שלום

dundy

New member
שלום../images/Emo140.gif

חדשה בפורום...אני צמחונית כבר כמה שנים, לפני שלושה חודשים נולד לי תינוק מקסים וברצוני לגדל אותו כצמחוני. בינתיים הוא רק יונק, בגיל חצי שנה הוא יתחיל לאכול אוכל מוצק ואחד המרכיבים המומלצים ע"י טיפת חלב בתזונת תינוקות הוא, כמובן בשר. הייתי רוצה שתפנו אותי למאמרים/אתרים/וכו' העוסקים בתזונה צמחונית לתינוקות קטנים. בכלל אם יש פה אמאות שמגדלות תינוקות צמחוניים...מה האכלתם אותם בגיל צעיר במקום הבשר? קטניות? האם הקיבה שלהם לא רגישה מדי בגיל הזה כדי לעכל קטניות? תודה מראש על כל תגובה
יום טוב
 

d a p h n a

New member
האם את צמחונית או טבעונית?

אני ממש לא מומחית לתזונת תינוקות ולא רוצה לתת המלצות בנושא. אני רק יודעת שזה אפשרי לגדל תינוקות וילדים בריאים על תזונה צמחונית. השאלה בכותרת נובעת מזה שאם את צמחונית ולא טבעונית אז מלבד קטניות וסויה יש תמיד אופציה של השלמת חלק מהחלבונים וגם חלק מהויטמינים ממוצרי חלב וביצים. אז כדי שתקבלי את התשובה הטובה ביותר חשוב לדעת למה בדיוק את מתכוונת ב"צמחונית".
 

dundy

New member
אני צמחונית

לתינוקות מתחת לגיל שנה לא מומלץ לתת מוצרי חלב וביצים (אם אני לא טועה, רק את החלמון נותנים מגיל 8 חודשים) לכן לא חשבתי על האופציה
 

d a p h n a

New member
כאמור...

אני לא מבינה כלום בתזונת תינוקות, ולכן לא רוצה להמליץ בנושא. רק העלתי את זה כמשהו שבתזונה צמחונית באופן כללי (לא אצל תינוקות בהכרח) כן מתווסף לתזונה
 

TheFinalCut

New member
הערה

נושא תחליפי החלב מסויה שנוי מאוד במחלוקת, כשבעלי אינטרסים משני הצדדים מצטטים מחקרים שתומכים בגרסאות שלהם. למשל, תינוקות רבים שמקבלים תחליפי חלב מסויה אלרגיים לתחליפים המבוססים על חלב פרה. במאמר של Curdle שפורסם ב-2004 ב-Journal of Nutrition, נאמר כי 89% מהתינוקות שאלרגיים לחלב יכולים להעזר בתחליפי סויה ללא סימפטומים משמעותיים כלשהם. רוב החששות לגבי השפעותיהם של פיטואסטרוגנים על ההתפתחות המינית מגיעות מניסויים בבע"ח, שמלבד היותם שונים מאתנו (כולל במטאבוליזם של אינזופלבונים, קבוצת החומרים הכוללת בתוכה את הפיטואסטרוגנים המצויים בסויה), קיבלו ריכוזים גבוהים מאוד ובצורה ישירה בהרבה ממה שבני-אדם יכולים לקבל בתזונתם בד"כ. המידע הקליני הקיים, כפי שנסקר ע"י Merritt ו-Jenks ב-2004 (גם מתוך Journal of Nutrition), אינו מראה סיכון המקושר לצריכת תחליפי חלב המבוססים על סויה לתינוקות או למבוגרים שניזונו מתחליפים כאלו בהיותם עוללים. כנ"ל לגבי הסקירה שפורסמה ב-Annual reviews of Plant Biology ב-2004, ע"י Dixon. במחקר ספציפי (Storm et al., JAMA 2004) הושוו השפעות ההזנה בתחליפי חלב המבוססים על חלב פרה ופורמולות מסויה, על ההתפתחות המינית בבני-אדם (248 פרטים בקבוצת הסויה ו-563 בקבוצת חלב הפרה). מסקנות המחקר הזה היו שאין הבדל משמעותי בין שני הטיפולים וכי לתחליפי סויה כנראה אין השפעות משמעותיות על ההתפתחות הרפרודקטיבית של בני-אדם. הקישור לטקסט המלא נמצא מטה.
 

