מילון מונחים

באקינג (בקיצור: באק)../images/Emo107.gif

בעיטה עם 2 הרגליים האחוריות. מצורפת אנימציה להמחשה (אמנם של חמור אבל זה אותו דבר).
 
בעיות שיניים

גם לסוסים יש בעיות שיניים. השיניים של הסוס גודלות לאורך כל חייו. עקב המבנה האטומי של הסוס ותזוזת הלסת בזמן אכילה הן לא תמיד נשחקות כראוי ויכולות להיווצר בגלל זה כל מיני בעיות. שן שגדלה יותר מידי יכולה לדחוק שן נגדית ולגרום לשבירתה. שן טוחנת גבוהה יכולה לפגוע ברקמה הרכה של הלסת העליונה ולפגוע בכלי הדם העוברים במקום. פה "תוכי"- השיניים העליונות עוברות את התחתונות. לרוב זהו פגם גנטי. כיבים בצד הלחי שנגרמים בגלל שיניים עם קצוות חדים. אצל סייחים וסוסים צעירים שיני החלב יכולות שלא ליפול בזמן. סימנים לבעיות בשיניים: בעיות באכילה- צבירת אוכל בלחי, אוכל שנופל בזמן לעיסה, אכילה איטית, סירוב לאכול וכו'. ריח רע מהפה. סיבי חציר ארוכים בצואה. איבוד משקל. נזלת מהאף (בדרך כלל מצב אחד) ומוגלה מהלסת התחתונה. בעיות עם המתג- סוס שמתנג למתג, סוס שקשה לשמור על המתג (מתנגד לכיפוף), סוס שמנער/ זורק את הראש, סוס שנראה צולע כשהוא על המתג, לעיסה יתרה של המתג, הוצאת לשון בזמן העבודה, סוס שפותח את הפה.
 
באי

באי זה אחד הצבעים של סוסים. הצבע הוא: חום (יכול להיות גם כהה, אך לא ממש בהיר)+ רעמה שחורה+ זנב שחור+ 4 גרביים (הדברים הלבנים/שחורים שנמצאים על הרגליים של הסוס).
 
גאלופ../images/Emo107.gif

זהו המקצב המהיר ביותר. הגאלופ הוא למעשה גירסה מהירה של הקאנטר שבה הרמת הרגליים האלכסונית "נשברת". סדר הנחת הרגליים הוא: - רגל אחורית אחת - רגל אחורית שנייה - רגל קדמית אלכסונית לרגל האחורית השנייה - הרגל הקדמית השנייה
 
ג'ל- פד

בארץ רחוקה, אי שם בין האוכף לשמיכה, מתחבא לו פד הנועד לעזור לאוכף ולרוכב לחלק את המשקל באופן שווה ונעים על גב הסוס. הג'ל פד מיועד במיוחד לסוסים בעלי רגישויות ובעיות בגב, מכיון שהוא מפזר את המשקל טוב יותר מסתם פד רגיל. ועולה בהתאם.
 
