מילון מונחים

חבישה

במצבים שונים ישנו צורך לחבוש את רגלי הסוסים. בזמן הרכיבה כדי לספק לגידים הגנה ותמיכה לפי הצורך והן באורווה בשל פציעה או צורך אחר בחימום הרגל/מתן תמיכה. קיימים סוגים שונים של חבישות וכך גם סוגי תחבושות[בנדג'ים]: אלסטיות, חצי אלסטיות ולא אלסטיות בכלל. מקובל להשתמש בגמג'ים[ריבועים/מלבנים עבים יותר מהתחבושת] מתחת לתחבושות שיספקו תמיכה והגנה גם הם. ניתן להשתמש בגמג'ים ובתחבושות מתאימים במצבים שונים כמו הובלה למשל.
 
חיסון

גם סוסים מקבלים חיסונים. בארץ יש חיסונים נגד המחלות האלה: קדחת הנילוס המערבית בוטוליזם דלקת המוח וחוט השדרה דלקת עורקים ויראלית רוטה וירוס A שפעת דלקת האף והריאות קדחת הפוטומק סטרנגלר כלבת טטנוס דרכי מתן חיסון הן: תוך נחירי- ניתן בספרי אל תוך האף של הסוס. תוך שרירי- החיסון מוזרק היישר לתוך השריר. תוך ורידית- החיסון מוזרק היישר אל מערכת הדם ומשם הוא מגיע אל שאר הגוף. כמה פעמים לחסן את הסוס בשנה- זה שונה מסוס לשוש. צריך לקבוע את זה לפי גיל הסוס, השימוש שלו (אתלט שנוסע ברחבי העולם, סתם סוס בחצר וכו'), במידת החשיפה שלו לבעלי חיים אחרים, אלרגיות (אם יש לו כאלה), ובמחלות באזור (נדיר, נפוץ וכו'). חיסון דחף. חיסון דחף זה חיסון שניתן לסוס גם אם הוא קיבל כבר את החיסון. זה נשמע מבולבל, אז הנה דוגמא להסבר: אם הסוס קיבל חיסון נגד טטנוס, אבל נפצע ממתכת בצורה חמורה הוא יצטרך חיסון דחף נגד טטנוס. זה מספק לסוס יותר הגנה נגד טטנוס כשהוא בסיכון (כי מי יודע, אולי היו חיידקי טטנוס במתכת). מה שכדאי זה לארגן משטר חיסונים לסוס- מתי הוא חוסן, מתי הוא יצטרך חיסון, אילו חיסונים, כמה חיסונים הוא מחוסן נכון לעכשיו במשך השנה וכו'.
 
חציר

חציר בדרך כלל משתייך לאחת משתי הקבוצות: חציר עשב, או, חציר קטניות. כשבוחרים חציר לסוס רצוי שהחציר יהיה באיכות טובה. חציר עם גבעולים קשים ועציים אינו מתעכל טוב. חוץ מזה שהוא גם יהיה יותר יקר בטווח הרחוק (וכסף הוא גם חלק בגידול הסוס) מכיוון שהסוס יבזבז יותר. כשבוחרים חציר יש לקחת בחשבון את הנקודות הבאות: ריח- ריח מתקתק ונעים מעיד על חציר באיכות טובה, בעוד ריח מעופש מעיד על יובש ורקבובית. מרקם- חציר באיכות טובה מכיל גבעולים עדינים שאם לוחצים עליהם הם אינם דוקרים את היד. אם הוא מכיל גבעולים קשים ועציים אפשר להבין שהוא יהיה קשה יותר לעיכול. צבע- בדר"כ ככל שהצבע ירקרק יותר כך החציר טעים יותר ומזין יותר לסוס. עלים- בחציר מאיכות טובה יהיו יותר עלים מאשר גבעולים, מכיוון שהעלים הם החלק המזין ביותר בצמח. משקל- בלות לסוסים מחציר האיכות גבוהה מכילות עשב עדין הגורם להן להיות קלות ודי קפיציות. חציר שנקטף לבקר כבד יותר וגס יותר, מכיוון שמערכת העיכול של הבקר יכולה לעכל חציר גס יותר וישן יותר. נקודה זו מאפשרת לעזור להבדיל בין חציר שנקטף לבקר לבין חציר שנקטף לסוסים. פסולת- חציר מאיכות טובה לא יכיל פסולת כמו, למשל, עשבי בר, אבנים וכו'. סוג הצמח- חציר עשב כמו איטן מספק תזונה בריאה ובסיסית. ככל שייש יותר קטניות כך מספר הקלוריות גבוה יותר. כות גדולה מידי של קטניות עלולה לגרום לתזונה לא מאוזנת. השלב בו הוא נקטף- אם החציר נקטף בשלב בו מופיעים הזרעים לא רק שהוא מאבד חלק מהחלבונים, הויטמינים, המינרלים והסיבים המסיסים, הוא גם יהיה קשה לעיכול על ידי הסוס. איכסון- איפה החציר אוכסן ובאילו תנאים. אם החציר לח מידי הוא יכול לגרום לעובש. כדי לדעת את ערכיו התזונתיים של החציר ניתן גם לשלוח אותו לבדיקה במעבדה שבה יבקדו את ערכיו התזונתיים. חציר מאיכות טובה גם יכול להצביע על סוס בריא, כי סוס בריא יאכל חציר מאיכות טובה עד הגבעול האחרון.
 

