תאונת צלילה

ReefDiver

New member
איזי, אני לא רואה סטירה בין מה שכתבתי לבין מה שאתה והכריש

כותבים.
בניתם לכם איש קש, אתם סותרים את הטענות שלו וכותבים שהוא טועה. סבבה, תמשיכו

https://he.wikipedia.org/wiki/איש_קש_(כשל_לוגי)

שימו לב שניכם שאני סך הכל תהיתי איך בלחץ יחסי של 2 אטמוספרות חמצן הם לא קיבלו הרעלת חמצן, ועניתי לעצמי שעל סמך הניסויים דרושות בממוצע 50 דקות חשיפה ללחץ כזה על מנת להיפגע.

e zi

New member
אמרה של השייח:

"אתה בטח מכיר את האמרה שאם ידחפו את הראש שלך לתנור ואת הרגלים שלך למקפיא אז בממוצע תרגיש מצויין."

---

1. לא סתרתי את המאמר,
  2. לא טענתי שהוא טועה,
  3. טענתי שלא מרגיש לי בטוח להסתמך על הממוצע שבמאמר,
  4. טענתי שאין לי מושג איך המספרים שבו (שגם כתוב שיכולים להשתנות דרמטית) רלוונטיים לצולל מיכלים אופייני, שהוא לא לוחם ב- U.S. Navy SEALs, בצלילת נייטרוקס 27% בעומק 60 מטר.

רבנצרן

New member
תשובות:

לגבי א. - אני (רבנ"צ) הגעתי ל 62 מ' (ליתר דיוק ל 61.8 - ע"פ המחשב) ואסף הגיע ל 50-52. לא שמתי לב לכל בעיה שהיתה קשורה להרעלת חמצן, אבל מצד שני הייתי בשיכרון די רציני כך שלא שמתי לב לכך (והשיכרון היה כאמור, ככל הנראה, מה שגרם לטעות שלי בשיפוט ולחריגה). בכל מקרה - למזלנו לא היתה (ככל הנראה) בעיה של הרעלת חמצן.
לגבי ב. - אצלי היה רמז למחלה - עם היציאה מהמים התחלתי להשתעל והרגשתי חולשה כללית בכל הגוף. לאחר זמן מה (אני מעריך 10-15 דקות) התסמינים הראשונים החלו נגמרים וכשהגעתי לחוף הייתי מסוגל לצאת מהמים וללכת בכוחות עצמי (אם כי כמובן היה ליידי מי שהשגיח עלי). לפי מה שהבנתי לא היו תסחיפים וטופלנו כאמור עקב חשש לחניה שהוחסרה (Omited Deco Stop). אבל אין ספק שהעלייה המהירה (ולא משנה כרגע הסיבה מדוע היא היתה כה מהירה) לא היתה לטובתנו.
ג. - לפי מה שהבנתי נותרו לאסף קרוב ל 200 באר בשני המיכלים יחד (בתצורה של סיידמאונט נושמים לסירוגין ולא מכלים מיכל אחד ואז עוברים לשני), כך שבאופן תיאורטי הדבר היה אפשרי. אבל הבעייה היתה שהתרחקתי מאד מהחוף, הווה אומר שהיה עלינו להתחיל לעלות בכחול, ובעלייה בכחול זה קשה מאד לשמור על העומק תוך ביצוע חנייה ארוכה - ובוודאי שהמרכיב של הלחץ נכנס לתמונה (ובשלב זה כבר מרכיב הלחץ היה חזק בתמונה). בקיצור - החריגה שלי היתה לא רק ארוכה אלא גם לא נוחה מבחינת תוואי הקרקע - וזה היה חלק מהטעות הגדולה שלי! את כל הדברים הללו חשוב ללמוד כדי להבין את הסכנה הטמונה בחריגה שכזו!
כל מה שאני אומר כאן הוא תוך הסתייגות מסויימת מכיון שאין וודאות מוחלטת מה היה בדיוק נכון לעשות (מעבר לעובדה שהיה נכון לא לחרוג) וכאשר העניינים כבר מתחילים להשתבש קשה לדעת מה בדיוק הוא הנכון לעשות!

