הקפצה נוספת של מילון המונחים

sideshow

New member
בוטניקה

תחום של ביולוגיה העוסק באורגניזמים הצמחיים והתפתחותם.
 
האות ג'

גידול(שפיר, ממאיר- איזור ברקמה שמספר התאים בו גדל ללא בקרה. גידול שפיר משמעו גידול תחום ומוגדר. ללא יכולת התפשטות. גידול ממאיר, פולש לרקמות נורמליות סביבו ושולח גרורות לאיברים אחרים. גירוי- כל שינוי בסביבה(הפנימית או החיצונית) של יצור, הנקלט ע"י תאיםץ גליקוגן- רב-סוכר שאבני הבנייה שלו הן מולקולות גלוקוז(חד-סוכר). משמש כחומר תשמורת בתאים של בע"ח. באדם, נאגר הגליקוגן בעיקר בכבד ובשרירים. גלוקוז(גלוקוזה, סוכר ענבים)- חד-סוכר שנוסחתו: C6H12O6. אחד מתוצרי הפוטוסינטזה. שכיח בצמחים ובבע"ח כאסן בניין של רב סוכרים (כגון עמילן ותאית בצמחים וגליקוגן באדם ובבע"ח) וכמקור עיקרי להפקת אנרגיה בתא בתהליך המטאבוליזם)הנשימה התאית). הגלוקוז יכול להתפרק בתהליכי חמצון עד ל CO2 ול-H20. בתהליך זה משתחררת אנרגיה רבה המנוצלת בתהליך בניית ה-ATP. גליקוליזה- שלב ראשון בפירוק גלוקוז בתא: תהליך אל-אווירני(אנאירובי) שבו מפורק הגלוקוז לשתי מולקלות של חומצה פירובית. בגליקוליזה משתחררת כמות גדולה של אנרגיה המנוצלת לבניית שתי מולקולות ATP. גן(genus=צאצא, גזע)- יחידה של חומר תורשתי המצוייה על גבי כרומוזום וקובעת בעצמה או בשילוב עם מספר גנים אחרים תכונה של אורגניזם. כל גן מורכב ממבפר גדול של נוקלאוטידים. בדרך כלל מופיעים הגנים בשתיים או יותר צורות שנקראות אללים. גרעין התא- אברון בתא איקריוטי המכיל את החומר התורשתי(DNA). תחום במעטפת חלבונית שבה שתי קרומים, שמפרידה אותו מן הציטופלסמה. בגרעין מוכפל הDNA וכן מתועתק ל-RNA. גרעינון- איזור בגרעין שבו מיוצרות מולקולות של RNA ריבוזומי. גופיף צהוב- איבר הםועל אצל יונקים בתוך זקיק גראף אחרי הביוץ. כשהביצה אינה מופרית הגופיף הצהוב מתנוון. אם חלה הפרייה, ממשיך הגופיף בפעולתו. הגופיף נוצר בעקבות ובהשפעת הורמון ה- LH והוא מפריש פרוגרסטרון במשך כל ההריון.
 
יש לי עוד בג'..והפעם זה סופי

גומחה(נישה)- תנאי הסביבה הספציפיים (תנאי א-ביוטיים וביוטיים) ותפקידו של מין מסויים, לרבות יחסי הגומלים של אותו מין עם מינים אחרים בבית הגידול. הגומחה כוללת לא רק את הכתובת(מיקרו-סביבה), אלא גם את מכלול הפעילויות ובכללם הסתגלות תגובות והתנהגות. גורם מגביל- כאשר מספר הגורמים משפיעים על תהליך מסויים אותו גורם הנמצא ב"מינימום" כלומר, בחסר, וקוסע את קצב התהליך כולו, מהווה גורם "המגביל" את עומצת התהליך. העלאת הרמה של הגורם המגביל מגבירה את קצב התהליך. גיאופיט- צמח בעל רקמת אגירה ונצני התחדשות תת-אדמתיים. גמטה- תא זויג (זכרי או נקבי) לרוב האפלואידי. גמטופיט- אחד הדורות במחזור החיים של צמח שבו התאים הם הפלואידים והוא יוצא גמטות. הגמטופיט הוא הדור הדומיננטי בטחבים. בצמחים בעלי פרחים מיוצג דור הגמטופיט ע"י שק העובר וגרגר האבקה הנובט. גנום- כלל ה- DNA שבגרעין ההפלואידי, המכיל מליוני זוגות של נוקלאוטידים. בתא דיפלואידי מצויים שני גנומים.
 

amitp

New member
אתה בטוח לגבי העובדה

שבתא דיפלואידי מצויים שני גנומים??
 
