מאד חזקה בקר ילדים בגיל בית ספר. הוריו סיפרו לו שהביאו אותו מאוקראינה אז הוא אוקראיני. ובכלל כל הטיעונים שלו הם מניפולציה של ילד אינטליגנטי שרוצה לקבל את מבוקשו.
 

יסמין@

New member
נוסף לכך, נראה לי שהוא חזר

על מה שילדים/ות מהגן, שגם באו מאוקראינה או מרוסיה, אמרו לו. כלומר, כשהתברר להם שהוא מאוקראינה, אז אמרו לו שהוא אוקראיני.
 
בערב ראש השנה

היהודי, לא השנה החדשה שמגיעה עכשיו, היה יום קיץ חמים עם אור עד מאוחר. ערכתי שולחן חגיגי במרפסת על גבול המדשאה, זיו נתנה לבנות השכנים (שבתקופות מסויימות בקיץ לא היה ברור מי חיה אצל מי בדיוק) כרטיס ברכה ואני סיפרתי על השנה החדשה לבושת בגדי מלכות שיורדת על קרני השמש האחרונות להחליף את השנה הישנה שכבר עייפה מלשמור עלינו שנה שלמה. לסידורים האחרונים שלחנו את זיו (לבושה כבר בבגדי חג) לשכנים, כדי שלא תסתובב לנו בין הרגליים ותפריע. כאשר באתי לקחת אותה לארוחת החג, בנות השכנים ניסו לקבל הזמנת רגע אחרון לארוחה החגיגית וזה נמנע מהן במהירות על ידי הוריהן בטענה שאין זה חגן.

ילדים תמיד רוצים לחגוג, במיוחד אם מתנות מתלוות לחגיגה, אך גם סתם סיפור מעניין יכול לדרבן אותם לחגיגה. אין שום דבר רע בלהסביר להם על חגים אחרים ובו בזמן לא לחגוג אותם מכיוון שהחג המסויים הזה אינו חגנו.
 

fannyd

New member
אני נוטה לחשוב

שהשכנים נהגו כפי שנהגו בכדי לא להעמיד אתכם במצב לא נעים של אורחים שלא לקחתם בחשבון. אילו היית מזמינה את הבנות מניחה שהוריהן נגדים אלא אם מדובר באנטישמים שמאמינים באמונה שלמה שמאכלי היהודים מכילים דם תינוקות נוצריים או משהו מהסוג הזה. אחת השכנות שלנו באוקראינה הייתה למשל בטוחה שהיהודים שמים במצה דם של תרנגול במקום דם של תינוק נוצרי כמתחייב לפי הדת. הורי מעולם לא חששו שחשיפה לתרבות של אחרים תפגע בזהותנו היהודית. הם ניהלו בית כשר אבל לנו, הילדים, אפשרו לאכול בבתי שכנים וחברים. גם אני לעולם אשמח כשילדי יגלו סקרנות כלפי סביבתם החברתית. לא לחינם כנראה אני אוהבת את הסופרת נורית זרחי עם סיפורי התנינה שלה שאוהבת לאכול מהצלחות של אחרים כי אחרת איך בעצם תדע מה אתה רוצה ואוהב.
 
הנקודה הייתה אחרת

היא הייתה שחגים של מישהו אחר הם של מישהו אחר ולא שלנו, גם אם אותו מישהו אחר מוכר לנו היטב. שזו סיבה שילדים מקבלים ומבינים, ואין נדרשים לשאלה האם הילד עצמו עבר גיור או לא, כי מספיק שההורים מקיימים משפחה יהודית ולא רוצים לחגוג חג נוצרי. (כמובן שבסיפור שלי אלו היו ילדות נוצריות שרצו להצטרף לחג יהודי, אך הרעיון זהה.)

ברור שאם ראש השנה לא היה נופל באמצע השבוע, כשצריך לקום לביה"ס מצד אחד, אבל השקיעה היא בסביבות עשר בלילה מן הצד השני ולכן ארוחת החג והחלפת השנים נערכה מאוחר יחסית, היה הרבה יותר סביר להזמין אותן. הירהרנו על הזמנה בשנה הבאה, אבל גם אז ראש השנה יצא ביום רביעי, אז זו תהיה בדיוק אותה בעיה. תוספת של שתי הבנות האלו לארוחת ערב נעשית על בסיס תדיר וללא הרבה מחשבה מראש במילא, כך שזה אינו מהווה בעיה בפני עצמה (אולי קצת כשסבסבתא באים לשמור על הילדים שם ומבשלים ארוחת ערב, אבל מכיוון שאיננו אוכלים באותן שעות בדיוק, גם זה לא מהווה מגבלה בלתי עבירה).

