שרשור חדש - הוויקינגים!

שרשור חדש - הוויקינגים!

קניתי גיליון נשיונל ישן עם כתבה רחבה מאוד על הנושא, אז מדי פעם אני אשרשר לפה כמה עובדות. יאללה, הגיע הזמן שנדבר לא רק על מלחמת העולם השנייה, לא? טוב, תנו לי קצת זמן, זה באנגלית ואני בעבודה.

מאיפה הם הגיעו...

מקורם של הויקינגים הוא מ-3 מדינות סקנדינביות: דנמרק, שבדיה ונורבגיה. מכל ארץ יצאה קבוצה אמיצה ש"חקרה" מקומות שונים בעולם. הדנים עשו את דרכם לאיים הבריטים ולחופי אירופה השבדים הגיעו לרוסיה, משם המשיכו לקונסטנטינופול ועד למזרח הנורבגים הרחיקו לכת מהאוקיינוס האטלנטי ועד לחופי אמריקה לקראת סוף המאה ה-9 סקנדינביה היתה מיושבת בשבטים אוטונומיים, שדיברו בשפה ששמה norse (לא נורדית, נכון?), מקבוצת השפות הגרמניות. הם האמינו באלים כגון ת´ור - אל הרעם. בתאולוגיה שלהם הייתה חסרה ההבדלה הפשוטה בין טוב לרע. כבוד וניצחון בקרב היה בעצם העיקרון העליון שלהם. באותה תקופה, אירופה המרכזית הייתה חלוקה ופגיעה לאחר מאות של נדידת שבטים, דבר שנבע מנפילת האימפריה הרומית. כאשר החל המסחר להתרחב צפונה, ראו בזה הסקנדינבים הזדמנות פז להרוויח כסף קל, הם גייסו את בני הנוער החסונים שלהם לצאת להפלגות בים, בnorse (שמישהו יגיד לי איך זה בעברית), משמעות המילה ויקינג זה שודד ים. אנשי הצפון הפכו לשודדי ים.

../images/Emo26.gif../images/Emo68.gif

הויקינגים נחשבים כיום במקומות מסויימים נאורים, וזאת משום שנשותיהם היו חופשיות להתגרש כאוות נפשם, ובד"כ החזיקו בהרבה כוח בזמן ששבעליהם היו יוצאים למסעות הימיים שלהם, מצד שני, הויקינגים החזיקו בעבדים והיו מאמינים אדוקים של נקמת הדם. המאבק לכוח אצל הויקינגים, בינם לבין עצמם, הפך לרווי דם, כאשר ראשי כל שבט החלו להגלות אחד את השני. המוגלים היו אוספים את חפציהם ויוצאים לים בחיפוש אחרי דם ונקמה. לקראת תחילת האלף הראשון, הויקינגים קיבלו על עצמם את הנצרות. אגב:הויקינגים אף פעם לא לבשו את הקסדות עם הקרניים, ולמרות זאת, לא ברור ממתי ומאיזו סיבה, זה הפך לסמל שלהם. חוקרים רבים טוענים, כי למרות מה שמקובל לחשוב, הויקינגים בעצם העשירו את אירופה מבחינה תרבותית וחברתית. היו זמנים בהם הם נהגו כפראי אדם, שודדים ובוזזים רק בגלל תאוות הכסף, אך היו זמנים אחרים בהם הם היו ידועים כסוחרים, סנדלרים,, נפחים, נגרים, משוררים ובוני ספינות מחוננים.

איך אני איתכם? אה!

