לפני ניתוח - שאלות, המלצות

ראיתי את זה באינטרנט -

השפעתם הניתוחים על תחלואה נלווית להשמנה ועל התסמונת המטבולית
&nbsp
עם העלייה המתמשכת במספר הניתוחים הבריאטריים מצטברות העדויות על שיפור משמעותי בתחלואה ובתמותה באנשים הסובלים מהשמנת יתר חולנית שעברו ניתוח בריאטרי.
המנגנונים המשוערים המסבירים את השפעת הניתוחים על התחלואה הם ירידת משקל עם שיפור בתנגודת היקפית לאינסולין, הקטנת צריכת המזון ותת-ספיגה של מרכיבי המזון. כמו כן, השינוי האנטומי של המבנה התקין של מערכת העיכול משרה שינויים הורמונליים שונים המשפיעים על מנגנוני רעב, שובע ומטבוליזם של סוכר ואנרגיה.
דרושים מחקרים נוספים כדי להבין לעומק את הגורמים המשפיעים ומנגנוני הפעולה, כדי למצוא טיפולים חדשניים ויעילים נוספים לטיפול בהשמנת יתר ובתחלואות הרבות הנלוות לה. כיום מתפתח תחום של כירורגיה המכונה "כירורגיה מטבולית", הכולל מחקר מעבדתי וקליני המכוונים להבנת מנגנונים של תחלואה מטבולית הנלווית להשמנה.
לניתוחים בריאטריים השפעה ניכרת על שיפור ואף על היעלמות מדדי התסמונת המטבולית בקרב אנשים העוברים ניתוח כטיפול בהשמנת יתר חולנית. הידע בתחום זה עדיין לוקה בחסר. הנתונים שמצטברים הם רק ההתחלה של הבנת המנגנונים הפועלים לשיפור והיעלמות של התסמונת המטבולית.
יעילות הניתוח בטיפול בתחלואה נלווית להשמנה
מחקר ה-SOS‏ (Swedish obese subject)‏[42],[43] הפרוספקטיבי והמבוקר פורסם במטרה לבדוק את השפעתם של הניתוחים הבריאטריים בהשוואה לטיפול שמרני בהשמנת יתר. במחקר נכללו גברים ונשים בגילאי 37-60 שנים, כאשר התנאי להכללה היה מדד מסת גוף של מעל 34 לגברים ומעל 38 לנשים. המחקר כלל כ-7,000 משתתפים. מחצית המשתתפים עברו ניתוח כטיפול בהשמנת יתר, ומחציתם קיבלו טיפול שמרני.
בהשוואת מצב התחלואה הקשורה בהשמנה, נמצא בקבוצת המנותחים שיעור גבוה של החלמה מסוכרת ויתר לחץ דם. כמו כן, נצפתה ירידה של רמת טריגליצרידים גבוהה (היפרטריגליצרידמיה) לטווח התקין, כמו גם תיקון רמות גבוהות של חומצה אורית (היפראוריצמיה). בקבוצת המנותחים חלה עלייה ברמות HDL (‏High density lipoprotein). לא נמצא הבדל סטטיסטי ברמות כולסטרול בדם בין שתי הקבוצות.
נוסף על כך, השיפור בתחלואה הנלווית נשמר גם לאחר 10 שנים, ונמצאה ירידה מובהקת בהיארעות של סוכרת (7% במנותחים לעומת 24% בקבוצת הביקורת), היפרטריגליצרידמיה (17% לעומת 27% בהתאמה) והיפראוריצמיה (17% לעומת 28% בהתאמה).
במטה-אנליזה שפורסמה על ידי בוכוולד וחב' ב-2004, נראה כי בקרב 76.8% מהמנותחים הסוכרתיים הסוכרת נעלמה לחלוטין. כמו כן, בקרב 70% מהמנותחים חל שיפור ברמות השומנים בדם, 78.5% מהם חוו היעלמות או שיפור של יתר לחץ דם, ובקרב 85.7% מהחולים נפתרה בעיה של דום נשימה חסימתי בשינה[44].
יעילות הניתוח בטיפול בתסמונת המטבולית
Batsis וחבריו[45] דיווחו על קבוצת מחקר של 337 אנשים עם השמנת יתר חולנית, מתוכם 180 שעברו ניתוח מעקף קיבה, ו-157 שלא נותחו, אך היו במעקב רפואי ותזונתי זהה במשך כל המחקר.