TheFinalCut

New member
ורק דבר נוסף

די מקובל שהמזון הטוב ביותר והבטוח ביותר לתינוקות, מכל הבחינות, הוא חלב אם. מאחותי שלה שני ילדים, כבר ספקתי להבין שהפקת כמויות מספקות להזנת העולל זה לא פשוט וגם לא נעים (עד כואב לעיתים). אולי בהיותי זכר, קל לי יותר לצאת בהצהרות, אבל אני בטוח שאמהות רבות יסכימו איתי שלמי שבאמת אכפת מבריאות ילדיה, כדאי להזין את התינוק בחלב אם עד הגמילה (גם אם לא מדובר בהנקה, אלא בשאיבה ושימוש בבקבוק, או כפי שאחותי נהגה - שאיבה על בסיס יום יומי ואחסון במקרר), מלבד באותם המקרים הנדירים בהם הדבר לא מתאפשר.
 

פלגיה

New member
אם אחותך רק שאבה

זה מה שגרם לקושי בהפקת כמויות מספקות. בשאיבה מפיקים פחות חלב מאשר בהנקה ממש (התינוק עושה את העבודה יותר טוב) ו"גמילה" זה מושג יחסי. אני גמלתי בגיל שנתים. תקופה ארוכה שילבנו יחד אוכל וחלב אם.
 

TheFinalCut

New member
תודה על התוספת

בנוגע להנקה וחלב אם, אני בהחלט לא ידוען גדול (מעבר למידע הבסיסי שציינתי לעיל). כמות לא היתה בעיה במקרה המוכר לי, ולגבי גמילה, שמעתי על מקרים בהם היא נמשכת מעבר לממוצע (אם בכלל יש דבר כזה), אבל יש טווח גילאים מומלץ לבצע אותה, לא?
 

פלגיה

New member
שנתיים זה הגיל המומלץ

המלצות משרד הבריאות וארגונים נוספים היא הנקה מלאה עד גיל חצי שנה, והנקה משולבת עם מזון אחר עד גיל שנתיים. יש בתפוז פורום הנקה ובו נשים שהניקו הרבה מעבר לגיל המומלץ (מבחינת ההלכה היהודית: עד גיל 4, או גיל 5 אם הילד חולה וחלוש)
 