הויקינגים בדרכם תקפו את פריז, גיברלטר, ספרד, ואפילו עיר איטלקית אחת, שתקפו אותה בטעות כי חשבו שהיא רומא... הם הרחיבו עצמם לאירלנד, בה הקימו בסיס מסחרי, הם זעזעו את אנגליה, הפכו את חופיה לתהו ובהו, האנגלים לא ציפו בכלל למשהו בסדר גודל כזה. השנת 865, נחתו הויקינגים לחופי אנגליה, כבשו את יורק, וקראו לה ג´ורביק. תחת שלטון ויקינגי של כ-100 שנה, יורק שגשגה והפכה למרכז מסחרי חזק. בתקופה זו, הויקינגים החלו להפוך לאורבניים יותר, הם בנו ערים, רחובות, והחלו בייצור המוני של נעליים, מסרקים וכיוצא בזה. עד למאה ה-10 כחצי מאנגליה היתה כבר בידיהם של הויקינגים, אזור שהגיע עד לגבול עם סקוטלנד.

זה מעניין מישהו בכלל?

לא אכפת לי... דווקא כיף לי ככה סוף סוף להפציץ עם משהו היסטורי ולא סתם לבלבל את המוח. לאחר שפלשו לבלטיות, השבדים המשיכו לוולגה והדנייפר (אויש! אני גם רוצה לפלוש לשם!), ב-860 הם תקפו את קונסטנטינופול. הידעתם... יש הטוענים כי תושבי וליקי נובגורוד שברוסיה(פראזניק בטח יודע על מה מדובר, אה, אח שלי?) הם בעצם צאצאי הויקינגים, בדרכם לקונסטינופול, ויקינגים רבים נשארו ברוסיה ואמצו את אורח החיים הסלבי.

איסלנד! ../images/Emo29.gif

אלו שיישבו את איסלנד באו ברובם מנורבגיה, אך הראשונים שהגיעו לשם היו חברות נזירים אירים, שהפליגו לשם במאה ה-7. הנורבגים, שהגיעו מאה אחר כך, היו ברובם חוואים, עובדי אדמה פשוטים. יושבי איסלנד היום גברים ונשים חופשים, אשר החזיקו בעבדים ממוצא קלטי, כולם האמינו שהאי הוולקני יכול להביא לרמת חיים אחרת. הם הקימו חברה אריסטוקרטית דמוקרטית, שבראשה עמדו 39 כמרים, שנקראו בשהם "גודארים", הם נפגשו כל שנה במקום המפגש. האיסלנדים לא האמינו במלך ולא הקימו מעולם צבא. הם משמרים א ת השפה הnorseית, ומהמאה ה-12 אף החלו לכתוב בה.

אריק ת´ורוולדסון

אריק ת´ורוולדסון, הידוע גם בשם "האדום", עזב את נורבגיה עם אביו בשביבות שנת 965, הם היו בדרכם לאיסלנד. לאחר ששחט בן אדם אחד יותר מדי מאויביו באיסלנד, החל להירדף על ידי החוק. הוא בנה ספינה והפליג לעבר הים המערבי. הוא מצא אדמה, בה נשאר 3 שנים, חקר את הפיורדים חסרי העצים. הוא חזר לאיסלנד, ובפיו סיפורים כל "גרינלנד", מנסה לשכנע אחרים לחזור לשם עמו. בשנת 985 25 ספינות הפליגו לכיוון גרינלנד, רק 14 הגיעו, האחרות ויתרו באמצע. כך הפכה גם גרינלנד לקולוניה ויקינגית. זהו להפעם, נדמה לי, אלא אם כן אמצא עוד משהו להוסיף. יום נעים.

../images/Emo24.gif + ../images/Emo25.gif

זה מעניין מאד, וגם את ההומור שלך אני אוהב !

Norse

ראשית התרגום של Norse הוא נורדית בעברית (מה שהיום קוראים בסקנדינביה Gamle Norse כלומר נורדית עתיקה. יש לי הרגשה כי הויקינגים הגיעו לאיסלנד רק במאה ה 9 ולא במאה ה7 כפי שכתבת. יש סגה נורדית בשם הסיופר של אגיל בו מסופר על הגילוי הראשון של איסלנד. בעצם השלטון היה פדרציה ובעצם היה גם הפרלמנט הראשון בהיסטוריה האנושית. השיטה הייתה דימוקרטית בהרבה יותר מאשר ביוון (כלומר לא היה מעמד של אנשים אשר לא היה יכול להשתתף בבחירות). יש ספר בשם Sagas of the Icelanders אשר יצא בכריכה רכה (קניתי אותו בארה"ב ב 5$) שבו יש את הסיפורים הללו. כמו כן יש את Beowulf שהוא בעצם הספר האנגלי הראשון (בסיבות המאה ה- 10) שיש לנו (אני חושב שקוראים לזה אנגלית תיכונה- שפה דומה לדנית באופן מדהים) שגם הוא ספר המספר סגה של אביר. מאיר

