ערב יום הזיכרון לחללי צה"ל

../images/Emo16.gif../images/Emo104.gifערב יום הזיכרון לחללי צה"ל../images/Emo104.gif../images/Emo16.gif

היום מדינת ישראל מציינת את ערב יום הזיכרון גבורה ללוחמי צבא-הגנה לישראל שנתנו נפשם על הבטחת קיומה של מדינת ישראל וללוחמי מערכות ישראל שנפלו למען תקומת ישראל, להתייחדות עם זכרם ולהעלאת מעשי גבורתם. השירים העצובים שאנחנו שומעים ביום הזיכרון נושאים כולם כאב פרטי של פרידה מאדם אהוב ומחיים צעירים שנגדעו בטרם עת. אני לא יודעת אם אתם מכירים את הסיפורים הכואבים שעומדים מאחורי השירים האלו, ולכן, במיוחד בשביל היום העצוב והכואב הזה ערב יום הזיכרון, ליקטתי עבורכם את השירים ואת הסיפורים שעומדים מאחורי שירי יום הזיכרון. אני מקווה שתשתפו איתי פעולה, ושתספרו איזה שיר נוגע לכם בלב במיוחד, ולמה, והאם הכרתם את הסיפורים. יהי זכרם של כל הנופלים ברוך
 
../images/Emo16.gif"שיר ללא שם"../images/Emo16.gif

"שיר ללא שם"- לזכרו של אבשלום חנוך
מילים: שלום חנוך. לחן: שלום חנוך . ביצוע: יהודית רביץ אבשלום חנוך נולד ב- 31.1.1960 בקיבוץ משמרות. הוא היה ילד שובב, למד בבית הספר החקלאי בפרדס חנה ובתיכון בקיבוץ מעגן מיכאל ואת עיקר זמנו השקיע בג'ודו. הוא התאמן שמונה שנים בתל-אביב, היה אלוף המכון ואף התחרה במסגרת נבחרת ישראל. הוא היה קיבוצניק של ממש, אהב בעלי חיים, טבע, טיולים ומחנות וגם רכב על סוסים וניגן בגיטרה. לפני הגיוס עוד הספיק לעבור קורס צלילה. בפברואר 1979 הוא גוייס והתנדב לקומנדו הימי. הוא הוסמך כלוחם בדרגת סמל ראשון והצטיין בתחום התת-ימי. ב- 25.11.1980 נפל אבשלום, אבשי בפי חבריו. דודו, הזמר והמוזיקאי שלום חנוך, הלחין וכתב את "שיר ללא שם" לזכרו באותה שנה. השיר בוצע לראשונה על ידי יהודית רביץ ורק לאחר כמה שנים הוקלט בקולו של חנוך. לימים חודש השיר על ידי גלעד שגב.
 

amitshilo

New member
וואו, את זה ממש לא ידעתי.

"שיר ללא שם" זה אחד השירים הישראלים שאני הכי אוהבת. אף פעם לא חשבתי עליו בצורה כזאת, עכשיו הוא בטוח ישמע לי שונה לגמרי...
 
../images/Emo16.gif"עכשיו טוב"../images/Emo16.gif

"עכשיו טוב"- לזכרו של שרון שגב
מילים: גלעד שגב. לחן: גלעד שגב. ביצוע: גלעד שגב שרון שגב, בנו של תא"ל יצחק (איציק) שגב נולד בבאר-שבע וגדל בפתח-תקווה, קיראון ורמת-גן. כשהיה בן 14 נסעה משפחתו לשליחות בחו"ל והוא המשיך שם בלימודיו בבית-הספר האמריקאי. הוא אהב לטייל, לאסוף מזכרות, לנגן בתופים, קלרינט וחליל, לשחק שחמט, לאסוף בולים, לגלף בעץ ולצלול. עוד קודם לגיוסו לקח שרון חלק במסע פרסום של בנק והצטלם למודעות. שרון התגייס באוגוסט 1981 לחיל השריון, כעבור שנה נפצע והרופאים היו אמורים לקטוע לו אצבע. הוא סירב, התגבר על פציעתו וחזר לשירות רגיל. הוא לחם במלחמת לבנון ואחריה יצא לקורס קצינים ושימש כקמב"ץ ביחידתו. ב-14.6.1984 הוא נהרג מפליטת כדור של חברו כששבו מגיחה ללבנון. 17 שנים אחר-כך, כתב לזכרו, גלעד שגב, אחיו הצעיר, את השיר "עכשיו טוב" המספר על היום האחרון שבילה עם שרון, אותו יום שלא ישכח ממנו עד אחרון ימיו. גלעד היה בן 10 שאחיו נהרג ורק 17 שנה אחרי החליט להשלים עם הכאב והחליט החלטה "מעכשיו יהיה רק טוב". מלבד ל"עכשיו טוב"- גלעד כתב עוד שירים על התמודדות על המשפחה עם אובדן הבן והאח, בניהם: "סופי", "אחותי" ו"הפחדים".
 