tommythecat

New member
עוד מספר הערות

1. כשאתה מצטט סימוכין, דבר רצוי ומומלץ, מספר אותם כדי שיהיה קל להתייחס אליהם בהודעות הבאות. בצורה שבה הבאת את הסימוכין בהודעתך, קשה יותר לצטט אותם או לאזכר אותם בהודעה שלי. 2. לעניין הסימוכין שהבאת: מחקר (1) לי יש גישה רק לאבסטרקט שלו ולכן אין לי מה להתייחס אליו, לחיוב או לשלילה, משום שקשה לדעת מה המחקר אומר, מה הוא בדק, כיצד, על אילו מחקרים אחרים הוא מתבסס ועוד. במידה ויש לך את המחקר המלא, אתה מוזמן להעלות אותו לפורום. אם גם אתה מתייחס למחקר רק על פי התקציר שהפנית אליו, קשה לי לראות איך אתה מסיק ממנו משהו בעל ערך. מחקר (2) מדבר על אלרגיה לחלבון סויה ולא מתייחס לנושא עליו נסוב המאמר המקורי שלי (5) ולכן, חסר משמעות בקונטקסט הזה של הדיון. זאת ועוד, מחקר (2) משתמש במודלים של בעלי חיים, אותם מודלים אותם אתה מבקר, במידה מסויימת של צדק, כאשר המסקנות העולות מהם בדבר השימוש בסויה הן שליליות. לא זו בלבד, אלא שהמחקר גם מצטט מחקרים אין-ויטרו, שהמרחק בינם לבין מחקר באורגניזמים חיים, בע"ח או בני אדם, הוא רחוק. נותרנו עם (3) ו (4). (3), שרק התקציר שלו נגיש לי, משווה בין שתי אוכלוסיות שקיבלו תחליפי חלב על בסיס סויה או על בסיס חלב ובדק את מצבן לאחר כ-20 עד 30 שנה. הממצאים מתבססים על דיווחים אישיים (self reported pubertal maturation) ולא על בדיקה שערכו החוקרים עצמם. מכיוון שזה המצב, לא מן הנמנע שהממצאים עשויים להיות לא מדוייקים בגלל דיווחי הנבדקים עצמם. זאת ועוד, החוקרים מצאו קשר סטטיסטי בקרב נשים שצרכו פורמולות סויה בינקותן, במחזור ארוך יותר. החוקרים טוענים לבטיחות תחליפי הסויה, למרות "the few positive findings should be explored in future studies". (4) הוא המחקר המלא היחיד ברשימה שלך שאפשר להתייחס אליו בהרחבה. (4) טוען בין היתר כי
From a clinical standpoint, neither pediatricians nor pediatric endocrinologists have reported adverse estrogenic effects on sexual development in occidental infants fed SBIFs​
בעוד, ש-(5) בהחלט מכיל סימוכין, במיוחד מאמר (5), שמראים את ההיפך המוחלט מטענה זו. כותביו של (4) אינם מספקים סימוכין להצהרה הנ"ל, דבר מצער שאינו מאפשר לבדוק את אמיתותה. המאמר עוסק באספקטים בריאותיים שונים של שימוש בתחליפים מבוססי סויה, רק אחד מהם בהקשר עליו מדבר (5), ולכן יתר המחקר אינו רלוונטי לנושא הדיון. מן הסתם שמת לב כי כל החלק העוסק בהשפעת הסויה על מערכת הרבייה מתבסס ברובו ככולו על מחקר (3) שאותו הוספת לרשימת הסימוכין שלך ואליו כבר התייחסתי בהודעה. מעניין לציין שגם הכותבים של (4) מסייגים את תשובותיהם ומציינים שהקשר החיובי שנמצא בין סויה למספר מאפיינים דורש המשך בדיקה. חבל לי שאף אחד מהמחקרים שהובאו על ידיך לא מתייחסים למחקרים שמצוטטים ב (5), במיוחד המחקר שנערך בפורטו ריקו. מעניין היה לראות כיצד היו כותבי המאמרים מסבירים את הממצאים המתוארים בסימוכין של (5). יוסי
1: Annu Rev Plant Biol. 2004;55:225-61. Phytoestrogens. Dixon RA. PMID: 15377220 2: J Nutr. 2004 May;134(5):1213S-1219S. Soy protein allergy: incidence and relative severity. Cordle CT. PMID: 15113974 3: Exposure to soy-based formula in infancy and endocrinological and reproductive outcomes in young adulthood. PMID: 11497534 . (4) J Nutr. 2004 May;134(5):1220S-1224S. Safety of soy-based infant formulas containing isoflavones: the clinical evidence. PMID: 15113975 (5) http://tinyurl.com/j66vy​
 