SoosKatan

New member
חביות

מקצה חביות. ישנם שלוש חביות המסודות במן "משולש" בזה כשאתה נכנב למקצה שתי חביות הבסיס קרובות יותר אליך (מישהו יכול לנדב תמונה?). המקצה בד"כ מתבצע בקאנט והרוכב צריך לרכוב עם הסוס בין החביות. מאוד מסובך להסביר את זה בלי תמונה
 

2eye

New member
חצי צ´אפס

באינגליש, נהוג לרכב עם מגפי רכיבה, המגיעות עד הברך. עד ש... הומצא פתרון קל ופשוט יותר: מעלי רכיבה,כאילו נגזרו מהמגף, ועליהם (חצי) צ'אפס: האזור המשלים עד הברך. כאילו חילקון את המגף לשניים וכל חלק שמים בנפרד. בענף הדרסאג', לפי הבנתי, אסור להתחרות עם זה, אלא רק עם מגפיים. בעוד שבקפיצות רוב הרוכבים מתחרים עם נעליים+(חצי)צ'אפס. הסיבה לנוחות:ברגע שאתה מסייף את העבודה, אתה יכול פשוט להוריד את ה(חצי)צ'אפס, ולהמשיך להסתובב באורווה עם "נעלי עבודה", שפחות מפריע שהם מתלכלכות. כיום יש שני סוגיים ראשיים של צ'אפסים: בד: בהמון צבעים, נסגר או עם ריצ'ראץ' או עם סקוץ'. מחזיק סד"כ לפחות זמן, אך עולה בהתאם. עור: בד"כ בחום או שחור, נסגר עם ריץ'ראץ', סד"כ יש סגיקב נוספת של אבזם/סקוץ', מחזיק יותר, ועולה יותר מן הבד. אם משמנים ומסבנים אותו, הוא מחזיק יותר. חצי צ'אפס מולבש על חצי מגף:
 

cavallo

New member
אני אנסה

אני עונה מתוך ההבדל בתחושה בין רכיבה שאני רוכב עם צ'אפס לבין רכיבה בלי... הצ'אפס מגנים על הרגל מפני שפשופים שנוצרים ע"י החיכוך עם הארכובה והאוכף, ובנוסף לזה עוזרים "לקבע" את הרגל בתנוחה מסוימת
 

2eye

New member
טריפל-בר

הטריפל בר הוא כמו "שלושה אפרייטים", 6 סטנדים, ביניהם קורות, הקורה הראשונה הכי נמוכה, אח"כ השנייה, כאשר השלישית הכי גבוהה. *אינלי ממש תמונה של טריפל, ולא מצאתי*
 
טרוט../images/Emo107.gif

"ריצה קלה" של סוסים. הטרוט הוא מקצב בעל 2 פעימות: כל פעם זוג אלכסוני של רגליים מורם לאוויר בעוד שהזוג האלכסוני האחר נשאר בקרקע. סדר הנחת הרגליים הוא: - שמאלית קדמית + אחורית ימנית - ימנית קדמית + אחורית ימנית
 
טרייל קלאס

בעברית- מכשולי שדה. מקצה בווסטרן. במקצה על הרוכב והסוס לעבור מכשולים שמייצגים את המכשולים שהבוקרים והסוסים שלהם היו צריכים לעבור. ישנם כל מיני מכשולים. במה- ארבעה קוואלטים שיוצרים במה. על הסוס לעשות סיבוב, או יותר או פחות (לפי מה שכתוב במסלול) בתוך הבמה בלי לגעת באחד הקוולטים. פתיחת, מעבר, וסגירת שער- על הרוכב לפתוח את השער, להעביר בו את הסוס ולסגור את השער. מהרגע שידו של הרוכב נוגעת בשער אסור לו להוריד אותה ממנו, אסור לסוס לגעת בשער בזמן שהוא עובר, רק אחרי שהשער סגור הרוכב יכול לעזוב אותו. מעבר מעל קוואלטים- על הסוס לעבור מעל קוואלטים בלי לגעת בהם או להזיזם. גשר- על הסוס לעלות בהליכה על משטח עץ שמסמל גשר. ר- קוואלטין שמסודרים בצורת ר '. הסוס צריך לעבור ביניהם בהליכה לאחור בלי לגעת בהם. מעבר חפץ ממקום למקום- העברת חפץ ממקום אחד לאחר. וכל מכשול אחר שהוא בטוח וניתן לעבור אותו. בזמן הופעת הסוס והרוכב יש דגש על תגובת הסוס לרוכב והתנהגות הסוס.
 
למעלה