קצת מידע

המחשב שלי הראה עומק של 58.7 עם לחץ חלקי של 1.89(ע"פ סימולציה עם אריאל).
הרעלת חמצן נמנעה בעיקר בגלל גנטיקה טובה ולמעשה זו הסיבה שעזרה לנו להימנע מתסמיני הדקומפרסיה.
הטיפול בתא לחץ היה מניעתי בלבד בגלל אי ביצוע חניות דקו ועל מנת למנוע תסמינים שעלולים לצוץ.
לא הייתה בעיה של אוויר וכמו שרן אמר בתצורה זו נושמים לסירוגין.

לסיכום כשמשהו קטן משתבש אז פתאום זה לא מספיק וחייבים עוד דברים להשפיע על הצלילה הרעה הזו. כל כך הרבה "אם" ו "אולי" ונשארנו עם "בית ספר" רציני במוח וכבוד לסכנה, לרציונאל ולמקצועיות שבתחביב הזה.

חי בר

New member
תוכלו להרחיב על תכנון הצלילה?

באופן ספציפי, על תכנון צלילה בין זוג צוללים אחד עם מיכל יחיד והשני בתצורת צדמאונט? בשנים האחרונות הפופולריות של צדמאונט בעלייה מתמדת, ונראה שיש יותר ויותר "צלילות מעורבות". דיברתם על זה לפני הצלילה? מה עושים במקרה ו- ?

חי בר

New member
WOW

אני לא זוכר מתי יצא לי לקרוא על תאונת צלילה ברמת פירוט שכזו של שני הצדדים. זה אחד התיאורים הכי מרתקים שיצא לי לקרוא- מרבית התחקירים מהסוג הזה שיצא לי לראות הם במעמד צד אחד- אני שמח ששניכם בריאים ושלמים ולסיפור הזה יש סוף טוב!!

רן, כל הכבוד על השיתוף- זה מצריך הרבה מאוד אומץ
.

אינני מכיר את אסף, אבל היה לך מזל גדול מאוד שהוא היה השותף שלך לצלילה- אינני בטוח שכל אחד היה מסכן את עצמו באותה הסיטואציה או היה מצליח לעזור באותה המידה. אני לא מצליח למצוא מספיק מילים לתאר כמה כבוד מגיע לו על האומץ וקור הרוח והפעולה שלו

רן, מעבר ללקח היחיד שכתבת ("הלקח הוא אחד – לשים גבולות ברורים ולהזהר מאד שלא לעבור אותם!") אני חושב שתכנון הצלילה היה לוקה מתלכחילה: ההתעקשות (כביכול, כך משתמע מהתיאור של אסף) לנסות לרדת עמוק יותר, התכנון הראשוני לצלול עם מיכל אוויר בודד - בחוכמת הבדיעבד זה נשמע כמו מתכון לצרות כבר על ההתחלה.
בנוסף, אתה עם מיכל יחיד מול באדי עם שני מיכלי נייטרוקס 27% בתצורת צדמאונט: זה נראה קצת כמו מיס-מאץ', שלעניות דעתי גם דורש מעט הסתגלות או לפחות כמה מילים של "מקרים ותגובות" לפני הכניסה למים ותרגולת מינימלית של הנשמת באדי שלא עברתם עליה- או לפחות אף אחד משניכם לא כתב על זה כלום. בסופו של דבר, זאת לא צלילה פשוטה באופן כללי ועם צולל בקונפיגורציה כל כך שונה בפרט.

תגובה

ראשית, תודה. חשוב שהכל יעלה מולכם מפורט ככל שניתן כדי שנלמד יחד.

לעניין התרגולות: בעת הרכבת הציוד ישב רן לידי.
כהרגלו, התעניין ושאל ואף קיבל הסברים על התצורה ממני ואחכ גם דיברנו על תרגולות חירום והשוני עם תצורת הסיידמאונט. דיברנו על מקרים ותגובות ועברנו על זה יחד והיה מצויין ונכון.
רן ידע בדיוק מה לעשות אם היה צריך לעשות.אלא שאף אחד מאיתנו לא צפה שיכרון מעמקים כזה ואת זה לא תרגלנו.
סמכתי מאוד על רן ועל נסיונו והקשבנו אחד לשני במועדון ולא הייתה התעקשות מדי. הוא קרא את רצוני והבין מהר וכך אני גם אותו.
אגב, הצלילה הייתה מדהימה והמקום מטריף ועד שהתחיל שיכרון המעמקים הכל הלך מעולה.ניראה תמיד ששיכרון מעמקים תוקף פתאום.. ניראה שגם צוללים ותיקים שמעולם לא חוו את זה עלולים בצלילה פשוטה אחת לחטוף.

