שלושה דברים שהורסים את השמאל

אז מה? האם מק"י זו קללה?

ואיזו מידה של ריכוזיוּת המשק הם מציעים במציאות הישראלית? מה בדיוק הם מציעים בנידון, שאתה מתנגד לו? ומה אתה מציע כתחליף להצעות של חד"ש בנידון?

yoramgat

New member
לא מסכים

סוציאליזם הוא הרעיון שהחברה נועדה לשרת את כל הפרטים שבה - וכל האמצעים לכך כשרים, כולל תכנון המשק אם יתגלה שזו הדרך להשגת המטרה של שיפור רמת חייהם של הפרטים (ומובן שלא מדובר רק בסיפוק הצרכים החומריים של בני האדם, ובודאי שלא בסיפוק כל הרצונות החומריים של בני האדם). מצד שני, ייתכן מאד שred star צודק ושהדרך הזו אינה מובילה לשיפור רמת החיים. ייתכן, לדוגמה, שחברה בעלת משק ריכוזי מתוכנן היא בעלת נטייה טבעית לשחיתות ודיקטטורה, ויש לנסות להשיג חלוקה הוגנת של המשאבים בחברה על ידי מיסוי אגרסיבי של העשירים. אפשר לדוגמה להתחיל בשיטת המיסוי הבאה (שכבר הצעתי פעם בפורום אחר): כל ההכנסות עד החציון לא ימוסו כלל. ההכנסות שבין החציון לפעמיים החציון ימוסו ב-10%, ההכנסות שבין פעמיים החציון לשלוש פעמים החציון ימוסו ב-20%, וכן הלאה, עד שהכנסות שמעל 10 פעמים החציון ימוסו ב-100%. (ירושות, מתנות, ורווחי הון ימוסו כמו כל הכנסה אחרת).

