שלום

E c h o

New member
שלום

שלום, אני אקו ואני חדשה בפורום. הייתה לי מחשבה על פגאניזם , וחשבתי לשאול את דעתכם. במשך אלפי השנים האחרונות בני האדם התפתחו, השתנו. ובמיוחד במאות האחרונות עם התקדמות המדע ומחקר. בתקופה לפני הנצרות, שהעולם היה ברובו פגאני (אני יודעת שזה לא טוב להכליל את כל האמונות הפגאניות, אך אין לי אפשרות אחרת להעביר את הנקודה שלי) היו לאנשים את האלים שלהם. והאלים שלהם היו שם כדי להסביר תופעת טבע. אנשים ראו את השמש שוקעת כל יום ועולה מחדש יום למחרת. הם לא ידעו להסביר את זה אז חשבו על אל השמש וסיפרו סיפור יפה מסביב לתופעה. אלפי שנים אחר כך, בני האדם החכימו (האמנם?) ועכשיו אנחנו יודעים שזה לא השמש שזזה, זה אנחנו שמסתובבים סביבה ולכן היא שוקעת וזורחת. אני מבינה את הצורך הבסיסי של האדם שתהיה לו אמונה במשהו גדול ממנו ,אם זה אל השמש, ישו או במדע, אמונה כנראה תמיד תהייה חלק מעולם בני האדם. אבל מה שאני לא מבינה זה למה לחפור באמונות שלא רלוונטיות לחיים שלנו היום. אני מאמינה שבני האדם מתקדמים, מנסים לפרוץ מסגרות כל הזמן. שואפים לכמה שיותר חופש. כך הדמוקרטיה החליפה את המלוכה- הצורך של אנשים להיות חופשיים יותר ממה שהם היו. אני מאמינה שיש הרבה יותר חופש למצוא בעולם, וצריך להמשיך הלאה. הלאה מהדמוקרטיה, הלאה מהדתות המונותאיסטיות. אבל מצד שני- ללכת אחורה, ולנסות משהו שנוסה ונכשל מחדש, מתוך תקווה ששם אולי נמצא את התשובה... לא יודעת. לי זה לא נשמע הגיוני. אני לא באתי להעליב אף אחד. אני בעצמי אישה שמאמינה. לא כל כך בטוחה במה, אבל מאמינה. אני נורא אוהבת את הדתות הפגאניות ואוהבת לחקור אותם. אם פגעתי באמונות של מישהו במה שכתבתי, אני באמת מצטערת, ואני מסכימה, במקרה כזה, שימחקו את ההודעה הזאת. אני מקווה שנתתי לכם כמה נקודות למחשבה, אקו

gwizard

New member
שלום וברכה

אני אתייחס *אך ורק* לדת הוויקה, למרות שאני לפעמים ארשום "פאגאניזם". נא לא להתנפל עלי. כדי להבין את מהות הסגידה של הפאגאנים, צריך להבין שאנו לא מתייחסים לאלים שלנו כיישויות, אלא כארכיטיפים. המטרה של הדתות הנאו-פאגאניות היא בכלל *לחדש* (ומכאן המילה נאו) את מה שהיה או חושבים שהיה בתקופות הקדומות. כדי להבין למה ואיך סוגדים לאלים, צריך להבין פחות או יותר את יסודות המאגיה. מאגיה - עקרונה מבוסס על שחרור אנרגיה מתוכנו וכיוון אנרגיה זו לעבר המטרה אותה בחרנו להגשים. כדי לשחרר את האנרגיה הזו, אנו משתמשים ב"מפתחות" - סמלים או עזרים אחרים כדי לגרות את התת-מודע ולהסביר לו מה אנו רוצים שייעשה. אלים זה חלק מהמפתחות האלה. כמובן שכל אחד תופס פאגאניזם באופן אינדיבידואלי וחלק רב מהאנשים לא יסכימו עם מה שעכשיו רשמתי. זה נורמלי ומקובל. אלון.