אתה בטוח שנורדית זה לא norde?

פחדתי לטעות, אבל סבבה, אם אתה אומר, אני מאמינה לך. במאה ה-7, כפי שכתבתי, הגיעו הנזירים האירים, מאה שנים אחריהם הגיעו הנורבגים.

hastings

New member
בונוס קטן על הויקינגים

יש פתגם עתיק מאוד באנגלית המעיד על תקופת הפלישות של הדנים לאנגליה: Once you´ve paid the Dangeld - you´ll never be free of the Danes (בערך). כלומר: מרגע ששילמת את "זהב הדנים" (הכופר שהם היו גובים תמורת זה שלא יתקפו) פעם אחת - לעולם לא תיפטר מהדנים. עד הכיבוש הנורמני (1066), שגם הוא היה של צאצאי הוויקינגים שהתיישבו בצרפת, האוריינטציה הפוליטית והמסחרית של האיים הבריטיים היתה צפונה, אל ארצות סקנדינביה. המעורבות של תושבי האיים בפוליטיקה ה"קונטיננטלית" היתה קטנה יחסית.

אני לא חושב שעבדים יכלו להשתתף

בבחירות של הנורדים, ומכיוון שלא ישבו ביניהם בני חורין שלא היו "משלהם", הרי שלא היה עוד סוג של אנשים מלבד אזרחים. תמיד טוב להזכיר שהדמוקרטיה של אתונה העתיקה לא הייתה בדיוק דמוקרטיה על פי המינוח הרווח כיום, אבל אני לא חושב שהנורדים היו יותר נאורים מבחינה זו.

הבדלים בשיטות משטר

אתה צודק בעניין העבדים, אומנם לא הייתה שכבת עבדים מפותחת (עד כמה שידוע לי) אצל העמים הנורדים באיסלנד, אך הם כן המציאו את הפרלמנט הראשון, בכך הם היו שונים מן היוונים שהייתה להם "דימוקרטיה" (במובן היווני) שהייתה ישירה - כלומר החקיקה הייתה על פי הצבעת כל האזרחים הזכרים נושאי הנשק. בעוד שבאיסלנד היה פרלמנט "יחסי" בו היה ייצוג שווה לכל המשפחות באי (עד כמה שאני הבנתי את השיטה). מאיר

haleth

New member
נעמי, תבורכי!../images/Emo23.gif../images/Emo54.gif../images/Emo54.gif

almog4

New member
נעמי - גם אני מצטרף לברכות

החומר מרתק והניסוח מהנה. אהבתי. אלמוג

פראזניק

New member
כבר נבהלתי...

חשבתי שכתבת ש"ויקינגים רבים נשארו ברוסיה ואמצו את אורח החיים ה(בר)סלבי"... אז זהו, נרגעתי... אגב, על מוצאם של יושבי סיביר (תוכלי לראות על זה ב"סיביר"), ישנם תאוריות רבות מאד, מהיכן באו ומדוע. כמובן שאיני מדבר על המוגלים לשם, או על הבורחים לשם, אלא על תושבי סיביר המקוריים (וזה סתם עם כבר דיברנו על מוצא ברוסיה).

Curufinwe

New member
מאוד מעניין !

אני מבין שאת אוהבת את התרבות הסקנדינבית העתיקה. את חוקרת עמוק לגבי הויקינגים ? הכוונה גם את המיתולוגיה שלהם וכל השאר...

למעלה