נכון ולא נכון

מה שבטוח - אולי. ראשית כל צריך להגדיר על איזה שמאל אנחנו מדברים, האם אנחנו מדברים על השמאל הישראלי, השמאל האירופאי, השמאל בכלל
יש בעיות שונות בכל אזור. אם אנחנו מדברים על השמאל הישראלי אני מסכים עם הדברים שאמרת, אבל לדעתי אתה הוצאת אותם מפרופרציה וסיבכת את ההקשר. תופעה כמו פוסט-מודרניזם למשל, פגעה קשה בכל הזרמים הפוליטים הלא-רדיקלים, כך שלא ניתן לראות בזה תופעה יחודית לשמאל. וגניזם זאת אומנם מחלת ילדות של הנוער והצעירים בשמאל הישראלי, בעיקר באגף ה'עמוק' שלו כפי שניסח זאת אהוד ברק, אבל לטעון שהוא בעיה מרכזית, או אפילו אינטגרלית? לא נראה לי שמה שאנשים מכניסים (או לא מכניסים יותר נכון) לפה שלהם משפיע על מצב האבטלה בארץ או על פינוי התנחלויות, זה היקש לוגי רחב מדי. כשאנחנו מדברים על הכוחות המרכזיים בתוך השמאל הישראלי, על הזרמים המשפיעים, הם במיעוט ניכר. אומנם קבוצה משכילה, אידיאולוגית, נחושה ומגובשת (באופן יחסי) מאוד - אבל עדיין מיעוט. לגבי יוניות רדיקלית, אני מסכים עם הרעיון אבל לא עם הניסוח. הבעיה של השמאל הישראלי היא חוסר המשנה החברתית-כלכלית שלו, ולא זה שהוא יוני בצורה קיצונית כביכול. דווקא בקטע הזה אני אצטט מישהו שאני לא מסכים איתו כ"כ, ח"כ חיים אורון שאמר בוועידת מרצ כשאישרה את האיחוד עם שח"ר: "לא יהיה שלום עד שלא יהיה צדק חברתי ולא יהיה צדק חברתי עד שלא יהיה שלום", ולא צריך להיות כאן יוני רדיקל או סוציאליסט רדיקל - צריך להיות שמאל אמיתי, שמאל הומאניסטי, נאור ומתקדם, שרואה באדם את תכלית הכל ומקדש את חייו וזכויותיו, וגוזר משם את שאר ההנחות. לאחר שסיכמנו את הבעיה הראשונה (חוסר משנה סדורה בנושא חברתי-כלכלי, שזה אומר בעצם שהאידיאולוגיה כולה נשנעת על קרעי תרנגולת במקרה הטוב או שהיא יונית-חילונית-קפיטליסטית במקרה הרע), יש לסמן את שאר הבעיות המרכזיות של השמאל הישראלי, שמאז רצח רבין לא הצליח לשקם את עצמו. 2. (כי אחד כבר היה לנו) חוסר אסטרטגיה לטווח ארוך. השמאל הישראלי התחיל מתוך קבוצה של יהודים סוציאליסטים שבאו לארץ ממזרח אירופה מטעמים ציוניים, נשען על קהל יעד מוגדר מאוד (בחברה שהייתה פחות או יותר הומוגנית, בהתחשב בכך שהערבים היו תחת דיכוי שהוציא אותם דה-פקטו מהמשחק הפוליטי), וברגע שהעניינים התחילו להתסבך קצת - עליות גדולות, ריבוי בקרב החרדים, מרד תרבותי אצל עדות המזרח, כיבוש שטחים נרחבים - הוא נעלם, הוא נכנס למגננה, לקרב בלימה שלעיתים הצליח להיות הדיפה קלה בזכות אמצעים טכנים וניצול זעזועים רגעיים, אבל לא הצליח לגבש לעצמו מאז קהל יעד, תפיסת עולם כוללת, מוסדות, תנועה במובן הרחב של המילה, שיח פנימי מעמיק ובטח שלא מנהיגות. 3. אוליגרכיה. השמאל הישראלי הוא המסגרת הפוליטית הכי אוליגרכית שקיימת במדינת ישראל, אי-אפשר כמובן להשוות לליכוד שם פתאום קופץ נתניהו, פתאום מגיע סילבן שלום, הנה בא יובל שטייניץ, ציפי ליבני מפציעה ברקע, חילופי אישיים, דם צעיר, דינמיות שמזרימה ומחיה את המערכת. גם במפלגה דתית אורתודכסית שנשענת על אותה מנהיגות רוחנית עתיקת יומין ללא כל דמוקרטיה פנימית כמו ש"ס אנחנו רואים חילופים בהנהגה, הח"כים משתנים, מעמדי הכוחות מתערערים כל פעם מחדש. ושלא נדבר על ה"מרכז" הישראלי, מהדרך השלישית ועד שינוי, פרצופים חדשים ללא הרף. ולעומת זאת השמאל הישראלי המנומנם, מדי פעם מפציע איזה מטאור - מצנע - שנעלם כמו הקונדום שנזרק ביום שאחרי, או שאקדמאי יוצא דופן מצליח לחצות את חומת הביצורים הבנויה לתלפיות של הכיסאות להנהגת השמאל, וגם הוא נפלט משם לאחר קדנציה וחצי. השמאל הישראלי, בסופו של יום, מורכב מאותן דמויות שיושבות בכנסת כבר 20 שנה, עם כמה תוספות קטנות פה ושם שגם להן יש וותק במזנון. עד שהשמאל הישראלי לא יצעיר את עצמו, יביא את הפרצופים החדשים לקידמת הבמה, ינטרל את מה שעומד מאחורי האוליגרכיה הזאת (מנגנון פוליטי-תרבותי-פסיכולוגי שעוד לא הצלחתי לגמרי להבין), הוא לא יגיע לשום מקום לאורך זמן. יש עוד עניין שהוא חוסר שיתוף הפעולה עם ערביי ישראל אבל כך אדון בסעיף אחר בפעם אחרת.