E c h o

New member
אז

אתה אומר שהאלים שלך הם רק סמלים? הם רק משהו שלא באמת קיים כדי שאתה תוכל לכוון את האנרגיות שלך למקום הנכון? אם הבנתי אותך נכון אתה אומר שאתה בכלל לא מאמין שהאל והאלה בוויקה קיימים- אלא אתה מאמין שהם רק ייצוג של אנרגיות כלשהם? אקו

Nizzan Cohen

New member
באמונה שלי...

הרעיון באלים, זה שזו רק דרך אחת ליקרוא לאותו דבר שמניע את המציאות... כלומר מכיוון שהאלוהות עצמה היא כל כך בילתי נתפסת, אז אני מצמצם אותה לכדי דמויות... ולצמצם רעיון לצורה יצוגית - זה ניקרא שימוש בסמלים. כשם שאת אומרת "יופי" ולמעשה אין לך את היכולת ביכלל להגדיר יופי מהו.... (סוקרטס). את יכולה ליראות זאת גם בדרך אחרת. כל תא ותא בגוף שלך, הם גוף חי בפני עצמו.... אם כן - האם את יצור חי אחד או מערכת שלמה של יצורים חיים ?! ואנחנו - כמו התאים בגוף... אנחנו מברכים את הראות על החמצן, ואת הלב על מחזור הדם, ואת המוח על ההפעלה של כולם... כאשר בעצם, כל אחד מהם (מהאיברים) הוא חלק של המיכלול (הגוף) - וכל אחד מהם בנוי מגופים קטנים אחרים (התאים). האלוהות לפי תפיסתי ואני מאמין שיהיו פה אחרים שיסכימו איתי - היא כל קוסמוס. והאלים הם שמות שאנו נותנים כדי לחלק את המיכלול. תפיסה סימבולית
.

מיכל328

New member
אני אנסה להסביר...

אוקי קודם כל תסלחו לי - יש לי מיגרנה נוראית אז אם אני עושה טעויות כתיב, או אני מכלילה פאגאניזם יותר מידי עם וויקה - זה בגלל זה.. אבל אני חייבת לענות לשאלה שהועלתה כאן... אני גם אתייחס לדת הוויקאנית שכן אני וויקאנית. תראי, איך שאת מתייחסת לדתות הפאגאניות היא קצת מכלילה, היות ולפחות ע"פ הדת הוויקאנית - האל והאלה הם חצאים שווים מהאלוהות (Divine)והאלוהות הזו היא ימרה את העולם שלונו (כולו - כולל את הגלאקסיות, כוכבים, ואותנו וכל מה שסביבנו כאן), אבל האלוהות הזו לא רק יצרה את העולמות אלא היא חלק בלתי נפרד ממנה - היא בטבע, היא בתוכינו אנו והיא אפילו - לפחות לדעתי האישית - חלק מהמדע שמתפתח יום יום. עכשיו, שוב פעם לדעתי האישית, ואני בטוחה שיש וויקאנים שיחלקו איתי וכאלה שיסכימו איתי - האל והאלה הם שווים - זכר ונקבה, כיוון שהכל בעולם מחולק באופן כזה - וזכר ונקבה מביאים פיריון (למרות שבימינו אנו גם מעבדה יכולה לעזור לנו בזה, אבל אני לא אכנס לזה עכשיו). והאל והאלה הגדולים הנ"ל - יש להם המון המון פרסונות ופרצופים.. בערך כמו פיצול אישיות - אבל לטובה. הם אישיויות האלה מייצגות את כל האספקטים באופי של הטבע ושל האדם. לדעתי האישית - ישו, מוחמד, ה' צבאות וכל השאר - הם פשוט עוד פרצופים של החצי הזכרי - האל. כך שאני לא רואה באמונה שלי איזשהו מבט לאחור - האלוהות היא דבר נצחי - ומה שהיה פופולארי בעבר, לא אומר שזה לא נכון להיום או למחר - היות וזו התפיסה האנושית של האלוהות. אני מסכימה עם אלון שהאנרגיות בעולם הם מאד מיוצגים ע"י האל והאלה, הם האנרגיות שנמאות בתוכינו ובכל העולם והיקום והם חלק בלתי נפרד מכלל האלוהות - וע"י מאגיה אנו לומדים כיצד לעבוד עם האנרגיות האלה בכדי ללמוד ולנסות לחיות בצורה הכי טובה והכי מכובדת שאפשר. למרות שאני אציין שאני דווקא כן מתייחסת לאל ולאלה כאל מעין יישויות רוחניות גבוהות. אבל כאן אני נכנסת לפרטים היותר קטנים בוויקה - וזה מה שטוב בדת - אין מי שיגיד מה נכון או לא (חוץ מכמובן ה - Rede שלנו שעקרונו הוא - תעשה מה בראש שלך כל עוד אתה לא פוגע במישהו). חוץ מזה שאני אזכיר לך שרעיון הדמוקרטיה החל להתפתח ביוון העתיקה.... סוגים שונים של ממשלים קמו הרבה זמן אח"כ אבל הם לא מי יודע מה שרדו (למעט יוצאי דופן שהיום רובן נכבשות ע"י הנשיא בוש...חחחחח..).. ויש היום גם הרבה יותר מלוכות ממה שאת חושבת - אנגליה, ספרד, מונקו, ליכטנשטיין וכ"ו... אומנם המלך הוא לא השליט אבל הם שמה כסימבול לעבר ולהיסטוריה והעם עדיין מאמין שהם "מעליהם" או שהם "מיוחדים" או "קדושים". אז זהו! אני הולכת לבלוע כמה אקמולים ולישון! מיכל