87% מהאנשים בקבוצת המחקר ו-85% בקבוצת הביקורת ענו על הקריטריונים של התסמונת המטבולית לפי הקריטריונים של ה-AHA (‏American Heart Association) וה-NHLBI (‏National Heart, Lung, and Blood Institute). בקרב כ-20% מהאנשים, הן בקבוצת המחקר והן בקבוצת הביקורת, היו את כל חמשת מרכיבי התסמונת המטבולית, ל-42% מקבוצת המחקר ו-29% מקבוצת הביקורת היו לפחות ארבעה מרכיבים של התסמונת המטבולית.
בתום זמן מעקב ממוצע של 3.5 שנים היו 29% מהמנותחים עם תסמונת מטבולית (ירידה של 58%) בהשוואה ל-75% מקבוצת הביקורת (ירידה של 10%). כ-2% בלבד מקבוצת המחקר נותרו עם כל חמשת מרכיבי התסמונת המטבולית בתום תקופת המעקב. בקבוצת הביקורת לא חל שינוי משמעותי, ונותרו כ-20% מהאנשים עם חמשת מרכיבי התסמונת.
השיפור המשמעותי של מרכיבי התסמונת בקרב המנותחים היה שיפור של היפרטריגליצרידמיה, אי סבילות לגלוקוז או סוכרת ומידת ההשמנה. גורם הניבוי העיקרי להימצאות התסמונת המטבולית הוא מידת ההשמנה, וגורם הניבוי העיקרי להיעלמות התסמונת המטבולית הוא אחוז הירידה מעודף המשקל (אחוז EWL). מנותחים שבהם השתפרו פחות מדדי התסמונת המטבולית, אופיינו לפני הניתוח במדד מסת גוף התחלתי גבוה יותר, רמות גבוהות יותר של טריגליצרידים וסוכר בדם, שכיחות גבוהה יותר של סוכרת סוג 2 וטיפול תרופתי במעכבי קולטן לאנגיוטנסין (ARBs - Angiotensin II receptor antagonists) או מעכבי האנזים המהפך אנגיוטנסין (ACEi - Angiotensin-converting-enzyme inhibitor). מנותחים אלו גם ירדו פחות במשקל בהשוואה לאלו שבהם נעלמה התסמונת המטבולית.
בקבוצה שכללה 645 מנותחים מטייוואן - 528 אחרי ניתוח טבעת לא מתכווננת ו-117 אחרי ניתוח מעקף קיבה - ל-52% מהם היו שלושה מדדים של מרכיבי התסמונת המטבולית, ל-23% היו 4 מדדים של התסמונת ול-12% היו חמישה מרכיבים. שנה לאחר הניתוח עמד אחוז ההחלמה מהתסמונת המטבולית על 95% בניתוחי הטבעת ו-89% בניתוחי מעקף הקיבה. לאחר שנה מהניתוח חלה ירידה ממוצעת של 46.2 מ"ג/ד"ל ברמות סוכר בצום, ירידה של 196.6 מ"ג/ד"ל ברמות הטריגליצרידים, ירידה של 33.7 מ"ג/ד"ל ברמות הכולסטרול הכללי וירידה ממוצעת של 11 ממ"כ בלחץ דם[45].
קיימים דיווחים נוספים בקבוצות קטנות יותר על שיפור במדדי התסמונת המטבולית לאחר ניתוחים בריאטריים:
Madan וחבריו[46] דיווחו על 53 מנותחי מעקף קיבה ש-60% מהם ענו על הקריטריונים של התסמונת המטבולית לפי ה-ATP III (‏Adult Treatment Panel III) לפני הניתוח, ושנה לאחר הניתוח, במקביל לירידה של 78% בעודף המשקל, רק ל-2% מהמנותחים נותרה התסמונת המטבולית.
Mattar וחבריו דיווחו על 70 מנותחים שעברו ניתוחים שונים:
ניתוח לפרוסקופי של טבעת מתכווננת (6 מנותחים)
ניתוח שרוול קיבה לפרוסקופי (32 מנותחים)
ניתוח מעקף קיבה לפרוסקופי (41 מנותחים)
ל-70% מהמנותחים נמצאה התסמונת המטבולית לפני הניתוח, ובתום תקופת המעקב (13-15 חודשים מהניתוח) רק ל-14% מהמנותחים נשארה עדיין התסמונת המטבולית[47].
Vidal וחבריו השוו 39 מנותחי שרוול ל-52 מנותחי מעקף קיבה, ומצאו היעלמות של התסמונת המטבולית בקרב 62% ו-67%, בהתאמה, לאחר שנת מעקב. התסמונת המטבולית השתפרה יותר בקרב מנותחים צעירים ובקרב אלו שאיבדו יותר במשקלם בעקבות הניתוח[48].
&nbsp
 
