תזכורת לקראת הפסח: מצה בריי טבעוני הכי פשוט שיש

  • פותח הנושא RSPA
  • פורסם בתאריך

RSPA

New member
תזכורת לקראת הפסח: מצה בריי טבעוני הכי פשוט שיש

זו הגירסה המלוחה. אפשר כמובן להתאימה לגירסה מתוקה אם רוצים.

המצרכים:
5 מצות
1 - 2 כוסות מים
מלח - 1/2 כפית
פלפל שחור - לפי כמה חריף רוצים

המפתח להצלחה בגירסה הכי בסיסית הזו נעוץ בשבירה/גריסה נאותה של המצות קודם להרטבתן. צריך להגיע לרמה של אבקה או למזער לרמה של פירורים קטנטנים של מצות. זה דורש עבודת ידיים רבה, לעיתים תוך כאב כששפיצים של המצות השבורות נתקעות ביד - אבל אין ברירה.
אחרי זה מתחילים למזוג מים על המצות ומערבבים היטב בידיים. צריך להגיע למרקם יחסית נוזלי/רך של העיסה לאחר שחיכינו כ 5 דקות לפחות עד שהמים יספגו במצות. אם יש צורך מוסיפים עוד קצת מים וחוזרים על התהליך: לישה - המתנה - בדיקת מרקם.
בסופו של דבר צריך להגיע למצב שהעיסה אמנם רכה מאוד אבל בידיים רטובות ניתן ליצור כדורים גדולים מגודל של כדור פינג פונג - ואח"כ לשטח אותם ביד לקציצות אליפטיות שמנמנות.
את הקציצות מניחים במחבת על אש בינונית-גבוהה עם שכבת שמן רותח בגובה 1/3 ס"מ וממתינים עד שניתן להזיז את הקציצות במחבת בלי מאמץ. אז גם בודקים את מידת ההשחמה בתחתית הקציצות. כשהמצב תקין - הופכים את הקציצות לצד שני. כשגם בצד השני שחום מוציאים לנייר סופג. הקציצות יוצאות קראנציות במעטפת ולחות בפנים באופן שניתן לחתוך אותן באמצע ולשים כל מה שרוצים כמו בסנדביץ' קטן.
יוצא פגז אמיתי.

חג שמח לכולם.
 

Dr T noki

New member
תודה


יש למישהו מתכון מנצח לממרח טבעוני בסגנון כבד קצוץ? אני מכירה את הגרסה עם אגוזי מלך ועדשים, למיקי מהי היתה פעם גרסה עם טופו וגרעיני חמניות שאני לא מצליחה למצוא... אפשר קטניות

חוץ מזה אם יש רעיונות לפשטידה כשרה לפסח (אולי אנסה גם את הלזניה של תמר
.
בתכנון גם ניוקי, קציצות עדשים, סלט קינואה ירוקים וחמוציות , סלט קוסקוס כרובית עם רוקט ושקדים קלויים.

חג שמח!
 

RSPA

New member
ממרח שמזכיר טעם כבד - הכי בסיסי הכי פשוט

מתכון של גלית שרייבר ורני רותם.
המרכיבים:
בצל גדול
5 קישואים קטנים
חופן אגוזי מלך
כפית מלח
שמן לטיגון

אופן ההכנה:
פורסים את הבצל ומטגנים אותו במחבת עד שמזהיב מעט.
פורסים את הקישואים לעיגולים ומוסיפים למחבת. ממשיכים לטגן עוד מספר דקות.
מכסים את המחבת במכסה וממשיכים לבשל עד שהקישואים מתרככים. מדי פעם מערבבים את התערובת כדי שלא תדבק.
קולים את אגוזי המלך במחבת נפרדת, עד שהם משחימים מעט.
כאשר הקישואים מתרככים, מוסיפים אליהם את האגוזים וממשיכים לבשל דקה נוספת.
מעבירים את התערובת לכלי וטוחנים בבלנדר מוט.
=========

אישית, אני מפשט את הענין עוד יותר. חוצה ל-4 לאורך 6 קישואים על קליפתם וחותך גם 3 בצלים לרבעים (יותר בצל יותר טוב). משמן אותם יפה, מפזר מלח גס ומכניס לתנור עד צריבה. לקראת הסיום זורק פנימה לתבנית גם 1/2 - 3/4 כוס אגוזי מלך וקולה אותם קלות. את הכל מעביר לכלי מתאים וטוחן עם בלנדר מוט. בודק ומשפר טעמים (מלח, פלפל שחור) ומרקם (תוספת שמן לפי הצורך) וזהו.
אופציה: אפשר גם להוסיף בסוף 1/2 כוס אפונה מבושלת/משימורים ולצרף לכל הנ"ל לפני הטחינה. אבל, אני מעדיף שלא.
 