TheFinalCut

New member
תשובה

תראה, המאמרים של Journal of Nuturition ושל JAMA נגישים חינם לכל, ולכן אתה יכול לגשת לטקסט המלא של 2, 3 ו-4. הקישורים שנתתי הם לטקסט המלא של כולם, שנמצא פשוט פיסית מתחת לתקציר (הטקסט המלא הוא בתצורת HTML, אפשר להוריד גם PDF למי שמעוניין, דרך הפאנל בצד ימין שנמצא באותם האתרים). למקרה שלא היה ברור מי שייך למה, להלן הקישורים שוב: 2. Cordle CT. 2004. Soy Protein Allergy: Incidence and Relative Severity. J. Nutr. 134:1213S-1219S. http://jn.nutrition.org/cgi/content/full/134/5/1213S 3. Storm BL. 2001. Exposure to Soy-Based Formula in Infancy and Endocrinological and Reproductive Outcomes in Young Adulthood. JAMA. 2001;286:807-814. http://jama.ama-assn.org/cgi/content/full/286/7/807 4. Merritt RJ and Jenks BH. 2004. Safety of Soy-Based Infant Formulas Containing Isoflavones: The Clinical Evidence. J. Nutr. 134:1220S-1224S. http://jn.nutrition.org/cgi/content/full/134/5/1220S המאמר היחיד שלטקסט המלא שלו אין גישה חופשית ברשת הוא (1) המאמר מ- Annual reviews. במקרה יש לי אותו כאן (כשמישהו זורק בעודפי הספריה ספר מועיל ששווה 80$, אני לוקח!), אך למרות שהוא כולל סקירות רחבות של מידע קליני, למען ההגינות לא אתייחס אליו - כיוון שהוא ידרוש מכל מי שרוצה להשיב טיול לספריה (או למחשבי האוניברסיטה). עכשיו לגבי דבריך: "אם גם אתה מתייחס למחקר רק על פי התקציר שהפנית אליו, קשה לי לראות איך אתה מסיק ממנו משהו בעל ערך”. אז כמובן שעכשיו ברור שהתייחסתי לטקסט המלא, שנגיש לכולם ושאותו אתה יכול לקרוא. לגבי מחקר (2), העוסק באלרגיה: בסקירה זו נעזרו בגישה שנקראת Weight of Evidence, תוך שימוש במידע מבע"ח (שאכן, גם אני נוטה שלא לקחת ברצינות), מידע משיטות מבחנה (שלעיתים יותר ולעיתים פחות רלוונטי, תלוי בשיטה, ובכל מקרה נערך במחקר הזה בניסיון לזהות את המנגנון שבעקבותיו חלבונים מסויה פחות אלרגניים מחלבונים ממקורות אחרים) והכי חשוב, במידע קליני מבני-אדם. לא ברור למה חשבת שאין במחקר הזה מידע קליני (למרות שזה מצויין אף בתקציר). אולי מקור הבלבול היה שמות השיטות שבאמצעותם דורגה האלרגניות בבני-אדם? אלו שיטות מקובלות לבדיקות אלרגניות, המשמשות במרכזי מחקר קליני לאלרגיה (דוגמת אלו ששימשו במחקר זה). המסקנות של המחקר הן (אני מצטט): A substantial and consistent body of human clinical and animal model data indicates that soy proteins tend to be less immunologically reactive than many other food proteins. הסיבה שבכלל טרחתי לצטט את המחקר הזה, היא שהמחקר מראה שחלבונים מסויה פחות אלרגניים מחלבונים מחלב, ומסביר את אחת הסיבות המשמעותיות שהורים רבים מאכילים את פעוטיהם בתחליפי חלב מסויה. אבל אתה צודק שהוא לא מתייחס לנושא של התפתחות מערכת הרבייה, או מספק ראיות לכיוון כלשהו בנוגע לדיון זה. לגבי מחקר 3: כיוון שביקרת את גישת הדיווחים העצמיים, כדאי להבהיר מספר דברים בנוגע לשיטת המחקר. המחקר נערך כ- retrospective cohort study. זו שיטת מחקר מקובלת באפידמיולוגיה, בה הקבוצות שהיו חלק ממחקר קליני מבוקר (של הזנה כעוללים בפורמולות משני הסוגים – במקרה של המחקר שבנדון), מצויים בפיקוח ארוך טווח, המבוסס על איסוף מידע מנבדקים שהסכימו לספק את המידע בראיון עם החוקרים. כיוון שהחוקרים עורכים את הראיון, הם שואלים שאלות ספציפיות בצורה עקבית, המאפשרת איסוף מידע וניתוחו בצורה סטטיסטית-כמותית, ולא מדובר כאן בדיווח וולנטרי "חופשי" שהנבדקים מספקים לפי מצב רוחם. כלומר, מדובר במעקב ארוך טווח אחר תוצאות של מחקר קליני (ברשימת המקורות של המאמר תוכל למצוא רפרנסים למחקר זה), בשיטה מקובלת ומוכחת, ואין לטעמי כל סיבה לשלול את ממצאיו. מחקר 4 הוא סקירה עדכנית (2004) של המידע הקליני הקיים, בהתייחס לבטיחות תחליפי חלב מסויה מן ההיבט התזונתי, הרבייתי, הניורולוגי, החיסוני והאנדוקריני (ספציפית – מחלות בבלוטת התירואיד). החוקרים מצאו את הפורמולות מסויה בטוחות מכל הבחינות, תוך סקירה מקיפה של עשרות מחקרים קליניים, והתייחסות לממצאים מבע"ח. ספציפית לגבי התפתחות מע' הרבייה, אני מצטט: "clinical studies showed that infants fed [soy based infant formulas] have normal reproductive development and later health" לגבי מחקר 5, שנערך בפוארטו-ריקו: נניח בצד רגע את העובדה שהמחקר הוא מחקר בודד, ישן ולא נגיש במלואו ברשת. נו אופנס, אבל הפרשנות שלך אותו, כ"מוכיח" קשר בין התפתחות רפרודקטיבית לקויה לצריכת פורמולות מסויה, פשוט בלתי מבוססת ובלתי מדעית בעליל. אני מצטט מתוך התקציר של המחקר הזה, כפי שאפשר לקרוא אותו ב-Pubmed (קישור מטה): significant positive associations were found with a maternal history of ovarian cysts, consumption of soy-based formula, and consumption of various meat products. A statistically significant negative association was found with consumption of corn products. These statistical associations are probably not sufficient to explain the reported increase because in over 50% of the case subjects there was no exposure to any of the risk factors for which statistical associations were found. לא רק שפורמולות מסויה לא היו הגורם היחיד או המשמעותי ביותר, אלא שאף אחד מהגורמים לא מספיק כדי להסביר את התופעות שהתקבלו, כיוון שמעל 50% מהחולים לא נחשפו לאף אחד מגורמי הסיכון בצורה משמעותית. לפי התקציר, מסקנות המחקר הן: These findings suggest that better diagnosis and reporting, or conceivably the presence of entirely new, unsuspected factors, could account for the reported increase. לא ברור לי איך, כשאפילו החוקרים בעצמם לא מעיזים לקשר בצורה ברורה או ישירה בין צריכת פורמולות מסויה לבין התפתחות מוקדמת של שדיים (במקרה של המחקר הזה) או כל סוג אחר של בעיות התפתחותיות בבני-אדם (במחקרים אחרים), אנשים אחרים מתייחסים אל זה בתוך "ראיה" לכך.
 

