התפרסמה הכתבה ב"הצופה"

רחל5

New member
../images/Emo41.gifהמשך

ורדית חסון: "אם אצטרך למכור כליה - אעשה גם את זה" במהלך הראיון האווירה רוויית מתח. טעונה. הרבה דמעות נשפכות בחדר. הזוגות מדברים על תחושה של בלבול, חוסר אונים וייאוש. השילוב הזה עלול להיות מסוכן. "אני לא אוותר על החלום שלי להיות אמא", מבהירה ורדית חסון. "אני אעשה הכל חוץ ממעשים לא מוסריים ולא חוקיים. אם אצטרך למכור כליה - אעשה גם את זה. אני אקח עוד משכנתא על הבית, אמכור את הרכב, אם צריך, ואגור באוהל בכיכר המדינה". שרה שיוביץ אומרת כי בלית ברירה, תיאלץ להפסיק עם טיפולי הפוריות. "אמא שלי שאלה מה לתת לי מתנה ליום ההולדת. יניב אמר לה שעדיף צ'ק. היא נתנה לנו המחאה על סך 1,500 שקלים. בכיתי". "ההורים אומרים שהם יעזרו לנו", אומר יניב, "אבל כמה אפשר? סיפרתי לאמי כמה עולה טיפול אחד, והיא לא האמינה למשמע אוזניה. היא לא ידעה שזה סיפור של 20 אלף שקלים לפחות". "ההורים שלי מאוד מעודדים ותומכים", אומרת נעמה קדוש. "עכשיו הם עוזרים לי כספית עם הזריקות. אבל טיפולי הפריה - זה נטל שאני לא מסוגלת להפיל על אף אחד". ש. חשבתם על אופציה של אימוץ? ורדית: לנו, זוג חילוני, התור עומד על שש שנים. עלותו של אימוץ מחו"ל היא 20 אלף דולר לפחות. תמיר: למה שאני יהיה שונה? אני לא רוצה לאמץ. אני רוצה המשכיות, ואני יכול להוליד ילד, אם המדינה לא תיקח לי את הזכות הזאת. שרה: נרשמנו לאימוץ, אבל נאמר לנו שיש תור של 7 שנים לפחות. עכשיו, כשיש לנו ילד בבית, אנחנו כבר לא זכאים יותר לאמץ תינוק רגיל. מציעים לי לאמץ ילד עם בעיות. בעקבות החוק החדש, יש להניח שהתור לאימוץ יעלה ל~14 שנים. ורדית, שרה, יעל ונעמה הן דוגמאות מייצגות למה שמוכנות נשים לעבור תמורת פרי בטן. "הזכות האלמנטרית להיות הורה היא אחת מזכויות הפרט החשובות ביותר", אמר הפרופ' שלמה משיח, הנחשב ל"אבי הפריות המבחנה בישראל", בכנס לציון יום הפוריות הבינלאומי, לפני שנה וחצי. "אני, שהשקעתי‎37 שנים מחיי בילדים של אחרים יותר מאשר בילדי שלי, עומד משתאה לעתים קרובות על עוז הרוח, הנחישות, הרצון העז, והיכולת לוותר על הרבה מאוד דברים - למען המטרה המקודשת: ילד. אני חושב שאנחנו - שמונים האחוזים שהם פוריים בלי קושי - לא יכולים לשפוט את אלה שנזקקים לטיפולים". "אנשים לא יודעים מה זה אומר לעבור טיפולי פוריות", ורדית אומרת. "אלה טיפולים הורמונאליים שיש להם השפעה על מצב הרוח, הזיכרון והמצב הכללי של הגוף. אנחנו סובלות מתופעות של גיל המעבר. אנחנו מקבלות זריקות הניתנות לאנסים במטרה להפחית את היצר המיני שלהם, ואז, כשמקבלים את התוצאה של הבטא השלילית - אנחנו על הקרשים. לוקח הרבה זמן להתאושש מכל אכזבה כזאת". ש. כיצד מגיבה המשפחה? ורדית: אתמול דיברתי עם אמא שלי, והיא אמרה לי: "את לא יודעת מה עובר עלי". היא לא רוצה לפגוש אנשים, כי שואלים אותה: נו, מה עם ורדית, היא לא רוצה ילדים? אמי היא אוד עשן, ניצולת שואה יחידה מכל משפחתה. אז מה, גוזרים כיליון על המשפחה שלי? מה מציעים לי, לקחת מאמא שלי את ה~200 יורו העלובים שהיא מקבלת מגרמניה? שרה: יש לי אחות שיש לה ארבע בנות, שהבכורה בת 5. אני כל כך שמחה עבורה, אך כשלא הלך לי, כאב לי על עצמי, שלי אין כלום. הייתי רואה את ההורים שלי נוסעים לבקר אותה כי שם הנכדים, ואלי באים רק כי זה לא יפה. ורדית: אני שמחה שאת האחיינים שלי קיבלתי לפני שניסיתי בעצמי. קיבלתי אותם באהבה הכי גדולה שיש בעולם, ועייני לא היתה צרה בהם. לא היה לי את החור שיש לי עכשיו בלב. ויש את החגים. זה הסיוט הכי גדול. גם הפעם נשב לשולחן החג - וגם השנה עוד אין לנו ילדים. שרה ויניב שיוביץ זכו להגשים את חלומם לילד, אבל שילמו על כך מחיר כלכלי כבד. שניהם נאלצו לעזוב את מקומות עבודתם. שרה פוטרה ממישרתה כמורה. "אני מכירה מישהי שלקחה השנה חופשה לא תשלום כדי לעשות עוד ילד, כי אי אפשר להיות מורה בטיפולים", שרה אומרת. אבי ונעמה קדוש הם זוג תומך. הקשר הסימביוטי ביניהם ניכר מכל מחווה, כל מגע. כשהיא בוכה, הוא לוחץ את ידה. כשהוא מדבר בכאב, היא מביטה בו באהבה. אבל זוגות רבים אחרים, הם מזהירים, לא יחזיקו מעמד. "את יודעת שמבחינה הילכתית, אחרי עשר שנים ללא ילדים מותר לאבי לגרש אותי?" שואלת נעמה. "יש הרבה אנשים שלא יסכימו לחכות, שהמערכת הזוגית שלהם לא תוכל לעמוד בזה".

