מילון מונחים

stary1

New member
../images/Emo18.gifחשוב לציין:

סוס שעובד "על המתג" לא בהכרח עובד מכונס!
 

fliperit

New member
אצלנו "על המתג"

זה בדיוק המצב ההפך, שהסוס נשען ולא מביא את הראש... הסוס "בא למתג" זה סוס שמביא את הראש.
 
פסאז'../images/Emo107.gif

תנועה מתקדמת בדרסז' המבוצעת ברמות הבין לאומיות (פרי סנט ג'ורג, אינטרמיידר 1, 2 וגראנד פרי). הפסאז' הוא טרוט מכונס בעל תקופת השהייה ממושכת. נראה כמו סוג של טרוט קפיצי.
 
פיאף../images/Emo107.gif

תנועה מתקדמת בדרסז' המבוצעת ברמות הבין לאומיות (הרמות הגבוהות ביותר). הפיאף הוא טרוט אסוף המתבצע במקום.
 
פלז'ר

פלז'ר- רכיבת סגנון. פלז'ר הוא מקצה בווסטרן (רכיבה מערבית) אשר בו מראים כמה כיף ונעים לרכב. תנועותיו של הסוס הן חופשיות וזורמות, גובה קודקוד ראשו בגובה/מעט גבוה יותר מגובה הגבנון. המקצבים: הליכה, ג'וג ולופ. המקצבים האיטיים מדגישים את ההנאה ברכיבה. הרוכב מציג את הסוס עם מושכות משוחררות, אולם עם מגע קל ושליטה. הסוס צריך למלא את כל בקשות הרוכב.
 

cavallo

New member
פירואט

המילה המקבילה באנגלית היא Pirouette (שזה נראה יותר צרפתיתP=). הפירואט היא תנועה בדרסאז' שבה הסוס עושה מעגל בעזרת הרגליים הקדמיות סביב מעגל קטן יותר שנוצר ע"י רגליו האחוריות. מה שקורה למעשה בתנועה הזו זה שהרגליים הקדמיות והרגל האחורית החיצונית נעות סביב הרגל האחורית הפנימית שהיא "ציר" המעגל, כאשר הרוכב מכופף את הסוס בכיוון התנועה (אם התנועה נגד כיוון השעון, הסוס יכופף שמאלה וההפך). כאשר הפירואט נעשה בקאנטר, הרגל האחורית הפנימית נוגעת קלות בקרקע לפני הרגל הקדמית החיצונית. הסיבה היא שגודל מהירות הסיבוב (מהירות זוויתית) גורמת ל"הפרדה" של זוג הרגליים האלו, מה שמתבטא בכך שהקדמית מורמת.
סרטון להמחשה של פירואט בקאנטר
 
קאנטר../images/Emo107.gif

דהרה קלה, מקצב של 3 פעימות. סדר הנחת הרגליים הוא רגל אחורית, אח"כ אחורית שנייה עם האלכסון הקדמי ולבסוף הרגל הקדמית השנייה. נהוג להבחין בין קאנטר ימין לקאנטר שמאל. בקאנטר ימין סדר הנחת הרגליים הוא: - רגל אחורית שמאלית - רגל קדמית שמאלית + רגל אחורית ימנית - רגל קדמית ימנית: הרגל הקדמית הימנית היא כאילו ה"רגל המובילה" ומכאן השם קאנטר ימין. בקאנטר שמאל סדר הנחת הרגליים הוא: - רגל אחורית ימנית - רגל קדמית ימנית + רגל אחורית שמאלית - רגל קדמית שמאלית, הרגל האחרונה היא "הרגל המובילה" ולכן השם קאנטר שמאל.
 

fliperit

New member
קווטר הורס

גזע שפותח במערב הפרוע של ארה"ב, במטרה להיות גזע לעבודה עם בקר. סוסי הקווטר התגלו כמעולים ביותר במרוצים של רבע מייל- ומכאן שמם (quarter=רבע).לסוסי הקווטר כמה "טיפוסים":1. סוסי בקר- בעלי חוש מפותח לפרות (כלומר- רצון מולד לנהוג את הפרות), הם נמוכים ורחבים מאוד, ובעלי שרירים חזקים.2. סוסי מרוצים- קווטרים בעלי רגליים ארוכות יותר, ומבנה שמזכיר סוסי מירוץ אחרים. לעיתים הם קווטר "אפנדיקס"- כלומר, אחד מהסבים או ההורים שמופיע בתעודה הוא טורברייד ולא קווטר.2. טיפוס לריינינג- דומים לסוסי הבקר, אך לא בעלי חוש פרות.ישנם טיפוסים נוספים (למשל טיפוס לפז'ר, לטיולים וכו')
 
