מחקר על שם משפחה לאחר הנישואין

mummy

New member
הקרדיט לגמרי שלך. בלעדייך לא הייתי

מצליחה, ואני לא אומרת את זה סתם!!! ותודה כמובן על השאלון שמילאת. עוד לא ראיתי אבל בהחלט אם את מתאימה, אני כבר אגיע אליך

mummy

New member
שלחי לי במסר את האימייל שלך ואני

אשלח לך את הקובץ.

isidora

New member
וסיפור שאני מכירה

יש לי זוג חברים שהיו ביחד מגיל 17 ונישאו לפני כשנתיים. כשהיו בני 17 רצה הבחור להחליף את שם המשפחה שלו, הבחורה עזרה לו למצוא שם חדש - והיום זה גם שם המשפחה שלה. נחמד, לא? כאילו משהו שהוא רק שלהם. אני "תקועה" עם שמשפחה מסובך להפליא. ניסיתי לשכנע אותו להחליף ביחד למשהו חדש - אין סיכוי...

אנידס

New member
אחלה נושא ../images/Emo45.gif, אפשר להעיר הערה?

מקווה שאני לא פוגעת, אבל נראה לי שישנו גורם מסויים שכדאי להתייחס אליו בשאלון או לאחר מכן בראיון: משרד הפנים נוהג (גם כיום) לשנות אוטומטית את שם המשפחה וכדי לשנות בחזרה דרוש מאבק רציני בנושא. כך שלעתים זוהי אינה בחירה ממשית של האישה. וחוצמזה שלחתי שאלון ויהיה נחמד להשתתף במחקר (אם אתאים כמובן
)

אפרת12

New member
את בטוחה שזה עדין קיים../images/Emo35.gif

עד כמה שידוע לי זה כבר שונה.

בג"ץ (אם אני לא טועה)

קבע שזה לא חוקי לשנות אוטומטית את שם המשפחה. בתכל'ס הם אכן עושים את זה. אחרי החתונה (עוד לפני ששינינו שנינו את שם המשפחה שלנו) התחלתי לקבל כל מיני מכתבים רשמיים הנושאים את שמו של אישי. היום, כשיש לנו שם משותף, זה עדיין מצחיק שכרטיס האשראי שלי הוא עם שם נעורי (כמה רומנטי, שם נעורים) רשיון הנהיגה עם השם שלו ורק בתעודת הזהות אני עם השם החדש.

ayush

New member
זה כבר לא קיים. היום שואלים

גם ברבנות מה יהיה שם המשפחה העתידי וגם במשרד הפנים.

אנידס

New member
קיים ועוד איך קיים, זה לא גורף כמו

בעבר, אבל נתקלתי כבר במספר בנות שגילו את השינוי בדיעבד (ואגב אני ביניהן). אין לי שמץ של מושג, איך הם בוחרים את הזוגות ששם המשפחה ישונה.

טיפוטף

New member
זה נכון מאוד. גם לי שינו וגיליתי

בדיעבד. הלכתי לשנות בחזרה ולא עשו לי שום בעיה. עכשיו כתוב לי שהשם הקודם הוא השם של בעלי.

אפרת12

New member
אבל את נשואה כבר אי אלו שנים

אם זכרוני אינו מטעני... אני חושבת שזה הסתדר לפני איזה 4-4.5 שנים. כשאני התחתנתי זה כבר לא היה קיים. חברה שלי שהתחתנה פחות משנה לפני עדין סבלה מזה (ומה שמצחיק זה שלי אין שום בעיה עם שינוי השם)

אצלי זה עוד היה קיים

ברגע ששיניתי לנשואה- השם התחלף (ואז צעקתי על הפקידה והחלפתי שם......)

עמית@

New member
זה קיים אם כי לא חוקי.

כך שזה היה (להפתעתי
) אצלי, ונאלצתי לשנות *בחזרה* את השם שלי לשם בו נולדתי

T noki

New member
זה קיים - אם את לא משנה עד חודש

לאחר החתונה הם משנים אוטומטית. גיליתי את זה כשלפתע התחלתי לקבל מכתבים רשמיים עם שם המשפחה החדש שלי. הלכתי למשרד הפנים והתעצבנתי - הם אמרו שזה לא אשמתם ולא הם שינו - זה הרבנות... (ממש...כאילו שהרבנות יכולה לשנות לי את השם). אבל כשבאים לשנות רשמית אפשר להחליט את כל האפשרויות - להוסיף, השם המקורי ראשון, השם של הבעל ראשון, שם חדש או לא לשנות כלל. אני הוספתי את שם הבעל רק לצרכים רשמיים ובשביל עודדי. בחיי המקצועיים אני משתמשת בשמי המקורי.

mummy

New member
אולי אני אנסה לעשות קצת סדר...

