השוואה לספר
הנה, גם אני מרימה כפפה. אתחיל אבל לא אסיים משום שיש כל כך הרבה לומר בנושא שאין מצב שאספיק גם אם מאוד ארצה. אני בכול זאת בעבודה ומדי פעם צריכה להעמיד פנים שאני ממש עובדת. בתור אחת שראתה את המחזמר פעם אחת (ב-26.11.08, בלונדון) והתחילה לקרוא את הספר יומיים לאחר מכן, הנה ההשוואה שלי. יכול להיות מאוד שאני אפספס דברים ואפילו גם אטעה, עמכם הסליחה. ובזאת מתחילים, עם אזהרת ספויילר |ספויילר| לספר ולמחזמר גם יחד. * ההשוואה הראשונה שעולה לראש זה הסוף. בספר, אלפבה מתה לאחר שדורותי שופכת עליה דלי מייל בטעות בגלל שאלפבה עלתה באש. בסרט של הקוסם מארץ עוץ, אגב, דלי המים נשפך גם הוא בטעות - הפעם כי הדחליל עולה באש. את הספר של הקוסם מארץ עוץ לא קראתי לכן עליו לא אגיב. במחזמר, אין לדורותי שום משקל בסיפור והצופה יכול אפילו לצאת בהרגשה שהיא שפכה את הדלי על אלפבה בזדון. במחזמר גם אלפבה לא באמת מתה, אלא עושה איזה שהוא טריק שגורם לזה להראות ככה, אבל אח"כ מפציעה בריאה ושלמה ומתאחדת עם פיירו אהובה. * ההשוואה השנייה היא נושא פיירו וגורלו. במחזמר קיים משולש אהבה. גלינדה ופיירו השטחיים מגיעים למסקנה שמכיוון ששנייהם יפים וחלולים מבפנים, הם מושלמים אחד ושנייה ומתחילים לצאת. אבל אז מצילים פיירו ואלפבה גור אריות מסכן מהתעללות שהוא עובר באוניברסיטה בשיז, ועושים קצת bonding על סמך זה וראה זה פלא, הם מאוהבים עד כלום הנשמה ומביאים אותה ב-As Long As You're Mine המרגש. אך אז אנשיו של הקוסם באים לתפוס את אלפבה, ובצעד נועז להגן עליה פיירו מסיח את דעתם בעוד אלפבה בורחת. אלפבה, בניסיון נואש להגן על אהובה, מקריאה כישוף שאינה מבינה מספר הגרימרי שלה והופכת את פיירו שלא בכוונה לדחליל המוכר לטובה (כל זה לצלילי No Good Deed המעולה). בסוף המחזמר לאחר שאלפבה מפציעה חיה לאחר ניסיון החיסול של דורותי, מתאחדים אלפבה ופיירו הדחליל. מה שלא כל כך מסתדר עם סיפור הקוסם מארץ עוץ, אבל ניחא. בספר, פיירו מגיע לשיז באמצע השנה, בתור אחד לא פופולרי שלא ממש דובר את השפה ובקושי מבין מה קורה סביבו אבל בניגוד לפיירו השטחי של המחזמר, לפיירו של הספר יש כמה תאי שכל עובדים בראש והוא בכלל לא טיפש ובטח שלו שיטחי. בסופו של דבר הוא מצטרף לחבורה העליזה של אלפבה, בוק, נסה רוז, גלינדה והשאר ומסיים את הלימודים שלו כחבר של גלינדה ואלפבה בלבד ואין כל עניין רומנטי. מה שהן, פיירו בתור מעיין מנהיג של השבט שלו, נישא לילדה שיועדה לו בגיל צעיר (לא זוכרת את הגיל, יכול להיות 10 או 12) והיה כבר אז נשוי - יכול להיות מאוד שזאת הסיבה שלא חיפש קשר רומנטי באוניברסיטה. שנים לאחר מכן, לאחר שאלפבה נעלמת למספר שנים, מוצא אותה פיירו בעיר האזמרלד שם הם מנהלים רומן סוער. אלפבה היא חלק ממחתרת שמטרתה בין השאר להתנקש בחייו של הקוסם. בערב של גירסת-עוץ-לחג-המולד יוצאת אלפבה למשימה מטעם