רחל5

New member
../images/Emo41.gifהמשך

תגובה: משרד האוצר - מול כל השאר העברנו למשרד האוצר רשימה ארוכה של שאלות, וביקשנו לשוחח עם דמות רשמית הקשורה לוועדה המקצצת. משרד האוצר התעלם מהבקשה, ושלח לנו מסמך קצר, שהופץ כיח"צנות, לכל מאן דבעי. "במסגרת סל שירותי הבריאות נכללים שירותים אשר תרומתם לבריאות הציבור נמוכה ואילו אספקתם באופן ציבורי יוצרת ניצול יתר הגורם להקצאה בלתי יעילה", נמסר מהאוצר. "מימון רחב וגורף כפי שקיים כיום הנו חסר תקדים בהשוואה בינלאומית. בישראל מבוצעים כ~23 אלף מחזורי טיפול בהפריה חוץ גופית בשנה. העלות הממוצעת לטיפול היא כ~12 אלף ש"ח, כך שסך עלות טיפולי ההפריה עומדת על כ~250 מיליון ש"ח בשנה. כמו כן, טיפולי ההפריה גורמים למספר רב של הריונות בסיכון ולידות מוקדמות, המעמיסות על מערכת הבריאות הוצאות ניכרות נוספות. סיכויי ההצלחה של טיפולי ההפריה יורדים מטיפול לטיפול. רוב המקרים המוצלחים הם בעקבות הטיפול הראשון או השני. למרות זאת, בשל מתן הטיפול בחינם, עוברות נשים רבות עשרות טיפולים, וזאת על אף שסיכוייהן להיכנס להריון נמוכים ביותר. כמו כן, נשים רבות מעל גיל 44 עוברות טיפול הפריה, על אף שההסתברות ללידת חי בטיפול אפסית". פרופ' שלמה משיח, בתגובה לתגובה: "זה שקר מצוץ מהאצבע. אני לא יודע מי מזין את משרד האוצר בשקרים האלה. הוכחנו שאין ירידה בסיכויי ההצלחה, לפחות עד עשרה מחזורים ויותר. הסיכויים חוזרים על עצמם, ולא יורדים". פרופ' יהושע דור, מנהל היחידה להפרייה חוץ-גופית בבית החולים "שיבא", הביא לוועדת הכנסת גרף המחזק את דברי עמיתו: "לפי סיכום של חמש השנים האחרונות, על 2,000 מטופלות ב'תל השומר', רואים שככל שהאישה מקבלת יותר טיפולים - סיכוייה ללדת עולים. אם היא מקבלת 14 טיפולים, בסופו של דבר היא יכולה להגיע לשיעור לידה - לא רק הריונות - של למעלה מ~%90. אם נעצור בחמישה טיפולים, גוזרים גזירה על מחצית מציבור המטופלים שלא יוכלו להרות וללדת. זו גזירה שהציבור לא יוכל לעמוד בה". עוד טוען משרד האוצר בתגובתו, כי: "בהשוואה בינלאומית, היקף טיפולי ההפריה בישראל גבוה בהרבה מהיקפם במדינות מערביות אחרות. לדוגמה, בשנת 1998 עמד מספר מחזורי טיפול ההפריה בישראל על 3,400 מחזורי טיפול למיליון תושבים, וזאת בשעה שבמדינות צפון אירופה עמד מספר מחזורי הטיפול על 900, בצרפת על 600, בבריטניה על 500 ובארצות הברית על 300. "למרות האמור לעיל, החליטה הממשלה להטיל על הוועדה הציבורית להרחבת סל שירותי הבריאות, להגיש לשרי הבריאות והאוצר עד ליום 1 באוקטובר 2003 הצעה לגריעת שירותים חליפיים כאלטרנטיבה להחלטה האמורה ביחס לטיפולי ההפריה ובלבד שסך העלות שתחסך לא תהיה נמוכה יותר". למותר לציין כי מרבית שאלותינו נותרו ללא מענה. ביניהן - כיצד מחוקק משרד האוצר חוק המפלה בין זכות הגבר לזכות האישה לילד. פנינו שוב, וביקשנו לדעת לכל הפחות מיהם חברי אותה ועדה מסתורית, ובמי התייעצו אנשי האוצר טרם קיבלו את ההחלטה על הקיצוץ בטיפולי פוריות. לא זכינו לתגובה. מישהו במשרד האוצר עדיין מחפש את התשובות, אך אנחנו, ככל הנראה, בחברה טובה. "אני תמה ומתפלא שאותם יועצים הם אנונימיים", אמר פרופ' יהושע דור, בישיבת החירום בכנסת, לפני חודש. "זה מוזר שמי שמייעץ מתבייש בייעוץ שלו". "אנחנו מדברים על לפחות 2,000 ילדים שלא ייוולדו במדינת ישראל בגלל הגזירות האלה", חידד פרופ' משיח באותה ישיבה. "כמעט בלתי אפשרי להשיג הריונות בחמישה טיפולים. אינני מבין איך אתם קובעים כללים. האם התייעצתם עם מישהו? האם דיברתם עם מומחים?... אולי אני כבר לא נחשב למומחה, אבל ביררתי, ואף אחד מחבריי לא נשאל. ממוצע ההצלחה לטיפול עומד על כ~%20~%25 לטיפול. זה לא אומר שחמישה טיפולים הם %100, כשכל אחד הוא %20. נהפוך הוא, זה לא יותר מ~%50, שלא לדבר על הילד השני שהוא בכלל בטל. האם אתם יודעים מה אתם עושים פה? זה כמו לירות ב~1,500 ילדים. לא אזכיר שמות, אך רבים מקובעי המדיניות במדינת ישראל נזקקו לטיפולינו, ולא מדובר בילד אחד. לאחד משרי הבריאות לשעבר הפסקנו את השביתה כדי לעשות את הילד השני".