Red Star

New member
תראה את העבודה

דווקא בנושא האוליגרכיה הפ פתאום התקדמו מאוד. אופיר פינס-פז שר הפנים! זה לא מעודד? ביח"ד המצב מאוד מעניין: ישנם יוסי שריד ורן כהן שמכהנים בכנסת כבר כ-20 שנים, חיים אורון כ-16 שנים, אבשלום וילן בקדנציה השנייה (תקן אותי אם אני טועה), כך גם זהבה גלאון, ורומן ברונפמן בקדנציה הראשונה כחלק מיח"ד אבל היה לפני כן בסיעות אחרות. כך שבכנסת הזאת לא חידשנו הרבה. אבל תסתכל על הכנסת הקודמת! אמנון רובינשטיין עזב והוחלף בעוזי אבן (!), אילן גילאון נכנס לפוליטיקה, מוסי רז נכנס, ענת מאור שכבר הרבה שנים הייתה בכנסת עזבה, היו הרבה שינויים בכוח אדם. ואני מאמין שגם בכנסת הבאה נציג פרצופים טריים ורעננים (מי אמר יואב קריים ולא קיבל??). הפוסט-מודרניזם פגע בשמאל יותר מבימין מפני שהוא מאפשר את התחזקות הימין, משתי סיבות: 1. הימין גם ככה יותר חזק, ולכן יכול לנצל את החולשה המוסרית שנוצרה בשמאל עקב הפוסט-מודרניזם ולהוביל את החברה מתוך אינרציה. 2. הימין מעוניים לשמר את המצב הנוכחי והשמאל מעונייין בשינוי. כשרוצים לשנות יש צורך בהצדקה מעמיקה של השינוי - בניגוד לשמרנים שיכולים פשוט לומר "למה לתקן משהו שעובד"? כמו ששמרנים תמיד אומרים. הפוסט-מודרניזם מחליש כל טיעון שצריך להצדיק היטב, בגלל שהוא משמיט מתחתו את הבסיס המוסרי שלו. ובלי הצידקה המוסרית, איך אפשר לתמוך בשינוי חברתי? עם הרלטוויזם המוסרי לא צריך שינויים. צמחונות וטבעונות לדעתי זה הדבר שהכי פחות פוגע בשמאל. הפילוסופיה הצמחונית פוגעת בשמאל מבחינה רעיונית, אבל אינני סבור שצמחונים אינם יכולים לגבש גם עמדות שמאליות ערכיות בנושאי חברה וכלכלה כמו גם כמובן בנושאים אחרים, כך שזה לא מדאיג אותי במיוחד. בקשר ליוניות רדיקלית: מישהו יוני רדיקלי על-פי שיטתי הוא לא סתם מישהו שקיצוני (extreme) בנושא המדיני, אלא מישהו ששורשי (radical) בנושא זה. יש הבדל. רדיקל בא מהמילה "שורש" בלטינית, יוני רדיקלי רואה ביוניותו את שורש תפיסת עולמו השמאלית. כאילו הכיבוש הוא שורש כל רע, כולל האבטלה וזיהום האוויר. הקשר בשמאל בין הנושא המדיני לנושאים חברתיים וכלכליים הוא לדעתי בעיקר קשר ערכי. שזה חשוב. אבל זה מה שזה. אין שום מניעה לוגית, פרגמטית, רגשית או אפילו עקרונית (!) שאדם יהיה שמאלי מאוד בתחום אחד והרבה פחות שמאלי בתחום אחר. מבחינת עמדות. הסיבה שביח"ד ובתנועות דומות רואים בשני הצדדים דברים שקשורים זה לזה היא בגלל שעבורנו מדובר פה קודם כל בתפיסת עולם. הסיבה שהרבה אנשים מתייחסים לנושא המדיני בלבד היא שאין להם באמת תפיסת עולם שמאלית (!). וזה חמור מאוד. נמרוד, צר לי שלא התייחסת לבעייה הרביעית שהצגתי: ההתנשאות על תושבי הפריפריה.

