תנועה במסלול עקום

המשך תגובה,

נכתב על ידי The Independent במסר אלי: אם תסתכל בראש המאמר, כבר בהתחלה הגדרתי את x בתור הרכיב המאוזן של וקטור ההעתק. בחלק א' פשוט ביטאתי את האנרגיות (פוטנציאלית וקינטית) באמצעות x, כיוון שכך הכי נוח לעבוד. בחלק ב' (מכניקה אנליטית) פשוט בחרתי ב-x בתור הקואורדינטות המוכללות שבהן אני עובד כי כך נוח לבטא את y באמצעות x. במילים אחרות, לא הבנתי איפה חוסר העקביות ואודה לך אם תוכל להסביר. השימוש באנרגיות אינו מבדיל בכיוון התנועה של הגוף והשימוש באנרגיה פוטנציאלית גרביטציונית מעידה על כך שהאנרגיה היא מוכללת ואינה מתאימה באופן בלעדי לתנועה אופקית. לכן, חיפוש של התאוצה האופקי בלבד אינה מספקת ולכן נדרוש לחשב את התאוצה השקולה. רק אז תקבל שוויון בין המשוואות.
 

The Independent

New member
הכפלתי בקוסינוס הזווית

כך, אם אינני טועה, מוצאים את הרכיב האופקי של וקטור כלשהו (התאוצה במקרה הזה), כאשר גודל הווקטור ניתן ע"י g*sin p, אם p זווית השיפוע.
 
לא, הבנת את הטענה שלי

ולמרות זאת גם אני טועה ונוטה לקבל משהו שנכתב למעלה בשירשור. כתבו שבמקרה השלישי אתה מניח צורה פשוטה של הכוח. כלומר במובן מסויים מדובר במקרה פרטי ובשניים הקודמים מדובר במקרה שהוא כללי יותר ומוכלל. בכל זאת מעניין לבטא את המקרה הפרטי באמצעות המקרה הכללי. כלומר, להגדיר את f(x) בקרה של גוף הנע בשיפוע ולהגיע אל המשוואה השלישית.
 

The Independent

New member
אם מחלקים את הפונקציה

לחלקים בדידים, כלומר (עקרונית) מותחים מיתרים קצרים מאוד בין נקודות בפונקציה, התנועה היא כמו החלקה במדרון משופע, ואז צורת הכוח באמת פשוטה. יכול להיות שהטעות שלי היא שעבדתי בצורה רציפה ולא בדידה (התייחסתי לכל נקודה ולא השתמשתי במיתרים).
 

niv1990

New member
אם הבנתי נכון אז בג' הנחת שיש נורמל

מה בקשר למצב בו הגוף ניתק מהמסילה או שהנורמל אפסי? (מה שיכול לקרות במסלול "חוקי"). דבר שאני לא חושב שאמור להפריע לדרך א'. דרך אגב עבודה יפה!
 

The Independent

New member
העובדה שהנחתי את קיומו של הנורמל

לא אומרת שפסלתי את האפשרות של היותו אפסי. הקיום העקרוני של הנורמל הכרחי למודל של מישור משופע. ותודה
 

niv1990

New member
אם כך אז נניח שהנורמל זניח

למה התאוצה במקרה כזה היא gsinW ולא g? (נדמיין שW זו הזווית).
 

The Independent

New member
בהחלקה על מישור משופע

מקבלים מניתוח כוחות
N=mg*sinW​
(כאשר W היא הזווית).
 

niv1990

New member
אבל זה רק אם סכום הכוחות בציר הרדיאלי=0

מה שלא קורא כשיש תאוצה רדיאלית (והנוסחה שהגעת אליה בג' אכן טובה למקרים הפרטיים האלו). למרות שאני עייף אז נראה כבר מחר
 
למה אתה חושב שאין פתרון נומרי למש' הראשונה?

אז מה אם היא לא לינארית... פשוט... תוציא שורש.זה הכל. שים לב שאת כל מה שיש בצד ימין אתה אמור כבר לדעת מצעד האינטגרציה הקודם.
 

The Independent

New member
לא טענתי שאין פתרון נומרי

פשוט כתבתי שהאלגוריתמים הנומריים שאני מכיר מתאימים לפתרון מד"ר מסדר שני; כאן מדובר במד"ר מסדר ראשון, ולכן אינני יכול לבדוק אותה. בנוסף, גם אילו הייתי מכיר שיטה, זה לא כ"כ פשוט, כי המהירות יכולה להיות שלילית. אני חושב שצריך להוציא שורש, ולהוסיף ביטוי כמו
cos(arctan(f(x)/x)) / abs(cos(arctan(f(x)/x)))​
כדי לקבל את סימן המהירות. תודה על ההתייחסות.
 