רחל5

New member
../images/Emo41.gifסוף

תגובה: משרד הבריאות: משרד האוצר אשם ד"ר יצחק ברלוביץ', המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, מפנה אצבע מאשימה למשרד האוצר: "כל הנושא היה יוזמה של משרד האוצר", הוא אומר. "תקציב הבריאות כבר קוצץ במאות אחוזים, ובמשרד האוצר יודעים זאת היטב. יש כבר פגיעה בפועל בשירותים הגריאטריים וכדומה". ש. משרד האוצר נתן לכם את האפשרות להחליט על קיצוץ במקום אחר, במקום הקיצוץ בטיפולי פוריות. ד"ר ברלוביץ': הוועדה כונסה טלפונית, והודיעה שהיא לא מסוגלת לעשות את זה. אין לנו במה לקצץ. אנחנו לא מנהלים משא ומתן על סל השירותים. נעשה כל שניתן כדי שהגזרה הזאת תבוטל, בסופו של דבר. ישראל היא אולי אחת המדינות המתקדמות ביותר בעולם בתחום טיפולי הפוריות. בשנה החולפת נולדו כאן יותר מ~4,080 תינוקות מבחנה, שהם %3 מכלל הלידות. זה חלק מהייחוד של מדינת ישראל, שרואה בילודה - סליחה, ראתה - חשיבות עליונה. ש. אולי איחוד קופות ב' בבתי החולים היה משלים את מאה המיליונים שמשרד האוצר חפץ לחסוך על גב הזוגות חשוכי הילדים? "זו טענה דמגוגית. מדובר במערכת מאוד מכווצת ויעילה. מה רוצים, שקופות החולים יגדילו עוד יותר את הגירעון? אין קופות ב'. הכספים הללו מכסים את הגירעונות שלא חושבו מראש בתמחור של בתי החולים. ש. מומחים דוגמת הפרופ' יהושע דור מבית החולים "שיבא", טוענים כי הגבלת הטיפולים יגרמו לתופעות של הריונות מרובי עוברים, שעלולים להביא לשמירות הריון, אישפוזים בפגיות, ועלייה במומים שונים. כל אלה ועוד יביאו להגדלת ההוצאות. אז במה החיסכון? "למיטב ידיעתי, משרד האוצר מכין הצעת חוק שתגביל את מספר העוברים שניתן יהיה להחזיר לאישה". יעל דיאמנט, מ"הזכות להורות", בתגובה: "נודע לנו שיש מחקר שנעשה עבור משרד הבריאות, ושמשרד הבריאות לא מוכן לחשוף, שטוען שאם יגבילו את כמות העוברים המוחזרים לשניים - המדינה תחסוך 60 מיליוני שקלים. את הסעיף הזה היה צריך לחוקק ללא הקיצוץ בשאר הזכויות שלנו". תגובה: השלכות מרחיקות לכת למכון פוע"ה - פוריות על פי ההלכה - מגיעות כ~150 פניות מדי יום, המצטברות לכ~3,000 פניות בחודש. את הידיעה על הקיצוץ בתקציב קיבלו שם בתדהמה מוחלטת. "%25 מהציבור זקוק לעזרה או הדרכה רפואית מסויימת", חושף הרב מנחם בורשטיין, ממקימי המכון ומנהלו ב~13 שנות קיומו. "מחקרים בעולם מצביעים על ירידה כללית בפוריות, אבל יש פתרונות ל~%95 מכלל הבעיות. רק בחודש האחרון חגגנו ברית לבנם