תיאוריה: אנחנו נעשים חכמים יותר

• פותח הנושא ASHY
  • פורסם בתאריך

Charles Darwin

New member
זה מבוסס בחופשיות על סיפור אמיתי

רק שמשיקולים מסחריים הציגו את הגיבור כפחות טיפש ממה שהוא היה במציאות... : - /

SilentMike

New member
אהא.

אתה יודע ש-100 אמור להיות ממוצע האי-קיו, אבל בארצות רבות היום הממוצע בסוף התיכון הוא כבר 110 ויותר? אגב, סיפורים על ילדים שגידלו אותם כל מיני חיות יש גם בארץ, בדואים וכו'.

Charles Darwin

New member
לגבי הארצות שבהן יש (לכאורה...) 110

בסוף התיכון, קודם כל לא כולם מסיימים תיכון. אולי חצי נושרים ולהם יש 90? או ששליש נושרים ולהם יש 80? חוץ מזה שפרסומים כאלה לא תמיד מדויקים ועדיף שתיתן קישור אם יש לך.

SilentMike

New member
אני אחפש. מה איתך?

אתה כל הזמן מדבר על מחקרים סטטיסטיים. יש לך לינק? יפן דרך אגב, היא מהמובילות באיי-קיו.

s u p e r mind

New member
נכון, עם ממוצע 115.

אחריה הולנד עם 109, וישראל זוחלת לה בסביבות ה90.

SilentMike

New member
90? זה גובל בפיגור שכלי.

לא? נראה לי ש-115 זה שיא או משהו כזה. המחזור הכי "גבוה" מבחינת איי-קיו אי-פעם.

SilentMike

New member
יש לי פה משהו.

אבל זה נראה מפוקפק משהו (ביחוד בקצה הנמוך).

SilentMike

New member
אותה רשימה בצורה קצת יותר מסודרת.

אבל לא. זה לא לינק טוב כל-כך. אני אחפש משהו יותר טוב.

Charles Darwin

New member
זה פחות או יותר גם מה שידוע לי

לאו דווקא מפוקפק (אם כי מי שמכיר את VNN ו-Stormfront יודע שהם מרבים להשתמש בנתונים האלה). ידוע שליפנים יש ממוצע גבוה, אבל יש טענה שההתפלגות שם יותר אחידה (אין הרבה טיפשים אבל גם אין הרבה גאונים ועקרונית זה חסרון מבחינת כושר המצאה וחדשנות של אומה). מעניין לבדוק הבדלים בין צפון קוריאה לבין דרום קוריאה, שבמקרה הזה יבטאו בעיקר את ההבדל הכלכלי העצום. לפי כל האתרים שמצאתי (זה למשל), ההבדל הוא נקודה אחת בלבד! (106 בדרום ו-105 בצפון) למרות שמדובר במדינת עולם ראשון לכל דבר מול מדינת עולם שלישי לכל דבר. זה כמובן מחזק מאוד לדעתי את מה שאמרתי על הסביבה, שהיא לא משנה הרבה. יש כאן הבדל סביבתי הרבה יותר גדול מאשר זה שבין הישוב הכי עני בישראל לבין הישוב הכי עשיר ועדיין ההבדל מסתכם בנקודה אחת בודדת. יש למטה עוד קישורים (רוב האתרים מבוססים כנראה על אותו מקור). קישור 2 קישור 3 (wikipedia, אתר מוכר)

s u p e r mind

New member
מקר המידע של האתרים הללו...

הוא הספר "IQ and the Wealth of Nations", שספג לא מעט ביקורת בעקבות שיטת מחקר "לקויה".

Charles Darwin

New member
עם תוצאות כאלה...

ברור שהוא יספוג ביקורת. ידוע לך במקרה מהי הביקורת הזו?

s u p e r mind

New member
----->

כאן תמצא את הטענות העיקריות של הספקנים. היא מתמקדת סביב החינוך, דרך ושיטת המדידה והבדלים תרבותיים/קוגניטיביים בין המדינות.