שחזור ההודעה של סנטיאגו16../images/Emo80.gif

*מכיוון שסנטי לא שירשר למקום הנכון ואין באפשרותי לשרשר את ההודעה לשירשור הנוכחי, משום שהיא איננה הודעה ראשית, הרי לפניכם השחזור.* האות ד'- דו-פסיגים- קבוצה גדולה של צמחים, המתאפיינת בכך שלעובר יש בני פסיגים. במקרים רבים, הפסיגים מכילים חומרי תשמורת שאותם הם מספקים לנבט. דיות(טרנספירציה)- איבוד מים על ידי המצח, לרוב דרך הפיוניות. רוב המים שהצמח קולט נפלטים בדרך זו. כאשר שיעור הדיות גדול מהקליטה, יש לצמח מאזן מים שלילי והוא בסכנת התיבשות. דיפוזיה- תנועה של חלקיקים(יונים או מולקולות) מאיזור של ריכוז גבוה לאיזור של ריכוז נמוך(מהאיזור של לחץ חלקי גבוה לאיזור של לחץ חלקי נמוך). דנ"א(DNA)- החומר התורשתי של רוב היצורים החיים, בכלל זה נגיפים. ה-DNA הוא מקרומולקולה(מולקולה גדולה) המורכבת משני גדילים בעלי קוטביות הפוכה כאשר לכל גדיל רצף ספציפי של בסיסים. שני הגדילים מיוצבים ע"י קשרי מימן שבין הבסיסים החנקניים המשלימים: אדנין משלים לתימין וציטוזין משלים לגואנין. (A=T/C=G). שדרת כל גדיל מורכבת משייר של חומצה זרחתית וסוכר דיאוקסי ריבוז. השם DNA הוא רשי תיבות של: חומצה דיאוקסי ריבונולקאית(Deoxyriboz Nucleic Acid) דופק- בתרחבות והתכווצות ריתמית(קצבית) של עורקים הנובעת מהתכווצות הלב. ניתן לחוש בדופק כאשר נוגעים באיזורים מסויימים בעור. דחף(חשמלי/עצבי)- אות חשמלי העובר לאורך תאי העצב כגל של ששינויים בחדירות קרום התא. נקרא גם פוטנציאל פעולה. דיאליזה(המכשיר)- מכשיר לניקוי השם מחומרים מיותרים ומזיקים. נקרא גם "כליה מלאכותית". משמש לטיפול באנשים שתפקוד כליותיהם נפגע. הדיאליזה(התהליך)- שיטה להפרדת מולקלות קטנות כגון מלחים ממולקולות גדולות כגון חלבונים, המצויות בתמיסה. דלקת- תגובה של רקמה שנפגעה כגון מפציעה או זיהום. מאפייניה: כאב, חום אדמומיות ונפיחות. תגובהת הדלקת היא לא יחודית ומשתתפים בה תאים בעלניים. דנדריטים- שלוחות מסועפות היוצאות מגוף תא העצב. הן קולטות מידע על הגירוי ומובילות אותו לגוף התא. דופן התא- מעטה חיצוני קשיח של תאי צמחים, פטריות וחיידקים המקנה להם יציבות. בתאי צמחים מורכבת הדופן מתאית(צלולוזה). בחיידקים, זההו הפפטידוגליקאן. דיפלואיד- מצב בו גרעין,תא או יצור מכיל שני עותקים של כל כרומוזום(חוץ מכרומוזומי המין). להשוואה: הפלואיד. דיפרנציאציה(התמיינות)- תהליך שבו תאים רוכשים צורה, מבנה ותפקיד פעילות יחודיים. דוגמאות: התמיינות תאים עובריים לתאי מערכת עצבים, התמיינות תאי צמחים לתאים ספציפיים של פוטוסינטזה וכו'. דנטורציה- שינוי במבנה המרחבי של מולקולות גדולות כמו חלבונים וחומצות גרעין. שינוי המבנה חל בדרך כלל כתוצאה מחימום, שינוי Ph, שינוי בריכוז מלחים או קרינה, הגורמים לניתוק הקשרים החלשים המחזיקים את המולקולה מקופלת במבנה המרחבי האופיני לה. דגרדציה- פרוק מולקולות גדולות ליחידות קטנות יותר. דומיננטי(בגנטיקה)- גן שביטויו ניכר גם כאשר הוא מלווה גן אללי שונה בעל ביטוי אחר. גן דומיננטי הוא גן בעל ביטוי שליט לגבי הגן הרציסיבי. דו סוכר- סוכר המורכב משני חד סוכרים כגון סוכרוז, מלטוז ולקטוז. דיאסטולה- השלב בפעולת הלב שבו השריר הלב נמצא במצב רפוי והלב מתמלא בדם המגיע אליו מהורידים.
 