../images/Emo16.gif"פרי גנך"../images/Emo16.gif

"פרי גנך", לזכרו של חן ברוד
מילים: יוני רועה. לחן: יוני רועה. ביצוע: אביבה אבידן ואלי לוזון חן (חנוך) ברוד נולד בערד ב-22.12.1963. לאחר גירושי הוריו כשהיה בן ארבע, עבר עם משפחתו למושב חיטים ליד טבריה ובגיל 10 לנתניה. בסיום כיתה ח' חזר אל אביו לבאר-שבע ומקץ שנה וחצי שב לנתניה ולמד צילום בבית-הספר "שרת". ביולי 1982 התגייס לצבא והתנדב לשייטת, בהמשך עבר לחטיבת גולני, סיים קורס מ"כים וקורס קצינים ועבר לחטיבת גבעתי. ב- 24.10.1985 נהרג בעת פעילות מבצעית. חברו הטוב, המוזיקאי יוני רועה, פגש כעבור שנים מספר את עליזה, אמו של חן וגילה אישה אחרת לגמרי ממה שזכר. מותו של בנה שבר אותה לחלוטין. בעקבות אותו מפגש מקרי נולד השיר "פרי גנך".
 
../images/Emo16.gif"פרח נדיר"../images/Emo16.gif

"פרח נדיר", לזכרו של ארז תמיר
מילים: שייקה פייקוב. לחן: שייקה פייקוב. ביצוע: אדם ארז תמיר נולד בחיפה וגדל בהוד השרון, הוא הדריך ב"מכבי צעיר", ניגן בס בלהקת "פירניה" והצטיין בספורט. עם גיוסו לצבא, בשנת 1988, הוא התנדב לקורס חובלים ועבר ארבעה מבין חמישה השלבים. בדרך חזרה לבסיס הוא נפצע אנושות בתאונת דרכים חזיתית. לאחר שבועיים, ב-7.7.1989 הוא נפטר והוא בן 20 בלבד. אחרי מותו קיבלה משפחתו את סמל קצין הים, גלי החובל ודרגות סגן משנה. שייקה פייקוב היה אז בעלה השני של דנה, אמו של ארז. לזכרו הוא כתב את השיר "פרח נדיר" שהתפרסם בביצוע של הזמר אדם.
 
../images/Emo16.gif"תוגת הפרידה"../images/Emo16.gif

"תוגת הפרידה", לזכרו של תת-אלוף גדעון מחניימי
מילים: בועז אפלבוים. לחן: קובי אשרת. ביצוע: הגבעטרון גדעון מנחיימי נולד ב-1.4.1928 בעין חרוד. את ילדותו העביר בבלפוריה, רחובות ותל-אביב, שם למד מסגרות בבית-הספר על שם מקס פיין. הוא היה חבר ומדריך בתנועת "המחנות העולים", סיים קורס מ"כים בגדנ"ע ובשנת 1941 התגייס להגנה כמ"כ, מ"מ ומדריך. רק עם סיום לימודיו בתיכון בשנת 1946 הורשה לו להתגייס לפלמ"ח. הוא הצטרף להכשרת הנוער העובד באשדות יעקב, השתתף בקרבות הגדוד השלישי וחטיבת יפתח ונפצע פעמיים. הוא הצטרף לשירות הביטחון ולאחר מכן עבר לחיל המודיעין וסיים קורסים שונים בהם צניחה, לוחמה זעירה ופיקוד ומטה. בשנת 1965 התמנה למפקד בסיס ההדרכה של חיל המודיעין והועלה לדרגת אלוף משנה. במלחמת ששת הימים שימש כראש ענף מודיעין קרבי באמ"ן. בתקופת מלחמת יום כיפור היה קצין מטה קישור לאו"ם ומאוחר יותר היה מדריך בבית-הספר לפיקוד ומטה. במאי 1975 מונה לעוזר בכיר לראש צוות במפקדת חילות השדה ולאחר שנה הוצב כקצין במשרד ראש הממשלה ושימש כסגן יועץ ראש הממשלה ללוחמה בטרור בדרגת תא"ל. הוא נפטר בגיל 58 בשנת 1986. בועז אפלבאום כתב לזכרו את השיר "תוגת הפרידה". מחניימי היה חובב זמר עברי ושירים רוסיים.
 
