The Eyre Affair - Thursday Next #1
ראיתי המלצות על הסדרה הזו כבר המון זמן ואני לא מבינה למה חיכיתי כל כך הרבה זמן. הספר הראשון מצויין, עושה חשק לקרוא כל מיני ספרי קלאסיקה.
מה אהבתי בספר: העולם נחשף תוך כדי סיפור ולא על ידי הרצאות לא נגמרות של הגיבורים, אלא תוך כדי עשיה והתקדמות של העלילה. הדברים שמתרחשים הינם משוגעים לחלוטין, אך הם כל כך טבעיים בתוך הספר, שקל מאוד להאמין להם. העולם פשוט מחורפן, מצד אחד שימוש בצפלינים וקלטות כדי להקליט, מצד שני חיות מהונדסות גנטית. אנשי זאב וערפדים יחד עם בועות זמן ודמויות ספרותיות שאמתיות יותר מאנשים אמיתיים, וכל זה בנשימה אחת ולא מצריך יותר מידי הסבר. פשוט הזוי ואיכשהו ממש ממש עובד.
ולמי שלא מכיר את ההיסטוריה אותה מציינים ואת הספרים עליהם מדברים, כדאי לקרוא לפחות בויקיפדיה כדי להבין את ההשפעה והשינויים שמתרחשים. אהבתי מאוד שתוך כדי סיפור, ובלי הפרעה לעלילה של הספר עצמו, אפשר כבר לגלות רמזים עבים לעלילה הראשית הקושרת בין הספרים השונים (בהנחה ואני לא טועה), ולראות רמזים לדברים שיתרחשו בספרים הבאים. הדמות הראשית נהדרת עם חוסר פחד מהמוות שמאפיין דמויות כאלו ואפשר איכשהו לספנד את זה בכיף, ודמויות משנה מגניבות. מומלץ!
דבר אחד שקצת הפריע לי והרבה לא הפריע לי: יש חלקים שבהם הדמויות מדברות אבל זה ממש לא נשמע כמו דיבור (האם בשפה המקצועית יקראו לזה משלב גבוה מידי? אין לי מושג). קשה לדמיין שהדמות הראשית יכולה באופן כל כך אלגנטי ומנוסח היטב לספר על חוויה בה ירו בה. אמנם היא נותנת דיווח, אבל בכל זאת נראה שהשפה גבוהה וקולחת מידי. מצד שני מדובר בספר שבו הספרות הקלאסית היא כמו דת, וכמעט כולם שולטים בה. בשפה בה ספרות הינה ערך עליון הגיוני לחשוב שאנשים מדברים באופן מאד קולח, אז אולי זה כן הגיוני. זה הפריע לי קצת, אבל בתוך המבנה של העולם הספציפי הזה, דווקא יש בזה הגיון.
דבר אחרון, אני קוראת את זה בקינדל באוגדן של חמשת הספרים הראשונים בסדרה ויש בזה משהו ממש מציק. אני רגילה לדעת עוד כמה זמן אני מסיימת את הספר. בספר מודפס - לפי העובי שנשאר לי, ובקינדל - לפי אחוזים (והעובדה שראיתי במהלך הספר כמה מהר האחוזים מתחלפים). הידיעה באיזה שלב אני בספר משפיעה על אופן הקריאה שלי: אני מזהה קליפ האנגרים וקליימקסים, מבינה מתי קצוות הולכים להיסגר וכדומה. חוסר הידיעה הזו קצת מציק. במקרה זה סיימתי את הספר, אבל אני רק 17 אחוז מכל האוגדן.