TheFinalCut

New member
התייחסות בהרחבה לטקסט בפורום תזונה

אתייחס לרפרנסים שפורסמו בטקסט שפורסם במאמרי פורום "תזונה": במחקר הראשון (Setchell et al, Am J Clin Nutr, 1998), מראים החוקרים שעוללים הניזונים מפורמולות המבוססות על סויה מקבלים כמויות גבוהות בצורה משמעותית של פיטואסטרוגנים בהשוואה לפורמולות המבוססות על חלב-פרה או חלב-אם. עד כה לא הודגם בצורה חד-משמעית מה הפעילות הביולוגית של פיטואסטרגונים בבני-אדם (גם אם קשירה לקולטני אסטרוגן הוכחה במבחנה), האם הם באמת מסוגלים לעורר פעילות דמויית אסטרוגן, אנטי-אסטרוגנית או משהו אחר. יתר על כן, העדויות הקליניות אינן מקשרות בין צריכה מוגברת של פיטואסטרוגנים לבעיות התפתחותיות או בריאותיות כלשהן. אפילו במחקר הזה, התקציר מסוכם במשפט הבא: Exposure to these phytoestrogens early in life may have long-term health benefits for hormone-dependent diseases. כלומר, אפילו הכותבים של המאמר עצמו לא חושבים שיש משהו שלילי בכמויות הגבוהות של פיטואסטרוגנים אליהם חשופים העוללים, אלא להפך – הם חושבים שעשויות להיות לכך השפעות חיוביות, גם אם הם מסתייגים (כיאות) ומציינים שיש לבדוק את הדברים בצורה יותר מעמיקה. המחקר השני (Cassidy et al, Am J Clin Nutr, 1994) מעיד על שינויים בפרמטרים שונים של מחזור הווסת ורמות ההורמונים של 6 נשים, שקיבלו בתזונתם כמות גדולה של חלבון סויה מדי יום (60 גר' ביום). גם אם נתעלם מכך שהאוכלוסיה מאוד קטנה, הרי שגם כאן, ניתן לפרש מהמחקר הזה רק מה שהחוקרים מפרשים ממנו: פיטואסטרוגנים עשויים להשפיע המחזור של נשים בוגרות, וככל הנראה בצורה מטיבה, שכן התקציר מסוכם כך: The responses to soy protein are potentially beneficial with respect to risk factors for breast cancer. בהתייחס לשני המאמרים הראשונים, כתבת בטקסט במאמרי הפורום כי: "המשמעות היא שרמות הפיטואסטרוגנים שנעו במחזור הדם של תינוקות שניזונו מפורומולת סויה היו גבוהות פי 10 מאשר אלו של מבוגרים שניזונו מדיאטה עשירת סויה." המשפט הזה הוא דוגמא קלאסית לקריאה שגויה, פרשנות שגויה והטעיה. ראשית כל, במחקר השני כלל לא נבדקה רמת הפיטואסטרוגנים במחזור הדם של ששת הנשים. נבדקה רק רמת ההורמונים הטבעיים האנושיים בדם (כולל אסטרוגן, אסטרדיול, FSH, LH, SHBG וטסטוסטרון) לאחר ההזנה במזון עשיר חלבון סויה. לא ניתן להשוות רמות פיטואסטרוגנים לרמות של הורמונים אנושיים, וכל השוואה שכזו היא בגדר חוסר הבנה של הכתוב. לפי המחקרים שבנדון, הנשים צרכו בתזונתן 45 מ"ג של איזופלבונים ביום, בעוד התינוקות צרכו בין 32-45 מ"ג ליום. כלומר, העוללים קיבלו מנה נמוכה עד דומה למה שקיבלו הנשים בתזונתם. אם לוקחים בחשבון שלנשים משקל גוף הרבה יותר גדול