חייב לציין שקניתי בנגר וצופר לאינפלטור...פריט של 2 דולר יכל אולי לשנות את המצב.

חול1

New member
רן, תודה רבה על השיתוף שלך. צריך

לא מעט אומץ לב לעשות זאת. כל הכבוד. כל הכבוד גם לכל הכותבים על כתיבה עניינית ולא מתלהמת. אני לא בפייסבוק אז שמח מאוד שהשרשור מופיע כאן...והעיקר, רן, תמשיך לצלול איתי צלילות חוף בצפון ולא נתקל בבעיות עומק כאלו....

ושאלה: הבנתי שאסרו עליכם לצלול לתקופה מסוימת. האם איסור זה כולל איסור על צלילות עד 6 מטר למשל? איסור גורף?
והעיקר, שיהיו לכולנו צלילות צלולות ובטוחות.

רבנצרן

New member
האיסור כולל כל צלילת מכשירים

אני שאלתי את ד"ר זמר (מנהל התא לחץ ביוספטל שטיפל בנו) אם מותר לי לפחות לעשות פעילות בבריכה (אני מתנדב בפעילות בריכה לנוער) והתשובה היתה שאסורה עקרונית כל פעילות סקובה, כולל בריכה
. לגבי פעילות קמ"ס אין הגבלה

e zi

New member
ה-2 סנט שלי:

שאני צולל *עם צריכת האוויר שלי* לאמפי (צללתי כמה עשרות פעמים לאמפי) אז רק עם דאבל "12" אוויר + מיכל "12" אחד נייטרוקס 50% (למסגרת של עד 30 דקות דקו', יותר זה כבר סיפור אחר) וגלגלת + מצו"ל. - כמובן שצריך לחשב כמויות ע"פ הספר, אבל מהנסיון עד היום, מרבית הצלילות שלי בשנים האחרונות היו עם 30 דקות דקו' ומיכל "12" אחד דחוס טוב הספיק עם הרבה ספייר. *אני. זה לא אומר כלום לגבי צולל/ת אחר/ת. ובטח לא המלצה. כל אחד ואחת שיפעילו את שיקול הדעת שלהם.*.

עומק 40-50 מטר הוא דיי רדוד (ביחס ל-60 מטר). אבל אפילו אם מתכננים צלילת NDL, יכול להיות שבבלת"מ היא תהפך לצלילה שחורגת מ-DL. הדוגמה שכאן מתארת מקרה: תכננו 40 (5 אט') חרג ל-60 (7 אט') *תקלה*:

1. קצב ריקון המיכל עלה ב- 40%,
  2. מצלילת NDL הצלילה הפכה לצלילה עם 25 דק' דקו',
  3. עלייה בכחול,
  4. אין מספיק תערובת לסיים את הדקו' שנוצר,
  5. דקו' על תערובת תחתית (אוויר / 27%).

כל הכלים 1-5 מנגנים באותה הסימפוניה. אבל אם כבר יש מצב נתון, ולא משנה מה הסיבה שהביאה אליו (העדר משמעת עצמית + גאוות "לי זה לא יקרה" או משהו אחר). עדיין צריך מקסימום דרגות-חופש להחלץ ממנו:

מיכל "12" נוסף נייטרוקס 50% נותן *המון* מרחב-ביטחון, ושקט נפשי: למעשה הוא מאפשר לסיים את תפקידו/ם של מכלי הגב בעומק 22 מטר. בתקלה כזו אפילו מעומק 60 מטר אפשר לעלות תוך כמה דקות בודדות (עד 6 דק' ל-30(?) מטר: חניית עומק ראשונה? 1 או 2 דקות ..לא בדקתי במדוייק, להתארגן ולהתעשת ולהמשיך) לעומק 22 מטר, ולהשתחרר ממיכלי הגב שהקיזו את עצמם כמעט לריק. עוברים למיכל חדש דנדש: 200 אט'. מעבר לכך, במעבר משיגים שיפור של 32% בפינוי-החנקן (ביחס לאוויר).

גלגלת אצבע + מצו"ל (מחוברים מראש) - באילת, שאין גלים - מאפשרים לקבוע עומק חנייה ולהתקדם בו בתלייה בצלילה מערבה.

