עקרונות בסיסיים להכנת ריבה של יניבנ
מתכון: עקרונות להכנת ריבה רכיבים: ריבה טובה היא שילוב של שלושה אלמנטים: פרי, סוכר ופקטין, לכן ניגע בכל אחד מהם בנפרד: הפרי: קודם כל מרקחות וריבות מכינים מפירות אך ורק בעונתם, כדי שיהיו מלאים בטעם של השמש והאדמה, לא לנסות להכין מרקחת הדרים בקיץ ולא ריבת עגבניות בחורף כי הן יהיו דלילות ועניות. הסוכר: בדרך כלל מקובל להכין ריבות ביחס של 1:1 בין סוכר לפרי, מה שנותן לריבה יכולת שימור לזמן ארוך. אך אני סבור שריבה טובה יותר ומלאה יותר בטעמים וניחוחות של פרי, עדיף להכין ביחס של 600 גרם סוכר ל - 1 ק"ג פרי. ריבה כזו תהיה רכה יותר ולא קרמלית וצמיגית ותהיה מלאה בטעם טבעי של הפרי. החיסרון היחיד הוא שריבה כזו לא תישמר שנים ארוכות, אלא רק כמה חודשים ובכל זאת אני מעדיף את זה ככה. אני נוהג לערבב את הפרי החתוך עם הסוכר ולתת להם לשהות כמה שעות יחד לפני הבישול, כדי ליצור תסיסה קלה וערבוב טעמים ובעצם "לעורר" את הפרי מתרדמתו לפני התחלת רקיחת הריבה. מתחילים בבישול הריבה על אש נמוכה מאוד, כדי שהסוכר יימס כולו לפני שהריבה תתחיל לבעבע, כך הריבה תהיה חלקה ללא גבישי סוכר מעצבנים. כשכל הסוכר נמס אני מכסה את הסיר ומבשל, עדיין על אש קטנטנה, עוד 1/4 שעה, כדי ליצור מעט אדים שימיסו את כל שרידי הסוכר מדפנות הכלי ויתנו עוד תוספת לחות שתעצים את הטעמים. לאחר מכן, מגלים את הסיר ומגבירים קלות את הלהבה וכך על בעבוע עדין מבשלים עוד 1/2 שעה עד לבדיקה הראשונה. כך בודקים את הריבה: בתחילת הבישול מכניסים צלוחיות למקפיא, כשרוצים לבדוק את הריבה מטפטפים ריבה על הצלוחית הקפואה וממתינים שתי דקות. מעבירים את האצבע בתוך הריבה, הריבה צריכה להתקמט ולהשאיר "שביל" חלק במקום בו העברתם את האצבע, אם זה לא קורה הריבה עדיין נוזלית מדי, מחזירים לאש לעוד 10 דקות ואז בודקים שוב וכן הלאה. לא כדאי שהריבה תהיה סמיכה וצמיגית מדי, אני מעדיף ריבות רכות יותר שיכולות לשמש גם כרוטב או כתוספת למנה אחרונה, כך טעם הפרי מורגש ונוכח יותר. הפקטין: הפקטין הוא חומר הקרישה של הריבה והוא נמצא באופן טבעי ברוב הפירות. כדי שהפקטין יעבוד מומלץ להוסיף לכל ריבה בתחילת הבישול מעט מיץ לימון, החמיצות מעודדת את יכולת הקרישה של הפקטין. אם רוצים ריבה קרישית מאוד מומלץ להוסיף לה גרעינים של הדרים או תפוחי גרנד או חבושים שאותם צוררים בבד גזה ומוסיפים לבישול ואחר כך מוציאים. אני נוהג להוסיף גרעיני תפוח רק לריבת תפוחים, חבושים לחבושים, הדרים להדרים וכו´, אני לא מוסיף אותם לריבות אחרות כי אני מעדיף לתת לכל פרי להיקרש רק כמה שהפקטין הטבעי שלו "רוצה", כך לכל ריבה יש לא רק את הטעם אלא גם את המרקם הייחודי לאותו פרי. אופן הכנה: אחסון: מומלץ לאחסן ריבה במספר צנצנות קטנות ולא באחת גדולה. את הצנצנות יש לטבול קודם כל במים רותחים ולייבש כדי "לעקר" אותן. את הריבה מעבירים לצנצנת בעודה חמה, ממתינים 20 דקות ומכסים. לא מאחסנים ריבה במקום חשוף לשמש. ריבות עם הרבה סוכר (ביחס של 1:1) מאחסנים בארון חשוך, ריבות רכות עם פחות סוכר (כמו אלה שאני הצעתי להכין) מאחסנים במקרר, אבל עדיף לטעום ולאכול אותן בטמפרטורת החדר, כי כשהן קרות לגמרי כל הטעמים עדיין "חסומים". תיבול: ריבות מפירות וגם מירקות אוהבות מאוד תיבול, אך התיבול חייב להיות עדין וחכם כדי לא לטשטש את טעם הפרי. תבלינים לדוגמא: ג´ינג´ר, הל, מקל וניל, קליפת לימון, מקל קינמון, כוכבי אני, גרגירי פלפל שחור את התבלינים יש לשים שלמים ולא טחונים לאבקה, כדי לא "ללכלך" את הריבה, צוררים את התבלינים השלמים בבד גזה, נותנים להם לשחרר את הארומות שלהם בזמן בישול הריבה ולאחר מכן מסירים אותם. ריבה טובה היא כזו שטעימה אחת ממנה מפוצצת את הפה בטעמים וניחוחות של פרי ושזורקת את התודעה היישר אל שיא עונתו של אותו פרי. לכן מכינים ריבה רק מפירות בשלים כשהם בשיא טעמם. הערות: מקור המתכון:יניבניב הופק על-ידי תוכנת מטעמים 2001 גרסה 1.1.2