האוליגרכיה היא בעיה מרכזית בשמאל

להגיד שמפלגת העבודה התקדמה בנושא האוליגרכי זה לא לגמרי נכון. אני לא רוצה לנופף בטיעון שמי שהיה יו"ר המפלגה ב-1977 הוא גם יו"ר המפלגה היום, אבל זה נכון וזה משפיע. הקידום של פינס, בוז'י ושימחון הוא מוקדם מדי כדי לשמוח עליו במובן של שינוי האוליגרכיה בשמאל הישראלי, אומנם יש פה הישג ואפילו הישג גדול וחשוב, אבל לבעיות עמוקות צריך פיתרונות רדיקלים (ועוד נגיע לזה). הם נבחרו בשיטה מאוד נוחה ולא בפריימריז שיגיעו ויקברו אותם (אם כי כולם יטפסו קצת למעלה), היו שני שחקנים מרכזיים, אם לא הכי מרכזיים, שלא היו במשחק הפעם (עמיר פרץ ואהוד ברק) וגם כל העניין של בחירות ליו"ר המפלגה שברקע כל הזמן העיבו על העניין. אם בפריימריז הם יגיעו למקומות הראשונים, אז באמת יהיה מדובר בשינוי משמעותי, כרגע זה לא יותר ממשהו נחמד וחיובי לטווח הקצר וברמה הדקלרטיבית-טקטית. בנוגע למרצ-יח"ד או יח"ד-מרצ - רומן ברונפמן לא נבחר לתפקיד אלא שוריין ככה שהוא לא כ"כ נחשב, וזהבה ואבו הם בהחלט פרצופים חדשים ורעננים, אבל יוסי שריד, ג'ומס ורן - הם כולם 20 שנה בכנסת. די, כמה אפשר? אפרופו אילן ומוסי, זה בהחלט היה יפה מאוד - אבל שים לב שהם היום לא בשורות הראשונות, והם היו צריכים להיות בשורות הראשונות. וזה לא רק שהם בשורה השנייה והשלישית (ולפעמים גם הרביעית), אלא שהם לא בכנסת בכלל ומנותקים מהשפעה של ממש על סדר היום הציבורי. ככה שזה לא עסק כל הסיפור הזה. לגבי כל השאר אגיב מחר

Ragamala

New member
יש לי כמה שאלות -

מה זה וגניזם? אני פשוט בור ב"יזמים" (IZMS) פוסט מודרניזם? למה? האם אתה באמת חושב שהתפרקו כל הטיעונים השמאלניים? אני חושב שעיקר הבעיה בשמאל היא חוסר מנהיגות, חוסר באישים מייצגים (שלא מעוררים בחילה), וחוסר יכולת להתמודד עם הרטוריקה הימנית האלימה.

yoramgat

New member
וגניזם = veganism = טבעונות

כלומר, המנעות מוחלטת מאכילת בשר, דגים, או כל מוצרים מהחי, כולל ביצים וחלב.

Red Star

New member
לא מדויק

כשאני אומר וגניזם אני מתכוון לפילוסופיה הצמחונית-טבעונית. לא אכפת לי מאנשים שלא אוכלים בשר או תוצריו אבל כשזה נהיה אידאולוגיה זה מסוכן לשמאל מבחינה רעיונית.