E c h o

New member
וויקה,

היא דת חדשה יחסית. היא פותחה על ידי גארדנר, שלקח הרבה רעיונות מהרבה מקומות. ולכן אני לא מכלילה את וויקה בשאלה הזאת. אני רואה את וויקה כהתקדמות. היא אמונה שלקחה ערכים ורעיונות ישנים ושילבה אותם בצורה רלוונטים לעולם כיום [אני חושבת שבגלל זה וויקה היא כל כך מתאימה לכל כך הרבה אנשים]. כשאני מדברת על חזירה לאחור במקום התקדמות אני מדברת על האמונות שנלקחו מתקופתם המקורית, ועכשיו הם מחודשים ומוכנסים לעולם המודרני. ואני פשוט לא מבינה את ההשתלבות שלהם בתקופה הנוכחית בעולם. בקשר לדמוקרטיה- הדמוקרטיה ביוון לא הייתה בידיוק 'דמוקרטית' - רק תושבים עשירים זכרים ובגיל מסויים נחשבו אזרחים ויכלו להשתתף בה. אבל גם אז- הניסיון הראשון של האדם לשאוף ליותר חופש. ומאז זה התפתח לדמוקרטיה שאנו מכירים כיום. ולפחות בעולם המערבי, אנשים נהנים מחופש, ומחפשים עוד. מלוכה שנשארת בגלל מסורת ויש לה תפקיד ייצוגי בעיקר- אינה גורעת מהחופש של האזרח. ואם לוקחים שילוב של אקמול ונורופן, זה מעביר את המיגרנה מהר יותר:) אקו

מיכל328

New member
כן..

את צודקת שוויקה היא דת חדשה בפני עצמה, אבל השורשים שלה הם הדתות הפאגאניות העתיקות - וגם האלים שלה. אני בכלל לא חושבת שזו חזרה אחורה - גם יהדות הייתה בעת העתיקה, אז נכון, יש את היהודים הרפורמים והקונסרבטיבים וכ"ו, אבל בסיסי האמונה עדיין נשארו דומים גם בימיינו אני שיש הסבר פשוט ללמה אסור לאכול בשר עם חלב (כי בימי קדם הם היו חותכים את הבשרים הנאים על אותו קרש החיתוך בהם הם היו חותכים את הגבינות - הבקטריה מהבשר היה עובר לגבינות ונותן להם בעיות קיבה, אז הם הפרידו את זה). זה הכל עניין של אמונה - ומה מתאים לך. הפאגאנים היום (ברובם) אנים מקריבים קורבנות לאליהם - משהו שהיו עושים בעת העתיקה... זו גם התקדמות מקבילה להתקדמותה של החברה, לא? חוץ מזה - מה זה משנה כמה בכמה אלים אדם מאמין? הרבה דתות פאגאניות חוגגות את חגיהן במקביל לעונות השנה - זה משהו שלא השתמה כלל... אני חושבת שהאופן שאת מסתכלת על הרעיון מוטעה... אבל זכותך לשאול! :) מיכל