רשמי שיהיה לך

5-6 בצלים פרוסים מטוגנים עד להשחמה אבל לא לשרוף!
300-500 גרם טופו מורתח במים, אני מעדיפה טופו רך בגלל המרקם הסופי
חצי כוס אגוזי מלך ושליש כוס זרעי חמניה לא קלויים טחונים
רבע כוס לפחות שמרי בירה
מלח, פלפל שחור גרוס, שתי כפות סילן
אחרי טחינת האגוזים מוסיפים את הבצל הטופו ונץבלינים וטוחנים יחד, טועמים לאיזון טעמים . מצננים היטב. לא יאומן .
 

Dr T noki

New member
או! לך חיכיתי!


מאמצת את המתכון ככתבו וכלשונו לימים שאינם פסח, יען כי אצלנו מקפידים ושמרי בירה זה לא כשל״פ
(לצערי גם שבבי סויה שאני משתמשת בהן די הרבה , אבל מסתדרים...)
 
הממ טפשים

אין בזה שומדבר חמץ
שוין
את יכולה לנסות בלי אולי יערב לכם גם כך בפרט אם תקפידי על הבצל והמשחק פלפל שחור מלח
 
לעניות דעתי מי שענה שם

הוא בור שכן שמרי בירה אינם מעוררים תהליך של תסיסה ואינם משמשים להחמצה של כלום אלא אם מתעקשים לערבב אותם עם סוכר
בכל מקרה גם שמם בא להם לדעתי מהשם באנגלית Nutritional Brewer Yeastומטעה בהקשר למוצאם זה חבר ממשפחת הפטריות ולא ידוע לי שפטריות הן חמץ
זה כמו שיש כאלה שטוענים שליפתית זה צמח שאינו כשר לפסח כי הוא כביכול קטניה והוא בהחלט לא קטניה ! רבנים שעונים מסתבר אינם יודעי דבר ולכן קראתי להם טפשים אבל אדייק ואכתוב בורים, ניחא היה טוען שאין הדגחה מתאימה לפסח שגם אז יש בזה מבחינתי טעם לפגם אבל אפשר להבין אבל חמץ גמור? אשכרה? פטריה? הנה לך תשובה שמבהירה כי בבורות עסקינן "שמרים יבשים תעשייתיים (לאפיה) הם לא חמץ מפני שהם עשויים מחומרים כימיים . אגב, שמרים הם קבוצה גדולה של פטריות (חד תאיים) ותפקידם ליצור תסיסה .ויש סוגים שונים של שמרים חלקם הם חמץ גמור כגון שמרי בירה או שמרים שהבסיס שלהם הוא חמץ ויש צורך לברר ."
 
דבר אחרון

"שמרי הבירה הם שמרים לא פעילים. בתהליך הפקת שמרי הבירה מניחים לשמרים להתרבות על מצע קני סוכר ודבשה, לאחר מכן קוצרים את השמרים שהתרבו, שוטפים, מייבשים ואורזים אותם. ניתן לרכוש אותם בחנויות טבע בצורת פתיתים או אבקה." כאמור אין חמץ בתהליך
 

RSPA

New member
ניסית פעם לברר עם אחד "הטפשים" או "הבורים" כהגדרתך

מה עומד בבסיס קביעתם? שהרי אם טיעונם הוא, שלא בהכרח תוצאות השימוש בשמרי הבירה הן הקובעות כאן אלא מה היה בסיס גידולם - אז אולי יש בכל זאת משהו בדבריהם.
שכן שמרי בירה יכולים להיות תוצאה שמגיעה (בתעשיית הבירה, למשל) משעורה (שהיא חמץ לכל דבר) ויכולים מצד שני להיות תוצאה של גידול על סלק סוכר (לתעשיית תוספי המזון).
יתכן שהם אכן טועים בשיוך של סוג שמרי הבירה - אבל יתכן שהם דווקא כן יודעים שיש כאלה ויש כאלה. אולם היות ובסופו של דבר שני הסוגים יכולים להגיע לשוק תוספי המזון וכדי למנוע טעויות - הם פוסקים לחומרה.
אגב, אני מכיר עוד כמה שאינם רבנים שטועים גם כן. אבל מעולם לא כיניתי אותם טיפשים או בורים.
 
כשאדם עומד

בראש קהילה שעושה כדברו הוא נמדד באופן שונה מאנשים טועים שאינם במעמדו ואחריות להשפיע.
דבר שני שמרי בירה אינם אותם שמרים כמו בתעשיית הבירה, שמרי בירה מגודלים על מצע סוכר ומיובשים ונארזים וטעמם גבינתי משהו בשעה שהשמרים בתעשיית הבירה הם שמרים חיים שגדלים על מצע לתת ויש להם ארומה חזקה מרירה ומה שאנחנו מכנים ריח של שמרים. אלה זנים שונים שגודלו למטרות שונות.
אני מצפה שמאדם שפוסק לקבוצה גדולה של בני אדם שיתאמץ לברר בדיוק במה מדובר ולא, לא שני הסוגים יכולים להגיע לשוק תוספי המזון לא יותר מאשר קמח מצה שנרטב ותסס והחמיץ או כל מוצר אחר שמקורו חמץ או החמיץ בדרך.