Charles Darwin

New member
ברור שיש כאן הטיה כלשהי נגד מדינות

מסוימות (בעיקר באפריקה), השאלה היא האם מדובר בהטיה של 50 הנקודות (ליתר דיוק 48) הדרושות כדי להשוות את כל העולם לממוצע בהונג קונג, או שמדובר בפחות. כמה צריך "להוסיף" למדינות נכשלות על המחסור במשאבים? אם כל מדינות העולם היו "מיישרות קו" מבחינת מה שהאזרח מקבל, סביר להניח שהפערים היו מצטמצמים תוך כמה דורות, אבל ל-0 או ל-40?

qet1

New member
צפון קוריאה מעלה נקודה מעוד מעניינת

מדינה שבה התושבים רועבים ללחם, יש איקיו מהגבוהים בעולם - בניגוד לכל שאר המדינות העניות שמדשדשות הרחק מאחור. אולי זה אומר שצריך להסתכל על כל העניין אחרת: זה לא שהאיקיו במדינות העניות נמוך כי התנאים גרועים, אלה המדינות הללו עניות בגלל האיקיו הנמוך של תושביהן(וצפון קוריאה היא היוצאת מהכלל שענייה למרות האיקיו הגבוהה של תושביה). זה אומנם נשמע גזעני ומתנשא....אבל זו אפשרות שצריך לקחת בחשבון. כל זה בהנחה שכל המחקר הזה נכון בכלל...

SilentMike

New member
שים לב להערה.

לפיה מדינות שמסומנות בכוכבית נתוניהן הן הערכה על סמך הנתונים של מדינות שכנות. כלומר צפון קוריאה לא נבדקה כלל. הנתונים שלה הם כמו של דרום קוריאה משום שהם מועתקים.

Charles Darwin

New member
וואלה, לא שמתי לב../images/Emo88.gif../images/Emo163.gif אבל..

מצד שני, לא כל המדינות מופיעות בטבלה ולכן אני מאמין שאם הייתה סיבה טובה להניח שיש הבדל מהותי פשוט לא היו מזכירים בכלל את צפון קוריאה ועצם העובדה שעשו אקסטרפולציה מעידה אולי על כך שיש סיבה להניח שההבדל לא מאוד גדול (קצת הרבה 'אולי'ים
). גם אני הופתעתי שההבדל בין הקוריאות הוא עד כדי כך קטן, חשבתי שזה יהיה יותר לכיוון של 10. ברור שלסביבה יש השפעה מסוימת וכמו שאמרתי מקודם, זה לא מאוד קשה למנוע מאנשים לממש את הפוטנציאל שלהם. אבל קח למשל את סין, שגם היא מדינת עולם שלישי, ואצלה הממוצע הוא 100, בדיוק כמו בסינגפור, שהיא מדינה עשירה ומערבית. ובמדינות מזרח אירופאיות עניות כמו פולין, הונגריה, וצ'כיה יש ממוצע דומה למדינות מערב אירופאיות עשירות כמו דנמרק, נורווגיה, וצרפת. קטר היא נסיכות נפט עשירה עם תנאים סוציו-אקונומיים טובים לאזרחיה ותל"ג לנפש יותר גבוה משלנו ופי 9 מאשר בעירק. לפי הטבלה, האיי קיו הממוצע שלה לא יותר גבוה (ואף יותר נמוך) מאשר במדינות ערביות עניות (78 בלבד לעומת: עירק 87, לבנון 86, ומצרים 83)*. *הפעם בדקתי בכל המקרים שאין כוכבית

SilentMike

New member
כסף זה לא הכל בחיים.

אם יש שם המון אנשים אנאלפביתים שחיים באמצע המדבר זה דופק את הממוצע.

Charles Darwin

New member
זה בדיוק מה שאני אומר.

כסף זה לא הכל בחיים. ולמה אתה לא בודק לפני שאתה כותב משהו? לידיעתך כמעט 90% מתושבי קטר גרים בבירה ובפרבריה ולא "באמצע המדבר". ויש שם חוק חינוך חינם, כולל אוניברסיטה (מה שאין בארץ או בארה"ב, למשל). והממשלה ממנת להרבה סטודנטים לימודים בחו"ל (נדמה לי שבארץ זה קצת פחות מקובל..). הנה קישור. ההסתייגות כאן היא שמע' החינוך הזו היא יחסית חדשה, אם כי לפי מה שהבנתי כבר לפני 20 שנה היו מילגות לכ-1000 סטודנטים בשנה ללימודים במוסדות להשכלה גבוהה בחו"ל (שבאופן יחסי לגודל האוכלוסיה זה משהו כמו 20,000 מלגות שנתיות בישראל היום!).

למעלה