מהעוללים, אולי מתקבל לעיתים יחס של פי 10. אבל מעבר לעובדה שזה לא מה שכתוב אצלך, רמת האיזופלבון בתזונה לא בהכרח מובילה לרמה תואמת בדם, בטח כשמדובר באנשים עם הפרש כל כך גדול של גיל והבדלים אפשריים ברקע. כלומר, הנשים יכלו לספוג יותר או פחות איזופלבונים מהתינוקות (ולו רק עקב הבדלים באורכה ותפקודה של מערכת העיכול!), ויתר על כן, ההשפעה של החומרים הללו עשויה להיות שונה בשלבים התפתחותיים שונים. אולם גם אם היה זה נכון שרמות הפיטואסטרוגנים בדם של העוללים היו גבוהות פי 10 מאלו שהובילו לשינויים במחזור הווסת של נשים בוגרות (מה שכאמור לא ניתן לדעת מהמחקרים הללו), זה עדיין אמירה חסרת משמעות, כיוון שאין ראיות לכך שיש לרמות אלו השפעה שלילית כלשהי, ואף כי ישנם מחקרים קליניים שמראים כי לצריכת פורמולות מסויה בהחלט אין השפעות שליליות על התפתחות העוללים. המאמר השלישי (Ross et al, CMAJ, 1983) לחלוטין לא רלוונטי לנושא, כיוון שהוא עוסק בתרופה בעלת פעילות הורמונלית ידועה ומאופיינת (DES), מה שכלל לא ניתן לומר על פיטואסטרוגנים. המאמר הרביעי (Santti et al, Toxicol Ind Health, 1998) סוקר מידע ממכרסמים, שלא שוחזר עד היום באף מחקר קליני בבני-אדם. על המאמר החמישי (Freni-Titulaer et al, Am J Dis Child, 1986) כבר דיברנו בהודעה לעיל, הוא כלל לא מסוגל או מתיימר לקשר בצורה ברורה בין התפתחות מוקדמת של שדיים לבין צריכת פורמולות מסויה. הדרך היחידה לפרש את הממצאים מפוארטו-ריקו היא כפי שהחוקרים מפרשים אותם: נמצא קשר סטטיסטי בין מספר גורמים, כולל ציסטות בשחלות אצל האם, צריכת פורמולה מסויה וצריכת מוצרי בשר מסוימים, לבין התופעה של עליית התדירות של התפתחות מוקדמת של שדיים. אולם אין אפשרות ממשית לקשר בין גורמים אלו לבין עליית התדירות, כיוון שבמעל 50% מהנבדקים לא היתה חשיפה משמעותית לאף אחד מגורמי הסיכון, וכיוון שגורמים אפשריים נוספים לא נבדקו (כולל חשיפה לחומרים אחרים בעלי פעילות אסטרוגנית אפשרית, כגון חומרי הדברה ופסולת של מפעלי תרופות). המסקנה היא כי דרוש מחקר נוסף על"מ להסביר את עליית התדירות. בסה"כ אני חושב שבכללותו, הטקסט שפורסם בפורום וכל האווירה המפחידנית שהוא מנסה להשרות בהקשר של תחליפי חלב מסויה, מבוסס בצורה לקויה, לעיתים קרובות כולל פרשנות שגויה ומסולפת של המחקרים עליהם הוא מתבסס, ומתעלם לחלוטין מעושר גדול של מידע קליני, שלפיו פורמולות מסויה אינן גורמות לתופעות לוואי או פוגעות בהתפתחות של תינוקות. עם כל זאת, אני עדיין חושב שתחליפי חלב ככלל צריכים לשמש רק במקרים החריגים בהם לא ניתן להזין את העולל בחלב-אם. אך הראיות הקיימות לא מעידות על שום יתרון בטיחותי או בריאותי של תחליפים המבוססים על חלב-פרה, לעומת תחליפים המבוססים על חלב-סויה.
 

