תיאו לוגיה

טלה בר

New member
מבחינת הטבע

לחיים אין שום משמעות, ומטרתם היחידה היא להמשיך להתקיים. את המשמעות והמטרה נותן להם האדם, שהמציא לשם כך את האלות והאלים למיניהם. כמו שאמר בובר - האדם ברא את האלוהים בדמותו ובצלמו. זו הסיבה שלאישה צריכה להיות אלה ראשית ולא אל, כי זוהי דמותה.

הנחת עבודה

כפי שכבר כתבתי בהקדמה לפורום, הנחת העבודה של פורום זה היא (ואני חוטאת בציטוט עצמי): "הנחת העבודה היא שאם הגעת עד הלום, אין צורך לשכנע אותך בקיומו/ה של כוח מכוון בבריאה, ולכן אין טעם לדוש כאן בסוגיית האתיאיזם הנושנה" אבל לא נורא, טל"ח, ואני מקווה שבהמשך יתברר יותר אופיו של הפורום הזה. בכל אופן, ברוכה הבאה לפורום ואשמח לקרוא עוד מפרי עטך. שלך, יפעת

טלה בר

New member
התנגדות עקרונית

אני מתנגדת עקרונית להנחה שתיאולוגיה יכולה להידון אך ורק על ידי המאמינים - ההיפך הוא הנכון. אדם מאמין אינו מסוגל להיות חסר פניות עד כדי לדון בצורה נכונה בנושא התיאולוגיה, שמשמעו "תורת האלוהות". כל מונח המסתיים במילה "לוגיה" חייב להידון בצורה חסרת פניות ולא על בסיס של אמונה. מבחינה זו כל משמעות האתר מופרכת מעיקרה.

השגה

התאולוגיה לא חוקרת רק חיצונית את הדתות. גם בתוך הדתות עצמן ישנן תפיסות שונות לגבי מהות האלוהות והתפתחותה. האם התאולוגיה הנוצרית, שהינה אסכולה תיאולוגית הקיימת מאות שנים אינה תאולוגיה משום שרוב העוסקים בה היו מאמינים? נכון, אזי דיוניהם היו בעלי מסגרות מסויימות - בתוך הדוֹגמה הנוצרית. דוגמא פשטנית תהיה קדושתה של מריה באסכולות שונות בתוך הנצרות, או תפקידו של השטן.

טלה בר

New member
נכון, אבל

אין להגביל את חקירת הדת לדתיים בלבד - כל הגבלה מצמצמת את האפשרות להגיע אל האמת.

אז יש כאן אי הבנה

נקודת המוצא של פורום זה היא כאמור הדיון בדתות וגישות תיאולוגיות (ולא אתיאיסטיות) שונות על כל המשתמע מכך. זה כמו שהגעת לצומת ופנית בו שמאלה. אינך יכולה לתאר את הדרך הימנית, כי לא זו הבחירה שעשית. זה כמו שבמתימטיקה שאנו משתמשים בה כיום הנחת העבודה היא ש 1 + 1 = 2. ישנה מתימטיקות אחרת שגורסת כי 1 + 1 = 3. לדבר על תיאולוגיה ולשלול את הדת זה כמו לנסות לנהוג במכונית בלי מנוע. בקרוב אטגג כאן קישור לפורום אתיאיזם שבו הנחת העבודה היא שונה.

לדבר על תיאולוגיה ללא להאמין

ניתן. לחקור כיצד דתות שונות פתחו את מושג האלוהות ואת השפעת תפישת האלוהות של הדתות - נעשה באופן אובייקטיבי יותר כאשר החוקר אינו נמנה בין המאמינים. הדבר מאפשר לחוקר להסתכל מעבר למסגרת הדוֹגמה של אמונות הדתות השונות. ז"א, אתאיסט בהחלט יכול לעסוק בתיאולוגיה. אני מסכים עם טלה כי האדם ברא את האלים - אבל במושג ברא אני מתכוון לכך שהאדם האניש עקרונות וכוחות טבעיים בכדי שיוכל להתקרב אליהם יותר (זה ממש בתמצות).

masorti

New member
סחתיין על הפורום, ושתי הערות...

א. לדעתי הנחת העבודה של הפורום לא צריכה להיות שאתה אדם מאמין, אלא שאתה מתאפק מהטפה אתיאיסטית בוטה. ב. בפורום אתיאיזם הנחת העבודה אינה הפוכה. ההנהלה שם מעודדת הטפה אתיאיסטית, אבל מותר לכתוב מנקודת מבט אמונית ולתקוף את ההשקפה האתיאיסטית.

נכון ../images/Emo26.gif

ושחלילה לא יווצר הרושם שסותמים כאן פיות. אולם הנחת העבודה, ונכון אמרת, היא חלק מההרמוניה של הפורום. לא נוכל להתקדם אם נצטרך לחזור שוב ושוב לנקודת המוצא.

r e s t

New member
הייתי אומר

שבן אדם גילה דחפים מסויימים בפסיכיקה שלו והציג אותם בתור אלים ומיתוסים.מיתולוגייה - זאת היסטורייה התפתחותה של מודעות אנושית לדעתי. עכשיו אנו בעולם שכמעט שחור לבן,כלומר חולה סכיזופרנייה.