אז אני מנסה להיות אופטימית -

אני באמת מאוד מודאגת שלא יאשרו לי.
אתמול בלילה נרדמתי רק בשלוש בבוקר מרוב מחשבות על העניין:
האם יאשרו או לא...
אני אחות מוסמכת במקצועי, ומקווה להפגין מספיק ידע בוועדה בכדי לשכנע.
אבל אני מבינה שיש לי סיכוי של 50-50.
ואני גם אשמח לשמוע אם יש כאן מטופלים שהיו במצב שלי - עם BMI מעל 35 אבל מתחת ל- 40,
וזכו לאישור וועדה ונותחו.
קובי - תודה על תשומת הלב והרצון לעזור,
אני מאוד מעריכה את זה
 

קוב י d1

New member
לאחות ג'קי

מאחל לך הצלחה בוועדה ,אשמח באם תידעי אותי פה בפורום מה קרה .


קובי
 

אופירA

New member
מנהל
הדאגות או המחשבות עד 3 בלילה יועילו לך?

יש לוועדה קריטריונים שקבע משרד הבריאות, לפיהם הם מאשרים ניתוחים.
וכמובן לחברי הוועדה יש את הטווח של השיקול שלהם, במקרים גבוליים. אין לי מושג מהו טווח זה, והגיוני לי שזה שונה מוועדה לוועדה, תלוי מטעם מי הוועדה. בכל אופן, לנו אין שליטה על כך.

הקריטריונים הם תחלואה נלווית להשמנה. פירוט הקריטריונים משתנה במשך הזמן.
כעיקרון צריך מחלה נלווית, ויש לך - לחץ דם גבוה.
אני לא יודעת אם צריך לפחות 2 מחלות נלוות או מספיק אחת. אם מספיק אחת - את מסודרת.
סכרת אין לך. סיכון לסכרת או מחלת לב אינו קריטריון.
שומנים בדם - ראינו מקרים שזה נחשב מחלה נלווית, וראינו שבד"כ זה לא נחשב מחלה נלווית. אותו הדבר - כבד שומני.
אבל אולי אם זה מצטרף למחלה נוספת, כמחלה שנייה, אז זה נותן משקל. אם כן, אז מצבך טוב מבחינת הסיכוי לאישור בוועדה.

תישני בלילה, אין לך מה לחשוב. אחרי הוועדה, אם לא עברת, לא קרה שום אסון, אז יגיע הזמן לחשוב אם אפשר לעשות משהו. הרי אפשר לגשת לוועדה פעם נוספת.
 

anati43

New member
תביאי אישור מפסיכיאטר שכבר אין לך הפרעות אכילה ואת כשירה
נפשית לעבור ניתוח.
 