tommythecat

New member
החלק השני של הודעתך מוטעה ומטעה

איך בכלל אפשר לשים את Pubmed ואת PCRM באותה כפיפה? רק לטבעונים מוטים ומטעים הפתרונים. PCRM הינם שקרנים ובעלי אינטרסים ברורים, ולהתייחס ברצינות למידע כלשהו המגיע מהם יהיה מעשה בלתי חכם בעליל. עוד על הנושא: http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/Viewmsg.asp?forum=23&msgid=73092445 http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/Viewmsg.asp?forum=23&msgid=78597385 יוסי נ.ב. אני אתייחס גם להודעות ההמשך שלך בנושא תחליפי חלב מבוססי סויה, בהמשך.
 

TheFinalCut

New member
PCRM (שוב)

ראשית כל, כתבתי לכנרת לקרוא את הרפרנסים (כלומר, המאמרים המצוטטים) במאמר של PCRM ולא את המאמר עצמו, כיוון שהבקשה היתה למאמרים. שנית כל, אני בהחלט לא חולק את הדעות שלך על PCRM, ואף השקעתי זמן לא מועט לדון בהם (ובמאמרים שלהם) בפורום הזה. אתה מוזמן לקרוא על כך בשרשור הזה: http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/Viewmsg.asp?forum=1618&msgid=84968184
 
למעלה