תחום המסעדנות זה תחום קשה, ולא רק בישראל
זה ככה בכל העולם.
ברור שיש הרבה מאד אוכלוסיות שעובדות קשה, אבל בתחום המסעדנות יש כמה מאפיינים ייחודיים משלו שהופכים אותו בהרבה מובנים לקשה יותר מאשר הרבה תחומים אחרים.
קודם כל, בהייטק אמנם המשכורות גבוהות הרבה יותר, אבל גם ההזדמנות לרווח. אז אי אפשר להשוות. בהייטק ההוצאות העיקריות הן תכנון ופיתוח (וגם שיווק), אבל ברגע שיש מוצר, העלות של יצור יחידה אחת הוא זניח, כך ששולי הרווח הרבה יותר גבוהים. ונכון שבסטארטאפ יש המון סיכון במידה והרעיון לא יתפוס, אבל ברגע שעסק בהייטק מגיע לרווח תפעולי, רמת הסיכון יורדת משמעותית.
במסעדנות יש לך הוצאות קבועות גבוהות (דמי שכירות, משכורות, חשבונות, מיסים וכו'), והכנסות מוגבלות בהיקפן עם תנודתיות גבוהה. אמנם גם בענף הקימעונאות זה דומה, אבל במסעדנות אתה גם המחסן, הייצרן, המפיץ וכו', כך שהעלויות הקבועות הרבה יותר גבוהות ביחס לרווחים. ובנוסף לזה מדובר במוצר עם חיי מדף מאד קצרים, שהופך את העניין לקשה יותר.
המחירים אמנם נראים גבוהים, אבל יש בתחום גם תחרות קשה שמגבילה את המחירים. אם המחירים מופרזים, היה לכאורה קל מאד למישהו להקים מסעדה שתשבור את השוק, אבל לעיתים רחוקות זה קורה, ובדרך כלל כשזה קורה, זה במחיר של עיגול פינות שמאפשר להוריד את רמת ההוצאות. לא מצאתי אמנם נתונים על הרווח השולי במסעדות בישראל, אבל ממה שראיתי ממקומות אחרים בעולם, מדובר בסביבות ה-5%. זה משאיר מעט מאד מרווח לטעות. לא חישבת נכון את הביקוש ואת כמות הסועדים, והמסעדה תהיה בצרות.
אז זה לא שאין מקום למסעדות בישראל. כל עוד יש אנשים שאוכלים, וכל עוד יש אנשים שרוצים מידי פעם לאכול מחוץ לבית, יהיו מסעדות. ועל כל מסעדה שתיסגר, תקום גם מסעדה חדשה. אבל רמת הסיכון בתחום נשארת מאד גבוהה, ולמסעדות קשה לשרוד.