אופירA

New member
מנהל
כעיקרון את לא חייבת לפרסם את הפרעת האכילה
אבל אם ישאלו אותך, צריך להגיד.
את שואלת אם זה מפריע לאישור?
תגידי מה הפרעת האכילה, איך היא מתבטאת, איזה טיפול קיבלת/מקבלת - ואני אגיד לך אם יש בעיה או לא.
חוץ מזה, כל מי שנמצא בטיפול פסיכיאטרי מביא אישור מהפסיכיאטר שאין מניעה לעשות את הניתוח. הפסיכיאטר מתנגד לניתוח? זה מה שקובע.
 
מאוד לא אחראי לייעץ להסתיר הפרעת אכילה מהמנתח
זה עלול להיות קטלני. מכתב מפסיכיאטר לא מספיק, הם רוצים אישור מפסיכולוג שהתמחותו הפרעות אכילה. אצלי הוא בכלל לא קרא את המכתב מהפסיכיאטר ואמר שזה בולשיט (גויטין). ניתוח לקיצור קיבה עלול להחמיר מאוד הפרעות אכילה, לגרום להחמרת דיכאון (כי לוקחים לך את הדבר היחיד שמנחם אותך) ויכול גם ללמד אותך להיות בולמי ע"י כך שתאכל ותקיא ותאכל ותקיא, למשל. פציאנט אחד של הפסיכיאטרית הקודמת שלי נאלץ לעבור ניתוח חירום אחרי שתקע בכל הכוח בולמוס ונקרעו לו המעיים. הוא כמעט מת. טבעת בכלל לא מומלצת למי שסובל מהפרעות אכילה, אבל צריך להיזהר מאוד גם עם שאר הניתוחים. לי עדיין לא אישרו לעבור את השרוול או את המעקף, כי מצבי הנפשי אינו יציב, והפרעת האכילה שלי פעילה. בגלל זה התחלתי לעבור טיפול אצל הפסיכולוגית הבריאטרית בתל השומר, ואני מקווה לטוב. רק התחלתי, אז נראה מה יהיה. ייתכן שהיא לא תאשר לי את הניתוח גם אחרי הטיפול.
&nbsp
&nbsp
 

אופירA

New member
מנהל
מאוד תלוי מהו המצב של המנותח. אין פה תשובה גורפת לכל המקרים
למעשה, אין צורך לספר על הפרעת אכילה למנתח, זה לא באמת מעניין אותו.
לגבי הוועדה, היא תתייחס לכל התמונה. ואם יש תמונה פסיכיאטרית - בלאו הכי ירצו מכתב מהפסיכיאטר המטפל, בין אם יש או אין הפרעת אכילה, כדי לראות את כל המצב הנפשי, לא רק את בעיית הפרעת האכילה.

בהרבה מאוד מקרים, אנשים אומרים "הפרעת אכילה" ובכלל מתכוונים לתאוות אכילת היתר של שמן גדול נורמלי, ולא הפרעה חמורה שמטופלת פסיכיאטרית. אז הפרעה סתם כזו, שלא צריכה טיפול, לא צריך לדווח למנתח. היא תיפתר מעצם הניתוח.
לעומת זאת, בכל מצב של נפש חלשה - גם אם זה לא מתבטא בהפרעת אכילה אלא דווקא בהפרעת התנהגות אחרת - יש לחשוש שהניתוח לא יגרום לדיכאון, ולפחות להיות מוכן למצב הזה, ולדעת מראש שזה אפשרי וזמני.