דרסז' (רכיבה אומנותית)../images/Emo107.gif

דרסז' הוא אחד מענפי הרכיבה שממנו בעצם התפתחו כל ענפי הרכיבה האחרים. דרסז' בצרפתית פירושו אימון. התנועות המבוצעות בדרסז' הן למעשה תנועות טבעיות של סוסים בטבע בעת חיזור. המטרה בדרסז' היא לרכב מדויק ונכון ולנסות להגיע עם הסוס להרמוניה. מגרש הדרסז' גודלו של מגרש הדרסז' הוא 20X40 וברמות הגבוהות יותר 20X60. מגרש דרסז' אמור להיות מוקף בקרשים לבנים ואסור לסוס לעבור אותם, אחרת הוא ייפסל. במגרש ישנן אותיות מסוימות הממוקמות במקומות מסוימים במגרש (איור יצורף בהמשך). מבחני דרסז' במבחני דרסז' על הרוכב לבצע סידרה של תרגילים/תנועות שרמת הקושי שלהן הולכת וגדלה מרמה לרמה. שופט/ים נותנים על כל תרגיל ציון הנע בין 0 (לא בוצע כלל) עד 10 (מושלם). ציוני הקצה הם נדירים מאוד. ציון 6 נחשב לטוב, 7 טוב מאוד ו-8 מצוין, רק לעיתים נדירות מקבלים יותר מ-8. ישנם תנועות המקבלות ניקוד כפול (למשל 7 הופך ל-14). בסוף המבחן ישנם גם ציונים כללים כגון אקטיביות הסוס, ישיבת הרוכב ושימוש נכון בעזרים ועוד. בסוף במבחן מסכמים את כל הנקודות ומחשבים כמה אחוזים זה ממקסימום הנקודות שניתן לצבור. מבחן מעל 60% נחשב לטוב והוא מקנה נקודת זכות ללעבור רמה. 65% מקנות 2 נקודות זכות ללעבור רמה ו-70% ומעלה מקנים 3 נקודות זכות. ישנם כללים מסוימים ללעבור רמה, יש לצבור מס' מסוים של נקודות זכות בשביל לעבור, אך ממספר מסוים של נקודות זכות זה חובה לעבור. טעויות במבחן- טעות ראשונה גוררת הורדה של 2 נקודות על התרגיל. טעות שנייה גוררת הורדה של 4 נקודות. טעות שלישית=פסילה. נפילה של הרוכב ו/או יציאה של הסוס מגבולות המגרש שווה גם היא פסילה. הרמות בדרסז' הרמות בדרסז' נעות בין א' (באנגלית: Training Level), זוהי הרמה הבסיסית ביותר, ועד לרמות הבין לאומיות: פרי סנט ג'ורג', אינטרמידייר 1, 2 ולבסוף: גראנד פרי. בארץ ישנם גם מקצים של קדם א' שהם יותר קלים, ההבדל בין קדם א' לא' הוא בעובדה שבמקצי הקדם א' הסוס לא מחויב להיות "על המתג". לכל רמה ישנם בד"כ כ-4 מבחנים, מבחן 1 ו-2 נחשבים קלים יותר ומבחנים 3 ו-4 נחשבים קשים. כדי לעבור רמה יש לצבור חלק מנקודות הזכות מהמבחנים הקשים יותר. (המצב בארץ הוא שאין הרבה רוכבים מעל לרמה ב' [First Level באנגלית]....). גם לסוס והרוכב המוכשרים ביותר בעולם לוקח שנים רבות להגיע לגראנד פרי. גזעי הסוסים בדרסז' בד"כ הגזעים הטובים ביותר לדרסז' הם סוסים הולנדים למינהם, אולדנבורג, הנובר, טרקהנר ועוד, וזאת מכיוון שיש להם את המבנה המתאים ביותר לדרסז'.
 

SoosKatan

New member
דורבנות

את הדורבנות שמים על המגף, ואיתו מדרבנים את הסוס, ע"י לחיצות עקביות קטנות להגברת המהירות.
 
הליכה../images/Emo107.gif

מקצב בעל 4 פעימות. סדר הנחת הרגליים הוא: -רגל שמאל אחורית -רגל שמאל קדמית -רגל ימין אחורית -רגל ימין קדמית
 
האקמור

סוג של מתג, משמש בעיקר בווסטרן. ההאקמור, בשונה ממתגים אחרים, לא נכנס לפה של הסוס אלא מתלבש על האף. מכאן שמתג ההאקמור יוצר נקודות לחץ באזור האף ולא בתוך הפה. ישנם כל מיני סוגים של האקמורים. האקמור חבל- האקמור שהרצועה שנמצאת על האף היא בעצם חבל. האקמור פלאפי הוא בעצם האקמור שבמקום חבל יש רצועה מרופדת. הוא מיועד לסוסים שיותר רגישים באזור האף. ישנם גם האקמורים מעור ומצופים גומי. אל הרצועות מחוברת מתכת שמחוברת עם למושכות ולראשיית רכיבה. כשמושכים את המושכות המתכת זזה וגורמת לרצועות לזוז וליצור לחץ בנקודות הלחץ של המתג (אף, סנטר). ההאקמור ללא חיבור לראשיית רכיבה ולמושכות
 
האנטר אנדר סאדל

(Hunter under saddle) אחד ממקצועות אשר מתבצע בלבוש וציוד רכיבה אינגלישיים. בדומה לפלז'ר, הושפט ישפוט את הסוס על רוגע, גןבע קודקוד ראש מעט מעל גובה הגבנון, תנועות חופשיות וזורמות. הרוכב רוכב עם מעט מתח במושכות. המקצבים: הליכה, טרוט קימה וקאנטר.
 

stary1

New member
וולטאז'

רכיבת הוולטאז' החלה בתור הבסיס לשיעורי הרכיבה בעבר, ממנה הייתה מתפתחת רכיבת הקפיצות והדרסאז'. כיום הוולטאז' מוגדר כסוגיית רכיבה כלעצמה. כאשר היא מתאפיינת בתרגילי התעמלות ייחודיים המבוצעים על חבק מיוחד המחובר לגב הסוס, כאשר הסוס מחובר ללונג'. חשוב לציין כי הוולטאז' מבוצע ברמות הגבוהות כאשר הסוס בתנועה[סובב בלונג'].
 
למעלה