../images/Emo16.gif"מיליון כוכבים"../images/Emo16.gif

"מיליון כוכבים"- לזכרו של תום פרקש
מילים ולחן: יפתח קרזנר ביצוע: עמית פרקש. סרן תום פרקש נפל במלחמת לבנון השניה, ב24.7.2006 כשהוא בן 23 בלבד. זהו שיר שנכתב לזכרו של תום, ע"י הזמר יפתי שהיה חברו. השיר הוקלט על ידי אחותו בת ה-17, עמית, ביום הלוויתו. "זו הייתה הדרך הכי אמיתית שניתן להיפרד מתום", אמרה בכאב עמית בראיון לגלי צה"ל וסיפרה כי ידיד המשפחה כתב את השיר על תום וביקש ממנה להצטרף אליו אל אולפן ההקלטות. "משהו בתוכי אמר לי שהשיר מוכרח להיות מוכן עד ליום ההלוויה" מתוך התוכנית שישבת
 
שיר ממש מרגש!!

וגם הביצוע שלה.. שומעים שכואב לה!! יש בשיר משפט שתמיד אני מצטמררת כשהיא שרה אותו: "רציתי לשיר אתה הרמת גיטרה" לא יודעת להסביר אבל זה כל השיר בשבילי
 
../images/Emo16.gif"לעיניך הכחולות"../images/Emo16.gif

"לעיניך הכחולות"- לזכרו של יעקב (קובי) פוליקר
לחן: יהודה פוליקר. יעקב (קובי פוליקר) נולד ב- 8.9.1972 בקריית חיים, אחיינו של הזמר יהודה פוליקר. הוא היה ספורטאי והצטיין בריצה למרחקים ארוכים. ב-1990 התגייס לחטיבת גבעתי והמשיך משם לקורס קשרים. באוגוסט 1991 נהרג פוליקר ממכת קסדה שהנחית עליו חבר ליחידה בעת ויכוח ביניהם. מותו של קובי השפיע עמוקות על יהודה פוליקר, שגנז באותה עת תקליט אתני שיועד לאירופה והפסיק כל פעילות אומנותית, בכלל זה הופעות, למשך תשעה חודשים. האלבום "לעיניך הכחולות" נוצר מתוך האבל על מות קובי, הוקדש לו וכלל צילום שלו על העטיפה. רוב התקליט היה אינסטרומנטלי ובו השירים "קיר המוות", "ילדי גן השיש" ושיר הנושא "לעיניך הכחולות". שלוש שנים לאחר מותו של קובי הופיע פוליקר בהתנדבות עבור בית החולים רמב"ם בו טופל, בתקליטו הבא משנת 1997 מופיע השיר "קין" שמתייחס לחייל שהרג את קובי.
 
../images/Emo16.gif"מלאך שומר עלי"../images/Emo16.gif

"מלאך שומר עלי", לזכרו של אסף אשר
מילים: גל אשר. לחן: גל אשר. ביצוע: אייל שחר וגל אשר אסף אשר נולד שנה לפני מלחמת יום כיפור, ב- 7.10.1972. הוא נולד ברמת גן, גדל בקרית אונו וסיים תיכון במגמה ריאלית פיזיקלית. הוא היה חניך ב"צופים" וב"נוער העובד", התבלט כנער מצחיק וציני, אהב לנגן על פסנתר וענייני מחשבים. בפברואר 1991 התגייס, נשלח לקורס טיס והצטרף לטייסת מסוקים. שלוש שנים מאוחר יותר הוא נספה בתאונת המסוק בה נהרגו גם האלוף נחמיה תמרי, רס"ן אופיר רפאל קאופמן וסרן עופר יואלי. במותו היה בן 21 ולאחר מותו הועלה לדרגת סרן. אחיו, המוזיקאי גל אשר, כתב לזכרו את השיר "מלאך שומר עלי".
 