אני חושבת שמסוגלות נפשית לא המנתח או העו"ס הזרה בוועדה צריכים לקבוע עבורי, אלא אני עם ההיכרות שלי את עצמי יחד עם הרופא המטפל בבעיה הנפשית ספציפית ומכיר אותי הרבה זמן. כי כל מקרה כל כך כל כך לגופו, שלא הייתי רוצה ליפול באיזו התוויית נגד מכלילה.
מה עוד שאין התוויית נגד מכלילה לא בנוגע לטיפול נפשי ולא בנוגע להפרעת אכילה. הם לא מונעים את הניתוח. אלא כל מקרה נבחן לגופו.

לי יש הפרעות אכילה מפה ועד להודעה חדשה, ובעבר הרחוק הן היו חמורות ביותר. אבל אני מכירה את עצמי ואת הסיכונים, לכן ידעתי שהטבעת תעזור לי ולא תזיק לי, וכך אכן היה.
אז אי אפשר לומר בכל מקרה שלא מומלץ ניתוח, אלא אולי באופן כללי, ובהחלט צריכה להיות מודעות של המועמד לסיכונים האפשריים! ועדיין יש לבחון כל מקרה לגופו.

לכן שאלתי במה מדובר בדיוק, ועניתי רק ברמה העקרונית, ולא ספציפית למקרה.
 

חמ סה

New member
יש להם באג בתפוז

לכן עדיף לפעול כרשום - לקח מפורומים אחרים שהעבירו פניה מרוכזת והכל סודר.
 

קוב י d1

New member
למרלן 35

שלום שוב הBMI שלך הוא יותר מ42 כך שאת זכאית לניתוח,מה שאני מציע לך לקבוע תור למנתח שעושה את כל סוגי הניתוחים ולהתיעץ איתו ,כולל כל עינייני הפרוצדורות ,
מגיע לך מקופת חולים החזר של שני יעוצים בשנה ,כמובן שצריך לעבור ועדה לאישור הניתוח ,אצלך אין בעיה ,את יכולה לעשות את הניתוח בבית חולים ציבורי בלי שום השתתפות או בבית חולים פרטי בהשתתפות מסויימת באם יש לך ביטוחים מתאימים של קופות החולים או דרך חברת הביטוח הפרטית באם יש לך .
אם יש לך עוד שאלות אנחנו פה.


קובי
 

אופירA

New member
מנהל
המון אנשים אומרים שתצטערי

אגב, הם גם יודעים לנבא מה יקרה אם תעשי שרוול? הם מבטיחים לך שתשמחי? כמה שנים?
מי אלו האנשים? מה התעודות שלהם בתחום הנבואה? אפילו לרופאים ולפרופסורים יש שלל תעודות בנושאים שונים, אבל לא בנושא הנבואה!
כך שמי שמתיימר לדעת מה יקרה לך, שיביא קודם הוכחות לפני שנתייחס אליו באיזו שהיא רצינות.
מה יקרה איש לא יודע.
יש אפשרות להצליח בטבעת, יש אפשרות להצליח בשרוול. ויש אפשרות להיכשל בשני הניתוחים הללו.

רק את מחליטה איזה ניתוח לעשות. לא המון אנשים ולא אף פרופסור, אפילו הכי בכיר בעולם.
אז על סמך מה תחליטי? על סמך לחץ המונים? אם כן, אז תעשי שרוול. הרפואה הבריאטרית ברובה בעד השרוול ונגד הטבעת.
הרפואה הבריאטרית היא בעיקר מנתחים, ולא מרפאות. היא לא מסוגלת להתמודד עם הנחייה של המנותחים בטבעת, אז היא טוענת שניתוח הטבעת נכשל, ושהשרוול מצליח (וגם יצליח לעד - שוב, נבואה ללא בסיס, אפילו לא סטטיסטי או מחקרי).
את מבינה? הרקדן לא יודע לרקוד, אז הוא טוען שהרצפה עקומה...
אני לא אומרת שהרצפה לא עקומה, אבל אני טוענת שמי שלא יודע לרקוד לא יכול להעיד על הרצפה שום דבר. צריך לשאול את אלו שיודעים לרקוד.