Ragamala

New member
אז, הוא צחק כשאר שזוהי בעיה של

השמאל? אחרת אני ממש לא מבין

Azazel

New member
../images/Emo127.gif../images/Emo127.gifאבל לדעתי אלו הם רק סימפטומים

סימפטומים לבעיה הכללית. קשה לי להגדיר את הבעיה הזאת... אבל מדובר בשינוי כללי של המאפיינים של שמאלנים והשמאלניות הטיפוסיים... יש מילה מצויינת לזה באנגלית, אבל היא פוגענית כלפי נשים, כי היא מציגה אותם באופן לא נכון כחלשות וחסרות אופי. וכנראה שגם לי יש את הבעיה הזאת, כיוון שאחרת לא הייתי מרגיש את הצורך להתנצל מראש על אמירה שיכולה להיות מפורשת באופן רע, כאשר ברור שאינני כלל חושב כך ומשתמש במילה רק משום שאינני מכיר ביטוי קצר וממצה באופן דומה.
הייתי קורא לתהליך הזה: THE PUSSIFICATION OF THE LEFT. למעשה, השמאל הפך להיות לפרחה : איבדנו כיוון, איבדנו ריכוז, ואיבדנו יכולת להתמקד במטרה מסוימת. אנחנו מתפשרים עם המרכז, ולא מתפשרים עם השמאל. וכל אילו קשורים לדברים כמו פוסט-מודרניזם ווגניזם באופן מוחלט. עזוב אותך מסוציאליזם וקידום האנושות לעבר עתיד טוב יותר כאשר אפשר להדליק באנג ולהקשיב למוזיקת עולם! לעיתים קרובות אנחנו מאבדים את היכולת לחשוב וכל מיני רעיונות מגוכחים של רלטיויוזם מוסרי צוברים תאוצה, ואנחנו מוצאים את עצמינו מגינים על כל מיני חלאות, שלא היינו רוצים לחיות איתם על כוכב אחד, באופן אישי, אבל אנחנו כל כך מפחדים להעליב מישהו שחושב אחרת מאיתנו, שאנחנו שוקעים באופן מלא בהגנה על פני אותן חלאות. ( חוץ מעשירי העולם הראשון, כמובן, אבל זה למעשה כי זה המטרה היחידה שנשארה, וללא זה בכלל כבר לא יהיה כלום) איפה תליית המלכים במעיהם של הכמרים? היום אחדים מאיתנו מריצים באירופה רשימות משותפות עם המוסלמים, כאילו כלום. איפה אחוות העמים? היום אחדים מאיתנו מהווים אומרי-הן לאמירות אנטי-אמריקאיות (האמריקאים כאומה) ארסיות ביותר. איפה אהבת האדם? היום רבים מאיתנו שונאים את האנושות בכבודה ובעצמה על "פשעיה כנגד הטבע", על "כל השינאה וחוסר הצדק שיש בעולם (
)" וכד'... קצת עצוב שהאקט הסוציאליסטי הגדול האחרון בעולם התבצע ע"י משטר וע"י ממשל שהסוציאליזם היה לו רק למסכה. אני מדבר, כמובן, על התערבות ברה"מ באפגניסטאן. (
)- רק היום שמעתי את זה, דווקא מאדם שאני מאוד מעריך: "להביא ילדים לעולם זה מעשה נורא, ילדים לא צריכים להחשף לעולם הנורא הזה. דוגמא מצוינת לזה שרבים מאיתנו חיים את חיינו הפרטיים באופן מוגן ביותר וכאשר המציאות נכנסת פנימה, אנחנו חוטפים שוק. המציאות הזאת, אגב מצוינת, ואנחנו חיים, ככל הנראה בזמן הכי טוב להיות אדם...

doresh shalom

New member
יש בזה משהו

עוד סימפטום שהוא גם בעיה בפני עצמה היא הפוליטיקלי קורקט...