האות ה'../images/Emo80.gif

האבקה- תנאי לקיום הפרייה בצמחים. זהו התהליך שבו מגיעים גרגרי האבקה לצלקת של עלי כלשהוא. האבקה עצמית- זהו תהליך בו הפרח מאביק את עצמו, וגרגרי האבקה שלו (אבקנים) עושים דרך קצרה מאוד עד הצלקת הקרובה (איבר המין הנקבי של הפרח), משום שהצלקת נמצאת באותו הפרח. הומאוסטזיס- כושרו של הגוף לקיים סביבה פנימית יציבה וקבועה. סביבה פנימית פירושה הרכב וריכוז החומרים המומסים בפלסמה, לחץ דם, לחץ הנוזלים ברקמות הגוף וטמפרטורת הגוף. הומולוגייה- שני כרומוזומים בני זוג נקראים כרומוזומים הומולוגים, והתופעה עצמה היא הומולוגייה. לכל כרומוזום יש בן זוג הזהה לו במבנהו, ומכיל מערך גנים לאותן תכונות. הורמון- חומר המופרש נבלוטה להפרשה פנימית, ומגיע ליעדו בגוף באמצעות הדם. ההורמונים מופרשים בכמויות כה זעירות, שאי אפשר למדוד אותן ביחידות משקל או ריכוז רגילות, וכדי לגלות את נוכחותם משתמשים ביחידות מדידה ייחודיות. ההורמונים מהווים גורמי וויסות ואחראים על ויסות של תהליכים רבים בגוף. הם משפיעים על תהליכים רבים: קצב גדילה והמטבוליזם של חומרים שונים, התפתחות הגוף כולו ואברים או מערכות מסויימות בתוכו, קצב פעולת הלב ועוד. הנדסה גנטית- שינויים מכוונים בדנ"א של תא או יצור, הנעשים בידי האדם, לשם מחקר או יישום ברפואה, בחקלאות וכד'... הפלואיד- גרעין, תא או יצור שבו עותק יחיד של כל גן (וכרומוזום). הומיאותרמי- אורגניזם בעל יכולת לשמור על טמפרטורת גוף קבועה פחות או יותר, גם בסביבה שבה הטמפרטורה משתנה. הטרוטרוף- אורגניזם המנצל חומרים אורגנים (אורגניזמים אחרים, הפרשותיהם או שרידיהם) כמקור לאנרגיה ולחומרי בניין. הידרוספירה- כל גופי המים שבכדור הארץ ואדי המים באטמוספירה. המוגלובין- החלבון נושא החמצן בבעלי חוליות ובחסרי חוליות אחדים. בבעלי חוליות הוא נמצא בתוך תאי דם אדומים. הלחתה- נשימה (חילוף גזים) מהירה המסייעת להתאדות מים ממערכת הנשימה ותורמת לקירור הגוף. תהליך זה קיים אצל בעלי חיים שיש להם מספר קטן בבלוטות זיעה. הסתגלות- שינוי הפיך במורפולוגיה או בפיסיולוגיה של הצמח או של בעל החיים בתגובה לשינוי בתנאי הסביבה. התאמה- תכונה תורשתית של פרט, המשפרת את סיכוייו לשרוד בסביבתו ולהתרבות בה. השתנצות- צורה אל מינית של חלוקת תא, נפוצה בחלוקת תאי חיידקים לשני תאי בת. התמיינות תאים- תהליך התפתחות ביצור רב תאי שבו חלה התמחות של תאים המתבטאת במבנה, בצורה ובפעילות ייחודיים. התהליך מתרחש מכיוון שבתאים שונים חלק שונה של החומר התורשתי בא ליידי ביטוי. הובלה פעילה- תהליך התלוי באנרגייה, בו חומרים מסויימים (כגון יונים ותרופות שונות) מסוגלים לחצות קרומי תא נגד מפל הריכוזים. הומוגמטי- מציין מין שמייצר רק סוג אחד של גמטה, הנושא אותו כרומוזום מין, ולכן אינו קובע את מין הצאצא. הומוזיגוט- מציין אדם שיש לו שתי צורות זהות של גן, השולט בתכונה תורשתית ספציפית אחת. הטרוזיגוט- מתאר אדם שיש לו שתי צורות שונות של גן, השולט בתכונה תורשתית ספציפית אחת. הידרוליזה- ריאקציה בין תגובות מסויימות ומים. הידרולאז- אנזים המזרז הידרוליזה של תרכובות. היפופיברינוגמיה- חסר בגורם הקרישה פיברינוגן בדם, המוביל לנטייה מוגברת לדימום, עשוי להיות תוצאה של פגם גנטי, או נרכש. היפרטוני- מציין שריר בעל מתח גבוה מהרגיל. הפרייה- מיזוג של ביצית עם תא זרע ליצירת התא הראשון של אדם חדש.
 