אנו כאן יודעים לרקוד עם טבעת. ואנו אומרים לך - הרצפה בהחלט לא אידיאלית, אבל רקדנים טובים מסתדרים איתה היטב.
יש לניתוח הטבעת חסרונות ויתרונות, בדיוק כמו שלניתוח השרוול יש חסרונות ויתרונות. בשני הניתוחים החסרונות והיתרונות שונים ובד"כ הפוכים.
צריך ללמוד מניסיונם של המנותחים מה צפוי פחות או יותר אחרי כל ניתוח, ועם מה יותר נראה לך סביר להתמודד.

ניתוח הטבעת קצר, לא מסוכן והפיך. השרוול ארוך ומסוכן יותר, ובלתי הפיך.
איכות האכילה בטבעת בעייתית. בשרוול איכות האכילה בד"כ טובה מאוד. הרבה יותר קל לאכול בשרוול.
בשרוול יש סיבוכים בד"כ לטווח קצר (דלף וכד'. הסיבוכים נדירים יותר, ובד"כ ניתנים לפיתרון עם הזמן). והבעיה העיקרית - התרחבות השרוול עם השנים וגדילת יכולת האכילה. אי אפשר לצפות כמה.
בטבעת עלולים להיות סיבוכים רבים מאוד לאורך השנים, בפרט אם לא שומרים על כללי ההתנהגות הנכונים איתה (עפ"י ההדרכה כאן. אין הדרכה כזו בשום מקום, בשום מרפאה בריאטרית. כל ה"הדרכות" שיש אצל הרופאים או המרפאות שגויות ומטעות, וגורמות לסיבוכים!).
סיבוכי הטבעת הנפוצים: דלקות בוושט (פתיר בקלות, אם מטפלים. אם לא - מסתבך לצרבות, בחילות, רפלוקס לילי, דימום ברירית, דלקת ריאות, ואפילו מחנק בשינה...), תזוזת הטבעת (מחייב ניתוח חוזר), חדירת הטבעת לקיבה ופציעתה (נדיר יותר, מחייב הסרת הטבעת בניתוח ונגרמת להשמנה חוזרת...).

כיוון שקשה לאכול עם טבעת, אם אוכלים מהר או הרבה נאלצים להקיא מיד, האוכל נתקע ומרגישים מחנק וכאבים, וכל התופעות שמנותחי הטבעת מדווחים שהם סובלים מהן. תופעות אלו ניתן למנוע לחלוטין ובקלות ע"י התנהגות אכילה נכונה וסגירה נכונה של הטבעת (לפי ההוראות כאן, ולא לפי הוראות המנתחים והרופאים!!!).
ככל שהסגירה של הטבעת מעטה יותר, כך נוחות האכילה דומה יותר לשרוול. עם זאת, ככל שהטבעת פחות סגורה, יכולת האכילה גדולה יותר ודומה יותר לשרוול לאחר כמה שנים. צריך לשמור היטב.

טבעת ושרוול דומים מאוד בכך שהם אינם פיתרון אולטימטיבי לבעיית ההשמנה לטווח הארוך. יש לשלב את השימוש בהם עם הרגלי אכילה נכונים ובריאים ועם טכניקות אכילה בהתאם לסוג הניתוח, ולאורך השנים יש להקפיד שלא לעלות במשקל, ע"י תזונה דלת קלוריות ופעילות גופנית.
כך שבעצם שני הניתוחים מתמודדים היטב עם הורדת כמות עודף המשקל המאסיבית, אך לא עם שמירת התוצאה באופן מיטבי לטווח הארוך.
כדי להגיע לשמירה מיטבית לטווח הארוך, יש להיעזר בסל כלים נרחב, כראוי לבעיה מורכבת כל כך.

אז המלצתי והשמצתי כאחד
.
 

מרלן35

New member
תודה רבה


השתדלת לכתוב והמון אני מעריכה את זה ונתת לי המון חומר למחשבה
 
למעלה