הבכור של זוג חרדי, שהיה 22 שנים ללא ילדים, ועבר 22 טיפולי פוריות. כשהאב המאושר בירך 'שהחיינו', זלגו לו דמעות אושר, וכולנו בכינו אתו. למותר לציין שלו החוק החדש היה מתקבל לפני שנה, לא היינו מגיעים למעמד ההוא". לרב מנחם בורשטיין יש ביקורת על עצם הלגיטימיות של ההחלטה: "זו זכות יסוד של אדם להיות הורה. בואי ניקח את הפאן הכלכלי. הרי על זה כולם מדברים. זוג שחי עשר שנם ללא ילדים, גם לא זכאי לקבל קצבת ילדים. מן הראוי היה שיתנו לו את הכסף הזה, שיכול היה לקבל כקצבה - לפחות לטיפולים". מהיכרותו עם האוכלוסייה חשוכת הילדים, טוען הרב בורשטיין שאנשים יעשו הכל בשביל ילד. חיזוק לדבריו הוא מקבל מדוקטור אדריאן אלנבוגן, מנהל יחידת הפרייה חוץ-גופית בבית החולים "הלל יפה", שעבד באחד מבתי החולים הגדולים בלונדון. "בזמנו, אישרו שם שלושה טיפולים על חשבון המדינה, לא יותר", סיפר בישיבת ועדת הכנסת. "אנשים לא הצליחו להרות בשלושה טיפולים, והגיעו לקטסטרופה חברתית. הם נכנסו לחובות ופנו לפשע רק כדי לממן את הטיפולים. האנגלים עצמם הגיעו למסקנה שחייבים לממן טיפולי פוריות כמעט בלי הגבלה, וחוק כזה מחכה בבית הלורדים הבריטי. האם לזה אנו רוצים להגיע?" הרב בנימין דוד, יועץ במכון פוע"ה, מלווה את מאבקם של אנשי "הזכות להורות" בחודש האחרון. "אם משרד האוצר מתעקש להשוות אותנו למדינות דוגמת אירופה, אני יכול לספר שבצרפת, עד לפני חמש שנים, היתה הגבלה לחמישה טיפולים", הוא אומר, "אבל החוק שונה, וכיום ניתנים שם כמה טיפולים שצריך, על פי הוראת רופא". הרב בורשטיין נד לגורלם של זוגות חשוכי ילדים: "משרד האוצר למעשה מנדה חברתית שישית מכלל האוכלוסייה", הוא אומר, והרב בנימין דוד מזהיר מפני קטסטרופה חברתית: "כבר היום קיימת בעיה לגבי שידוכים", הוא אומר. "נשים שלא יינשאו בגיל צעיר, יתקשו עוד יותר להינשא. אנשים שעברו טיפולים כימותרפיים, שמקטינים את סיכויי הפוריות, לא יצליחו להתחתן. רק השבוע היה לי סיפור עם זוג שרצה להתארס, אך הורי הכלה ניסו לטרפד את השידוך, כי הבחור עבר בילדותו טיפולים כימותרפיים. בסופו של דבר, מי שיקבל את המכה הכי גדולה יהיה הציבור החילוני. אני מאמין שהציבור הדתי יסתדר. יש לו תרבות גמ"חים מפותחת. גירושין זו עוד בעיה שלא חשבו עליה במשרד האוצר, ועוד לא הזכרנו מחלות סוגמת פי-סי-או, שזה סינדרום גנטי שכיח למדי בקרב עדות המזרח, שפעמים רבות מצריך טיפולים". * הכתבה פורסמה במוסף השבת של עיתון "הצופה", יום שישי, 17/10/2003