yoramgat

New member
חסרים בשמאל: להט ותעוזה

השרשור הזה הופך להיות ביצה של סתירות עצמיות. Red Star טוען שהטבעונים, הפוסט מודרניסטים וה"יונים הרדיקליות" הורסים את השמאל אך מתלונן על פלגנות, ו-Azazel שמתקשה למצוא עמדה ימנית מדינית שהוא לא תומך בה מתלונן על כך שהשמאל מתפשר עם המרכז. אפילו "האזרח נמרוד" (שעם חלקים מהודעתו אני מסכים) טוען שטבעונות היא מחלה ומצטט את ברק בנושא. טבעונות, עישון סמים והקשבה למוסיקת העולם היו מאפיינים של רדיקליות בשנות השישים בארה"ב ובאירופה ואפשר היה רק לקוות שהשמאל היה בימינו חיוני ופעיל כמו בשנים הללו. גם פוסט מודרניזם אינו אלא דחליל שהשפעתו בשמאל (או בכל מחנה אחר מחוץ לחוגים אקדמיים מצומצמים) היא מועטה. הטפלות לתופעות האלה כאל סימפטומים למחלה, היא אינדיקציה לכך שהבעיות האמיתיות של השמאל אינן מאובחנות. לדעתי, ובמידה מסויימת בדומה לדעתו של Azazel, הבעיה היא אכן "השפניות" של השמאל. השמאל עסוק בהתחנפות, אבל לא "לכולם" (או לרודנים בעולם השלישי) אלא לבעלי הכח המקומיים: לעשירים ולקונצנזוס. הדברים שחסרים בשמאל הם להט, נחישות, מסירות ותעוזה. החיטוט בפופיק של "איפה טעינו" הוא חלק מהשפניות. טעינו בכך שלא עמדנו על עקרונותינו, לא נתנו לרעיונותינו להכתיב את עמדותינו. במקום לתמוך בפה מלא בסרבנות, אנו מדברים על אחדות העם או על קבלת דין הבוחר. במקום לדבר על חיסול העוני וחלוקה צודקת של המשאבים על ידי מיסוי כבד של העשירים אנו מדברים על עידוד הצמיחה, היוזמה החופשית ועל מאבק בפרזיטים החרדיים. במקום לדבר על שחרור מעול הרעיונות הלאומניים אנו מדברים על פטריוטיזם ואהבת הארץ. במקום להציג רעיונות חדשים וברורים כתחליף לקונספציות הקיימות, אנו מציעים בלשון רפה שיפורים ושיפוצים קוסמטיים. מה הפלא שהשמאל נתפס כמחנה חסר עמוד שדרה שאינו מציג אלטרנטיבה לכוחניות של הימין?

למה לא?

לפי דעתי יש מקום להיות ציוני ושמאלני בו זמנית. פשוט ההגדרה של ציונות כרגע היא מטופשת ומקוממת - אתה צריך להיות חובש כיפה, להאמין באלוהים, להאמין שכל הארץ שלנו, לא לתת לעמים אחרים לגור פה וכדומה. אני לוקח את זה וזורק את זה לפח. בעיניי ציוני הוא אדם שנלחם למען המדינה ומוכן כמעט למות בעדה. לפיכך, דרוזים בעיניי יותר ציונים מאשר חרדים שמשתמטים מהצבא ובזים למדינת ישראל.

Volland

New member
ציוני בעיניי

הוא, בין השאר, מי שאינו מכליל ומוקיע ציבור שלם במחי-מקלדת - ובזה אמורים ימניים עם אמירות כמו "שמאלנים בוגדים" כמו גם שמאלנים עם אמירות של "חרדים משתמטים". ואם כבר, למה לקדש את המוות? "מוכן למות למענה" צריך להיות האחרון בתאור הציוני האידיאלי. נמאס לי שאנשים מכל הצדדים מזכירים את זה כאחד הפרמטרים הראשונים. לעזאזל, לא למות למען הארץ, אלא לחיות למען הארץ.

Azazel

New member
שלום לחבר מכוכב אחר.

כבודו מעוניין אולי לתרום משהו לדיון לשם שינוי?