../images/Emo16.gif"תגידי לי את"../images/Emo16.gif

"תגידי לי את"- לזכרה של ליאת גבאי
מילים: סא"ל יאיר בן שלום ושי גבסו ביום הפיגוע היתה סמלת ליאת גבאי ז"ל, בת 19, בדרך לביתה מבסיס חיל התותחנים ברמת הגולן בו שירתה. בלב עפולה, מול תחנת המשטרה של העיר ורק כמה מאות מטרים מביתה, אירע הפיגוע המזעזע: מחבל פלשתיני עקב אחר ליאת ואז הלם בראשה מאחור באמצעות גרזן והרג אותה במקום. ב- 12 השנים שחלפו מאז, חרב עולמם של הוריה, מוריס ואתי גבאי. הם לא שיתפו איש בכאב העצום שלהם. "כשהיו פונים אלי בנושא הייתי מבקש שלא לדבר על האסון", סיפר אביה. "כשדיברו עם אתי על ליאת היא הייתה מיד פורצת בבכי ולא מסוגלת להוציא מילה מהפה", הוסיף. במשך 12 שנים מאז איבדו את בתם ליאת בפיגוע, מוריס ואתי גבאי מעפולה לא שיתפו אף אחד בכאב העצום של האסון שפקד אותם. אבל שיר אחד, "תגידי לי את", שכתב מפקדה של ליאת, יאיר בן שלום ביחד עם הזמר שי גבסו , והוקדש לבתם הביא מהפך לחייהם וגרם להם להרגיש שנולדו מחדש.
 
../images/Emo16.gif"נועם"../images/Emo16.gif

"נועם", לזכרו של נועם ברנע
מילים: אבי אפריאט. לחן: אבי אפריאט. ביצוע: אבי אפריאט נועם ברנע נולד ב- 16.6.1977 בבריסל והיה ילד יפה, סקרן ומוכשר. הוא למד בחולון, היה תלמיד מחונן ואהוב הילדים, שיחק שחמט, כדורעף וטניס, עסק בכתיבה, הצטרף לפעילות בנוער מרצ, טייל במסגרת חוגי סיירות של החברה להגנת הטבע, התנסה בסנפלינג ובצלילה ובעיקר גדל כנער בעל ערכים מוסריים, מצפון ורגישות חברתית. בגיל 16 השתתף במשלחת שגרירים צעירים לארצות הברית, הוא לא חשש להביע את דעותיו הפוליטיות למען שלום ונגד כיבוש. בקיץ 1995 התגייס לצה"ל וביקש לשרת בקורס טיס. לאחר שנפל מהקורס הצטרף ליחידה לסילוק פצצות ואף חתם קבע. באביב 1999 כבר הכין את עצמו לשחרור, נבחן בבחינה פסיכומטרית ותכנן טיול גדול בעולם. שבועיים לפני השחרור עלה בפעם האחרונה ללבנון עם חבריו. בערב יום השואה, 12.4.1999, חמישה ימים לפני שחרורו מהצבא, נפל במהלך פעילות מבצעית עליה פיקד. על דש חולצתו ענד סיכה "לצאת בשלום מלבנון". מותו הצליח לרגש לא רק את חבריו ואוהביו אלא גם רבים בציבור ששלחו מכתבי תנחומים להוריו.
{אם מישהו מכם קרא את הספר "אם יש גן עדן": הספר מוקדש לזכרו של נועם, וכמו כן, הדמות של זיו מבוססת על דמותו של נועם ברגנע ז"ל}.
 
../images/Emo16.gif"לאהוביי"../images/Emo16.gif

"לאהוביי", לזכרו של ליאור וישינסקי
מילים: אסנת וישינסקי. לחן: עמית גונן. ביצוע: אסנת וישינסקי ליאור וישינסקי, בנם של השחקנים שלמה ואסנת וישינסקי, נהרג בפעילות מבצעית בציר פילדלפי ברפיח. וישינסקי וחמישה מחבריו נהרגו מפגיעה בנגמ"ש בו נסעו. לאחר נפילתו פרסמה אמו את השיר "לאהוביי". עמית גונן, מלחין צעיר, הלחין את הטקסט ויצר עמה קשר. לקראת יום השנה למותו שיחול ביום העצמאות הקרוב, הוקלט השיר. שיר נוסף שנכתב לזכרם של הרוגי פיגוע הנגמ"ש בציר פילדלפי הוא "עגילים וג'ינס קרוע" שכתב יענק'לה רוטבליט והלחינה מור שטייגל שגם מבצעת את השיר.
 
