כן ולא.
כן, מהבחינה של כל מי שטוען שהוא פאגאן ומיודע ובוגר מספיק כדי לעשות הצהרה שכזו, הוא אכן כן פאגאן. כמו כן, ההגדרה שלי ל"תפיסה הפאגאנית" שזה "להיות כחלק מ" יכולה בהחלט להיות אצל מונותאיסטים. אבל, ויש אבל. שלושת הדתות המונותאיסטיות אינן מובילות לנתיב שיאפשר רכישה של אותה "תפיסה פאגאנית" וגורמות למאמיניה להאמין ש"פאגאן" זה דבר נוראי ולכן שום מונותאיסט משלושת הדתות היהודיות-נוצריות-איסלמיות לא יגיד שהוא פאגאן. אני לא יודע בבטחה, אך סבור, שדרך מונותאיזם לא ניתן להגיע לאותו "נתיב רוחני" שעוברים פאגאנים. ברור שאין שום דרך פאגאנית אחת שדומה למשנהה ושאין דרך אחת או כמה שהיא נכונה, אך בסופו של דבר לאנשים שהם פאגאנים מספיק זמן יש מספר תכונות במשותף, שרוב המונותאיסטים לא חולקים או לא חולקים את כולן. אני לא אגיד מה התכונות האלו, בעיקר כי אני לא רוצה להעליב אף-אחד שאין לו אותם (ואני בתוך קטגוריה זו של הנטולים) וגם כי אין לי מושג קלוש מהן. אבל הרעיון הוא שאחרי שאתה פאגאן ככה וככה זמן זה לא אותו דבר כמו מי שמונותאיסט ככה וככה זמן, בלי קשר ישיר למספר האלים. אני טוען, שמספר האלים אינו משנה ישירות את מהות אמונתך, אלא מציב מספר מגבלות כדי לתרץ את המחסור באלוהות (או השפע, תלוי מי המסתכל) ואותן גבולות דקים וחמקמקים שאינן ניתנים להגדרה אך בהחלט ברורים וקיימים הם ההבדל בין מונותאיסטים לפאגאנים. למעשה אני עד עכשיו דיברתי על "האם מונותאיסטים יכולים להיות פאגאנים?" ולא על "האם פאגאנים יכולים להיות מונותאיסטים?", והסיבה היא שרציתי להראות קודם את הנקודה של הבדלי התפיסה שנוצרים מהדת עצמה (שבין השאר מורכבת ממספר האלים והאמונות הנובעות מכך). בנושא השאלה שלך, אני יכול לתת תשובה אישית. בעיניי פאגאן שהינו מונותאיסט, אינו פאגאן. ומונותאיסטים בעיני הם אנשים שמציעים מס שפתיים לאלוהיהם, שלא טרחו להכיר אותם, שצריכים שמישהו יכתיב להם מה הם חושבים ומאמינים, שסוגדים מפחד ולא אוהבים מכבוד מהול בהערצה, הם כל התכונות הרעות של הדתות הממוסדות שהינן קיימות כבר כמה מאות שנים. פאגאן שחי את דרכו בדרך של "מס שפתיים", בדרך של "אעשה פן אמחה מעל פני האדמה", בדרך של "חובה אליי כי אמרו", אינו פאגאן בעיניי כי זוהי אמונה מונותאיסטית בעיניי. פאגאניות בעיניי היא פשוט להיות, היא להיות אתה, היא להיות אינדווידואל, היא להיות עם עצמך, עם העולם ועם היקום, עם האלים שלך וכך הלאה, אבל היא להיות מהלב ולא כי שמעת באוזניים שצריך לעשות ככה. אז, כן - ניתן להיות פאגאן מונותאיסט כי בעיניי פאגאן הוא כל אדם שטוען שהוא פאגאן. ולא, אף מונותאיסט לא יטען שהוא פאגאן מטעם דתו וגם הדרך המונותאיסטית לרוב לא מצטלבת עם הדרכים הפאגאניות ולכן מונותאיסטים אינם פאגאנים גם בעניין של "מה בתוך הקנקן" ולא רק "מה מחוץ לקנקן". ברכות זוהרות ואני מקווה שהנקודה ברורה