Ragamala

New member
חוסר עמוד שידרה ואופוזיציה

חזקה ביותר. הימין הישראלי תפס לעצמו כמעט בצורה בלעדית את המושגים "פטריוטיות", "אהבת הארץ", "התיישבות" ו"ציונות". איך שהוא נוצר מצב בו השמאל הוא נגד ערכים אלו - למרות שבפועל הדבר אינו נכון. אחת הבעיות שלנו היא חוסר יכולת להתמודד עם רטוריקה אלימה כל כך מצד הימין והדרך שלנו להתמודד עם זה היא במילים גבוהות (IZMS) ומסרים מעורפלים. מאז שהגעתי לפורום הזה נתקלתי בלא פחות ב10 מילים שלא שמעתי כבר חודשים. זה לא במקרה - אנחנו פלצנים! כולנו! ולך תדבר ככה לעם. אז כשבא הימין עם רטוריקה פשוטה, ישירה ואלימה, אנחנו נשארים עם הרבה מילים גבוהות וחוסר יכולת לתקשר את המסר לעם. השמאל צריך לחזור לשורש הגדרותיו ומשם לפרוח שוב. עם להט ונחישות ועם פנים חדשות שיכולות להעביר את המסר שלנו לעם. זה לא כל כך מורכב - אנחנו סתם מסבכים את זה לפעמים.

להגיד 'לך תדבר ככה לעם...'

זו הפלצנות האמיתית. איש איש ידבר 'לעם' כפי שהוא יודע לדבר, ו'בעם' יש קהלים רבים ומגוונים בניהם גם כאלה שמדברים את שפתו של כל איש... ובלבד שזו אמנם שפתו, ולא שפה מאומצת לצורך הפלצות דמגוגיות...

yoramgat

New member
"העם" ואני כולל בזה גם אותי

מתעניין במעשים הרבה יותר מאשר בדיבורים. כאשר מתווכחים על וגניזם, פוסט מודרניזם, ויוניות רדיקלית (לדוגמה), אלה הם דיבורים בעלמא - גם אם היית איכשהו מנהל את הדיון תוך שימוש במילים בנות הברה אחת בלבד. מה שחשוב הוא התוכן ולא הסגנון. בשמאל אין כל תוכן, משום שהוא עסוק בחנופה לבעלי השררה ובלהזהר מלהראות "שולי", "סהרורי" ו"הזוי".

מילים כדורבנות

הדיונים חסרי התכלית בשמאל הם חלק אינטגרלי מהעניין, ובאמת מה שחסר פה זה תעוזה ונחישות - אבל אי-אפשר להתעלם מההשפעה של פוסט-מודרניזם על השמאל. המקום שיש לאידיאולוגיות, דוקטורינות ומשנות כלכליות בתנועה פוליטית - במובן הרחב של המילה - היא עצומה, ואם כל הכבוד לשמאל היום אין דרכי התמודדות עם אלף ואחד דברים. החל מסוגיית הכלכלה, נניח ונבנה כאן בישראל מדינה סוציאליסטית-דמוקרטית למהדרין, הרי הדבר ירחיק מכאן משקיעים זרים, יגרום לחרם אמריקאי וימוטט חלקים עצומים מהכלכלה הישראלית בעקבות הסתלקות החברות הרב-לאומיות מכאן, ואז לאיזו רמת חיים נדרדר? מה יקרה אז? אז נהיה צודקים, לא יהיו עניים, אבל בתחומים רבים לא נתקדם. אני לא מנסה להיכנע כאן לתכתיבי "השוק", או לשחק אותה סוציאל-ליברל, אני פשוט טוען שצריך למצוא פיתרונות יצירתיים עם גב אסטרטגי וחשיבה לטווח ארוך בדברים מן הסוג הזה. צריך לבצע אדפטציה של הסוציאליזם לעידן הגלובליזציה, של ייצור המוני, המודעות לאיכות סביבה ואינספור החידושים הטכנולוגים שמציבים לנו אתגרים חדשים. התפקיד של האינטליגציה כאן, הוא עצום, ולכן הפוסט-מודרניזם הוא רעה חולה שתוקעת אותנו מבחינה רעיונית.

למעלה