הבנתי שהם לא מרגישים אחדות
ודי שונאים אחד את השני, וזה עובד כי הם פשוט די נפרדו לחלוטין. אני לא מתיימר להבין או משהו, אבל זה מה שאני הבנתי מישראלית שגרה שם.
שזה בתכלס מה שקרה בישראל, בין המון המון המון קבוצות שהדת של סבא שלהם זה הדבר היחיד שעוד קצת משותף ביניהם (גם לא בדיוק, כי יהדות אירופית מאד מאד שונה מיהדות ערבית). אז יש לך ערים של יהודים ושל לא-יהודים (הערים המעורבות היחידות הן אלה שהיסטורית היו מעורבות או כאלה שנעשה להן "עירוב מלאכותי" והן לא באמת מעורבות כמו מעלות-תרשיחא), בתוך הערים של יהודים יש לך שכונות של אשכנזים, שכונות של מזרחים, שכונות של רוסים של אתיופים (אפילו בעיר חדשה כמו מודיעין, שבה לא היו חלוקות היסטוריות, נוצרה חלוקה כזו ויש אזור שלם שהמודיעינים ה"ותיקים" קוראים לו "ניו לוד"), של דתיים, של חרדים.
אם ישראל הייתה מדינה נורמלית- כזו שלא שולטת על עם אחר, כזו שהדת לא מכתיבה את הזכויות שלך, כזו שהדת לא תופסת כזה מקום משמעותי בחיים הציבוריים, כזו שמגיל צעיר מאד מלמדים אותך לפחד מכל דבר שהוא לא אתה או אתה משוכפל- אני חושב שזה גם היה עובד כמו בבלגיה. אולי לא היו מתים אחד על השני, אבל היו חיים יחד. או בנפרד, אבל בשלום.