האמת קצת קצה נפשי בדיון הזה
אני רואה בחומרה אדם בעל השפעה שלא יורד לעמקם של דברים. מעבר לפסיקה חמץ גמור לא מצאתי שום הסבר מעמיק מדוע כולל נסיון לברר אצל מקורבות ל...

אתה תתבטא כחפצך ואני כחפצי ,זה לגיטימי
אני טועה לא מעט אבל כשאני עומדת על טעותי אני חוזרת ,מתקנת וגם מתנצלת ומשתדלת להגיע למי שהטעיתי אותו כדי להבהיר
ואכן יש דברים בהם אני בורה, יודעת ומנסה להרחיב את תחום ידיעותי
 

RSPA

New member
רק הערה קטנה

אני לא מבין בתהליכי הכנת בירה, אבל ממה שקראתי מקור השמרים שלה נקבע בהתאם לסוג הבירה שרוצים. שעורה היא עדין אחד המקורות והיא חמץ לכל דבר.
השמרים בתעשיית הבירה "נקצרים"/נאספים בתום התהליך ומועברים לאפיה/ייבוש (שכמובן הופך אותם לחסרי חיים מאותו רגע) והופכים בתהליך מובנה לסחורה לשוק תוספי המזון. מרגע זה הם דומים לאלה שגודלו על בסיס סוכרי בתהליך נפרד ישירות לשוק תוספי המזון.
 
אצלנו אסור גלוטן בשום צורה

ואנחנו משתמשים בשמרי בירה על בסיס קבוע
לא נצפו תופעות לוואי
לדעתי הם לא מגיעים מהתעשיה
הטעם תמיד אותו דבר
לא יודעת לאיזו תעשיה ולמה משתמשים באלה מהבירה אבל אני יודעת מה יש בחנויות
 

Dr T noki

New member
האמת שאני לא ממש מתייעצת עם רבנים....כידוע לך


אבל לאיש שאיתי חשוב שתהיה חותמת כשל״פ על המוצר, בין אם זה שמרי בירה או טופו או קטשופ או כל מוצר אחר , מה שכתוב אוכלים ומה שלא - לא, אני לא מתווכחת עם אמונה של אנשים וזה לא ממש משנה לי
יש לי מספיק מה לאכול, רק שקצת מצמצם אפשרויות למשל שבבי סויה, טחון טבעול וכל מוצרי הסויה (גם חלב סויה לא ממותק באריזה האדומה של אלפרו לא מצאתי כשל״פ), חוץ מרוטב סויה של יצרן מאד ספציפי ופחות אהוב עלי...
אפילו קמח חומוס שאין עליו חותמת לא הולך, אני לוקחת עדשים אדומות וטומנת בעצמי, עם זה אין בעיה


אגב, הסתדרתי בלי ויצא טעים מאד, ראי למטה במורד השרשור...האמת שעשיתי באופן אינטואיטיבי (לפני שקראתי את ההמלצה שלך) משהו די דומה! יצא טעים והאיש נשבע שהוא חושד בי שזה לא טבעוני
בפעם הברה אעשה את המתכון המדויק שלך ואני בטוחה שיצא עוד יותר טעים
 
הבנתי מראש את ענין החותמת

רק שבעיני זה מבוסס על בורות לשמה וזה מרגיז כי זה פוגע באנשים שמראש יש להם תפריט מוגבל כמו למשל ללא גלוטן ומצות זה גרוע מלחם מבחינת הפרורים והרבנים המלומדים לא טורחים לתת הכשר לפסח לסוגי קמח שהם בוודאות לא חמץ ומן הצד השני גם למוצרים אחרים כמו שמרי בירה שזו שטות גמורה ובורות לשמה לא נותנים הכשר.
 

Dr T noki

New member
ברור שזה מבוסס על בואו. וחוסר הבנה של מקור המוצר...

כי הרבה יותר קל לאסור מאשר להתיר, והרבה יותר קל להגיד לא מאשר קצת ללמוד את הנושא.
 
הזוי

זה מזכיר לי את סוגיית הליפתית שהרבנים טוענית שהיא קטנית אך לא כך הוא
זה צמח עשבוני ממשפחת המצליבים בכלל והזרעים שלו נמצאים במין תרמיל כמו של החרדל אז הבורים החליטו שזו קטנית ושיש לאסור אותה ללא אוכלי קטניות...
זה אותו צמח ממנו מפיקים שמן קנולה

לחפש על זה בגוגל זה להבין עד מה נורא אפל וצר עולמם של מי שלא רוצים ללמוד, להתפתח ולחגוג את החיים
 

Dr T noki

New member
נו, ולמה חרדל בעבר נחשב לא כשר לפסח? למה על קמח חומוס

לא מצאתי חותמת? או סויה? כולם קטניות.
אגב, אנחנו אשכנזים שכן אוכלים קטניות
סומכת על יכולותי בשנת 2017 לוודא שהקטניות הופרדו מהקמח (מה שכנראה לא ממש היה טריויאלי במאה ה19 בפולין
).
 
למעלה