ראשית, התשובות...
ש: "קראתי את הספר, עשיתי את הסדנה, רכשתי משמעת עצמית משופרת, וגיליתי שככל שאני ממושמע יותר, כך יש לי רצונות "אמיתיים" רבים, עמוקים יותר, אך גם מנוגדים יותר. ועכשיו קשה לי להחליט במה להתמקד." ת: מזל טוב! אני שמח ששיפרת את המשמעת העצמית שלך ושגילית שעכשיו עליך לבחור את דרכך מחדש, ביתר תשומת לב. עכשיו אתה חזק יותר - ואתה מוזמן בהחלט לטפח את עצמך גם כחכם יותר. למעשה, זה כבר התחיל, הלא כן? ש: "קניתי את הספר והוא יושב חודשיים על המדף. תן לי כמה תרגילים שיעודדו אותי לקרוא את הספר." ת: אתה יכול לשחק משחק נחמד: לקחת את הספר ולפתוח אותו באקראי במקום כלשהו, תוך שאתה מבקש בתוך עצמך למצוא שם משהו שיעזור לך לפתח משמעת עצמית מספקת בשביל להתחיל לקרוא את הספר מההתחלה. וכך, בכל פעם שתזדקק לעוד משמעת עצמית בשביל להמשיך בקריאה... ש: "לא רוצה לחפור עכשיו. תן לי כמה רעיונות שיעזרו לי לרכוש משמעת משופרת תוך כדי (פעולת ה..) קריאה. (הערה: יש מלא תרגילים של משמעת עצמית שאפשר לעשות תוך כדי קריאה בלבד, או אפילו בשילוב כתיבה בסוף כל עמוד)" ת: סביר להניח שאתה רוכש משמעת עצמית משופרת תוך כדי הקריאה, או ליתר דיוק, נוטע בתוך עצמך זרעים של משמעת עצמית תוך כדי הקריאה. אבל כדי שהם יצמחו, נסה להשקות אותם מדי פעם... ש: "אני מרגיש שיש לי משמעת עצמית משופרת, ובכל זאת יותר מדי פעמים לא מתחשק לי לעשות כלום. יכול להיות שזה בכלל לא קשור למשמעת?" ת: יתכן שזה לא קשור לדבר שלו אתה קורא "משמעת". אתה מוזמן להיות מודע לכך שיש באפשרותך לקרוא "משמעת" לדברים שונים וגם לנסות בפועל לקרוא בשם "משמעת" לדברים שונים ולהיווכח בתוצאות של זה. היות שפעולה זו שתעשה יוצרת שינוי כלשהו, הרי שתהיינה לה תוצאות, אשר יכולות להיות מבחינתך חיוביות או שליליות, כמו בכל כוח אחר כמעט שתפעיל, תלוי לאן ואיך תכוון אותו. ש: "יש לי בעיה הפוכה. יש לי עודף משמעת עצמית. למעשה, המשמעת העצמית שלי לגמרי לא אנושית (אחרי שנים בקומנדו הרוסי, למשל) וקשה לי מאד להשתחרר מזה. מה היית מציע לי לעשות?" ת: אינני נוהג לכנות דברים שליליים ומזיקים בשם "משמעת עצמית". אינני יודע באיזה אופן הדבר מועיל לך (לכנות דבר מה שלילי ומזיק בחייך בשם "משמעת עצמית"), אבל אם זה אכן כך, הרי שאינך מעוניין בפיתוח משמעת עצמית, אלא בפיתוח של דברים אחרים, כגון דברים המנוגדים למשמעת עצמית. אתה מוזמן לסרוק את ספר המשמעת העצמית ולנסות להבין איזה דברים, למשל, מכונים בו "משמעת עצמית". הם, כולם, מנוגדים במידה כזאת או אחרת, לדבר שאתה נוהג לכנות בשם "משמעת עצמית" ולכן גם יוכלו לעזור לך, אולי, להיפטר ממנו. עזרה נוספת: שים לב מה מפריע לך בהתנהלותך, בזרימתך, הן ברגע זה ממש, הן ברגעים אחרים. זה אותו הדבר שאתה עשוי לקרוא לו כך או אחרת ("משמעת עצמית", "צוונציג" או בכל שם אחר), אבל חשוב יותר לזהות אותו מאשר לקרוא לו בשם. הבן שברגע זה ממש וברגעים נוספים אתה פועל לא כפי שרצונך לפעול. אולי אתה פועל בנוקשות יתר, אולי אתה פועל בחוסר תשומת לב, אולי אתה פועל בחוסר רגישות לעצמך או לסובבים אותך, אולי... יש אפשרויות רבות לאופני פעולה שאינך חפץ בהם. אני מכנה "משמעת עצמית" בין היתר את היכולת שלך להפסיק לפעול כך, באופנים בלתי-נעימים אלה. ש: "איפה אפשר למצוא עוד אנשים שמתעניינים באמנות המשמעת העצמית?" ת: נראה לי כל אדם, כמעט, מתעניין בכך. אינני יודע אם הוא קורא לכך באותם שמות. תקשורת עם אחרים היא נושא נפלא ומרתק. אתה מוזמן לגלות שאולי אנשים רבים אחרים מתעניינים באותם דברים בדיוק כמוך, רק קוראים לזה בשמות אחרים ומוצאים דרכים שונות לגמרי להגיע אל אותם נושאים.