אה, ובקשר לחששות השכנים, אוריאל היה זה שבישל להם את הארוחה המשפחתית לחגיגת הקמיון בכנסיה, אז לא נראה לי שמישהו מהם דואג ממה שאנחנו מכניסים לצלחת. אלא אם החששות נובעות מהנטיה של אוריאל להכין יותר מדי אוכל, ומכיוון שהאוכל טעים גם אוכלים אותו, ואחר כך צריך לעשות הרבה פעילות גופנית למשך הרבה זמן כדי לשרוף את העודפים, אבל אלו כבר חששות מסוג שונה לחלטין.
 

fatfat

New member
נוגה חגים שלנו או שלכם זו החלטה אישית

אחי חי כבר שנים עם משפחתו בקנדה. קנדנה ידועה כמדינת מהגרים. בכיתות של ילדיו יש רק ילדים בודדים שבאים ממשפחות שהן "Native Canadians" וכל השאר ישראלים, תורכים, פקיסטנים, סינים, יפניים, איטלקיים, יוונים ועוד (או שהוריהם היגרו לשם או שהם עצמם נולדו במדינה אחרת והיגרו לשם עם משפחתם). שמה נהוג שבכל חג של כל תפוצה הילד/ילדים שבאים מאותה תפוצה צריכים להכין פעילות לכיתה בה מביאים מאכל שאופייני לחג, מלמדים שיר של החג ומסבירים על מהות החג. בכריסטמס הכיתה של האחיינית היתה אחראית על הכנת טקס לבית הספר והאחיינית עמדה על הבמה ושרה את שירי החג ואף הציגה בהצגה בתור אמו של ישו. בפורים ילדי התחפשו וגם בהלואין והולכים עם ילדי השכונה לבקש Trick or Treat. בבית הם לא שמים עץ אשוח אבל היו שנים שכן שמו בחצר "שדים מדלעת" בליל כל הקדושים.
וכל זה לא סותר שהם יהודים, משתייכים לקהילה היהודית ובחגים הולכים לבית הכנסת. פשוט הם החליטו שכיוון שבחרו לחיות בחו"ל בבית הם שומרים על המנהגים של היהדות אבל מחוץ לבית הילדים יהיו ככל ילדי הסביבה והם בוחרים איך לנהוג. כשאני הייתי שם בכריסטמס הוזמנו לסעודת חג אצל חברים נוצריים עם תרנגול ההודו המפורסם ופאי דלעת.
 
כל חגיגה בבית היא החלטה אישית

כאשר הורים אינם מעוניינים לציין חג מסויים בגלל סיבות דתיות (כי הוא שייך לדת אחרת) הטיעון שאנו שייכים לדת אחת והחג הוא של דת אחרת הוא לגיטימי. במקרה הזה, אין זה משנה מאיזו דת מקורית הילד הגיע, הוא חי במשפחה יהודית והם, כמשפחה, לא מעוניינים לחגוג חג נוצרי. לכן אין טעם להכנס לפרטי ויכוח בו ניתן לילד מקום להעלות את הטיעון הנגדי "אני נוצרי" ונסיון לסתור זאת על ידי מתן הוכחות לגיור. הטיעון הוא משפחתי, ובמשפחה ההורים קובעים זאת ממש כפי שהם קובעים דברים אחרים.

לכל משפחת מהגרים יש את שיקוליה במאזן בין התאקלמות ושמירה על מסורת, וכל משפחה מוצאת את האיזון שלה. אבל לא זה המקרה של דניק בישראל עם סנטה קלאוס.
 
תודה, זה מה שגם אני חושבת

אני אנסה להסביר לו עד כמה שאני יכולה את נושא היהדות
ונראה לי שהוא קישר את סנטה קלאוס יותר למתנות
והוא הסתודד עם חבר שלו בשבת הוא קרא לו והסתודדו
בדלת ולא הבנתי על מה הם לא רצו לגלות לי עכשיו
אני יודעת שכנראה הם דיברו על זה. דניק שלי לא ידע
אם הוא אמור לחגוג חג מולד או לא והוא דיבר על זה
לפני כבר שבועיים על החגיגות האלה אבל אז לא חשבתי
שזה יגיע למצב כזה. היום יבוא חבר מבוגר שעלה מברית
המועצות והוא הרבה שנים בארץ והוא מבין את המשמעויות
של כל החגים של החודש הזה והוא ינסה להסביר לו את הכל.
לי היה קשה לקבל את זה כי אני אוהבת דת אני הולכת
לשיעורי תורה ואני אוהבת לשמוע את הדרשות לכן
קיבלתי את זה קשה.
תודה.
 
הי אמא של דניק

כתבו לך הרבה , יותר משהשני גרוש שלי.... אני פה כדי לברך אותך שאת כותבת. כי סוף סוף נכנס משהו אישי לפורום
ולא רק סוגיות אידיאולוגיות ותיאורטיות שלא כוללות את הדברים האישיים.
תמיד אני אוהבת לקרוא מה שאת כותבת ואת הכנות שלך,אז תמשיכי מדי פעם לכתוב ותני חיבוק בשמי לדניק.
אני אגב הייתי הולכת איתו עד הסוף בקטע של סנטה קלאוס. הוא לא אדם בוגר שרוצה להמיר את דתו. הוא ילד שרוצה חוייה עם תחפושת ומתנות.סנטה קלאוס הוא דוד טוב ונדיב שהייתי שמחה לו היה לי או לבני...

אגב אני מתכתבת עם אדם ישראלי שחי באמריקה עם משפחתו. יש בסביבתו יהודים,אבל הסביבה לא דתית במיוחד.. מסתבר שרבים מהיהודים בשכנותו קונים עץ אשוח כהזדמנות להביא מתנות לילדיהם- לילדים כיף להתעורר בבוקר ולמצוא את המתנות תלויות על ענפי העץ.
המשמעויות הנטוצריות הן משמעויות של מבוגרים.ילדים כמו ילדים - שמחים למתנות משובבות לב .
 
ושוב תודה רבה על הכל

אני צריכה להביא את דניק מהצהרון
לכן אני צריכה לצאת אבל הרבה חומר למחשבה יש לי.
שוב תודה
 
למעלה