שרשור ימי הולדת
(מתבקש)

שרשור ימי הולדת../images/Emo65.gif (מתבקש)

טוב אז יש לנו שלושה ימי הולדת בשבועיים הקרובים, לפי החישוב שלי(דפנה, טולקין, מרחף). מה דעתכם שיהיה לנו לוח ימי הולדת? כתבו בשרשור את מועד יום ההולדת שלכם (עברי או לועזי, לפי מה שאתם חוגגים), ונכניס את כל המידע הזה ללוח מסודר, כך שנוכל לפחות ויטרטואלית לחגוג עם כולם (ומה יתאים לזה יותר מאשר 2009 העומדת לנו בפתח כך, ומבטיחה שלא נפספס אף אחד?). אז... ילידי החודש, נא להתחיל, ולכתוב תאריכים מדויקים. ומי הבא בתור?

22ק ו ס ם

New member
יפה מאוד

נדרשו 20 אנשים כדי למצוא שניים עם אותו יום הולדת. קצת לפני מספר הקסם 23.

בעיית יום ההולדת

הבעיה המקורית הינה כמה אנשים צרכים להיות בחדר אחד כדי שההסתברות שימצא בה לפחות זוג אנשים להם יש יום הולדת באותו יום הינה 0.5. התשובה בקירוב הינה 23. כאן בפורום מצאנו כבר אחרי 20 שזה יפה. דרך הפתרון קצת מורכבת ואפשר לראות אותה בוקיפדיה: http://en.wikipedia.org/wiki/Birthday_paradox אולם אפשר לשאול שאלה אחרת, שימושית הרבה יותר ודרך הפתרון שלה קל. השאלה היא: בממוצע, כמה זוגות להם יום הולדת באותו יום ימצאו בקרב N אנשים. למשל N=100 (מספר אנשים בקבוצה הינו 100) וצריך לחשב לכמה מתוכם בממוצע יש יום הולדת באותו יום. הפתרון פשוט. ההסתברות שלמישהו יהיה יום הולדת באותו יום של האחר הינה p=1/365. כעת, ישנם N כפול N-1 אפשרויות השוואה בין אנשים בקבוצה וצריך לחלק ב-2 כדי למנוע ספירה כפולה (קשה לי עם נוסחאות כאן). במספרים זה יהיה 100 כפול 99 חלקי 2 ( שזה 4950) השוואות שצריך לעשות. לכל השוואה כזאת יש הסתברות p להתאים. כלומר צריך להכפיל את מספר ההשוואת (4950) ב-1/365, שזה 13.56 זוגות. עבור N=50 תקבל 3.35 זוגות. עבור N=20 תקבל 0.52 זוגות בממוצע. (נציין שבגישה הזאת שלישיה תחשב ל-3 זוגות) ככל ש-N גדול יותר כך אנו עוברים לסטטיסטיקה של מספרים גדולים והתוצאה שתתקבל דיי תשקף את המציאות, (במגבלות ההנחה ש p אכן שווה לאחד חלקי שלוש מאות שישים וחמש ואין סטיות מקריות במספר הלידות בכל יום גם כאשר לוקחים בחשבון את כל השנים) . באני מצאתי את השאלה השניה כשימושית יותר שכן היא איפשרה לי בקלות לחשב את מספר הזוגות להם יום הולדת באותו יום מקרב מספר אנשים נתון.

למעלה