דווקא ב ה' יש המון../images/Emo80.gif

לעזור לך? המופיליה, הובלה, הידרופובי, הידרופילי, הזדווגות, הורומון הגדילה, הורמון ההצהבה, הורמון GC, הורמון FSH, הורומני זוויג, הורמוני רבייה, היפופיזה, הפצה, העברה פסיבית, הפרשה, הפרשה רירית, הריון, התרבות... ויש עוד...
 

shyoni55

New member
ה - לפני שאני יוצא מהבית

הידרופיבי - הידרו=מים פובי="פוחד" מכאן, חומר הידרופובי הוא חומר ש"פוחד" ממים כלומר לא נמס בתוכם. דוגמה טובה לחומר הידרופובי היא השומנים (ליפידים). מסיבה זו נוצר המבנה המיוחד של שומנים וחלבונים בממברנה. הידרופילי - הידרו=מים פילי=אוהב כלומר, חומר ש"נמשך" למים, נמס בתוכם בצורה טובה. דוגמה טובה לכך הם הכוהלים, סוכרים, חלבונים וחומרים שונים.
 
המשך המושגים: האות ו'

חזרתי לעניינים אחרי תקופה קצרה של מחלה. ההומאוסטזיס שלי התערער קשות אבל עכשיו הוא חזר למצב הסטטי. יאללה קדימה! לעבודה! ויטמינים- חומרים שונים(לרוב אורגניים) הדרושים בכמויות זעירות לתפקוד תקין של הגוף ומתקבלים מן המזון. וריד- כלי דם(צינור) שבו זורם דם בכיוון אל הלב. בורידי הגוף זורם דם עני בחמצן ואילו בוירידי הריאה זורם דם עשיר בחמצן. וירוס- חלקיק דמוי חי, הבנוי מחלבון ומ-DNA או מחלבון ו-RNAומתרבה רק בתא חי. וירואידים- גורמי מחלה תת-וירליים(נגיף) המורכבים משרשרת קצרה של RNA. משקלם המולקולרי - 130,000. הם גורמים למחלות צמחים שונות ויתכן שהם גורמים למחלות שונות גם באדם ובבעלי החיים. ט"א דיינר הוא שהציע את השם ב-1971. וירולוגיה- חקר הנגיפים וירולנטי-אלים, פאטוגני. ויריון- וירוס עצמאי להבדיל מצורתו בתוך תאי הפונדקאי. וריד השער- וריד שבו זורם זורם דם בין מערכת נימים אחת לאחרת (נימי דם) כגון בוריד השער של הכבד. |הדגשוריד השער של הכבד- וריד בחויילתנים המוביל דם ממערכת הנימים של המעי לזאת של הכבד. וריד השער של הכבד, מקצר את הדרך למזון שנסג במעי, חוץ משומנים. וריד חלול(נבוב)- אחד משני הורידים העיקריים שדרכם עובר הדם מרקמות הגוף אל הפרוזדור הימני של הלב בטטרפודה. סוג הורידים החלולים הקדמיים מזרימים את הדם מן הראש והגפיים הקדמיים, הוריד החלול האחורי מנקז את יתר חלקי הגוף והגפיים האחוריים בכלל זה. ורידון- וריד בעל קוטר קטן המנקז את הדם מנמי הדם. ושט- החלק של צינור העיכול שבין בית הבליעה לבין הקיבה נקרא גם זפק.
 
תוספת לויטמינים...

חשוב לא רק שהם נחוצים לגוף, אלא גם שהגוף עצמו אינו מייצר אותם. לכן הוא נאלץ לקבלם מהמזון.
 

shyoni55

New member
האם אני טועה

כשאני אומר שיש ויטמינים מסויימים שהגוף כן מייצר?
 

Sir_Oscar

New member
טועה...

הגוף אינו מייצר ויטמינים, ולכן חייב לקבלם ממקור חיצוני (..אוכל.. אוכל..
)
 

amitp

New member
לא טועה לחלוטין

כיוון שיש ויטמינים אותם הגוף כן מייצר בצורה חלקית (לדוגמא - ויטמין D).
 

Sir_Oscar

New member
צודק! חוזר בי...

נזכרתי גם שויטמין K מיוצר ע"י חיידקי המעי..
 

amitp

New member
ייצור ויטמין D אינו זניח בכלל..

ועקב כך מתעוררות בעיות רפואיות באנשים שאינם חשופים מספיק לשמש. אבל בגדול זה נכון.
 
הסעה

הסעה- תנועה עם גוף הנוזל. למשל - כדוריות הדם מוסעות במערכת ההובלה עם הפלסמה (נוזל הדם). (הפרוייקט הזה ממש מוצא חן בעיני, אני עוד אחזור כשיהיה לי קצת זמן :\ אוף, מישהו מוכר זמן בזול באיזור?)
 
למעלה