../images/Emo16.gif"טוליק"../images/Emo16.gif

"טוליק", לזכר תובל גבירצמן
מילים: רמה סמסונוב. לחן: נפתלי אלטר. ביצוע: אושיק לוי תובל גבירצמן בחדרה נולד ב-26.6.1959, נצר לאחת המשפחות הוותיקות בעיר. כשהיה בן 6 התייתם מאביו אך למרות הילדות הקשה הוא היה ילד אוהב חיים ואפילו שובב. הוא היה חבר במכבי צעיר, רכב על סוסים ואף עבד בחוות הסוסים בקיסריה. בצבא הוא שירת כמפקד טנק ומאוחר יותר סיים קורס קצינים ושימש כמפקד פלוגה. הוא היה על הטנק הראשון שנכנס ללבנון. ביום קרב אחד השמידה יחידתו 20 טנקים סוריים ויצאה ללא פגע, אך עם זאת הוא נחשב בקרב חבריו סממן למצפון ומוסר. חבריו לפלוגה נקלעו לנגמ"ש בוער בשדה התעופה של ביירות ותולי ניסה לחלץ אותם, הוא רץ לעברם עם מטפה בידו, תחת אש כבדה, נפגע ונהרג. אלוף הפיקוד העניק לו צל"ש אחרי מותו. הצבא ייעד אותו לתפקיד סמג"ד, אך בלחץ משפחתו הוא הסכים להשתחרר. הוא נהרג שבועיים לאחר מועד שחרורו המיועד. את השיר "טוליק" כתבה רמה סמסונוב, חברת משפחה, עוד כשהיה ילד. הוא מבוסס על מקרה אמיתי בו ישבו על חוף הים וטוליק סרב לחלוק את אשכול הענבים שלו עם ילדה אחרת, שלבסוף הלכה והותירה אותו לבד ועצוב. אושיק לוי ביצע אותו בפסטיבל שירי הילדים התשיעי. לאחר מותו של תובל, קיבל השיר משמעות מצמררת.
 
../images/Emo16.gif"על דעת המקום"../images/Emo16.gif

"על דעת המקום", לזכרם של שני חיילים בשם יובל הראל
מילים: עמנואל צבר. לחן: יאיר רוזנבלום. ביצוע: מירי אלוני רב"ט יובל הראל מחולון חלם לשרת בגלי צה"ל אך היה לו פרופיל גבוה והוא התגייס לשירות קרבי. הוא התגייס לשריון ושירת בתקופת המלחמה. טיל נ"ט פגע בטנק שלו. חבריו לצוות הצליחו לחלץ את עצמם אך יובל נהרג במקום. השמועה על נפילתו של יובל הראל, הגיעה גם לביתו של יובל הראל בשכונת תלפיות, אז טוראי בנח"ל המוצנח. יובל היה ציוני של ממש, תולעת ספרים ופעיל חברתי במועצת התלמידים ובתנועת המחנות העולים. בזמן המלחמה הוא תיעד את ההתרחשויות במילים ותמונות. יומיים לאחר שהוריו קיבלו את הבשורה המוטעית, נפל יובל בקרב בלבנון. הסיפור המצמרר כמו גם הדמיון בנסיבות מותם של שני היובלים בני ה- 19 (במקרה הראשון טנק שהתקלקל, בשני נגמ"ש שהתקלקל) הולידו את השיר "על דעת המקום" שמוכר גם כ"שיר ההראלים והיובלים".
 
../images/Emo16.gif"דדי"../images/Emo16.gif

"דדי", לזכרו של עודד זעירא
מילים: מוטי זעירא. לחן:קובי אשרת. ביצוע: אילנית דדי זעירא, יליד חיפה היה פעיל בתנועת "המחנות העולים" והצטרף לגרעין נח"ל במסגרתו שימש כמדריך במחנה נווה מגן של המחנות העולים. כחייל הוא שירת בנח"ל המוצנח, הצטרף לקורס קצינים ושימש כמדריך צוערים בבית הספר לקצינים וכמפקד מחלקת טירונים במחנה 80. בצבא הקבע הוא שימש כמפקד מחלקה בנח"ל המוצנח. ב- 26.7.1982 פיקד על מחלקתו בתרגיל ניווט של רכב כבד לקראת העלייה ללבנון. הרכב בו נסע חדר בטעות לשדה מוקשים שהשאירו הירדנים, שלושת נוסעיו נהרגו.
 
הוא אח של בכור מהקיבוץ שלי, של מוטי, שכתב את

השיר... שמעתי על מי שדדי היה הרבה, וככה גם הגעתי להאזין לשיר הכ"כ כ"כ יפה הזה...
 
למעלה