כתבה מצויינת!

כל הכבוד למשתתפים על ההחשפות והשיתוף! עכשיו אני מנסה להשיג את העיתון ללא הרבה הצלחה. רחל, יש לי שאלה: מה היה הכיתוב תחת התמונות של תומר, עמית, גיא ושיר? איך הם קישרו אותם למרואיינים של הכתבה?

neta2

New member
אני ממש מתרגשת../images/Emo140.gif תודה לכל

המתראיינים, כתבה פשוט מצויינת!!! תודה ושוב תודה לכל מי שהסכים להחשף.

הכיתוב היה "שיר, בת שנה וחצי,

שנוצרה בטיפול הפריה שביעי. על פי התיקון לחוק היא לא היתה נולדת" אני אבקש את העיתון משכנים ואשלח לך (אם הם עדיין לא זרקו אותו)

kasa

New member
סליחה על הבורות, אבל איפה ניתן

להשיג את העיתון הזה ??
אני מאוד אשמח לקרוא את הכתבה ב-live.

kasa

New member
זה מחולק רק ביישובים דתיים ?! ../images/Emo12.gif

מה שמזכיר לי שהיינו השבוע בהצגה "מניין נשים"... נהדרת ומומלצת ! (הבימה).

כתבה מצוינת ומרגשת

והילדים המקסימים של שירלי נתנו בדיוק את ה-"טאצ'" הנכון. תודה ויישר כח לכל המתראיינים והמתראיינות

יופי של כתבה!

חוויה מתקנת, מבחינתי, אחרי כאב הבטן שעשתה לי הכתבה המאכזבת ב"הארץ". תודה לכל המרואיינים והמרואיינות שנחשפו באופן אישי וגם ייצגו את כולנו באופן כללי - בכזו חוכמה ורגישות. רחל5 - כל כל כל הכבוד (ומצטרפת למחמאות על הבובי המקסים שלך).

כתבה מעולה ../images/Emo70.gif

וללא פסקה אחרונה מבטלת (בניגוד לכתבה ב"הארץ") קראתי שוב ושוב ניכר כי הכתבת הקפידה להעביר את המסרים בצורה בהירה תוך הקפדה על הפרטים משיחה עם חלק מהמרואיינים אני יודע כי החשיפה הייתה קשה, בעיקר רגשית ועל כך תודתי בשם כולם (אני משוכנע) על הנכונות להחשף בפני ציבור גדול בשם מלא - מה גם שמדובר בציבור שרובו חי במעין קיבוץ גדול שכולם מכירים את כולם נראה לי שציבור גדול שקורא את שתי כתבות סוף השבוע + חג ("הארץ" ו"הצופה") , ומדובר בשני מגזרים שברובם אינו חופף זה לזה, יתקשה שלא לחוש אהדה והבנה לנושא ההפריות. אין לי אלא לסכם במילים ספורות
מקרב

נתנאלה2

New member
כתבה מצויינת

שמעלה את הכאב האישי לדרגה ציבורית קשה שלא להזדהות עימכם ולקוות לסוף הטוב (ילדים ויותר מ 1) וזו הייתה המטרה שוב כל הכבוד לאמיצות ולאמיצים

למעלה