אוקיי, אז תכיר...

המילה "אלגוריתם" קצת חזקה מדי פה. לצורך העניין, מספיק לך לרשום משוואת הפרשים אחת פשוטה פשוטה כמו: ZZ X[t+1]=X[t]+dt*x_dot ZZ בכל צעד זמן את יודע את צד ימין מצעד האינטגרציה הקודם. מה שנשאר לך זה להכניס את הכל בתוך לולאה שרצה על t. וכן, תצטרך לשים בפנים איזשהו if-then שיטפל בנושא של הסימן.
 

The Independent

New member
הנחתי קיום של אלגוריתם כזה

בדומה לאלגוריתם של אוילר לפתרון מד"ר מסדר שני. הבעיה היא שהאלגוריתם הזה די חלש; לשם המחשה, הגרסה האנלוגית שלו למד"ר מסדר שני (עבודה עם תאוצה) נכשלת בפתרון בעיית תנועה הרמונית פשוטה, אלא אם כן מקטינים מאוד את dt. אני התכוונתי לאלגוריתמים קצת יותר מתוחכמים, דוגמת predictor-corrector ו- Runge-Kutta.
 

The Independent

New member
תיקונים + הקשר בין המשוואות

אני מצרף כאן את המאמר המתוקן; תיקנתי את שגיאות הגזירה בחלק על המכניקה האנליטית והוספתי עמוד שמראה ומוכיח את הקשר בין שתי המשוואות הראשונות. היות שהמשוואות האלו קונסיסטנטיות כעת, אני נוטה להאמין שהן נכונות, ולכן אני מתעניין כרגע במיוחד במשוואה האחרונה, ואשמח לשמוע את דעתכם.
 

אמִיר

New member
הבעיה במשוואה האחרונה

שהכוח שגורם לגוף להישאר על המסילה כל הזמן הוא לא פשוט! אתה הנחת שיש את כוח הכובד בכיוון המסילה, ועוד כוח נורמלי שמבטל את כוח הכובד בכיוון הניצב. אבל כל עוד זה לא שיפוע פשוט (כלומר, יש נגזרת שניה לf), זה לא מדוייק. למשל, הצורה קמורה אין אצלך שום כוח שיחזיק את הגוף על המסילה (כי כוח נורמלי לא יעשה את זה). אם המסילה קעורה, הכוח פועל בעצם גם בכיוון התנועה, ולא רק מבטל את כוח הכובד (תחשוב נגיד אם לא היה כוח הכובד, נגיד היית שם את זה על שולחן)
 

The Independent

New member
אני לא בטוח שהבנתי

הכוחות היחידים שפועלים הם כוח הכבידה והנורמל. אני מתייחס לכל נקודה כאל מישור משופע בזווית מסוימת (ניתנת ע"י הנגזרת וכו'). במקרה של מישור משופע בזווית p, התאוצה היא a=g*sin p ואת זה קל להוכיח. אם כך, לא הבנתי איפה הבעיה.
 

אמִיר

New member
אני אסביר שוב

בשתי השיטות הראשונות אתה מניח שהגוף תמיד נשאר על המסילה- זו הנחה, שממנה אתה גוזר את משוואות התנועה בשיטה השלישית אתה מניח שמה שגורם לגוף להישאר על המסילה זה רק כוח הכובד. עכשיו, אם נגיד המסילה היתה קמורה, נגיד גבעה- החלקיק היה עולה על הגבעה, אבל כשהוא מגיע לשיא- הוא פשוט היה ממשיך לעוף (בתנועה בליסטית). לא היה לו שום סיבה להמשיך ולרדת דווקא על הגבעה. אם הוא באמת יורד רק על הגבעה, צריך להיוח כוח שיגרום לו לעשות את זה. לדעתי זה נכון גם אם זו לא גבעה אלא כל משטח שהוא לא ישר. כאשר הזוית משתנה, המשטח עצמו בולם או מושך את הגוף. ושוב, אפשר לראות ממשוואות אוילר לגרנז' מה באמת הכוח, ורואים שכוח הכובד הוא רק חלק, ויש עוד חלק שתלוי בנגזרת של השיפוע.
 

The Independent

New member
הפעם אני חושב שהבנתי

הנה שיטה אלטרנטיבית אבל דומה: חלוקה של המסלול להרבה מאוד קטעים לינאריים קצרים. האם במקרה כזה ההיגיון בו השתמשתי אמור לפעול?
 
למעלה