המחתרת שמטרתה התנקשות בחייה של מאדאם מוריבל, המנהלת הלא-כל-כך אהובה שלה מהאוניברסיטה. אלפבה נכשלת, ופיירו, למרות שהוזהר להתרחק מהעיר וממנה במהלך החג, עוקב אחריה. בסופו של דבר הוא מאבד אותה וחוזר לדירת המסתור שלה, שם תופסים אותו -- כנראה -- אנשי הקוסמים ש--כנראה--רוצחים אותו ומעלימים את הגופה. עד לסוף הספר לא ברור מה גורלו של פיירו. אלפבה עוד מקווה שהוא ישוב אליה בדמות הדחליל - היא חשבה כי הוא מתחפש לדחליל ושב אליה, אבל כשהיא רואה כי הדחליל הוא באמת דחליל ולא אהובה ששב אליה, היא מאבדת כל תקווה. ידיד שלי שנמצא בעיצומו של הספר השלישי בסדרה אומר כי גם אז גורלו של פיירו עדיין לא ברור... * הגרימרי - במחזמר, את ספר הקסמים והלחשים המסתורי מקבלת אלפבה ממאדאם מוריבל. בספר היא מוצאת אותו בטירה של פיירו ומשפחתו במחוז ווינקוס. * בוק/איש הפח - במחזמר, דמותו של בוק לא מקבלת הרבה תשומת לב. הוא מצוייר כמונצ'קינלנדר צעיר שמאוהב בגלינדה. גלינדה באופייה המניפולטיבי הרגיל משכנעת אותו להזמין את נסה רוז לנשף הריקודים כי אז הוא יזכה להערכתה. נסה רוז מתאהבת בבוק ומכיוון שהוא לא מחזיר לה אהבה, היא חוטפת את הגרימרי מאלפבה ומנסה לכשף אותו לאהוב אותה. בגלל שגם היא לא מבינה מה היא קוראת, היא ממזערת את ליבו של בוק עד כדי סכנת מוות. אז, אלפבה מטילה כישוף משל עצמה שהופך את בוק לאיש הפח המוכר לכל, ומציל את חייו דרך אגב. בוק שונא את אלפבה על כך ונשבע לנקום. בספר, בוק החביב מאוהב עדיין בגלינדה, ואלפבה עוזרת לו להיפגש עם גלינדה. הם הופכים חברים בעזרת מחקר משותף שהם עושים עם פרופסור דיליאמונד. אהבתו של בוק לגלינדה מעולם לא מתממשת, היא פשוט לא שמה עליו. את האוניברסיטה הוא מסיים ומתחתן עם אחת הבנות בחבורה לה הוא ואלפבה היו שייכים - ונולדים לו ולאשתו איזה מיליון ילדים. הוא מסיים את הספר בטון צורם של פיהוק קל. ולא הופך לאיש הפח. במקום, נסה רוז שהופכת למושלת רודנית בארץ המצ'קינז מכשפת כורת עצים כל שהוא והופכת אותו לאיש הפח -- לא בדיוק זוכרת את נסיבות הסיפור כי הוא היה משני מאוד, אבל משהוא על זה שכורת העצים התאהב באיזה בחורה ואמא שלה לא אהבה את זה אז היא באה לנסה רוז לעזרה. * נסה רוז - במחזמר, נסה רוז מרותקת לכיסא גלגלים ועם כל הגפיים שלה. בשלב מסויים אלפבה מטילה כישוף מהגרימרי שלה שמרפא את נסה רוז. בשני המקרים, בית נופל עליה. בספר, נסה רוז נולדת ללא זרועות. את הנעלים האדומות היפות שלה היא מקבלת מאביה, וכישוף שגלינדה מטילה על הנעלים מאפשר לנסה רוז לעמוד לבדה, ללא עזרת אחרים (לפני כן היא נעזרה בעיר בנני שלה). נסה רוז הופכת לרודנית מרושעת, כאמור, וכולם ממש שמחים שנופל עליה בית. פה אני אפסיק, למרות שיש עוד הרבה מה להשוות והרבה על מה לדבר. אם משהו אחר רוצה להמשיך מכאן - בבקשה. ואם לא, אני אמשיך, בהנחה שיש עניין בזה ואני לא מדברת לעצמי.