דת ומדע

ראשית גם אני מצטרף לרשימת המברכים.. יפעת! מזל טוב!!!! אני מקווה שהפורום יגדל ויתפח מהודעות מלאות באור והכוונה.. שנהיה כולנו צינורות לאור בכל מקרה אני לא חושב שערכה של התאולוגיה פחת עם התפתחות המדע.. אלוהים יצר את העולם ונתן לו חוקים להתנהל על פיהם. זה שהאדם מפענח אותם לאט לאט לא אומר שהם לא קיימים.. כל פרח שפורח, ענן ונחל מצביעים על קיומה של ישות קדומה, אוהבת וכוללת-שיצרה באהבה, ממשיכה ותמשיך להשפיע ולכוון אותנו. הכל אחד! חוץ מזה, יותר מדי זמן אנחנו מסתובבים פה עם המחשבה המוטעית שדת ומדע סותרים.. יש לנו שני צדדים במוח - שמאלי וימני - רציונלי ורגשי, זכרי ונקבי, לוגי ההולך על פי ההגיון ואנטואיטיבי ההולך על פי הרגש.. הגיע הזמן שנפעל על פי שניהם ולא נראה אותם כסותרים! באהבה גדולה ושוב בהצלחה עם הפורום החדש ינון

תודה יינון

איך אתה מסביר את העובדה שבכל זאת, הבנות כל כך פשוטות, לא נקלטות אצל מרבית האנשים?

הבנות פשוטות

תאולוגיה שלום! מה שנתפש אצלנו כהבנות פשוטות הם תהליכים הכרתיים שפותחו במשך מאות שנים.. להבין שהעולם עגול יכול כל תינוק בימינו- הוא צריך אבל את הרקע התרבותי והמדעי שצברנו כתרבות. וחוץ מזה מה שנתפש אצלי כהבנה פשוטה לא יתפש אצל שכני בצורה דומה - כי לשנינו תפקידים שונים, עם ראית עולם שונה שנובעים מחלק אחר מהפאזל האנושי.. אדם שנולד באסיה שיעודו בחיים הוא לשמח אנשים שונה בדעותיו ותפיסותיו מאשה שנולדה בפולין ויעודה לגרום לשינוי במבנה המשטר שבארצה.. המטרה זהה - שיפור המין האנושי ואיכות החיים על הפלאנטה. הדעות, ההבנות, והאמצעים שונים לחלוטין.. איך? אולי זא התוכנית האלוהית.. מי אני שאקבע.. אני חושב ש"הבנות" הם תהליכים מחשבתיים ורגשיים שעוברים על המין האנושי, כהכנה למאורעות שיתרחשו בסוף.. ישנה הבנה בסיסית שאומרת שכולנו צריכים לשאוף לטוב ביותר. צריכה בהכרח לבוא לפניה ההבנה הבסיסית שכולם שווים ולכולם צריכים להיות תנאים שווים והזדמנויות שוות.. כל הבנה בנויה על זו שבאה לפניה, ולכל דבר יש את קצב ההתפתחות שלו. הכל בנוי מרבדים שונים ומשונים - ועד שלא נעבור שלב כלשהו (כאנושות, כחברה) בהבנה הבסיסית שלנו לגבי תפקודו של העולם הזה - לא נבין דברים שהם בלב ליבה של הבריאה (או אם נשתמש בלשון השאלה הנ"ל - הבנות שהן כל כך פשוטות, ועדיין לא נקלטות אצל מרבית האנשים...) וגם לי כמו לכולנו יש מספר כמעט אין סופי של דברים לא מובנים, שלאדם אחר הם פשוטים ומובנים כל כך עד שהוא איננו מבין איך אני לא רואה את האמת כהוויתה..
בתקווה שנזכה לראות את היום שבו כולנו נחלוק את ההבנה האלוהית הפשוטה והמורכבת ביותר שיש.. הכל אחד ו- All we need is Love באהבה גדולה ינון

יפה אמרת ../images/Emo39.gif

בעיקר מצאה חן בעיני תפיסת הרבדים הולמת מאוד את תפיסת המציאות שלי. איך אתה מיישם את תפיסותיך?

דבר מצחיק קרה לי

ערכתי קצת חיפושים בנושא דת ומדע והגעתי למאמר שנראה ממש מבטיח.. המאמר נקרא "הבשורה על פי נילס בור" (ראה: http://www.abaratz.com/hebrew.htm) ו-מה זה התלהבתי... התחיל כמאמר דבור על אופניו ונגע בסוגיית המדע והדת שעלתה גם כאן... בקיצור.. באמת חשבתי לי שמצאתי טרף הגון עבור גוזליי כאן בפורום. אממה... אחרי סקירה היסטורית רבת מעוף מצא המחבר לנכון להגיע למסקנות. והמסקנות, רבותיי, המסקנות חשפו את כוונותיו האמיתיות. כל כך פתטי אבל כל כך אנושי.... אנשים מוכנים לעשות פליק פלאק פילוסופי לכל הכיוונים ולערפל את חושי הקורא או השומע במובאות היסטוריות מקיפות, וכל זה רק כדי להגיע למסקנות שהם ממילא התכוונו להגיע אליהן. יש עוד מישהו בעולם שעושה מחקר לשמו ולא מזדרז לעגל את המסקנות לתוך הריבוע של טעמו האישי?

אכן נראה אתר משובח

על פניו.... (אני כבר זהירה אחרי ההתנסות המזעזעת שהיתה לי הערב)

למעלה