E c h o

New member
ההתקדמות-

על אותו בסיס שכבר לא מקריבים קורבנות כי זה לא מתאים לערכים של היום, הרבה אלמנטים באמונות הפגאניות (לדעתי) לא מתאימות להלך רוח של המאה ה21. אבל לעומת זאת- חגיגת עונות השנה זה אלמנט שלא משתנה, ולא הייתי מצפה ממני להשתנות כי עונות השנה נשארות זהות (כמעט) והן עדיין רלוונטיות. אקו

November rain

New member
"הערכים של היום"

להקריב קורבנות זה לא פחות מוסרי מלהרוג לצרכי אכילה. החיים היום לא תלויים בבשר לקיום כמו שהיה בעבר הרחוק מאוד ואם אכן יש התקדמות כמו שאת אומרת אז צריך להפסיק גם עם הרצח הזה. הערכים של היום ברובם לא מהווים התקדמות מהעבר, אלא נגועים ברוע, בצביעות ומה לא בעצם. וזאת עוד סיבה לחזור לעבר, הרתיעה מהערכים הפגועים של ההווה.

RainBird

New member
לא מקריבים קורבנות? אני מאמין שהמון פאגנים מבעירים קטורת, או משאירים מעט מזון, בחורשות של אלון, או מזבחות או מקומות מקודשים לאלים. זה קורבן. את מתכוונת אולי לקורבן אדם? צריך להבין שבצורה הסוציואקונומית של העמים העתיקים, להשאיר אדם שבוי במלחמה בחיים כלל, עוד פה להאכיל עבור השבט. אז במקום סתם לשלוח אותו למות *סתם* התפישה הייתה: הנה איש אמיץ, למרות שהפסיד בקרב, עדיין הוא הולך לדור במקום של כבוד אצל האלים. על קורבנות בעלי חיים אני אפילו לא מדבר, תראו לדוגמא את הכפרות אצל היהודים. תרנגול נשחט עבור חטאי אדם וכולי.

למען האמת...

עפ"י "האלה ענת" של דוד קאסוטו (החבר שכתב פירושים לתנ"ך), מקור האיסור הוא במטרה לא להדמות לכנענים, שאכלו, ככתוב ב"לוחות אוגרית" "גדי בחלב, טלה בחמאה" כסמל לפיריון. האיסור נכתב לאחר מצוות שלושת הרגלים כדי להזהיר את בני-ישראל שכאשר הם עובדים את ה' ואת השפע שהוא נתן שלא יתפתו לעשות כמעשה הכנענים.

Nizzan Cohen

New member
העליתי פעם סברה...

אחד מהשימושים היותר מקובלים שמערבבים גדי בחלב אימו - הוא ייצור גבינה. החומר המגבן הוא בעצם תרבית חיידקים מקיבת הגדי . בארצות מסויימות עדיין מישתמשים בשיטה זו כדי להפיק גבינה (פרמזן מעולה.. ). לעיתים מישתמשים בחיידקים שהופקו מתרביות, כדי לעשות זאת בדרך כשרה. אינני יודע אם קיימות עוד שיטות... אבל יכול להיות שהאיסור הזה הוא נגד גבינה שהיא בתקופה ההיא - פיזית בישול גדי בחלב אימו. ואגב חשבתי לי פעם שברמה האתית - אני לא בטוח שלאכול שניצל שזה תרנגולת וביצה זה יותר טוב מגדי בחלב.......

מיכל328

New member
אני קראתי

באיזשהו מקור היסטורי (אני כבר ממש לא זוכרת איפה) שהבסיס לאיסור הזה היה הבעיות עיכול שעירבוב של הבשר והחלב יצר בתקופה ההיא, אבל יכול להיות שזה היה בנוסף למה שאתה אמרת... מה שאני כן יודעת ההאיסור למשכב זכר בא מהמקור של לא להדמות לעמים הנוכרים בכנען בתקופה ההיא.. (כיוון שהם היו עושים אורגיות וכ"ו כחלק מטקסי הפיריון שלהם וכל מיני..). מיכל

Tatu4Taty

New member
האמת היא

שזה בעיקר בא מכך שזה היה ביטוי לזלזול ולנחיתות כאשר מכריחים גברים למשכב זכר ואז חל האיסור על כך כדי שזה לא יחזור על עצמו כמו בסדום לדוגמא.