קוליק

קוליק הוא המחלה המובילה במקרי מוות אצל סוסים. קוליק הוא שם כולל לכאבי בטן שיכולים להיגרם בגלל כל איבר פנימי בבטן (כליות, מערכת השתן, כבד וכו') לרוב מקרי הקוליק נגרמים בגלל בעיות במעיים. יש לקוליק כל מיני סיבות, כמו הסתבכות מעיים, עצירות, חול ששקע בקיבה, ועוד. בכל אזור בעולם יש קוליק שיותר נפוץ בו. למשל באירופה, בגלל שבהרבה מהאורוות התאים מרופדים בקש, יש הרבה קוליק שנוצר מעצירות בגלל שהסוס אכל את הקש שבתא. בארץ יותר נפוץ קוליק החול- בגלל הקרקע החולית בהרבה אורוות יש תאים מרופדים בחול, כמו כן במכלאות, וקורה שהסוס בולע חול. לקוליק יש 3 דרגות: קל, בינוני וחמור. הסימנים שמאפיינים קוליק הם התגלגלות, התמתחות, בעיטה בבטן עם רגל אחורית, הסתכלות לצדדים ולבטן ועוד. הטיפול: הולכת הסוס ונתינת מים לשתייה אם הוא צמא, למדוד חום (יש להתייעץ עם הוטרינר על דרך הביצוע!), לבדוק צבע חניכיים, למדוד דופק, למדוד קצב נשימה, לראות אם יש צואה או גזים שיוצאים ולהקשיב אם יש פעילות מעיים. במקרה והקוליק הוא קוליק קל ההולכה והשתייה יכולים לפתור את הבעיה. אם כעבור 10-15 דק' הכאב לא עובר, או שהסוס מראה סימניםש ל קוליק בינוני עד חמור, יש לקרוא מיד לוטרינר. האכלה והרגלי האכלה נכונים (כמו שגרה, לתת לסוס אוכל של סוסים, לא לשנות סוג או כמות אוכל בפתאומיות וכו') יכולים להוריד ובהרבה את הסיכון של הסוס לחלות בקוליק.
 
קרן האוכף

באוכפי ווסטרן יש קרן. קרן זו בעצם הבליטה שקצה האוכף מקדימה שמזדקרת כלפי מעלה. הקרן משמשת לקשירת הלאסו (החבל שאותו הבוקרים מסובבים וזורקים על מה שהם רוצים לתפוס) אל האוכף כשהבוקר תופס משהו- למשל עגל. ככה הרוכב יכול עדיין להחזיק במושכות ולא להאבק עם הלאסו, וגם הוא לא צריך להתמודד עם הכוח שמפעיל העגל אם הוא רוצה להשתחרר, אלא גם הסוס משתתף בתפיסת העגל. היום הקרן משמשת גם רוכבים מתחילים בווסטרן. הם מחזיקים אותה וככה הם יותר יציבים על האוכף. הקרן- הבליטה שבאוכף
 
קרבינה

קרבינה זה הדבר ממתכת שכשלוחצים על הבליטה שלו בצד מוט מתכת יורד ומאפשר לשחרר את הקרבינה ממה שהיא מחוברת אליו. משתמשים בקרבינות כדי לחבר בין חבלי הולכה לראשייה. הקרבינה מאפשרת גם לנתק את החבל מהראשייה כשצריך. הקרבינה יכולה להיות עשוייה מכל מיני מתכות (נחושת, ניקל וכו')- הקרבינה תמיד תהיה עשוייה ממתכת כלשהי. ישנם כל מיני גדלים וצורות של קרבינות ישנן שתי דרכי פתיחה: הלחיצה על בליטה (כתוב למעלה), למשוך את המתכת. כל קרבינה נפתחת על ידי דרך אחת. קרבינת ניקל
בקרבינה זו, על מנת לפתוח אותה יש למשוך את המתכת שמזכירה בצורתה משולש מעוגל.
 
קריבינג (בליעת אוויר)-Cribbing../images/Emo107.gif

(החומר הוא סיכום של מאמר מאת אורית חי, חוות מכורה, המקור: http://www.mechora.co.il/Vet/Vetstory.htm) קריבינג זוהי פעולה שעושים סוסים שבולעים אוויר, היא מלווה בד"כ במעין קול אופייני. כאשר הסוס בולע את האוויר הוא דוחף את שיניו החותכות העליונות על משטח מוצק כלשהו, תוך כדי הקשתת צווארו והקשתת גבו. שאיפת האוויר לא תמיד נעשית כשהסוס יחזיק משהו בין שיניו. נזקים קריבינג לאורך זמן יכול לגרום להיפרטרופיה (גדילת יתר) של שרירי הצוואר ושחיקת השיניים החותכות העליוניות, במקרים קיצוניים עד כדי מצבים שהסוס לא יכול לאכול, כי השיניים החותכות לא נפגשות כשהפה נסגר. יש המאמינים שקריבינג עלול לגרום לקוליק, אך מחקרים הראו שכמות האוויר הנכנסת לקיבה היא קטנה יחסית. אם סוסים העושים זאת לעיתים קרובות זה יכול להוביל לירידה באכילה ובמצב הגופני, אך ברוב המקרים זה לא מגיע לזה. כמו כן, סוסים אחרים עלולים לחקות אותם ולהתחיל לבלוע אוויר. דרכי טיפול יש לנסות ולמנוע שיעמום מהסוס: לשחרר במרעה, להפעיל אותו, לשים אותו בחברות סוסים אחרים. תאים שבהם ניתן לראות סוסוים אחרים יכולים לעזור. הגדלת כמות ההזנה ונפח המזון (פחות חציר, יותר שעורה) גם יכולה לעזור. הטיפול הנפוץ ביותר הוא קולר שמונע מהסוס להקשית את הצוואר וע"י גם לבלוע אוויר. החיסרון בכך הוא שעל חלק מהסוסים זה לא משפיע, וזה יכול לגרום לסוס פצעי לחץ ואז יש צורך להסירו. היום הדעה הרווחת היא שקולר מהווה פתרון זמני ואף מגביר את תסכול הסוס ובמידה שאין אפשרות לשינוי ממשקי עדיף לאפשר לסוס לבצע cribbing כל עוד לא נגרם נזק ממשי לסוס. ישנם גם טיפולים אחרים, אך הרבה פחות מומלצים, כגון: קולר חשמלי, ענישה, פרוצדוריות ניתוחיות ואף טיפול תרופתי. צ'יריפחה הגאון מדגים קריבינג...
למזלינו הוא בתהליכי שיפור והוא בולע אוויר הרבה פחות מפעם. בכלל, הוא השתקם בצורה בלתי רגילה! סוס מקסים.
 
למעלה