ב-1996 שונה חוק השמות ומאז החוק מכיר באופן ברור בכל האפשרויות - לשמור את שם הנעורים, לקחת את שם הבעל, לצרף, להמציא שם שלישי - מה שתרצו. לפי החוק, הרשויות אמורות לשאול אתכן מה אתן רוצות לעשות. בפועל, בגלל שאין הפרדת רשויות בישראל, ואת רישום הנישואין לא עושים במשרד הפנים ששם רושמים את השמות ושינויים, אלא משרד הפנים מקבל את הדיווח על הנישואין מהרבנות וזה קורה לכאורה "מעל הראש שלנו"; והרבנות יש לה עמדה מאד ברורה מה צריך לעשות עם השם (כמובן שלקחת את שם הבעל); ובנוסף גם משרד הפנים שעד לממשלה האחרונה עמד בראשו תמיד שר ממפלגה דתית שיש לה אג'נדה זהה, גיבש לעצמו מדיניות מאד ברורה בנושא, מדיניות לא כתובה אבל מאד מעשית - קודםם כל לשנות לכולן. אחכ נראה. כל זה, למרות שהם לא אמורים לעשות את זה על פי החוק. במקומות שבהם יש הרבה נשים שלא לוקחות את שם הבעל, שם יש יותר מודעות, ואולי היו יותר תלונות ובלאגנים, למדו עם הזמן לשאול. במקומות אחרים, ממשיכים להתעלם כל עוד אף אחת לא עומדת על דעתה. ויש מקומות שהמציאו כל מיני חוקים - כמו מה שתינוקי מתארת (עד חודש אחרי; זה שטויות, אין לזה שום גיבוי חוקי). זה ההסבר לשונות הגדולה בין החוויות של כל אחת מכן (ומאיתנו). בכל מקרה, מה שהם לא טורחים אף פעם להגיד זה שאת כל השינוי הזה מותר לעשות עד שנה לאחר הנישואין. כלומר אם לא תבואי בשנה הזו להתעקש על מה שאת רוצה לעשות, ולא מה שהם רוצים, תוכלי לשנות את השם אבל במסגרת פרוצדורה כללית של שינוי שם, אותה מותר לעשות רק פעם ב-7 שנים, ולא במסגרת שינוי שם לאחר נישואין ששם המסגרת (לכאורה) יותר חופשית. זה כמובן משחק לטובתם, וככה הם חושבים שאולי הם מרוויחים עוד כמה נשים בצד שלהם... לא יודעת, זה ההסבר שלי לפחות. בקיצור (או שלא...) גם כאן הנושא הזה מאד מסובך. כאילו לא היה חסר כאן מסובכויות ומורכבויות. מלכתחילה, אם תחשבו על זה, לדעתי יש בכלל בעיה עם עצם העובדה שהמדינה מפעילה פיקוח על הפרט בעניין שמות - שזה הדבר הכי פרטי ואישי שיכול להיות לבן אדם, ומה עניינה של המדינה מה השם שלו (אין הרבה מדינות שבהם יש מקבילה לחוק השמות). אבל זה כאמור סיפור אחר.

אנידס

New member
נכון מאוד, פשוט חשבתי שאולי צריך

להתייחס לכך, משום שיש הבדל בין שינוי שם לשם אחר ביוזמה אישית (שינוי פעיל) לבין שינוי סביל כשמישהו מחליט עבורך (המדינה וזו אכן חדירה עצומה לפרטיות) וכן לגבי שינוי בחזרה (שזו בעצם שמירה אקטיבית על השם הקודם) לעומת שמירה פאסיבית שהיא בעצם כרוכה בלא לעשות כלום. ואם אני סתם מסבכת את העניינים, סליחה.

mummy

New member
את ממש לא מסבכת... זה העניינים עצמם

הם מסובכים ממילא, בלי קשר אליך
ואת צודקת בכל מה שאמרת. בכל מקרה, אני לא מתייחסת למה שהמדינה קובעת לך, אלא מה שכל אחת קובעת לעצמה, ובאמת יש הרבה כאלו שבתעודת זהות רשומות משהו אחד אבל משתמשות וקוראות לעצמם בשם אחר.

בימבילי

New member
ועוד פרט קטן:

אכן מותר לשנות שם בישראל פעם בשבע שנים. אבל אם במהלך 7 השנים האלו רוצים לשנות שוב - יש אופציה כזו והיא מותנית באישור שר הפנים. אני שיניתי שם לפני 4 שנים ולפני חודש רציתי שוב לשנות (אם כבר מדברים על שינוי שם בעקבות נישואין...) ושר הפנים בכבודו ובעצמו אישר לי והיום אף הוצאתי לפועל.

mummy

New member
וואלה, מזל טוב!!!

אני מיד רצה לעדכן ברשימות שלי
... (מרואיינת מספר 1
)

בימבילי

New member
רוצי לעדכן.

שוב זכיתי לשמוע את המשפט האלמותי ששמעתי גם לפני 4 שנים מפקידת משרד הפנים: "למה את מחליפה לשם שלו אם הוא לא טרח להתחתן איתך? איך את יודעת שהוא לא יזרוק אותך?" אמרתי לה שאני מקווה שהוא יחליט להשאיר אותי ואני לוקחת את הסיכון.

למעלה