(במאמר מוסגר) לגבי נייטרוקס 27%. לדעתי: מיותר. ל-50 מטר אני לוקח אוויר (תערובת מדוייקת: 21%). ההבדל בין 21% ל-27% מבחינת חנקן הוא שולי (6% ב-50 מטר ש"ע מבחינת עומק ל-3 מטר במקסימום, כי אולי ה-27% הוא למעשה 26% או 25% או 28%? כי האנלייזר במועדון לא היה מכוייל בול, + הדוחס פספספ קצת) ואפשר להגיד שזו כמעט אותה התערובת. אבל המחיר הוא בלחץ-חלקי של חמצן גדול-יותר. אני, אישית, בעומק תחתית מעדיף להיות בטוח-יותר בתערובת מהצד של החמצן.

---
זה אולי מסורבל ומחייב תירגול (לשים מצו"ל +גלגלת במאזן ולא לדעת להשתמש בהם ברגע האמת לא יעזור), אבל גם חגורת בטיחות ברכב, לחלק זה מסורבל ולרוב לא קורות תאונות דרכים.

giladshay

New member
ניסיתי למצוא ניסוח למשפט יחיד שיכליל מה קרה פה

תחילה אציין שוב שאני מעריך מאד את השיתוף של שני הצוללים בתקרית.
מעולם לא קראתי וידוי שכזה.
זאת הזדמנות לפנות לצוללים נוספים, באשר הם- לשתף אותנו עם סיפורים נוספים, כי רק מסיפורים כאלו- ניתן ללמוד.
תודה רבה לרן ולאסף.

ואכן היה פה מקבץ מדהים של אירועים שייתכן וניתן היה למנוע.
במקרה זה, איך שלא מסובבים את פני הדברים היה פה: זיזלול של כללי הצלילה הבסיסיים וחריגה מגבולות מעטפת הצלילה

זאת דעתי, צר לי אם זה נשמע כ"כ פוגע, אבל אלו העובדות

אני שמח שיצאתם מהמקרה בשלום.

Famous

New member
תודה רבה על הדיווח והדיון

אסף - אשרי האיש שזכה לבאדי כמוך. אין לי מילים.
רן - כולי מלא הערכה על היכולת לתחקר עצמית אירוע לא פשוט. לגמרי לא מובן מאליו.
לשניכם יחד תודה על ההזדמנות ללמוד מניסיונם של אחרים.
ולכל המשתתפים תודה על דיון ענייני ורציני. אחד מהחשובים שהיו פה ב 19 השנים האחרונות...

thehobit

New member
הבהרה לגבי שיכרון מעמקים

תודה על השיתוף.
ציצוט של רן: "בשלב זה החלו הדברים להשתבש וכפי שאסף ציין התחלתי להתרחק תוך שאני שוכח לגמרי את מה שתוכנן"
1. לא ברור מהתאור האם זו היתה החלטה מודעת להעמיק ולחרוג מהתכנון, או תוצאה של שיכרון מעמקים בעומך של 45 מטר?
2. רן כאמור מדריך עם התמחות עומק, שכנראה היה בעבר בעומקים מעבר ל- 45 מטר (לפי הרצון לתכנן צלילה מעבר ל- 45 מטר). במה שונה צלילה זו שהשיכרון היה חזק עד כדי אובדן שליטה?
3. האם ניתן להגדיר שיכרון שלא ניתן לצפות כחוסר אחריות?

giladshay

New member
רק הערת שוליים קטנטנה נוספת

אני קורא כרגע ספר שרכשתי (אמנם באנגלית).
למי שאין בעיה עם שפה- אמליץ לקרוא.
(הידע שמעניק ספר זה... חבל"ז
).
צירפתי קובץ.

קותי

New member
ועוד הערת שוליים שאני מניח שלא תקפיץ את השרשור למעלה

הדבקתי את השרשור הזה בפורום צלילה בפייסבוק. פשוט מכיוון שהנחתי שגם אם אגיב על השרשור, זה לא יקפיץ אותו מעלה והוא ילך לאיבוד בנבכי פורום תפוז. לכן כתבתי את תגובתי בפורום הצלילה - בפייסבוק.

לצערי גיליתי את השרשור החשוב הזה הרבה יותר מאוחר מהזמן שבו הוא היה רלוונטי אבל הרגשתי צורך חזק מאד להגיב עליו ולכן בחרתי בדרך שפעלתי. אני מקווה שלא פגעתי במישהו - ואם צריך לבקש למחוק משהו - אנא אמרו לי כאן או בפייסבוק, ואבקש.

למעלה