L e s t a t

New member
שלום אקו

"היו לאנשים את האלים שלהם. והאלים שלהם היו שם כדי להסביר תופעת טבע." אני לא מסכים עם המשפט הזה, אינני רואה את האלים שלי כנסיון כושל של חבורת בורים פרימיטיביים להסברת היקום. לצאת מנקודת ההנחה שתכניה של דת זו או אחרת אינם אלא "כדי להסביר תופעת טבע" זה לצאת מנקודת הנחה של אדם לא-מאמין, אני מצטער - אני אדם מאמין. "אבל מה שאני לא מבינה זה למה לחפור באמונות שלא רלוונטיות לחיים שלנו היום." מי אמר שהן לא רלוונטיות? האמונה שלי היא אמונה חיה שמאוד רלוונטית למציאות של היום. "לא יודעת. לי זה לא נשמע הגיוני." תקני אותי אם אני טועה, אמונה אמורה להיות דבר רציונלי? נעזוב כרגע את ההשפעות שהטביעה הפגניות ביהדות ובנצרות.. האם יותר רציונלי להאמין שישו הוא המשיח, שהוא מת על הצלב וחזר לאחר שלושה ימים? או אולי בנסיו או בפעם שנשר לקח אותו למדבר או כשהוא ירק על איש עיוור והלה הפך פתאום לרואה או אולי שאת יונה בלע דג גדול והמטה של משה הפך לנחש? מה רלוונטי באמונות אלו (שכמו שאנחנו רואים, מתאימים פרפקט למציאות של היום ורלוונטים מאוד כשיש לנו כבר תשובות המסופקות לנו על ידי המדע)? אמונה, אכן יצור מוזר

E c h o

New member
אמונה זה בהחלט יצור מוזר

אבל בגלל זה אני פה. אולי אני מחפשת היגיון במקום שהוא לא אמור בכלל להיות קיים, אבל מאמינה שמאחורי כל פעולה, כל רעיון וכל אומנה יש היגיון פשוט. "שכמו שאנחנו רואים, מתאימים פרפקט למציאות של היום ורלוונטים מאוד כשיש לנו כבר תשובות המסופקות לנו על ידי המדע" ברור שזה לא מתאים. בגלל זה יותר ויותר אנשים חילונים. ובגלל זה אנשים משתחררים מהכבלים של האמונות המונותואיסטיות שאומרות תאמינו וזהו, ומחפשים דברים חדשים. אבל מה שאני לא מבינה, זה למה לקחת את הדברים (בלי שום כוונה לפגוע) הלא רציונליים שיש בפגאניזם ובאמונות השונות ולהחיות אותם. אם נלך לפי ההגיון הבריא- האמונה שלתור יש פטיש שאיתו הוא היה יורה את הברקים (והורג ענקים) נוצרה כדי להסביר את מקורם של הברקים. ורעש הרעמים מוסבר על ידי גלגלי המרכבה שלו. כיום אנחנו יודעים שברקים באים ממטען חשמלי באויר והרעם בא כמה זמן אחרי בגלל שלוקח לקול יותר זמן להגיע אלינו. ולכן הצורך להביר את התופעה אינו קיים- אז למה צריך את האמונה הזאת? אקו

November rain

New member
../images/Emo188.gif

גם המדע הכביכול רציונלי היינו בגדר סוג של אמונה. שכיחה יותר, על פניה נתפסת כהגיונית יותר, אבל עדיין אמונה. את נפלאות הקיום אין ההגיון הפשוט יכול לתפוס, ואיפה שנפסק ההגיון מתחיל הרגש, הלב. ואם הלב מאמין בתפיסה מסויימת אין היא יכולה להיתפס כפרימיטיבית או מתקדמת מכל תפיסה אחרת. כל האשפרויות פתוחות, זו רק שאלה של אמונה, וכל דרך שאדם בוחר היא אמונה שבלב.

למעלה